Театрални новиниПрограма ноември 2013 на Полски институт София

05.11.2013

Програма ноември 2013


До 15.11.2013 в Полския институт можете да видите изложбата „Изкуството на плаката – млади полски творци“

5 и 12 ноември
19.00 ч., Полски институт, вход – 2 лв.
Съвместно със Сдружение „Mеждународен фестивал на планинарския филм”
 • Презентации от цикъла „За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове”
9, събота
11.00 ч., Полски институт, вход свободен
Каним всички на уроци по танци – „мьотлаж“ (танц с метла) Заявки се приемат в информационния пункт на института, на телефоните 02/981-09-07, 02/987-21-59 и на мейла sofia.info@instytutpolski.org     
                   
12, вторник
20.00 ч., Дом на киното, билети на касата
 • Ти си Бог – реж. Лешек Давид (2012), 124 мин., с надписи
Музика- Paktofonika, Рахим, Фокус. Участват - Марчин Ковалчик, Томаш Шухард, Давид Огродник, Аркадиуш Якубик, Катажина Вайда, Марчин Дорочински.
Очакван почти десетилетие филм за легендарната полска група Paktofonika, променила завинаги облика на полския хип-хоп. Не само верните фенове на групата, но и киноманите, жадуващи за истинския облик на Полша ще могат да гледат необикновената история на Пьотр Лушч – Магьосника, Себастиан Салберт – Рахим и Войчех Алшер – Фокуса, проследяваща съдбата на тримата приятели, които благодарение на авторските си песни (като известната „Ти си Бог“) се превръщат в гласа на младото поколение поляци.
„Paktofonika” е създадена през 1998 г., а името й означава „договор, сключен при звука на високоговорителя“, измислено от Магьосника и Рахим.
Награди: 2012 – Гдиня (Фестивал на полското игрално кино)-награда за режисьорски дебют или втори филм и награда за актьорски дебют на Марчин Ковалски; награда на журналистите.
2012 – Златна патица (награда на сп. "Филм") за най-добър филм на сезона 2011/2012 и за най-добър филмов сценарий на сезона 2011/2012
2013 – Oрел (Полска филмова награда) – Награда на публиката
2013 – Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) - „Кехлибарени лъвове”


13, сряда
18.00 ч., Полски институт
Съвместно с издателство Paradox
 • Представяне на книгата на Мариуш Шчигел „Готланд“ с участието на автора.
Мариуш Шчигел (1966) – репортер и писател. Издал е шест книги, преведени на 14 езика. Работи за седмичника "Gazeta Wyborcza". Основава във Варшава Институт за репортаж, който организира семинари и обучение за журналисти.

„Готланд” съдържа подбрани великолепни репортажи, посветени на Чехия. Герои на книгата са актрисата Лида Баарова, скулпторът Отакар Швец, легендарният производител на обувки Томаш Бата. Чрез живописните им биографии Мариуш Шчигел разказва за високата цена, която са били принудени да платят за привидно маловажни решения, за трагичното преплитане на случайност и съдба, белязали живота на цяло едно поколение.
Книгата е носител на следните награди - НИКЕ на читателите (2007); Книга на годината 2007; Награда „Беата Павлак“ 2007; Gratias Agit 2009 (Чехия); Prix Amphi 2009 (Франция), Европейска литературна награда 2009 на Европейския парламент.

Пловдив
14, четвъртък

19.00 ч., Клуб „Петното на Роршах“, ул. „Йоаким Груев“ 36, вход свободен
Съвместно с издателство Paradox
 • Представяне на книгата на Мариуш Шчигел „Готланд“ с участието на автора.
Фот. Кшищоф Дубел/ Институт за книгата

15, петък
12.00 ч., Софийски университет
– Журналистически факултет, ул. „Московска“ 49, зала 61, вход свободен
Съвместно с Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет и издателство Paradox
 • Семинар на Мариуш Шчигел за студентите на Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ. Представяне на Института за репортаж.
Международен филмов фестивал Киномания
14-28 ноември
Със съдействието на Полския институт
 • „Летящата машина” (3D)– реж. Мартин Клап и Джеф Линдзи (76 мин., копродукция Полша, Великобритания, Индия, Китай, Норвегия), с надписи.
Две истории, в които ключова роля играе вълшебна машина, отнасяща героите в небесна одисея. Две деца намират старо пиано, в което живее душата на Шопен. Инструментът се превръща в летяща машина, която ги отвежда на изпълнено с приключения пътуване из Европа.

Прожекции:
Eвро Синема – 17.11. от 14.00 ч.; Люмиер – 23.11. от 12.30 ч.; Дом на киното – 24.11. от 11.00 ч.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Съвместно с  БЪЛГАРСКА ПРЕМИЕРА НА ФИЛМА НА АНДЖЕЙ ВАЙДА
 • „Валенса: Човек на надеждата“ (2013, 110 мин, с надписи).
Сценарий – Януш Гловацки, оператор – Павел Еделман.
Филмът е полският кандидат за Оскар.
Участват: Роберт Венцкевич, Агнешка Гроховска, Мачей Штур, Мирослав Бака, Збигнев Замаховски.  
Полша, 80-те години, времето на „Солидарност”. Носителят на Оскар Анджей Вайда разказва историята на големите промени, връхлетяли не само партийни събрания, митинги и Кръглата маса, но и едно от жилищата в панелните квартали на Гданск. Режисьорът, нахлувайки в личното и дори интимно пространство на лидера, се опитва да улови феномена на превръщането на обикновения, зает с ежедневието си човек в харизматичен водач. Разказ за съпруга, бащата, обикновения работник, освободил скритата в сърцата на милиони хора мечта за свобода.  

Прожекции:
 • Люмиер – 19.11. от 18.30 ч.;
 • Дом на киното – 22.11. от 18.30 ч.;
 • Oдeoн – 26.11. от 20.30 ч.
17, неделя
10.30 ч., Полски институт, вход с покани
Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“ и Полският институт ви канят на
 • Представяне на полска и българска кухня – ЗИМНИНАТА НА БАБА
Каним българи и поляци на обмяна на опит в приготвянето на любимите консерви с плодове и зеленчуци, полски и български. Разчитаме на проверени рецепти, подкрепени с 2 пълни буркана – един за дегустация, а другият за продажба на търг. Да ви е сладко!
Средствата, събрани от продажбите, ще бъдат предоставени на хора с материални затруднения.
Молим желаещите да представят своя продукция да изпращат своите заявки до 8 ноември на адрес sofia.info@instytutpolski.org или тел. 981- 09-07 .

18, понеделник
18.00 ч., Полски институт, вход свободен
 • Откриване на изложбата „Съвременни повествования. Полски текстил от колекцията на Централния музей за текстил в Лодз“ с участието на уредника Малгожата Врублевска-Маркевич. 
Изложбата включва работи на десет полски творци и представя класически гоблени, бродерия и пространствени композиции. Това са работи на авторите на „полската текстилна школа”, дебютирали в началото на 60-те години на миналия век и останали завинаги в лексиконите на изкуството, както и работи на новото поколение творци.
Централният музей за текстил в Лодз събира колекцията си съвременен художествен текстил от 1960 г. В момента тя наброява ок. 2000 работи и е най-голямата в Полша. Вече почти половин век разнообразни инициативи, свързани с текстилното изкуство, протичат под патронажа на музея. От 1972 г. той организира Международното триенале за текстил, както и съпътстващите го Национална изложба на уникален текстил и Национална изложба на текстилна миниатюра. Под патронажа на музея се провеждат конкурси за млади автори и творчески работилници за художествени асоциации и групи.

Изложбата продължава до 30 януари 2014

XIII Банско филм фест
20-24 ноември
 • Участие на полския алпинист Дариуш Залуски във фестивала. 
Дариуш Залуски (1959) – полски алпинист. Оператор, сценарист и режисьор на много планинарски филми. Покорил е пет осемхилядника, сред които К2 и (два пъти) Еверест. Участвал в над десет полски експедиции в Хималаите и Каракорум, в т.ч. седем зимни.

По случай годината на Витолд Лютославски   
21-23 ноември
Национално музикално училище „Любомир Пипков“ София
Под патронажа на Н.П. Посланика на РП в България Лешек Хенсел
 • Конкурс за млади изпълнители „Витолд Лютославски“
Полският институт в София и Средното музикално училище „Любомир Пипков“ обявяват конкурс за млади изпълнители от класовете по пиано, цигулка и кларнет от българските музикални училища на възраст до 15 и до 19 години. В състава на журито влизат известни български музиканти и музикални критици от Полша. 
Регламентът е публикуван на сайта на Полския институт.
Организатори и партньори на конкурса:


24, неделя
18.00 ч., концертна зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, ул. „Оборище“ 17, вход свободен
 • Тържествено връчване на наградите и концерт на лауреатите на Конкурса за млади изпълнители „Витолд Лютославски“
27, сряда
9.00-16.00 ч., Софийски университет, Нова конферентна зала
Съвместно с Факултета по педагогика на СУ
 • Международна конференция „Култура и лидерство в социалните организации (образователни организации и организации за социална работа)“ с участието на
проф. Тамара Захарук, ректор на Природо-хуманитарния университет в Шедлце
дхн Йоанна Лукашик, адюнкт в Педагогическия университет в Краков. 
дхн Катажина Мирослав-Навроцка, адюнкт в Академията по специализирана педагогика във Варшава. 
проф.д-р Славомир Собчак – директор на Институт по педагогика в Природо-хуманитарния университет в Шедлце
доц. Беата Бочан – зам.директор на Институт по педагогика в Природо-хуманитарния университет в Шедлце
проф. Норберт Пикула – директор на Институт за социална работа в Педагогически университет, Краков.

28, czwartek
godz. 18.00, Biblioteka Instytutu Polskiego
 • Dyskusyjny Klub Książki.
Zapraszamy do swobodnej rozmowy o polskich książkach w niezobowiązującej atmosferze i przy herbacie. Wszystkich czytelników serdecznie zapraszamy! Rozmowy o książkach prowadzone są w języku polskim.

Magdalena Tulli –Włoskie szpilki
Zbiór siedmiu krótkich opowiadań rozgrywających się w powojennej Polsce. Matka pisarki ocalała z Auschwitz, ojciec był Włochem. Magdalena Tulli przejmująco opowiada o polskiej traumie.
Książka zwyciężyła w pierwszej edycji Nagrody Literackiej dla Autorki „Gryfia” – za najlepszą polską książkę roku 2011. Książka została również finalistką Nagrody Literackiej Nike 2012, Gdynia 2012 oraz finalistką Literackiej Nagrody Europy Środkowej Angelus 2012.

Не си ли гледал полските пиеси в софийските театри?
Все още можеш да намериш в афиша:

5 и 11 ноември
19.00 ч., Център за култура и дебат „Червената къща“, ул. „Любен Каравелов“ 15
Със съдействието на Полския институт в София 10 и 20 ноември
19.00 ч., Народен театър „Иван Вазов”, сцена „Сълза и смях“, билети на касата
 • „Тестостерон” – пиеса на Анджей Сарамонович
Режисьор – Пламен Панев (превод – Йоанна Попова)

14 и 26 ноември
19.00 ч, Teaтър „София”, камерна сцена, бул. „Янко Сакъзов” 23A, билети на касата
С подкрепата на Полския институт
 • Tирамису – пиеса на Йоанна Овшанко (превод – Мариана Минковска)
Режисьор – Николай Поляков

 
КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ В ПОЛША

Филмови фестивали

16 – 23 ноември 2013
21. Mеждународен фестивал за операторско изкуство Camerimage, Бидгошч


Най-големият и най-известен фестивал за операторско майсторство. Фестивалът Camerimage в голяма степен допринася за издигането на престижа на филмовите оператори сред останалите творци на десетата муза. Присъжданите награди са израз на признание към най-добрите постижения в областта на операторското майсторство и носят удовлетворение на авторите. Освен основния конкурс фестивалът включва и конкурс за студентски етюди, конкурс за полски филми, за филмови дебюти, за видеоклипове, Camerimage Market, Camerimage форум, специални прожекции, премиери, различни видове прегледи и ретроспективи, срещи и съпътстващи прояви – изложби и концерти.
www.camerimage.pl
 
20-23 ноември 2013
23. Медиен фестивал на "Човек в опасност", Лодз

Медийният фестивал на "Човек в опасност" включва конкурс за филм и репортаж на тема, свързана с опасностите, грозящи човека и многобройни съпътстващи прояви като изложби, филмови прегледи, авторски срещи, представяне на книги, дискусии и концерти.
www.festiwalmediow.art.pl

22 – 28 ноември 2013
20. Mеждународен филмов фестивал Etiuda&Anima, Kраков

Юбилейното издание на провеждащия се от 1994 г. фестивал е повод за оценка на постиженията му през двете десетилетия. Освен традиционните международни конкурси за студентски етюди от филмовите училища в цял свят, както и анимационни творби на професионалисти, студенти и независими продуценти тази година място в програмата ще намерят и много съпътстващи прояви, в т.ч. преглед „Полски дипломни работи 2013”. Специален „Златен динозавър” за най-доброто училище за 20-годишнината на фестивала Etiuda&Anima ще получи Държавното висше филмово и театрално училище в Лодз.
http://etiudaandanima.com/o-festiwalu/idea/

Театрални фестивали
6 – 11 ноември 2013
17. Mеждународни срещи на танцовите театри, Люблин

Един от най-старите и най-големи фестивали за съвременен танц в Полша и Източна Европа, провеждан без прекъсване от 1997 г. В рамките на фестивала се представят най-интересните танцови театри от цял свят, както и нови полски проекти. Спектаклите се съпътстват от танцови работилници, филмови прожекции, изложби фотография и художествени творби, вдъхновени от танца, лекции и дискусии с участието на експерти, журналисти, творци и зрители.
www.dancefestival.lublin.pl
             

22-24 ноември 2013
28. Toрунски срещи на монотеатрите , Toрун

Преглед на най-интересните полски и чужди спектакли, представени на международни фестивали на монотеатрите. За трите фестивални дни ще бъдат показани 11 монодрами и представена книгата на Анджей Журовски „Шекспирови сценарии”. Срещите ще открие монодрамата „Единадесет монолога  на Анджей Северин”, изпълнена от Анджей Северин.
http://www.bajpomorski.art.pl/teatr.php?id=21&l=pl

 Nowe książki

Jerzy Turowicz – Bilet do raju
Wybór publicystyki zmarłego w 1999 roku wieloletniego redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”, autorytetu polskiego dziennikarstwa, a równocześnie jednego z najważniejszych w polskim Kościele świadków minionego wieku.

Anna Mateja – Co zdążysz zrobić, to zostanie. Portret Jerzego Turowicza
Portret dziennikarza i publicysty Jerzego Turowicza, który przez pół wieku był redaktorem naczelnym „Tygodnika Powszechnego”. Zapiski z dzienników, fragmenty listów, relacje osób, które z Turowiczem pracowały i przyjaźniły się, budują niezwykłą opowieść o jednej z największych postaci kształtujących powojenną historię Polski. 

Jacek Kowalski – Wielka encyklopedia staropolska
Albumowe kompendium wiedzy na temat Rzeczypospolitej Szlacheckiej. Połączenie leksykonu z cyklem gawęd i z antologią tekstów staropolskich oraz dawnych rycin, fotografii archiwalnych oraz nowych zdjęć architektury, malarstwa, rzeźby i przedmiotów codziennego użytku z dawnych epok.

Konstanty Ildefons Gałczyński – Zaczarowana Dorożka
Zbiór wierszy dla dzieci wspaniałego polskiego autora, Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego. W tomie znalazły się m.in. Mali pomocnicy, O kotku knotku, Gdybym miał jedenaście kapeluszy oraz Zaczarowana Dorożka. Książkę zilustrowała Agnieszka Kamińska.

Grzegorz Kasdepke – Do trzech odlicz! Zabawy matematyczne
Zabawne opowiastki matematyczne przeniosą najmłodsze dzieci w dorosły, fascynujący świat matematyki. W książce odnaleźć można zagadki, łamigłówki, dowcipne opowiadania z przyrządami matematycznymi, gry i zabawy, a nawet przepisy kulinarne!

Krystian Brodacki – Historia jazzu w Polsce
Autor omawia zjawiska i tendencje polskiego jazzu, począwszy od lat 20. ubiegłego stulecia, aż po czasy najnowsze.

Wisława Szymborska – Błysk rewolweru
Na książkę złożyły się odnalezione i uporządkowane przez Michała Rusinka, sekretarza Poetki i opatrzone wstępem naukowym Bronisława Maja utwory Wisławy Szymborskiej – od pierwszych próbek pisma kreślonych przez kilkulatkę, poprzez utwory młodzieńcze aż po ostatnią niepublikowaną rymowankę.

Ryszard Kapuściński – To nie jest zawód dla cyników
Zapis trzech spotkań Ryszarda Kapuścińskiego we Włoszech w roku 1994 i 1999, a także warsztatów dla dziennikarzy z Ameryki Łacińskiej w latach 2000-2002. Wielki reporter przypomina co jest najważniejsze w tym zawodzie i dzieli się swoim doświadczeniem z młodszymi kolegami.

Jerzy Pilch – Wiele demonów
Najnowsza powieść znakomitego pisarza przenosi czytelnika w poststalinowskie czasy do Sigły, położonej na ukochanym przez autora luterskim Śląsku Cieszyńskim. Autor opowiada historię życia, śmierci, prawdy, kłamstwa, ideałów i tego, co je burzy. 


Ewa Lipska – Miłość, droga Pani Schubert…
Pani Schubert pojawiła się po raz pierwszy w tomie „Ludzie dla początkujących” z 1997 roku, ale jako tytułowa bohaterka istnieje w twórczości Ewy Lipskiej od niedawna, jako adresatka korespondencji. W najnowszym tomie tematem przewodnim jest miłość.

Reinhold Vetter – Jak Lech Wałęsa przechytrzył komunistów
Z dociekliwością dziennikarza i obiektywizmem naukowca autor przybliża sylwetkę człowieka legendy, charyzmatycznego lidera opozycji w czasie obrad Okrągłego Stołu, pierwszego prezydenta demokratycznej Polski. To pierwsza tak obszerna i wyczerpująca biografia Lecha Wałęsy na polskim rynku, która rzuca nowe światła na barwną postać polityka.
всички новини от Полски институт София »

профил на Полски институт София »

всички новини март » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker