Театрални новиниМузика с любов – билет за опера или балет!

02.02.2015

Музика с любов – билет за опера или балет!
Изберете своя подарък за любимия човек от програмата на Държавна опера-Русе за месец февруари!

Любовта в танца

На 4 февруари от 19.00 часа жизнерадостният балетен спектакъл „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус ще привлече почитателите на най-изящното изкуство - танца в залата на Операта. На сцената ще оживее вълнуващата любовна история на Китри и Базил, която завършва с щастлив край, благодарение на намесата на легендарния Рицар на печалния образ Дон Кихот и неговия предан слуга Санчо Панса. Комични ситуации, ярки актьорски превъплъщения, брилянтна танцувална музика, огнени мелодии от испанския фолклор, виртуозни сола, дуети и ансамбли – всичко това, пресъздадено от солистите и кордебалет на Държавна опера-Русе. В ролите на Китри и Базил публиката ще има възможността да аплодира Елена Харалампиева и Стоян Фъртунов, Дон Кихот – Йордан Кръстев, а Санчо Панса – Антон Иванов. Участват още Милен Харалампиев, Галина Христова, Светослав Маринов, Станислава Караджова и др. Хореографията е на  Мариус Петипа и Алкесандър Горски, художник на декора Иван Токаджиев, художник на костюмите Меглена Илиева, помощник режисьор Елена Колева.

Романтичният балет „Жизел” от Адам на 19 февруари
Тъжна, но красива история за любовта. Това е „Жизел”. Романтичният балет на Адолф Адам ще ни пренесе в света на фантазиите и сънищата, където мечтите се сбъдват, а любовта винаги побеждава...Неслучайно балетният шедьовър вече второ столетие шества по световните сцени и присъства неизменно в афиша на оперните театри. Вълнуващата музика, впечатляващата хореография на Жан Корали  и Жул Перо с намесата на големия майстор Мариус Петипа, разтърсващия сюжет са само част от причините балетът „Жизел” да привлича вниманието на почитателите на класическия балет. На 19 февруари от 19.00 часа в ролята на Жизел и принца Алберт ще танцуват Весела Василева и Даниел Тичков, Мирта ще бъде Цветелина Катрин Котова, Ханс – Теодор Цаков, в селското па де дьо ще видим Станислава Караджива и Стоян Фъртунов. Участват солисти и кордебалет на Държавна опера-Русе. Постановка и режисура Петър Луканов, художник на декора Иван Савов, костюми Елка Тодорова,
помощник режисьор Елена Колева.

Първите солисти на Националния балет-София Марта Петкова и Никола Хаджитанев гостуват в „Лебедово езеро”

Спектакълът на балетния шедьовър „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски ще бъде представен  на 25 февруари от 19.00 часа в залата на Операта. В ролята на Одета-Одилия гостува примабалерината Марта Петкова, а в ролята на принц Зигфрид - премиер солистът Никола Хаджитанев. Звездите на балета на Софийската опера грабнаха сърцата и на русенската публика при последното си гостуване в Русе в ролите на Марина и Джон в спектакъла на „Зорба Гъркът” от Микис Теодоракис през месец юни миналата година. Този път зрителите ще могат да се насладят на тяхното изкуство в класическия балет „Лебедово езеро”. Участват солисти и кордебалет на Държавна опера-Русе, асистент режисьор Елена Колева.
Лебедово езеро” е вълшебна приказка за любовта, за вечния двубой между светлината и мрака. За белия и черния лебед - Одета и Одилия, различни като деня и нощта. За чудесата, които се случват, само ако обичаш истински. „Лебедово езеро” се счита от познавачите за уникално явление в танца - балетът е събрал в себе си цялото богатство на романтичния балет на 19 век и в много отношения определя развитието на балетния театър на 20 век.

Операта „Орфей и Евридика” в деня на влюбените 14 февруари


Легендата за любовта на Орфей и Евридика ще оживее на сцената на Русенската опера на 14 февруари от 19.00 часа. Това е любовната история, която е избрала Държавна опера-Русе за Деня на влюбените. Съдбата на Орфей, победил със звука на своята лира адските сили, е най-яркият оперен мит – митът за свръхестествената сила на музиката, която поставена в служба на любовта, побеждава смъртта. Премиерата на операта „Орфей и Евридика” от Глук се състоя с голям успех на 19 декември в Русенската опера. Режисьорът Огнян Драганов отново даде воля на своите безгранични фантазии и успя да разкрие пред публиката своя различен прочит на шедьовъра на Глук. Театралното и танцово действие е изведено на преден план с участието на балета на Държавна опера-Русе и хор „Проф. Васил Арнаудов” с ръководител Свилен Димитров. Главните роли са поверени на великолепните солистки на Русенската опера мецосопраното Петя Цонева /Орфей/ и сопраното Мария Цветкова /Евридика/. В ролята на Амур Даниела Караиванова. Сценичната визия и костюмите са дело на утвърдената художничка Цветанка Петкова-Стойнова. Младите и много успешни хореографи Виолета Витанова и Станислав Генадиев предложиха интересна и впечатляваща хореография – съвкупност от различни стилове и техники. Русенската „Орфей и Евридика” е в своята представа за време и епоха – така, както творческият екип си я фантазира. Любовта в нейната кристална опаковка – блестяща, завладяваща, крехка, чуплива, но вечна....В спектакъла участва оркестърът на Държавна опера-Русе под диригентството на италианеца Роберто Рега.

Русенската опера гостува с „Трубадур” в Плевен и Велико Търново

След огромния успех на гостуването на Русенската опера със спектакъла на операта „Трубадур” от Джузепе Верди на сцената на зала 1 на НДК Русенската опера ще представи своята сценична версия на сцените на ДКТ „Иван Радоев”  в Плевен на 23 февруари и на ДКС „Васил Левски” във Велико Търново на 24 февруари.
Трубадур” е сред най-обичаните и очаквани винаги с интерес оперни заглавия на гениалния италиански композитор Джузепе Верди. Спектакълът е решен в класически стил, с ефектна сценична визия и залага на великолепния солистичен състав, оригинална режисура и брилянтно изпълнение на своя основен състав – солисти, хор и оркестър на Русенската опера под диригентството на Антъни Арморе. Художник на декора и костюмите е Иван Савов. В главните роли публиката в Плевен ще има възможността да се наслади на изкуството на Александър Крунев /в ролята на Граф Ди Луна/, Елена Баръмова /Леонора/, Даниел Дамянов /Манрико/, Андреана Николова :Азучена/, Момчил Миланов /Ферандо/ и др. Във Велико Търново участва същият артистичен състав, като ролята на Леонора ще бъде изпълнена от Владислава Гарвалова. Режисьор Асен Шопов, асистент режисьор Елена Илиева, хормайстор Стелияна Димитрова.

„Травиата” в Русенската опера

Операта „Травиата” на Джузепе Верди – вай-популярната и вълнуваща история за любовта ще зарадва своите почитатели на 27 февруари от 19.00 часа на сцената на Операта. Теодора Чукурска ще изпълни ролята на Виолета Валери, в ролята на нейния любим Алфред Жермон ще видим Николай Моцов, а Владимир Попов ще пресъздаде образа на Жорж Жермон. Участват още Йоланта Николаева, Мая Владимирова, Александър Баранов, Момчил Миланов, Стоян Стоянджов , Пламен Бейков, Динко Попов, Евгени Ганев, Пламен Троански, хор и оркестър на Държавна опера-Русе. Диригент Владимир Бошнаков, диригент на хора Стелияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева

Концерти

На 6 февруари от 19.00 часа в зала Филхармония Русенска филхармония под диригентството на японския диригент Масаюки Хонда ще изпълни Пета симфония на Густав Малер. Монументалната творба е  написана през 1901-1902 и е един вид преходен етап в творчеството на Густав Малер. В продължение на десет години авторът се е връщал многократно към своята Пета симфония, внасял промени, а през 1911 година прави пълна преоркестрация на творбата. За първи път Петата симфония на Малер е била изпълнена на 18 октомври 1904 година в Кьолн под ръководството на автора.

На 13 февруари, от 19.00 часа за втори път ще се осъществи съвместен концерт на Русенската опера и Висшето училище по изкуствата – Цюрих. Този път на сцената на Филхармонията ще се състои Заключителния галаконцерт на участниците в майсторските класове за диригенти на елитните преподаватели от Цюрихската академия доц. Иван Василевски и доц. Кристоф Бруннер. Младите талантливи диригенти ще дирижират Увертюра към операта „Силата на съдбата“

Концерт за пиано и оркестър в ла-минор, op.16 на Григ, Симфония No.2 на Брамс.

На 18 февруари от 19.00 часа в зала Филхармония Оркестърът на Държавна опера-Русе ще представи бутикова програма от «Бисери на бароковата музика». Солисти Мария Пенева - цигулка, Виктор Тодоров - флейта, Теодора Делева -флейта, Габриела Гешева - обой, Евгени Желязков - чембало. В програмата ще прозвучат Ария и Брандебургски концерти No.4 и 5 от Й. С. Бах и  Концерт за обой и оркестър в ла-минор от Антонио Вивалди. Концертмайстор Емил Шейтанов.

„Руските песни” на Руслан Мъйнов в Габрово, Русе и Добрич
Поради големия зрителски интерес талантливият певец и актьор Руслан Мъйнов ще зарадва своите почитатели през февруари с още три концерта в три града с познати и обичани песни, романси, филмова и популярна музика - на 19 февруари в Габрово, на 21 февруари в Канев център-Русе и на 23 февруари – в Добрич. Концертите са с участието на Русенска филхармония под диригентството на Левон Манукян.

За русенската публика темата за руската музика продължава с избрани бисери от руската класика на камерната сцена Опера-фоайе на Русенската опера. На 28 февруари, от 19.00 часа солистите на Русенската опера Момчил Миланов, Даниела Караиванова, Владислава Гарвалова, Елена Баръмова, Андриана Николова и Пламен Бейков ще представят арии, дуети и песни от  творби на Рахманинов, Чайковски, Шостакович и др. Ще им акомпанира на пиано Евгени Желязков. 

Предварителна продажба на билети
Каса Опера: понеделник – петък 09:00-20:00ч. , тел: 082825037
Каса Филхармония: вторник – четвъртък 16:30-19:30 и петък 14:30-19:30,
тел: 082/825031;  0878218685
Билетна каса на Канев център в Русенски университет тел. 0878 488 802

www.ruseopera. comвсички новини от Държавна опера - Русе »

профил на Държавна опера - Русе »

всички новини март » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker