Театрални новиниЛетни музикални вечери 1 - 28 юли - Стара Загора

25.06.2015

Летни музикални вечери 1 - 28 юли - Стара Загора
ДЪРЖАВНА ОПЕРА-СТАРА ЗАГОРА
ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА
ЛЕТНИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ  /1-28 юли/
Сцена Античен театър 2015

От 1 до 18 юли  Античният форум „Августа Траяна” в Стара Загора ще се превърне в лятна музикална сцена под звездите. Държавна опера-Стара Загора ще бъде домакин на поредица от ярки музикални и танцови събития. Празничен гала концерт, посветен на 90-та годишнина на Старозагорската опера и премиерата на операта „Крамен” от Бизе са основните акценти в афиша с участието на Държавна опера-Стара Загора. Като съпътстваща програма присъстват още оперетата „Българи от старо време” на Асен Карастоянов и хитовия концерт-спектакъл „Фантомите на мюзикъла”. Бургаската опера ще гостува по покана на Държавна опера-Стара Загора със своята мега продукция на операта „Атила” от Джузепе Верди, а Русенската опера ще се представи на Античния форум с камерната опера „Процесът Мерилин Монро” от Роланд Баумгартнер и с танцовия спектакъл  „Откровения” - вечер на съвременната хореография.

1 юли /сряда/, 21:00 ч., Античен форум „Августа Траяна“

90 години Старозагорска опера – Празничен гала концерт Честит рожден ден, Опера Стара Загора – ще кажем на 1 юли /сряда/ от 21, 00ч., когато на Античния форум „Августа Траяна“ започва ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ, посветен на 90-та годишнина от създаването на първата извънстолична опера в страната.
Диригент на този забележителен концерт-спектакъл е Маестро Мартин Пантелеев. Калуди Калудов, Костадин Андреев, Юлиан Константинов, Анна Дитри, Таня Иванова');return false;" onmouseout="hideToolTip()">Таня Иванова и Александър Крунев пристигат специално, за да се присъединят с изпълненията си към празника на Старозагорската опера. Старозагорската публика ще има възможността да аплодира и солистите на Държавна опера-Стара Загора Елена Баръмова, Русалина Мочукова, Александър Марулев, Деси Стефанова, Яница Нешева, Михаела Берова, Иван Кабамитов, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Борис Тасков, Гергана Русекова, Валери Турманов, Нина Димитрова');return false;" onmouseout="hideToolTip()">Нина Димитрова, Марк Фаулър, Милко Михайлова. Участват хор, оркестър и балет в една вълнуваща програма с най-любимите арии, дуети и ансамбли от любими опери, оперети и мюзикли.

7 юли /вторник/, 21,00, Античен форум „Августа Траяна“

ПРЕМИЕРА
КАРМЕН  опера от Жорж Бизе

Любов и силни страсти, красива музика и огнени танци в операта „Кармен“ от Жорж Бизе – ПРЕМИЕРА на Държавна опера-Стара Загора в лятната програма на Античен форум „Августа Траяна”. Диригент Ивайло Кринчев. Режисурата е на Георги Динев, художник на декора Салваторе Русо, хореография – Ромина Славова.  Участват солистите Михаела Берова, Алекандър Крунев, Борис Тасков, Любомир Петков, Русалина Мочукова, Яница Нешева, Петър Кунев, Ивайло  Йовчев, Теодор Петков, Емилия Джурова и др., оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.
Най-популярната опера на всички времена „Кармен“ присъства неизменно през годините и в афиша на Старозагорската опера. С „Кармен” се открива обновената след пожара сграда на Държавна опера–Стара Загора през октомври 2010 г. „Кармен“ е представяна на Античния форум в Стара Загора през 2002 г. Режисьор и на двата спектакъла е Пламен Карталов. На сцената на Старозагорската опера „Кармен“ е поставена и през 1973 г. с режисьор Георги Петров. През 1951г. режисьор на постановката е Стефан Македонски. Първото представяне на операта „Кармен“ в Стара Загора е на 23 май 1948 г. Тогава диригент е Ромео Райчев, режисьор Стефан Македонски, художник Петър Русков, хормайстор е Георги Нешев, а балетмайстор Анна Воробьова.

14 юли /вторник/, 21,00 ч., Античен Форум  „Августа Траяна“
Държавна опера-Русе представя
ПРОЦЕСЪТ МЕРИЛИН МОНРО камерна опера от  Роланд Баумгартнер

 „Процесът Мерилин Монро” на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер се представя за първи път пред старозагорската публика.  Либретото е на Джейрон Тино, диригент Андрия Павлич /Босна и Херцеговина/, режисьор Огнян Драганов, художник на костюмите Първолета Чавдарова-Летиция. Участват солистите Стоян Стоянджов, Анита Шишкова, Теодора Чукурска, актьорите Цветана Радушева и Илия Деведжиев, оркестър и балет на Държавна опера-Русе. Световната премиера на „Процесът Мерилин Монро” се състоя с голям успех в Русе на 29 октомври 2014 година на новооткритата „Сцена-Ателие” в зала Филхармония. На втория спектакъл присъства и самият композитор, който възторжено прие първата сценична интерпретация на своята опера.
Съдържанието на операта отразява именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите и на двете спорещи страни. Оживяват познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, Мерилин Монро, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, пораждат противоречиви реакции. Финалът е отворен. Крайното решение ЗА или ПРОТИВ е в ръцете на публиката-жури.

15 юли  /сряда/, 21,00 ч.,  Античен форум „Августа Траяна“
Държавна опера-Бургас представя
АТИЛА опера от Джузепе Верди

Премиерата на суперпродукцията „Атила” на Държавна опера-Бургас се състоя на 2 юли 2014 г. в рамките на миналогодишното издание на  Бургаски музикални празници „Емил Чакъров”. Постановката завладява публиката с пищни костюми, нетрадиционни декори и светлинни ефекти. Дело е на българо-румънския тим Огнян Драганов и Каталин Алборе, които са съответно режисьор и сценограф на представлението. Зрителите стават свидетели на необикновената хронология на събитията, връщат се векове назад и разкриват за себе си  реалния образ на хунския вожд.  Публиката усеща силата, но и страховете и слабостта на смъртния човек, който се превръща в легенда. Непобедимият Атила се предава на жена, която носи същата сила като него, и в която е влюбен. Диригент на представлението е Ивайло Кринчев, диригент на хора – Невена Михайлова, пластиката е дело на балет майстора на Бургаската опера Недко Георгиев. На сцената на Античния форум в Стара Загора в главните роли публиката ще се срещне с изкуството на  Делян Славов, Калуди Калудов, Марян Йованоски, Йоана Железчева, Диман Панчев, Милен Динолов и др. Участват хор и оркестър на Държавна опера-Бургас.

18 юли /събота/, 21,00 ч.,  Античен форум „Августа Траяна“
Държавна опера-Русе  представя
ОТКРОВЕНИЯ танцов спектакъл

Вечер на съвременните хореографи
Балетът на Държавна Опера Русе гостува на Античния форум в Стара Загора със своята вечер посветена на съвременната хореография, представена в 7 различни миниатюри, сътворени от 8 хореографа. Александър Марков и Мариян Янков създават хип-хоп танца си "Странен отряд" заедно със своят колега Теодор Цаков, който допълва хореографския текст с ефектно визуално решение. Втората миниатюра на вечерта е дело на виртуозният танцьор и световен първенец на Electric boogaloo Свен Велер и се нарича "Музикална кутийка". "Молитва" с хореограф Анна Донева , позната с творчеството си в много музикални и балетни театри в страната,, преподавател в НУТИ и носител на" Кристална лира", е изпълнена от 5 балерини на основата на Сюита за виолончело от Й.С. Бах,. Краят на първата част настъпва с миниатюрата "Сянката на твоята усмивка" на премиер-солиста на балет Арабеск и носител на множество награди като хореограф-Асен Наков. Втората част започва с "Тишината в мен" с хореограф Ангелина Гаврилова, балерина в балет Арабеск и преподавател в НУТИ и завършва с изключително експресивния "Au Suivant " на Християн Бакалов, танцьор и хореограф с международна кариера.
Специално за старозагорската публика в спектакъла ще бъде включен и фрагмент от авторския спектакъл на Силвия Томова „Полет към светлината”. Темпераментното "Танго” на Пиацола  ще допълни палитрата от танцови стилове, които изразяват чувствителността на младите хора днес.
С музиката на Жак Брел, Енгелберт Хъмпърдинг, Има Сумак, Гидон Кремер, Й. С. Бах, Пиацола,  както и с невероятните танцьори от Балета на Държавна Опера Русе, този път видени в съвсем различна светлина - Весела Василева, Елена Харалампиева, Зорница Петрова, Беатрис Ралева, Радка Петрова, Никол Джиброва, Малина Арнаудова, Детелина Кремакова, Цветелина Катрин Котова, Грета Георгиева, Жаклин Драганова, Александър Марков, Мариян Янков, Теодор Цаков, Стоян Фъртунов, Антон Иванов, Деян Добрев, Михаил Дамянов, вечерта ще предложи незабравимо преживяване за ценителите на красотата в танца.

Очаквайте до края на месец юли

9 юли /четвъртък/, 21.00 ч., Античен форум „Августа Траяна“
БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ оперета от Асен Карастоянов  


Режисирана от Ники Априлов, с неотразимата танцова хореография на Държавен ансамбъл „Загоре”  и със специалното участие на двама от най-успешните комедийни актьори в страната, оперетата „Българи от старо време” е самобитен шедьовър, когото всеки българин трябва да види.  Герасим Георгиев-Геро и Стефан Рядков гостуват на старозагорска сцена, за да пресъздадат колоритните образи на Хаджи Генчо и Дядо Либен. Патриархалният сюжет, гарниран с прекрасни арии и мелодии в спектакъл, който вече се играе над 70 пъти и е част от репертоара на Старозагорската опера. "Непреходно е, все едно е писано вчера", казва Стефан Рядков. Диригент Красимир Къшев, участват още Шмилена  Султанова, Борис Тасков, Георги Динев, Яница Нешева, Георги Ханджиев, Тоня Петрова и др., оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора.

22 юли /сряда/, 21.00 ч., Античен форум „Августа Траяна“
ДЖАЗ-СИМФОНИ КОНЦЕРТ

Със специалното участие на Анатоли Вапиров, Стоян Янкулов-Стунджи, Димитър Карамфилов, Милен Кукошаров и др.
Диригент Здравко Лазаров
Оркестър на Държавна опера-Стара Загора

28 юли /вторник/, 21,00 ч., Античен форум „Августа Траяна“
ФАНТОМИТЕ НА МЮЗИКЪЛА със специалното участие на МИХАЕЛА ФИЛЕВА


Всичко започва в една нощ. Без пищни декори и костюми. Оркестър, артисти и най-хубавите моменти от световноизвестни мюзикъли. Комбинацията от романтични любовни истории и прекрасна музика е зашеметяваща!  Ще прозвучат фрагменти от „Уестсайдска история”, „Кабаре”, „Коса”, „Малка нощна музика”, „Кандид”, „Котките”, „Фантомът на операта”, „Вълшебникът от Оз”, „Алис”, „Законът на джунглата”. Солисти Весела Морова, Русалина Мочукова, Яница Нешева, Милен Шопов, Марк ФаулърМилко Михайлов и др. Диригент Любомир Денев. Режисьор Георги Динев, хореография Ромина Славова, костюмография Златна Михайлова.
Повече и подробна информация – в Интернет страницата на Държавна опера-Стара Загора www.operasz.bg
И в официалната страница във ФБ - State Opera - Stara Zagora
Билети се продава ОНЛАЙН в страницата на сайта на Операта!

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.– 19.30ч.            
ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя
всички новини от Държавна опера Стара Загора »

профил на Държавна опера Стара Загора »

всички новини февруари » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker