Театрални новиниПрограма февруари 2014 на "Полския институт" София

03.02.2014

Програма февруари 2014 на
От 12 февруари в галерията на Полския институт можете да видите изложба колажи  на Вислава Шимборска. 

На 26 февруари от 18 ч. изложбата ще бъде представена от Михал Рушинек, председател на Фондация „Вислава Шимборска“ и секретар на поетесата в периода 1996-2012.

 „Нямаше нужда от много: правоъгълен матов картон – можеше да бъде синкав или кремав, подходящо лепило за хартия, ножица, материали за изрязване, и, разбира се, Вислава Шимборска. В ПНР – именно тогава Шимборска започва да твори своите колажи – от изброените по-рано единственият  сигурен елемент беше само Шимборска.
    Материали за колажите си тя намираше сама - от вестникарски заглавия, списания, репродукции на снимки, стари картички, но сякаш ги изпразваше от съдържание. Те продължаваха да притежават някакви първоначални характеристики, оставаха разпознаваеми, но, извадени от контекста, под нейната ръка започваха да изграждат нови светове, донякъде сюрреалистични, с извиращи хумор и топлота и усещане за свобода.
Колажите са произведение на изкуството, това е ясно. Те са и подпис на Вислава Шимборска. Но все пак да обърнем внимание и на техния смисъл, може би най-важният - те са следи от приятелство и зов за приятелство“. (Леонард Нойгер)
 • Изложбата продължава до 14.03.2014 г.
Посолството на Словашката република, Община Банско, Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“ и Полския институт в София канят на
ФИЛМОВА ПАНОРАМА НА ПАВОЛ БАРАБАШ (3-6 ФЕВРУАРИ 2014)
С НЕГОВО УЧАСТИЕ

Начало на прожекциите – 18.30 часа
Вход на 4, 5 и 6 февруари: 5 лева на ден или 10 лева за цялата панорама.
Организаторите си запазват правото за промени в обявената програма

3, понеделник
Залата на Посолството на Словашката република (бул. “Янко Сакъзов” № 9), вход с покани
18.30 – официално откриване с участието на Павол Барабаш
19.00 – “Мълвежът на татранските върхове” (2011, 55’)
19.55 – почивка
20.10 – “Преображенията на Татрите” (2006, 13’), Специалната награда на журито на Банскофилмфест’ 2007.
20.25 – Тру дьо фер – Желязната дупка (2011, 55’), Награда за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2011.

 4, вторник
Полски институт, ул. „Веслец“ 12
 • 18.30  - “Тепуи” (2007, 61’). Филмът ни пренася дълбоко в джунглите на Венецуела, където  са запазени праисторически форми на живот.  На платото Чиманта, през 2005 г. екип от словашки и чешки спелеолози откриват най-голямата кварцитна пещера в света.
 • 19.30  – “Карстенс – седмият връх” (2008, 45’). Планина в джунглите на Нова Гвинея (4884 м) – най-високата точка на Австралия и Океания, от колекцията “Seven summits”, включваща всички континентални първенци. Върхът и до днес привлича вниманието като една от най-екзотичните и най-труднодостъпните точки на планетата.  До него и до местата, населени с легендарното племе дамал, стига камерата на изключителния словашки оператор и режисьор Павол Барабаш. Награда на Туристическа асоциация Банско за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Банскофилмфест’ 2009.
 • 20.15 - почивка
 • 20.30 – 118 дни в прегръдката на ледовете (1998, 56’). Изключителен филм за човешката воля, издръжливост и куража да се изправиш срещу наглед непреодолими трудности. Гран при от Втория международния фестивал на планинарския филм в България през 2000 г.

5, сряда
Полски институт, ул. „Веслец“ 12
 • 18.30  - Монголия – в сянката на Чингиз хан (2010, 61‘). Един филм, който хвърля мост между времената на всесилния и могъщ владетел Чингиз хан и съвременността.
 • 19.35 - Портрет на ЙозекПсотка (2008, 26’). Портрет на едно от най-големите имена на словашкия алпинизъм, 18-тия човек в света, изкачил Еверест без кислород. Филм и за славните словашки експедиции през 70-те и 80-те на ХХ век.
 • 20.00 – почивка
 • 20.15  – Омо – път към предисторията (2002, 68’). Каньонът на Омо, дива река в Етиопия, чиито брегове се населяват от хора, живеещи в каменния век. Крокодили, хипопотами, маймуни, жирафи и камерата на Павол Барабаш.  Гран При от Четвъртия международен фестивал на планинарския филм през 2004 г.
 
6, четвъртък
Полски институт, ул. Веслец 12
 • 18.30  - Вертикалната Амазония (2004, 63’). Ауян Тепуи- най-високото плато със скални стени в джунглите на Амазония. От него се спуска най-високият водопад в света – Салто дел Анхел (979 м). Едно истинско пътешествие в “Изгубения свят”. Гран при от Банскофилмфест’ 2005.
 • 19.35 – почивка
 • 19.50 - Непознатата Антарктида (2007, 40’). Този път камерата  на Павол Барабаш ни отвежда до най-високата точка на Антарктида Маунт Винсън.
 • 20.30  – Мустанг (2002, 28’). Истинска перла в творчеството на Павол Барабаш. Филм за тайнственото княжество на границата между Непал и Тибет, доскоро недостъпно за чужденци, познато единствено от книгите на френския етнограф и пътешественик Мишел Песел. Гран при от ІІІ Международен кинофестивал за планини, екстремни спортове и приключения, България.
8, събота
 • 11.00 ч., Полски институт
 Каним всички на урок по танци от региона Спиш
Стъпките ще усвоим с помощта на професионалните танцьори Димитър Иванов, бивш член на ансамбъла за песни и танци „Maзовше” и Елица Костадинова.
Заявки се приемат в информационния пункт на института, на телефоните 02/981-09-07, 02/987-21-59 и на мейла sofia.info@instytutpolski.org


11, вторник
 • 18.00 ч., Полски институт, вход свободен
Съвместно с издателство СОНМ
 Представяне на българското издание на книгата на Анна Нашиловска „Четиригодишната философка“ (превод -  Магда Карабелова)  с участието на авторката и героинята на книгата – Йоанна Нашиловска-Рек
    Анна Нашиловска - писателка, поетеса, литературен критик и професор по литература.  Авторка на 18 книги – проза, биографии, публикации в областта на литературознанието.  Дебютира рано със стихове, отпечатани през 1977 г. в специализираната литературна преса. През 90-те в центъра на вниманието на прозата й е темата за майчинството. "Книга за началото" (2002)  описва първите дни на новородената й дъщеря. "Четиригодишната философка" е издадена в Полша през 2004 г.
„Четиригодишната философка“ се състои от записки от времето, когато най-малката ми дъщеря Ашя, днес петнадесетгодишна, беше на четири години. Не бих казала, че се учеше да говори, защото вече се справяше добре, по-скоро беше започнала да се удивлява на света и умееше да го изрази. Учудването е първичния познавателен импулс. Детето се учудва на неща, за които ние, възрастните, сме слепи и глухи, понеже ги познаваме твърде добре. Мнозина философи са писали за „детството на човечеството“, през собственото детство често може да бъде видяно това, което е изначално и основно. Има книги, които могат да бъдат написани само когато си наблизо и „Четиригодишната философка“ е една от тях. (Анна Нашиловска).


13, четвъртък
 • 18.00 ч., Полски институт, вход свободен
Хайка – реж. Марчин Кшищалович (2012, 88 мин.), с надписи
Участват: Мачей Штур, Марчин Дорочински, Соня Бохошевич, Вероника Росати.
Награди: Филмов фестивал Гдиня 2012 – „Сребърни лъвове“; „Орел“ (Полска филмова награда) – в категория „най-добър филм” и още 9 категории.
Филмът разказва историята на отмъщението на сержант Видра, изпълняващ присъди срещу поляци, сътрудничащи на немския окупатор. Разказ за психологическите последствия на едно предателство, което ще бележи живота на няколко души.  
„Хайка” е разказ за предателство и отмъщение, вина, наказание, за чест и вярност. Тук няма да намерите мартирологичен патос и монументална храброст. (Maрчин Кшищалович)
 
 
Нова Загора
17 февруари – 14 март
Галерия „Руси Карабиберов“
Изложба полски театрален плакат

18, вторник
18.00 ч., Полски институт
съвместно с Факултета по славянски филологии на Софийския университет
Представяне на книгата с лекции на проф. Боян Пенев „Западноевропейската романтика и нейното отражение в славянските литератури”.   Книгата ще представи литературният историк и критик проф. дфн Светлозар Игов от Института за литература – БАН.  С участието на Татяна Джокова, отговорен редактор в Университетското издателство, и доц. д-р Калина Бахнева, съставител и автор на встъпителната студия.

Книгата включва лекционен курс на изтъкнатия български литературовед и критик проф. Боян Пенев, който професорът изнася в Софийския университет през учебната 1926–1927 г.

27, четвъртък
10.00 ч., Софийски университет, зала № 149   
Съвместно с Факултет по славянски филологии на Софийския университет
Работилница за студентите полска филология под ръководството на Михал Рушинек.
Михал Рушинек – адюнкт в катедрата по теория на литературата на факултета по полска филология на Ягелонския университет. Автор и преводач на няколко десетки книги за деца и възрастни. В периода 1996-2012 е секретар на Вислава Шимборска. Понастоящем е председател на УС на Фондация „Вислава Шимборска“.


27, czwartek
godz. 18.00, Biblioteka Instytutu Polskiego
Dyskusyjny Klub Książki.
Zapraszamy do swobodnej rozmowy o polskich książkach w niezobowiązującej atmosferze i przy herbacie. Wszystkich czytelników serdecznie zapraszamy! Rozmowy o książkach prowadzone są w języku polskim.

Michał Witkowski „Barbara Radziwiłłówna z Jaworzna-Szczakowej”
Groteskowa historia kariery i upadku właściciela lombardu staje się pretekstem do opowieści o przełomie lat 80. i 90. w Polsce, o przemianach ustroju i ludzkiej mentalności. Autor przypomina raczkujący polski kapitalizm, zapiekanki sprzedawane z przyczepy, akwizycję i podsycany przez prasę mistycyzm ostatnich lat XX wieku.
Powieść „Barbara Radziwiłłówna z Jaworzna-Szczakowej” została wybrana „Książką Lata 2007” Przeglądu Nowości Wydawniczych w Poznaniu, a Michał Witkowski został laureatem Paszportu „Polityki” (2007).


Не си ли гледал полските пиеси в софийските театри?
Все още можеш да намериш в афиша:

3 и 16 февруари
19.00, Народен театър „Иван Вазов“, камерна сцена, билети на касата
С подкрепата на Полския институт
 5 и 13 февруари
19.00 ч., Teaтър „София”, камерна сцена, бул. „Янко Сакъзов” 23A
С подкрепата на Полския институт
 • Tирамису – пиеса на Йоанна Овшанко (превод – Мариана Минковска). Режисьор – Николай Поляков

7, 20 февруари
19.00 ч., Народен театър „Иван Вазов”, Голяма сцена, билети на касата
 • „Тестостерон” – пиеса на Анджей Сарамонович. Режисьор – Пламен Панев (превод – Йоанна Попова)

 КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ В ПОЛША

Фестивали на изкуствата

5 – 9 февруари 2014
42. карнавал на планинците – Буковина Татшанска
Карнавалът на планинците в Буковина Татшанска се провежда от 1973 година. Открива го шарен преглед на конни впрягове, на коледарски и танцови групи. В рамките на няколко дни в Буковина протича конкурс за коледарски групи, както и продължаващия до късни нощни часове конкурс за разбойнически танц и танцови двойки. Провеждат се и прояви навън – състезания по стрелба, състезания на скиори в регионални носии и т.нар. „кумотерки“ – състезания за двуместни планински шейни. По време на проявата се организират концерти на регионални ансамбли, изложби и базари, на които се продават изделия на местните майстори-занаятчии.
www.bukowinatatrzanska.pl;
www.domludowy.pl/2014/01/42-goralski-karnawal

Музикални фестивали

20 – 23 февруари 2014
33. международен фестивал на моряшката песен „Shanties 2014” – Kраков
Един от най-големите световни фестивали на моряшката песен, провеждан ежегодно вече 30 години. В него участват над 250 изпълнители от Полша и чужбина. Основната тема на тазгодишното издание е „Моряците от южните морета“. По време на фестивала в града се провеждат многобройни съпътстващи прояви – срещи на моряци, филмови прегледи, изложби живопис и фотография, панаир. Фестивалът е и ежегодния празник на моряците, които пристигат тук, за да участват в концертите, да срещнат приятели, да планират поредните пътешествия.
www.shanties.pl

18 – 23 февруари 2014
Lotos Jazz Festiwal – 16. Bielska Zadymka Jazzowa -  Белско Бяла
В анкетата Jazz Top на месечното списание „Jazz Forum” фестивалът за трети пореден път е обявен за най-добрия полски джазфестивал. Това е проява с „душа“, вплетена в зимния пейзаж на региона, чиято най-голяма атракция е финалният концерт на връх Шинджелня.  Участниците се изкачват  дотам на здрачаване с кабинков лифт, след което тръгват в снега със запалени факли до хижата, за да могат на височина 1000 м над морското равнище да чуят заключителния концерт. По време на фестивала се провеждат многобройни съпътстващи прояви – музикални хепънинги, изложби - плакат, фотография, живопис и мултимедии.
www.zadymka.pl

Филмови фестивали

5 - 8 февруари 2014
21. Национален фестивал на филмовото изкуство „Prowincjonalia" – Вжешня
Фестивалът на полски игрални, телевизионни и документални филми, посветени на темата за селото и малкото градче, не веднъж е наричан фестивал на периферното кино и на аутсайдерите. В представяните филми доминира светът на простичките универсални ценности. Програмата на фестивала включва и два филмови цикъла - „Световни провинции”, който представя ленти от различни културни региони, и цикъла „Да поговорим за бъдещето” – филми от сферата на независимото кино и етюди на студенти от Филмовото училище в Лодз. Съпътстващи прояви са концерти, кабарета и горски пикници.
www.prowincjonalia.com.pl

Нови книги 

TADEUSZ DĄBROWSKI – POMIĘDZY
Pomiędzy to szósta książka poetycka Tadeusza Dąbrowskiego, laureata Nagrody Kościelskich, jednego z najważniejszych przedstawicieli współczesnej polskiej poezji.

WITOLD GOMBROWICZ – KRONOS
Prywatny dziennik Witolda Gombrowicza, Zapiski, sporządzane przez pisarza w ciągu kilkudziesięciu lat, mają charakter bardzo prywatny, nierzadko intymny. Autor próbuje w nich zrekonstruować czas miniony i przyjrzeć się własnemu życiu jako chronologicznej serii zdarzeń. Powstało w ten sposób szczególne kalendarium, ukazujące całe życie artysty w jego złożoności.

SZCZEPAN TWARDOCH – MORFINA
Morfina to opowieść o wojnie, ludzkich żądzach i namiętnościach, cierpieniu, ale także o konsekwencjach braku umiejętności określenia swojej pozycji w społeczeństwie. Autor ukazuje w niej słabego, rozdartego człowieka, wplątanego w wielką historię. Za książkę Morfina Szczepan Twardoch został uhonorowany Paszportem „Polityki” 2012.

ANNA ROMANIUK – OBECNOŚĆ
Obecność to książka o spotkaniach z Czesławem Miłoszem. „Swojego” Miłosza wspominają m.in. syn Antoni Miłosz, wnuczka Erin Gilbert, bratowa Grażyna Strumiłło-Miłoszowa, sekretarka Agnieszka Kosińska, Wisława Szymborska, Adam Zagajewski, ks. Adam Boniecki, Wojciech Karpiński, Adam Michnik, Katarzyna Herbert, Jerzy Illg i wielu innych.

SHELLEY EMLING – MARIA SKŁODOWSKA-CURIE I JEJ CÓRKI
Opowieść o najsłynniejszej na świecie rodzinie naukowców uhonorowanej czterema nagrodami Nobla. Autorka skupia się na relacjach Marii Skłodowskiej – Curie i jej córek: Ireny i Ewy, rzucając nowe światło na osobę legendarnej uczonej.

GRZEGORZ MIECUGOW – INNY PUNKT WIDZENIA
Zbiór 21 najciekawszych wywiadów nadawanych w TVN 24 w telewizyjnym cyklu pod tym samym tytułem. Grzegorz Miecugow rozmawia z uczonymi i artystami. W tym tomie wywiadów znajdują się rozmowy m.in. z Wojciechem Młynarskim, Zygmuntem Baumanem, Wojciechem Jagielskim, Zygmuntem Koniecznym, Andą Rottenberg i ks. Adamem Bonieckim.

WITOLD BEREŚ, KRZYSZTOF BURNETKO – MAREK EDELMAN. ŻYCIE. DO KOŃCA.
Nowe, poszerzone wydanie książki „Marek Edelman. Życie. Po prostu”. Pełny i fascynujący portret  Marka Edelmana, przywódcy powstania w getcie warszawskim. Publikacja zawiera sensacyjne, nieznane materiały podziemnej prasy z getta, relacje z okupacji, porażające zeznania ocalałych z Zagłady i reportaże z getta.

JERZY NOWOSIELSKI, KRYSTYNA CZERNI – ZAGUBIONA BAZYLIKA REFLEKSJE O SZTUCE I WIERZE
Opracowana przez Krystynę Czerni Zagubiona Bazylika to dzieło, które zbiera rozproszone artykuły Jerzego Nowosielskiego: eseje z Inności Prawosławia, wstępy do katalogów, wykłady, rozprawщ, w tym teksty dotąd nie publikowane, odnalezione w pracowni artysty.

AGNIESZKA LEWANDOWSKA-KĄKOL – DŹWIĘKI, SZEPTY, ZGRZYTY 16 wywiadów z największymi polskimi kompozytorami. Rozmówcami Agnieszki Lewandowskiej-Kąkol są m.in. Krzysztof Penderecki, Zygmunt Krauze, Krzysztof Meyer, Elżbieta Sikora, Jerzy Maksymiuk, Aleksander Lasoń, Lidia Zielińska, Krzesimir Dębski, Michał Lorenc, Paweł Łukaszewski i Agata Zubel.
BARTOSZ STĘPIEŃ – ŁÓDZKIE MURALE. NIEDOCENIONA GRAFIKA UŻYTKOWA PRL-U
Książka poświęcona jest reklamom malowanym na ścianach łódzkich kamienic. Krok po kroku czytelnik pozna sposób projektowania i malowania muralu oraz jego twórców. Dowie się, czy murale były wykorzystywane do celów propagandowych, kto w tamtych czasach najchętniej się reklamował, a także dlaczego dziś nie są one już tak popularne.

JULIAN TUWIM – WIERSZE DLA DZIECI
Pełne humoru wiersze Juliana Tuwima, które od kilkudziesięciu lat niezmiennie zachwycają i małych, i dużych. Wysmakowane ilustracje stworzone przez Daniela de Latoura są idealnym uzupełnieniem tej pięknej poezji.

AGNIESZKA OSIECKA – FILMIDŁA. GAWĘDY O FILMACH
Zbiór recenzji filmowych napisanych przez Agnieszkę Osiecką w latach 1956-1960.  Recenzje zilustrowane są ponad 50 plakatami autorstwa m.in. Jana Lenicy, Waldemara Świerzego, Eryka Lipińskiego, Wojciecha Fangora, Olgi Siemaszko, Jana Młodożeńca i Franciszka Starowieyskiego.
  JOANNA ROLIŃSKA – ROZMOWY O DZIECIŃSTWIE. RAZ, DWA, TRZY, ZA SIEBIE!
Wybitni współcześni twórcy opowiadają Joannie Rolińskiej o swoich najmłodszych latach. O swoim dzieciństwie opowiadają m.in. Józef Hen, Józef Wilkoń, Wanda Chotomska, Marek Nowakowski, Joanna Papuzińska, Sylwia Chutnik i Zbigniew Mentzel. Całość  tworzy panoramę dzieciństwa dwudziestego wieku.

MARCIN MURMYŁO, MONIKA SPŁAWSKA-MURMYŁO – NAJPIĘKNIEJSZE ZABYTKI POLSKI
Ilustrowany pięknymi zdjęciami album jest skarbnicą informacji o najciekawszych i najważniejszych polskich zabytkach. Album zawiera około dwieście kolorowych fotografii ukazujących piękno i walory architektoniczne pałaców, zamków, kościołów, zespołów klasztornych, a także obiektów inżynieryjnych.
всички новини от Полски институт София »

профил на Полски институт София »

всички новини февруари » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker