Театрални новиниКрал за един ден – на 18 март в Държавна опера-Стара Загора

17.03.2014

Крал за един ден – на 18 март в Държавна опера-Стара Загора
На  18 март от 19 часа в „Крал за един ден” ще видите изключителен състав от младите солисти: Кавалер Белфиоре – Август Методиев-гост,  Барон на Келбар-  Димитър Райков-гост, Ковчежник – Костадин Мечков-гост, Едоардо - Ивайло Йовчев и още като Граф на Ивреа – Борис Тасков, Делмонте - Теодор Петков.

В централната роля на  Маркизата на Поджо е Даниела Дякова – месоцопрано №1 в страната,  Жулиета от Келбар е изящното сопрано Десислава Стефанова.

Август Методиев, Димитър Райков и Костадин Мечков са млади таланти, завършили съвсем скоро Националната музикална академия в София. В изключително сложната певчески роля на Кавалер Белфиоре и мним Крал, Август Методиев се представи  в постановката от 28 януари с много добър прием от публиката. Очакваме и публикация за това представление в сп.”Музикални хоризонти”. Скоро ще го видим в ролята на Граф Данило в оперетата „Веселата вдовица”. Димитър Райков и Костадин Мечков са с изключително присъствие на сцената в своите комичните образи.
Ивайло Йовчев, отскоро солист на Държавна опера-Стара Загора е в централната роля на Едоардо, с която печели заслужени овации. На 14 март го видяхме и като Измаел в "Набуко". /Ивайло е любимец на детската публика като граф Алмавива в "Севилският бръснар", в „Мечо Пух”, „Веселите музиканти” , а скоро ще участва в детския спектакъл „Макс и Мориц”, чиято премиера ще е на 14 април./

Запознайте се  с неустоимия чаровник Белфиоре в един негов забавен и шеметен ден като Крал на Полша на 18 март на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Ще ви очарова невероятната сценография на Борис Стойнов и елегантните костюми на Цветанка Петкова-Стойнова, режисурата на Петко Бонев, с която влизате в епохата.  Диригент -Стефан Линев, диригент -Здравко Лазаров, хореография - Алида Бонева, хормайстор – Младен Станев, концертмайстор -Паулина Колева, асистент-режисьори -Славчо Николов , Пенка Александрова. Съзаклятници и съучастници в магията са още - хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

…Годината е 1733-та, а мястото - двореца на барон Келбар близо до Брест, Франция. Полският монарх Крал Станислав Лешчински, историческа фигура по време на Войната за престол, загубва трона си след саксонското нашествие в битката при Полтава през 1709 г.   През 1733 г. той се връща на власт, но през 1736 г. отново е детрониран и изпратен на заточение във Франция. Действието в операта се развива през 1733 г., когато Станислав се връща в Полша, а оставя френския офицер, кавалера Белфиоре да го представя във Франция . Белфиоре се озовава почетен гост на двойна сватба в дома на Барон Келбар. Мнимият Крал се възползва всячески от новопридобитата си власт, включително приема и ролята на сватовник, обърквайки плановете за уредените бракове. Но пък накрая  триумфира истинската любов  - между Кавалер Белфиоре и  Маркизата на Поджо и между Жулиета от Келбар /дъщеря на Барона/ и Едоардо /племенник на Ла Рока – ковчежник от Бретан/.
Уляна Кьосева, Държавна опера-Стара Загора

Повече за младите солисти:

В ролята на Кавалер Белфиоре - Август Методиев-гост


Август Методиев е оперен певец (баритон) роден в Бургас, България 25.05.1988 г. Завършил магистратура в Националната музикална академия в София през 2013 г. в класа на проф. Нико Исаков. Още докато е в Националното училище по музикални и сценични изкуства в Бургас, той работи в операта като артист-хорист. През май 2013та той се завръща там за да направи своя дебют със "Сватбата на Фигаро" В. А. Моцарт в ролята на граф Алмавива с диригент Ивайло Кринчев.През 2011г. е поканен да пее на оперния фестивал в Банско в ролята на барон Дуфол в операта на Верди "Травиата" с диригент Деан Павлов.Декември 2011г. участва в майсторския клас на Анна Томова-Синтова.Март и септември 2012г. е избран да уачаства в операта "Травиата" като барон Дуфол с диригент Любка Биаджони и със Софийска филхармония.Май и ноември 2012г. участва в детските спектакли "Дългата Коледна вечеря" на Хиндемит и "Детето и чудесата" на Равел в Софийска опера и балет с диригент Деан Павлов.През 2012г. Август Методиев участва в концерт със солисти от НМА и Софийската филхармония с диригент Веско Ешкенази.

Едоардо – Ивайло Йовчев

Ивайло Йовчев е роден на 31.10.1979 година в град Стара Загора. Започва да изучава оперно пеене като първия му педагог със който работи е дългогодишният солист на Държавна Опера Стара Загора тенорът Васил Недев.Продължава обучението си при проф.Реса Колева като частен ученик.Има дипломи от майсторски класове на проф.Реса Колева,Елизабет Линхарт и диплома от завършен майсторски клас по камерна музика-френски репертоар.
В репертоара му влизат почти всички второстепенни  тенорови партии. В централна тенорова партия дебютира като Алфред в "Прилепът"  - на сцената на Русенска Опера през .
От  тази година е солист на Държавна опера-Стара Загора. На 14 март го видяхме в ролята на Измаел в "Набуко", от премиерата на 23 януари във всички играни представления на „Крал за един ден” е в ролята на Едоардо.
Ивайло Йовчев е любимец на детската публика като граф Алмавива в "Севилският бръснар", в „Мечо Пух”, „Веселите музиканти” , а скоро ще го видим и в детския спектакъл „Макс и Мориц”, чиято премиера ще е на 14 април.
Гастролира и в спектакли зад граница.Участва в проекта "Die himmlische Nacht der Tenore" с който от 2010 година досега всяка зима има концерти почти в цяла Германия.

В ролята на Ковчежника - Костадин Мечков-гост

Басът КОСТАДИН МЕЧКОВ (1987) е роден в Бургас. През 1998-2001 учи пеене и пиано в училище „Димчо Дебелянов” с профил музика, през 2006 завършва езиковата гимназия „Георги Раковски” в Бургас с италиански език. През 2010 се дипломира във Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров”, класическо пеене в класа на проф. Илка Попова.Участвал е в майсторските класове на Анна Томова-Синтова (2009), Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет (2010) и Академичния майсторски клас на Вера Немирова (2011). Получава стипендия от НМА за ХХ Международна лятна академия „Прага-Виена-Будапеща” и участва в майсторския вокален курс в Йенерсдорф (Австрия) на проф. Силвана Дусман и камерзингер Йохан Бота. През 2010 спечелва Първа награда на Националния конкурс за млади певци и инструменталисти „Св. Обретенов”, Провадия.През 2008-2010 участва в концерти и спектакли с оркестрите на НМА, Националния музикален театър, Плевенската и Варненската опера, където се дипломира в ролята на Бартоло в „Севилският бръснар” на Росини. Дебютът му на сцената на Националната опера е през 2010 в „Бохеми” на Пучини, копродукция на Националната опера, Нов български университет и Театро комунале „Лучано Павароти” – Модена, с диригент Алдо Сисило, под ръководството на Райна Кабаиванска. Участвал е в ролята на Дулкамара от „Любовен елексир” на Доницети през 2011 във Видинската опера, а през 2012 гостува в ролята на Колин от „Бохеми” на Пучини във Венеция със Софийска Филхармония под диригентството на Мартин Пантелеев и с партията на Дон Паскуале в „Дон Паскуале‘‘ от Доницети в операта в Плевен. В репертоара му са и централните партии из оперите „Бастиен и Бастиена” на Моцарт, „Севилският бръснар” на Росини, „Любовен елексир” на Доницети, „Княз Игор” на Бородин и др.

В ролята на Барон на Келбар - Димитър Райков-гост

Димитър Райков завършва  Националната академия за музикално „Панчо Владигеров”. Роден през 1989 г. в град Варна. През 1997 г. постъпва във „Варненско детско-юношеска опера“ към „Общински детски комплекс“ - Варна, а от 2005 г. започва подготовката си при сопраното Костадинка Николова , до кандидатстването му в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София. Димитър Райков е студент в НМА в класа на проф. Нико Исаков.


всички новини от Държавна опера Стара Загора »

профил на Държавна опера Стара Загора »

всички новини март » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker