Театрални новиниГала концерт в Държавна опера Стара Загора по случай 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди и Рихард Вагнер

27.11.2013

Гала концерт в Държавна опера  Стара Загора по случай 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди и Рихард Вагнер
Откъси от най-популярните произведения на двамата велики композитори - Джузепе Верди и Рихард Вагнер, ще звучат на 5 декември от 19,00 часа. С този пищен гала-концерт Държавна опера  Стара Загора тържествено ще отбележи 200-годишнината от рождението на двамата оперни титани . Родени в една и съща година – 1813, те въплъщават в творчеството си различни възгледи за живота и изкуството, чиито корени са дълбоко свързани с различните културни традиции на Италия и Германия, но и двамата издигат оперното изкуство на най-висок пиедестал.

На 5 декември на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще аплодираме прекрасните  оперни гласове – Калуди Калудов, Деян Вачков, Илина Михайлова, Крум Гълъбов, Ивайло Джуров, Симоне Анджиппи.

В богата програма ще се изявят и солистите на Държавна опера-Стара Загора Елена Баръмова, Офелия Христова, Даниела Дякова, Русалина Мочукова, Десислава Стефанова, Яница Нешева, Анна Дитри, Александър Марулев, Милко Михайлов, Иван Кабамитов, Марк Фаулър, Борис Тасков, хор и оркестър на Държавна опера – Стара Загора. Диригент на гала-концерта ще бъде Маестро Лучано ди Мартино. Ще прозвучат най-любими откъси от оперите „Отело“, „Аида“, „Макбет“, „Трубадур“, „Сицилиански вечерни“, „Атила“, „Набуко“, „Травиата“, „Дон Карлос“ и др. на Джузепе Верди и откъси от „Лоенгрин“, „Танхойзер“, „Тристан и Изолда“ и др. на Рихард Вагнер.
Повече за гост-солистите в гала-концерта:

Калуди Калудов /тенор/ е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. През 1978 година завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – “Травиата”. От декември същата година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона. Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Следват години на неспирен възход по големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Има в репертоара си над 60 тенорови партии. През 1992 година Калуди Калудов създава Оперния фестивал “Вива ил канто” в Чешин, Полша, на който е артистичен директор в продължение на 13 години. В последните години, паралелно с изпълнителската си дейност активно се занимава и с вокална педагогика. Прави Майсторски класове във Варна, Букурещ, Румъния, Бразилия, Полша, Финландия; През 2003 година е преподавател в Музикалната академия на Катовице, Полша, където защитава научна преподавателска степен – доцент. От 2006 година е хоноруван преподавател във Вокалния департамент на Нов Български университет.

Деян Вачков /бас/ е роден в София през 1979 година. Средното си образование завършва в 164та испанска гимназия “Мигел де Сервантес”, след което през 1997 е приет в Държавна Музикална Академия “Панчо Владигеров” в класа по оперно пеене на проф.Константин Карапетров и проф.Недялко Недялков. През 2001 година спечелва наградата “Верди” на международния конкурс “Белведере” във Виена, а малко по-късно – двугодишна стипендия за специализация към Миланската Ла Скала където има възможността да работи вокална техника и интерпретация с имена като Лейла Генчер, Луиджи Алва, Лучана Серра и Тереза Берганца. През този период печели първата и специална награда “Ариго Бойто” на международния конкурс “Ирис Адами Корадети” в Падуа. Младият певец има вече над 30 главни басови роли. Работил е с известни диригенти и режисьори като Рикардо Мути, Лорин Маазел, Рикардо Шайи, Даниел Орен, Гари Бертини, Даниеле Абадо, Никола Луизоти, Франко Дзефирели, Уго де Ана, Пиерлуиджи Пиералли. Наричат  Деян Вачков „новия Борис Христов” на България. Шлифова гласа си в Академията за млади певци на знаменитата „Ла Скала“. Пее в спектакли в Генуа, Триест, в продукциите на Дзефирели „Кармен“ и „Аида“ на сцената на Арена ди Верона, както и в оперните театри в Неапол, Венеция, Токио, Клагенфурт, Лайпциг, Франкфурт, Валенсия, Сиатъл, Билбао, Мадрид. Сред предстоящите ангажименти на певеца за 2013 г. са участия в религиозната кантата „Стабат Матер“ на чешкия композитор Антонин Дворжак в Москва и гостуване в знаменитата концертна зала „Музикферайн“ във Виена.

Илина Михайлова /сопран/. Родена във Варна, тя завършва НУИ "Добри Христов" със специалност пиано и оперно пеене. Веднага след това постъпва в НМА "Панчо Владигеров" в класа по оперно пеене на проф. Благовеста Карнобатлова. През 2002 печели първи награди на националните конкурси "Светослав Обретенов" в Провадия и "Парашкев Хаджиев" в София. След дипломирането си продължава образованието си в Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. В репертоара на певицата влизат ролите на Фиордилиджи от "Така правят всички" и Церлина от "Дон Жуан" на Моцарт, Дидона от "Дидона и Еней" на Х. Пърсел, Мюзета от "Бохеми на Пучини, Норина от "Дон Паскуале", Мария от "Дъщерята на полка” и Адина от “Любовен еликсир” на Доницети, Розина от “Севилският бръснар” на Росини и др.В Милано дебютира в ролята на Фьордилиджи /”Така правят всички” от Моцарт/ и Церлина /”Дон Жуан” от Моцарт/, както и в ролята на Дидона /”Дидона и Еней” от Пърсел/. Следват ролите на Мюзета /”Бохеми” от Пучини/ на Пучиниевия Фестивал “Торе дел Лаго”, на Мария /”Дъщерята на полка-Доницети/. Пее в оперните театри Бергамо, Бреша, Кремона и Павиа. През 2012 дебютира в Софийска Опера в ролята на Адина /”Любовен еликсир”-Доницети/, а през този сезон – в ролите на Виолета от операта „Травиата” и Джилда от операта „Риголето” в Пловдивската и Варненската опери.
 Крум Гълъбов /баритон/ е роден през 1976 г. в Пловдив. Едва 6-годишен, през 1982 г. става солист на представителния Хор на Пловдивските момчета „Стефка Благоева”, с който концертира в България и чужбина до 1991 г. През 1993 г. завършва гимназия в Пловдив. Същата година взима уроци по пеене при проф. Аврам Андреев в Пловдивската опера. От 1994 г. е студент във Висшето училище за музика и сценични изкуства във в Виена в класа на проф. Маргарита Лилова, камерзенгер на Виенската Щатсопер. Специализира при проф. Тома Попеску във Виена и Никола Николов в София, а през 2003 г. при Гена Димитрова, която същевременно ръководи творческите му изяви. През 2007 г. участва в майсторски клас на Райна Кабаиванска. От 2000 г. пее с виенския Резиденц оркестър. От 2004 г. е солист на салонния оркестър „Стара Виена”. От 2005 г. е солист на Опера Крайова (Румъния). През 2008 г. гастролира като солист във Варненската в Пловдивската опера. През 2009 г. участва като солист в оперния фестивал „Света Маргарита”.

Ивайло Джуров  /бас/е роден през 1973 г. в Русе. Завършва камерно пеене в Кралската Консерватория в Хага, Холандия през 1994 г. От 1995 до 1997 г. специализира оперно пеене при Александрина Милчева. Професионалният си дебют прави през 1996 г. в Пловдив с Великденска оратория на Й. С. Бах. От 1997 до 2000 г. работи с оркестъра на БНР, като през 1998 с него открива Международния Фестивал Софийски Музикални Седмици, а с Хора на БНР осъществява записи и концерти на църковно-славянски песнопения. През 2001 г. дебютира във Фигаро от “Сватбата на Фигаро” и Лепорело в “Дон Жуан” на Моцарт в Белгия и Холандия. Повратен момент в певческата кариера на Ивайло Джуров е ролята на Филип ІІ, с която гастролира както у нас, така и в Австрия, Германия, Гърция, Белгия, Холандия, Франция, Испания, САЩ и др. Постепенно обогатява репертоара си с централните басови партии от опери на Моцарт, Бизе, Верди, Пучини и др. Изпълнява и солистични партии от кантатно-ораториални творби на Бах, Хендел, Моцарт, Росини, Бетовен, Брамс, Шостакович.
 Симоне Анджиппи  /тенор/ е познат на Старозагорската публика. Той участва в постановката на „Мадам Бътерфлай“, с която се откри новият Сезон 2013/2014 за Държавна опера-Стара Загора.
Не пропускайте този прекрасен концерт – подарък за душата в предпразничните дни – специално от Опера Стара Загора! Очакваме ви!

Уляна Кьосева
Държавна опера-Стара Загора


всички новини от Държавна опера Стара Загора »

профил на Държавна опера Стара Загора »

всички новини февруари » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker