Театрални новиниЛетни музикални вечери на Античния форум – Стара Загора 2019

17.07.2019

Летни музикални вечери на Античния форум – Стара Загора 2019
Световната премиера на операта „Траян в Тракия“ на 25 юли

Световната премиера на операта „Траян в Тракия“, написана специално за Старозагорската опера, ще се състои на 25 юли от 21.00 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ - в естествената среда, в която се развива действието. Музиката и либретото са на бразилско-италианския композитор Андре Катели. Диригент на премиерния спектакъл е Антъни Арморе, режисьор Мортен К. Роесен, сценографията е на Тодор Демеров, костюмите са на Теодора Джамбазова. Участват солистите на Държавна опера-Стара Загора Теодор Петков, Едуин Кей, Игнат Желев, Николай Моцов, Елена Мишинова, Тереза Бракалова, Христо Иванов, Костадин Якшев, хор и оркестър, Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Идеята за „Траян в Тракия” се ражда в разговор между композитора Андре Катели и диригента Антъни Арморе, през м. март 2018 г.: „опера, композирана за Стара Загора и за българския народ, специално създадена за представяне на Античния форум, който едновременно е театрален декор, но и хронотоп на сюжета, чийто фон са Дакийските войнѝ. Римските руини днес, в оперното произведение са в строеж. Иронията е в основата на последната величава сцена – надеждите на всички „ще бъде вечен мир в Рим“ и очевидността на сбъдналото се пророчество на жреца на Сабазий, критикуващ изграждането на „това, което скоро ще е само руини”.”
Катели бързо проучва историческата епоха и написва либрето, непретенциозно, с елементи и конфликти, присъщи на операта. Романсът между римския войник и току-що покръстената християнка, чийто баща е тракийски жрец, ненавиждащ римското господство - съдържа алегория за появата на национализъм в съвремието ни като реакция срещу Европейския съюз. В операта побеждават толерантността, съюзът заради общата съдба и ориста коренното население да бъде бастионът на европеизма срещу източната заплаха, но не за сметка на съхраняване и опазване на местното, особеното, националното.
Режисьорът Мортен Роесен (Дания) казва: Събитията се случват на същото място, на което сме седнали - именно на фантастичния Античен форум на Августа Траяна. Следим как робите изграждат форума, как аристокрацията заговорничи, стремейки се към властта и контрола над тракийската област чрез различни съюзи. В същото време двама млади влюбени са готови да рискуват и загърбят всичко, да избягат далеч в търсене на нов и по-добър живот.
Катели отбелязва, че „това е оперна творба, създадена далеч от мястото (на другия край на Земята, в Бразилия) и от времето на описваните събития (106 г. от н.е. - XXI век), т.е. всички и всякакви разнородни влияния, толкова различни, та чак несъвместими, могат да бъдат миксирани по съвсем естествен начин. Така тази опера, по същество европейска и в традициите на XIX столетие, можеше да бъде композирана само в Новия свят и в Новото хилядолетие.”

БИОГРАФИИ
Андре Пиколо Катели, с бразилско и италианско гражданство, е архитект, завършил Университета в Бразилия. Ръководи един от главните архитектурни офиси в столицата на Бразилия.
Под влиянието на баща си, който е непрофесионален цигулар, от ранно детсво той е в близък контакт с класическата музика, особено с операта.
Започва музикалното си образование в Кашиас до Сул, столица на италианските имигранти в Бразилия, а по-късно в Музикалната консерватория в Бразилия. Също така взема уроци по пиано в Университета в Бразилия.
Преподава пиано в Кибуц Яд Мордешай в Израел през 1992, където прави аранжименти по пиано на различни еврейски народни песни.
Той е самоук в музикалната композиция, като е усъвършенствал своите знания чрез партитури на великите майстори и книги от Хиндемит, Шьонберг, Берлиоз-Щраус, Корсаков и Венсан д’Енди.
Две от неговите композиции са изпълнени от Оркестъра на Сидни за съвременна музика: Фантазия Валс в Ре минор и Симфоничната поема „Юпитер и Семела“.
Софийският филхармоничен оркестър, по време на турнето си в Китай, изпълнява Увертюрата към първата му опера „Траян в Тракия“.  Премиерата на цялата опера е сред античните римски руини в Августа Траяна в град Стара Загора, България.

 Диригентът Антъни Арморе еднакво може да бъде определян както като италиански, така и като американски диригент. Живее в Австрия и работи с различни симфонични оркестри и оперни театри по света. От 2001 година датира неговото ползотворно сътрудничество с известните диригенти Йорма Панула и Георгиу Станчу, с които организира различни Майсторски курсове по оркестрово дирижиране на произведения от Ян Сибелиус, Карл Нилсън и Йоханес Брамс и отбрани оперни заглавия от стандартния репертоар – „Травиата”, „Трубадур”, „Риголето”, „Кармен”, „Севилският бръснар”, „Бал с маски”, „Лучия Ди Ламермур”, „Бохеми”, „Набуко”. През периода 2001-2004 г. Антъни Арморе е постоянен гост-диригент на Операта в Констанца, Румъния. Констанца е седалището на Филхармония „Черно море“, на която е артистичен консултант и постоянен гост-диригент през периода 2001-2003. Преди дългосрочните ангажименти на Антъни Арморе с Операта в Констанца, е музикален директор на Камерния оркестър в Орегон, САЩ. Дирижира стандартен репертоар, както и съвременни автори и камерни опери. През 1990 година Антъни Арморе създава Музикалния фестивал Ернест Бох и Оркестър Яквина (днес Симфоничен оркестър на Нюпорт, Орегон), базирани в Нюпорт, Орегон. Работи първоначално като асистент, а след това като постоянен гост-диригент на Симфоничния оркестър – Колумбия (Портланд,Орегон). Подготвен за диригент, цигулар, корнист, пианист и музиколог, Антъни Арморе специализира оркестрово дирижиране със забележителни диригенти от ранга на Йорма Панула в Акадаемията за музика „Сибелиус”, Хелзинки, на Чарлс Брук (Училището за диригенти и оркестранти в Хенкок) и Елизабет Грийн – Университета в Мичигън.

Режисьорът Мортен К. Роесен има магистърска степен по Драматургия от Aarhus University, Дания. Работил  е като асистент-режисьор в Кралския датски театър, Датската национална опера, Aarhus театър и Teatret VED Sorte Hest.
Бил е стажант от при Каспър Холтен в Дойче Опер, Берлин и в Театър ан дер Вин, Виена. През 2011 г. Мортен Ройсен печели Наградата Ring Award Off за постановката си на оперетата "Прилепът" от Й. Щраус в Грац, Австрия.
Като режисьор той е работил за датската музикален театър Figura, сръбската оперна трупа Опероса, в Копенхаген – за Opera Festival и в българския театър – за независимата продукция на Група 36 маймуни.
През 2011 г. получава стипендия за Форума Internationale в Theatertreffen в Берлин. През 2017 г. той е избран за полуфинала на конкурса за наградата Ring.
През 2016 г. печели Международен конкурс за камерна опера на  Държавна опера-Стара Загора. На 22 март 2017 г. на сцената на Операта е премиерата на тези три съвременни оперни заглавия: „Стената“, „Африканска окарина“ и „Аукцион“ от композиторите Енрико Травалионе, Никола Стрефелини и Карл Фиорини. През 2018 г. /премиера на 13 март/ Мортен К. Роесен бе режисьор на спектакъла, поставен в Камерна сцена „В джоба 234“ – „Кабаре в Операта“ – три съвременни опери от композиторите Курт Вайл и Паул Хиндемит – „Махагони“, „Седемте смъртни гряха“ и „Напред и назад“. На 6 април тази година той постави камерната опера „Лицето на лъва“ от Елена Ланге отново на същата камерна сцена. Творческият екип на тази опера бе отличен на 24 май със Специална грамота Стара Загора на Община Стара Загора за съвременно социалнозначимо изкуство.

Билети на касите на Държавна опера-Стара Загора и онлайн www.operasz.bg.
всички новини от Държавна опера Стара Загора »

профил на Държавна опера Стара Загора »

всички новини февруари » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker