Театрални новиниФевруари - месецът на любовта в Русенската опера

03.02.2014

 Февруари - месецът на любовта в Русенската опера
Държавна опера-Русе посвещава богатата си февруарска програма на темите за любовта – в операта, в инструменталната камерна и симфонична музика, в танца. „Севилският бръснар”, „Кармен”, „Травиата”, „Бохеми”, Мадам Бътерфлай” са оперните творби, които ще разкажат различни весели и драматични истории за красивата любов – понякога щастлива, но често пъти обречена и безнадеждна. Камерната сцена отново ще предложи на русенската публика разнообразни концерти в три вечери, в които артистите ще представят избрани песни, арии, дуети, инструментални квартети от различни стилове и епохи, обединени от темите за любовта. Предстоящата балетна премиера „Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината” обещава истинска танцова наслада в съчетание с красива музика, изящни костюми и изисканост в сценографското решение. Не е пропусната и най-младата публика, за която балетът на Държавна опера-Русе ще представи своя най-нов спектакъл „Звездният миг на малкия Стефчо или Карнавал на животните”. Русенската публика ще присъства на впечатляващи артистични превъплъщения и дебюти на  талантливи певци, балетни артисти и диригенти от различни точки на света. Солистите, хорът, балетът и оркестърът на Държавна опера-Русе очакват своята публика, за да стоплят душите на своите почитатели с изкуството си в студените зимни вечери.

Любов в Операта

Да се посмеем със спектакъла на „Севилският бръснар” от Росини на 4 февруари на сцената на Държавна опера-Русе

В месеца на любовта и виното - на 4 февруари от 19.00 часа, Държавна опера-Русе кани всички свои почитатели на спектакъла на комичната опера на Росини „Севилският бръснар”. Не пропускайте срещата с едно от най-жизнерадостните, най-веселите, най-привлекателните оперни произведения в цялата оперна литература. Малко са оперите, а още по-малко комичните, в които да има толкова много любими за милиони хора арии, дуети и ансамбли. Домакин в историята на френския драматург Бомарше е чаровният бръснар Фигаро /Александър Крунев/, който ви очаква, за да ви забавлява и с остроумните си и хитри номера да помогне на двама влюбени да бъдат щастливи. В ролята на Розина публиката ще разпознае великолепната Теодора Чукурска, а в ролята на нейния любим граф Алмавива ще видим най-новия солист на Русенската опера тенорът Николай Моцов. Глупавият Доктор Бартоло ще бъде пресъздаден от Стоян Стоянджов, в ролята на колоритния персонаж Дон Базилио ще се превъплъти Калоян Христов, Петя Цонева ще се представи в ролята на Берта, а Владимир Попов - Фиорело. Участват хор и оркестър на Държавна опера-Русе. Гост - диригент  е Нийлс Боргсанд от Дания. Режисурата, сценографията и костюмите са на Иван Савов, хормайстор Стелияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева.
 

Андреана Николова отново в своята коронна роля - на Кармен от едноименната опера на Бизе на 7 февруари

Любов, страст, ревност, темпераментна музика и съзвездие от красиви гласове ще привлекат многобройните почитатели на най-популярната и обичана опера на Бизе „Кармен” в залата на Държавна опера-Русе  на 7 февруари. Драматичната история на невярната циганка и нейните любими мъже ще оживее с участието на Андреана Николова в ролята на Кармен, Стоян Даскалов в ролята на Дон Хозе, Венцеслав Анастасов – Ескамилио, Владислава Гарвалова – Микаела, Гиргина Гиргинова и Йоланта Николаева – Фраскита и Мерцедес. Участват още Момчил Миланов, Владимир Попов, Димитър Кюркчиев, Александър Баранов, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Русе. Спектакълът ще дирижира австрийският диригент Антъни Арморе. Режисьор Кристиан Михайлеску /Румъния/, сценографията е на Ги Клод Франсоа /Франция/, хормайстор Стелияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева.

В Деня на влюбените – вълнуващата история на „Дамата с камелиите” в шедьовъра на Джузепе Верди операта „Травиата” на сцената на Държавна опера-Русе

След дълго отсъствие от афиша на Държавна опера-Русе една от най-красивите и обичани творби на Джузепе Верди операта „Травиата” ще се завърне на 13 и 14 февруари от 19.00 часа в пълния си блясък. Великолепен солистичен състав ще представи трогателната любовна драма в луксозния съпровод на оркестъра на Държавна опера-Русе. За първи път в ролята на куртизанката Виолета Валери публиката ще аплодира Теодора Чукурска. Ще й партнира тенорът Петър Костов в ролята на Алфред Жермон, а ролята на неговия баща ще бъде изпълнена от Венцеслав Анастасов. Участват още Йоланта Николаева, Мария Стоянова, Александър Баранов, Евгени Ганев, Стоян Стоянджов, Пламен Бейков, Динко Попов, Иван Богоев, Стефан Пенчев, хор „Дунавски звуци”, балет на Държавна опера-Русе. Диригент на постановката е Георги Димитров. Сценографията и костюмите са на Иван Попов, хореография Марияна Захариева, хормайстор Стилияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева.

Победителката от Първия международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” Беса Лугичи от Косово ще дебютира в ролята на Мими от операта „Бохеми” в Русе

Още една изумително красива и разтърсваща  драма за любовта ще развълнува почитателите на гениалния композитор и драматург Джакомо Пучини на 19 февруари в Русенската опера. Солисти от Косово, Испания и България ще се срещнат във февруарската вечер на сцената на Държавна опера-Русе, за да споделят тъжната история на Мими и нейния любим Рудолфо, да ни разсмеят със забавните истории на бохемите от бедния Латински квартал, да ни накарат да съпреживеем изпълнената с плам любов на певицата Мюзета и художника Марсел. За първи път младата певица от Косово Беса Лугичи ще се представи в ролята на Мими. В ролята на Рудолфо ще гостува утвърдения испански тенор Карлос Кремадес, Мария Цветкова ще видим в ролята на Мюзета, в ролите на бохемите – Марсел, Шонар и Колин -  Петър Данаилов, Владимир Попов, Емил Желев, Беноа – Стоян Стоянджов и други. Спектакълът ще дирижира испанският диригент Рикардо Моресо. Режисьор  Корина Босковски Австрия, сценография и костюми  Валентин Топенчаров, хормайстор Стелияна Димитрова.

 „Мадам Бътерфлай” от Пучини на 21 февруари, от 19.00 часа

Любовните истории в операта продължават със спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай” - вълнуваща драма за една отчаяна, чиста и невъзможна любов, в която Пучини разгръща с пълна сила огромния си талант и създава най-прочувствената и написана с много фантазия опера.
В ролята на Чо-Чо-сан публиката ще види Лусине Даниелян от Армения. В останалите роли е подбран отново впечатляващ солистичен състав – Петър Костов в ролята на Пинкертон, Петър Данаилов (Шарплес), Петя Цонева (Сузуки), Стоян Стоянджов (Бонзо), Димитър Кюркчиев (Горо) и др. Участват хор и оркестър на Държавна опера Русе. Диригент Хосе Пареа /Испания/, възстановка Елена Илиева, хормайстор Стелияна Димитрова.

Камерна сцена с любовни послания

Камерните концерти през месец февруари отново са посветени на любовта. На 10 февруари, от 19.00 часа в зала Опера-фоайе познатото и обичано дуо Пламен Бейков /бас/ и Божена Петрова /пиано/ ще предложат на своите почитатели концерт ВЛЮБЕНИТЕ РОМАНТИЦИ – камерен концерт от цикъла „ТРИЗВУЧИЯ”. Ще прозвучат песни за любовта и мъдростта от Шуберт, Шуман, Брамс.

На 24 февруари, от 19.00 часа солистите на Държавна опера-Русе Ангелина Манчева, Андреана Николова, Георгиос Филаделфевс и Калоян Христов ще поднесат своите „Любовни послания” от опери на Доницети, Масне, Сен-Санс, Бизе и Чайковски. На рояла Божена Петрова.

Солистите на оркестъра на Държавна опера-Русе Деница Чернева цигулка, Мила  Иванова цигулка, Елица  Баджакова виола, Пламена  Величкова виолончело са подготвили за почитателите на инструменталната музика изискана камерна програма Квартет оп.3 №5 F Dur от Хайдн и Квартет №19 KV 465 C Dur от Моцарт, която ще представят на 25 февруари от 19.00 часа в зала Опера-фоайе.

Любовта в танца
Дългоочакваната балетна премиера, посветена на любовта, ще се състои на 27 февруари от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Русе. В една вечер зрителите ще могат да се насладят на РОМЕО И ЖУЛИЕТА по музика на П.И.Чайковски и ПОЛЕТ КЪМ СВЕТЛИНАТА по музика на П.И.Чайковски, Дж. Гершуин, Жул Масне, А. Пиацола и Дж. Росини. Хореографията е на Силвия Томова, художник на декорите е Салваторе Русо /Италия/. Асистент на художника Меглена Илиева, асистент-режисьор Елена Колева, репетитори Силвия Томова и Милен Харалампиев. Участават солисти и кордебалет на Държавна опера-Русе.
Шекспировата безсмъртна творба „Ромео и Жулиета” е вдъхновение за различни композитори, които създават своите симфонични, оперни и балетни шедьоври на базата на най-трагичната и трогателна любовна история в световната литература. Великият майстор на красивата музика Пьотр Илич Чайковски не прави изключение и той добавя към своето гениално творчество фантастична увертюра „Ромео и Жулиета”. В 20 минутната музика на Чайковски хореографът Силвия Томова ще отговори чрез танца на вечните въпроси: Къде е любовта? Какво е любовта? За какво е любовта? Декорите и костюмите на спектакъла са дело на неповторимия голям художник от Италия Салваторе Русо. Заедно със солистите на балета на Държавна опера-Русе ще се пренесем в автентичната атмосфера Верона, за да преоткрием, че само „Красотата ще спаси света, а любовта ще ни помогне да я прозрем”....
Във втората част на балетната вечер ни очаква още една истинска наслада за сетивата. Различни цветове на дъгата ще открием в приказно красивите костюми, избрана музика от Росини, Чайковски, Масне, Пиацола, Гершуин ще провокира нашата чувственост, ефирни движения ще приковат вниманието и ще ни позволят да се понесем в полет. Към светлината...Червеното, синьото, зеленото, жълтото, бялото, черното, видимите и невидимите цветове на нашата душа.
Силвия Томова: „Спектакълът ПОЛЕТ КЪМ СВЕТЛИНАТА е замислен като послание за себепознание, преоткриване на силните ни страни и доближаване към природата. Цветовете на дъгата, както цветовете на чакрите въплъщават природната матрица, енергиите и заобикалящата ни вселена. Чрез танца и музиката се представят онези възвишени стойности, до които не можем всеки миг да се докосваме. Попадайки в магията на спектакъла, движението ни открива смисъла на живота, а музиката ни поднася свръхестествено усещане, пренасяйки ни в друго измерение...”

Следващият спектакъл е на 28 януари, от 19.00 часа в зала Опера.

Лоренцо Коладонато от Италия ще дирижира Сиимфоничен концерт на 28 февруари от 19.00 часа в зала Филхармония

Талантливият млад италиански диригент Лоренцо Коладонато, който спечели - Първа награда от Петия Международен конкурс по оперно дирижиране „Blue Danube“- Русе 2013  ще застане за първи път на пулта пред елитния оркестър на Русенска филхармония. В програмата на концерта ще прозвучат Симфония №4 на Менделсон и две творби на Хектор Барлиоз - Ракоци марш из ораторията „Проклятието на Фауст”  и неговата грандиозна Фантастична симфония оп. 14. 

С любов към децата
На 10 феруари, Държавна опера-Русе кани своите най-малки зрители на балетния спектакъл за деца по музика на Камий Сен-Санс ЗВЕЗДНИЯТ МИГ НА МАЛКИЯ СТЕФЧО или КАРНАВАЛ НА ЖИВОТНИТЕ. Хореографията е на Йордан Кръстев, репетитор Марияна Захариева, маските са на Янка Дойчинова, мултимедия и специални ефекти Теодор Цаков, асистент режисьор Елена Колева. Костюмите са проектирани и изработени в шивашкото ателие на Държавна опера-Русе. 
Великолепната музика на Камий Сен-Санс, е допълнена с познати за младите зрители съвременни поп мелодии. Характерните животински образи са претворени от солистите и кордебалета на Държавна опера-Русе. Улични танци и класика си подават ръка в един динамичен, весел и трогателен спектакъл. Хореографът Йордан Кръстев търси обединяващата сюжетна линия на всички независими една от друга музикални картини в „зоологическата фантазия” на Камий Сен-Санс. И това е историята на малкия Стефчо. Стефчо е талантлив млад танцьор, който решава да опита шанса си в съвременно шоу. Стефчо преживява своето първо разочарование. Строгото жури безпощадно го елиминира от конкурса. Отчаян Стефчо попада в един различен свят и там среща своите нови приятели – лъва, слона, магарето, костенурката, рибката, кукувицата, птичката, красивия лебед... И изведнаж всичко се променя. Стефчо открива радостта от смеха и приятелството, чувства се обгрижен и щастлив. Разбира, че в живота има много по-важни неща! И тогава започва Карнавалът на животните и той танцува заедно с всички  своя звезден танц!
Травиата
Травиата
Мадам Бътерфлай
Мадам Бътерфлай
КАРНАВАЛ НА ЖИВОТНИТЕ
КАРНАВАЛ НА ЖИВОТНИТЕ
Кармен
Карменвсички новини от Държавна опера - Русе »

профил на Държавна опера - Русе »

всички новини февруари » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker