Театрални новиниПрограма Maй 2013 на Полски институт в София

26.04.2013

Програма Maй 2013 на Полски институт в София

 От 1 до 6 май в Орешак край Троян ще се проведе XXVII издание на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата.

Полският институт ще представи изложбата полски дизайн Polska FOLK - колекция от пъстри, радостни, прости предмети, някои от които многократно награждавани шедьоври на младия полски дизайн. Повечето са уникати, части от лимитирани серии, прототипи, очакващи своите откриватели. Авторите, вдъхновени от фолклорните мотиви, черпят с пълни шепи от полските традиции. Раждат се модерни предмети с функции, напълно различни от първоначалните образци. Изложбата ще бъде представена и в София в рамките на Седмицата на дизайна (21-28 юни) Sofia Design Week. 

Две педагожки и един етнолог – Моника Станиш, Данута Лисовска и Юстина Масловец, ще покажат на всички желаещи как се правят великденски украси от разтегателна хартия и глинени свирки. За спомен посетителите ще могат да си направят снимки с краковски носии...

До 7 май в Полския институт продължава изложбата акварели и рисунки на Ришард Гжиб.

8, сряда, 18.00 ч., Нова конферентна зала, СУ „Св. Климент Охридски”, Ректорат

Съвместно с Издателство СОНМ и магистърската програма „Преводач-редактор” на Софийския университет.

 • Представяне на българския превод на книгата „Meир Езофович” на Елиза Ожешкова. Книгата ще представи преводачката проф.д-р на философските науки Правда Спасова от Института за изследване на обществата и знанието – БАН.

11, събота Полски институт, вход свободен
Каним всички на уроци по танци от Североизточна Полша!
От май месец уроци по танци за деца няма да се провеждат.

 • - 11.00 ч. – уроци за възрастни
 • - 12.00 ч. – уроци за възрастни
През май месец професионалните танцьори Димитър Иванов, бивш член на Ансамбъла за песни и танци Мазовше, и Елица Костадинова ще представят танца „стара баба, млад дядо“. На тази среща най-редовните участници в танцовите ни забави ще имат възможност да се запишат в самодейния ансамбъл към Полския институт.
Заявки ще се приемат в информационния пункт на Полския институт, тел. 02/ 981-09-07, 02/ 987-21-59, електронна поща: sofia.info@instytutpolski.org

11, събота, 13.00-14.00 ч., зала 49, Театър „София”
Участие на Полския институт в ІІІ Софийски фестивал на науката (9-12 май 2013)
Съвместно с Британски съвет в София http://www.sofiasciencefestival.bg/

 • Презентация на Катажина Пайерска „Науката да бъдем чисти”

Kaтажина Пайерска е студентка IV курс химически технологии в Техническия университет в Краков и абсолвентка на Икономическия университет в Краков. През 2012 година тя е една от финалистките на конкурса “Лаборатория за слава FameLab” в Полша. Влюбена е в аналитичната химия.
 Елате, за да научите някои полезни факти за препаратите – защо сапунът мие, как да направим миенето ефикасно, защо сапунената пяна винаги е бяла, как действа прахът за пране. Обещаваме, че чистенето у дома вече никога няма да е същото след това шоу! 
 
13, понеделник, 18.00 ч., Полски институт

 • Oткриване на изложба полска карикатура и сатирична рисунка „Kрай на шегите” по случай 25 години на Асоциацията на полските карикатуристи.

Изложбата представя всички най-известни полски автори и е една от най-големите изложби полска карикатура и сатирични рисунки в Полша. Представените в изложбата автори са лауреати на над хиляда награди в престижни конкурси в Полша и в цял свят.

Изложбата продължава до 31 май 2013 г.

13, понеделник, 14.00 ч., НАТФИЗ

Прожекции само за студенти на НАТФИЗ

 • Maлката матура – реж. Януш Майевски (2010, 109 мин.), с надписи

14, 21 май, вторник, 19.00., Полски институт, вход – 2 лв.

Сдружение „Mеждународен фестивал на планинарския филм”

 • Презентации от цикъла „За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове”.

15, сряда, Участие на Полския институт в Нощ на литературата 2013.

Инициативата се провежда под егидата на EUNIC България, с подкрепата на ЕК в България и с участието на чуждестранните културни институти от мрежата на EUNIC.

Ела да слушаш:

 • - 18.00 до 20.00 ч. в ЦУМ, бул.”Княгиня Мария Луиза“ № 2- „Град печален“ на Йежи Пилх  ще чете актьорът Стоян Алексиев
 • - 18.00 до 21.00 ч., Полски институт, ул. „Веслец” 12 – стихове на Юлиан Тувим ще чете актрисата Александра Василева и Стоян Алексиев
 • - 21.30 ч. – парти и теглене на томбола с подаръци в Чешкия културен център

 „Град печален“ на Йежи Пилх (превод - Силвия Борисова, издателство - „Панорама+Плюс“, 2011) е разказ за момче с необикновени способности. Патрик притежава необикновената дарба да „чува” цифрите, избирани от хората при теглене на пари от банкоматите. Само от настроението му зависи какво ще прави с цифричките на ПИН-кода. Това специфично хоби не убягва от погледа на полицията…

Юлиан Тувим (1894-1953) – полски поет, сатирик и публицист, автор на текстове на песни и оперетни либрета, редактор и преводач на чуждестранна поезия. Един от най-известните поети на междувоенното двадесетилетие, чието творчество оказва съществено влияние върху следващите поколения. Автор на голям брой стихотворения за деца и възрастни. В Полша 2013 г. е обявена за Година на Юлиан Тувим.

Повече за Нощ на литературата на страницата във Facebook: http://www.facebook.com/noshtnaliteraturata 

16, четвъртък, 18.00 ч., Полски институт, вход свободен

 • Каним на среща с Владислав Икономов по случай 75-ия му рожден ден „56 години любов”.

Проф. Владислав Икономов – филмов режисьор, класик на българското кино, писател. Абсолвент на Държавното висше филмово, телевизионно и театрално училище в Лодз. Асистент на такива полски майстори на киното като Анджей Вайда, Йежи Кавалерович, Кажимеж Куц, Тадеуш Конвицки и други. Автор на над 30 пълнометражни филми, многократно награждавани на фестивали в България и в чужбина. Дългогодишен преподавател по филмова режисура в НАТФИЗ. Той е автор на белетристични творби и многобройни научни публикации, посветени на  на интересни явления в полското кино.  Награден с Командорски кръст на Ордена за заслуги към Полската република (2011).

17, петък, Участие на Полския институт в Европейския музикален фестивал
Съвместно с Cantus Firmus
19.30 ч., Зала „България”, билети на касите на Cantus Firmus в зала „България“ и на www.ticketsbg.com

 • Клавирен рецитал на Людмил Ангелов.
 • Програма: Фридерик Шопен - Прелюд в До диез минор, оп.45; Леополд Годовски- 8 Етюда по Етюдите на Шопен; Фридерик Шопен -Полонез в Ла бемол мажор оп.53; Фридерик Шопен - 4 мазурки, посмъртни опуси; Юлиус Зарембски - Голям полонез oп.6; Kарол Шимановски -Етюд оп.4 №3; Mорис Мошковски - 4 Етюда из “Школа за двойни ноти” оп.64; Mорис Мошковски- Испанско капричо оп.37. 

20, понеделник, 11.00 ч., Aмерикански център към Столична библиотека, пл. „Славейков“ №4, вход свободен 
Участие на Полския институт в VI Mеждународен филмов фестивал за наследство (17-23 май)
Съвместно с Международната фондация за българско наследство „Проф. Петър Детев”
Ден на Полша
Филми от цикъла „Пътеводител за поляците”:

 • Зов за свобода – сценарист и режисьор Войчех Слота и Лешек Гноински (2010).

Невероятно пътешествие във времето, представено от английския журналист от полски произход Крис Салевич. Разказ за полския рок като феномен на полската култура от 80-те.

 •  Political Dress - реж. Юдита Фибигер (2011)

Филмът представя промените във възприемането на модата. От епохата на сталинизма, когато носенето на пъстри чорапи водело до арест, през 60-те и постепенното проникване на френската мода в Полша, годините на пропаганда на успехите от 70-те и увлечението по модата на "децата-цветя”, до военното положение и 80-те години, когато царува модния пънк.

 • Играчки – сценарист и режисьор Анджей Волски (2011)

По време на реалния социализъм полските играчки са по-различни от тези на връстниците на Запад. По-простички, от по-некачествени материали, понякога подарък от чужбина или направени собственоръчно. Режисьорът използва архивни кадри и спомени от детството на известни поляци, в т.ч. Лех Валенса. 
Проектът „Пътеводител за поляците” се осъществява с подкрепата на Института „Адам Мицкевич” във Варшава. 

Повече информация ще намерите на www.iam.pl, www.culture.pl

 • Елблонг – разказът на вековете – реж. Славомир В. Малиновски (2005, 35 мин.)

Документален филм с възстановки за 1000-годишната история на Елблонг. Заснетия материал допълват кадри с виртуална действителност (3D). Средновековният монах Арман от Беловис, историческа личност, живяла в Елблонг в края на XIII и началото на XIVвек, ще ни води през десетвековната история на града.

 • Забравеният некропол – реж. Славомир В. Малиновски (2002, 52 мин.)

Филм за древен некропол в Сакар, Египет и тайните на везира Мереф-Небеф, най-могъщият след фараона управник в държавата. Увлекателно е представена работата на полските археолози, благодарение на които филмът разказва по-голямата част от многото необикновени истории.

 • Старата Донгола – реж. Славомир В.Малиновски (2009, 50 мин.)

Филмът за работата на полските археолози в Старата Донгола в Судан, където преди векове възниква първото християнско кралство в средновековна Африка – Макурия.

22, сряда, 18.00 ч., Полски институт, вход свободен 

 • Слушаме съвременна музика – Витолд Лютославски, Лазар Николов

По случай Годината на Лютославски – 100 години от рождението на композитора
 
Композиторът и неговото творчество ще представи проф. Красимир Тасков.
Програма: Соната за пиано (I част); Буколики, 5 миниатюри – изп. Красимир Тасков.
Grave за виолончело и пиано – изп. Красимир Тасков и Габриела Цветкова. 

90 години от рождението на българския композитор Лазар Николов
Композиторът и неговото творчество ще представи акад. Васил Казанджиев
Програма: Tрио за цигулка, виола и пиано изпълняват  Гергана Илчева, Александър Илчев, Нона Крънчева.

23, czwartek, godz. 18.00, Biblioteka Instytutu Polskiego

 • Dyskusyjny Klub Książki.

Zapraszamy do swobodnej rozmowy o polskich książkach przy niezobowiązującej atmosferze i herbacie.Wszystkich czytelników serdecznie zapraszamy! Rozmowy o książkach prowadzone są w języku polskim.

Grażyna Jagielska - „Miłość z kamienia. Życie z korespondentem wojennym”
Książka Grażyny Jagielskiej to opisany przepięknym językiem przejmujący obraz związku z najbardziej znanym polskim korespondentem wojennym i reporterem „Gazety Wyborczej” Wojciechem Jagielskim, który zrelacjonował większość ważnych konfliktów ostatnich 20 lat. To opowieść o strachu i obsesji utraty kogoś bliskiego, ciągle narażonego na śmierć. To także zapis terapii w klinice stresu bojowego, którą autorka musiała przejść w ostatnich latach, chociaż nigdy nie była na wojnie. Najważniejszą wojnę – wojnę o miłość, rodzinę i życie – musieli stoczyć między sobą.

23, четвъртък, 19.00 ч., Зала „България”, билети на касата
Съвместно със Софийска филхармония и списание „Арт Панорама” 

 • Празничен концерт „Шедьоври на славянското музикално творчество”. Диригент - Моника Волинска.

Моника Волинска завършва три специалности: цигулка, дирижиране на вокално-инструментални състави и оперно-симфонично дирижиране. През 2009 г. дебютира в нюйоркската Карнеги хол. Това е първият в историята концерт, по време на който зад диригентския пулт застава полякиня. 

Тя концертира с повечето оркестри на филхармониите в Полша, както и в чужбина, в т.ч. с The Susquehanna Symphony Orchestra, Lucerne Festival Orchestra, оркестъра на консерваторията в Санкт Петербург, московския Камерен оркестър „Moscovia”. Участва като диригент в редица престижни фестивали в Люцерн, Санкт Петербург, в юбилейния 50 -ти Международен фестивал за съвременна музика „Варшавска есен”. Oт 2004 работи като асистент на маестро Йежи Семков, асистира на проф. Кшищоф Пендерецки. 

Moника Волинска има много предпремиерни изпълнения и архивни записи на симфонични творби. През март 2012 г. излиза записания с оркестъра Sinfonia Varsovia неин дебютен диск. Той е първият в историята на фонографията албум с музика на великия полски композитор Eугениуш Моравски. Дискът получава прекрасни рецензии в чужбина и е номиниран за наградата на полската музикална индустрия „Фридерик” 2013.
 Понастоящем Моника Волинска е диригент на оркестъра на Гожовската филхармония.

28, вторник, 18.00 ч., Полски институт, вход свободен
Съвместно с Издателство СОНМ.

 • Представяне на българското издание на книгата „Mоите правилни възгледи за всичко” на проф. Лешек Колаковски. Книгата ще представи преводачката проф.д-р на философските науки Правда Спасова от Института за изследване на обществата и знанието – БАН.
 • Прожекция на документалния филм „Професорът. За Лешек Колаковски” (2005, ’57) на режисьорката Мария Змарз-Кочанович с нейно участие.

„Mоите правилни възгледи за всичко” - сборник с есета на най-големия полски философ и историк на идеите. В него са включени текстове от 80-те и 90-те години на миналия век. Авторът, с присъщата му брилянтност, анализира връзката между религията и нашата цивилизация, изследва пътищата на злото и утопичното мислене, разкрива взаимоотношенията между истината, демокрацията и свободата, както и идеите, формиращи новото време.

Лешек Колаковски (1927-2009) – полски философ, историк на философията, есеист и публицист. От 1968 г., след като му отнемат катедрата във Варшавския университет, живее в емиграция. През 1972-1991 е преподавател (Senior Research Fellow) в All Souls College в Университета в Оксфорд.
Основен обект на интересите му е историята на философията, както и философия на културата и религията. Колаковски пише и литературни творби – философски романи и приказки.

29, сряда, 18.00 ч., Полски институт, вход свободен  

 • Среща с режисьорката Мария Змарз-Кочанович и прожекция на документалния й филм „Дневник.pl” (56мин.)

Мария Змарз-Кочанович – сценарист, режисьор. Една от най-известните полски документалистки. Автор на ок. 50 филма, представени на много международни фестивали и отличени с многобройни награди. 

 „Дневник.pl” е документален филм-портрет на младите поляци в годината на влизане на Полша в ЕС. Те са представители на различни среди, хора, които не се познават и никога не са се срещали. Какви са младите поляци? Какво искат да постигнат в живота? От какво се страхуват? Как виждат бъдещето си? Какви шансове им дава III Полска република? Родина ли е за тях или сиво място, от което искат да избягат? Какво очакват след влизането на Полша в ЕС? Какво е различното в начина им на живот в зависимост от мястото на раждане, имуществен статус, образование?
 
Филмът е награден на Фестивала на документалното кино "Nurt" със Голямата награда "за смелото и мъдро представяне на трудното навлизане в живота на шестима герои от поколението на 20-годишните".
След филма каним на дискусия – какво се е променило от заснемането на филма досега? Какво правят героите след тези 10 години? Какви са проблемите днес на младите поляци и българи?

Не си гледал полските пиеси в софийските театри?
Все още можеш да намериш в афиша:

11 май, 19.00 ч., Театрална работилница „Сфумато”, ул. „Димитър Греков” №2, билети на касата
С подкрепата на Полския институт в София

 • „Кланица” – пиеса на Славомир Мрожек (превод – Чавдар Чендов).
 • Сценичен вариант и постановка – Николай Ламбрев-Mихайловски.
16 майр 19.30 ч., Театър-лаборатория „Aлма алтер”, Софийски университет, вход свободен до запълване на местата
С подкрепата на Полския институт в София
 • Спектакъл „Когато отново бъда малък”, посветен на живота и делото на Януш Корчак.
 • Постановка, режисура и сценарий – Николай Георгиев

20 май, 19.00,ч. Teaтър „София”, камерна сцена, бул. „Янко Сакъзов”23A, билети на касата
С подкрепата на Полския институт в София

 • TИРАМИСУ от Йоанна Овшанко – реж. Николай Поляков (превод – Мариана Минковска)

21 май, 19.00 ч., Народен театър „Иван Вазов”, сцена „Сълза и смях”, билети на касата

 • „Тестостерон” – пиеса на Анджей Сарамонович (превод Йоанна Попова).
 • Режисьор – Пламен Панев

КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ В ПОЛША:

Филмови фестивали
9 - 12 май 2013, 4 Фестивал на филмовите критици Кamera Akcja
Лодз
Фестивалът на филмовите критици Кamera Akcja е единственото събитие в Полша, посветено на работата на филмовите критици. В продължение на 4 дни ще бъдат представени ок. 30 продукции, оценени на фестивалите в Кан, Венеция, Берлин, Сънданс, които ще вдъхновят дискусиите. За младите и талантливите, мечтаещи за кариера на критици, ще бъдат организирани 3 конкурса, в които за първи път в историята на фестивала ще бъде присъдена Наградата на Болеслав Левицки – забележителен лодзки педагог, критик, един от основателите на лодзкото кинознание.
www.kameraakcja.com.pl

10-19 май 2013
10. Planete+ Doc Film Festival, Варшава
12-19 май 2013, Вроцлав
 В програмата на юбилейното издание на фестивала Planete+ Doc са включени документални филми от цял свят, заснети през последната година, в т.ч. новости от фестивалите Берлинале, Локарно и Сънданс. Тук ще се състоят световните и полски премиери на полски филми: „Изкуството да изчезнеш” (Sztuka znikania) на Бартек Конопка и Пьотр Росоловски, „Абу Харас” (Abu Haraz) на Мачей Дригас, „Александър” (Aleksander) на Анка и Вилхелм Саснал, „Черното сандъче” (Czarna skrzynka) на Кшищоф Ковалски и Давид Гарнцарек,  „Мундиал. Играем за всичко” (Mundial. Gra o wszystko) на Михал Белавски „Кърпичка” (Chustka) на Анета Копач и „Кишеланд” (Kisieland) на Карол Раджишевски.
www.planetedocff.pl

26 май – 2 юни 2013
53 Краковски филмов фестивал

Програмата на фестивала включва прожекции на документални, късометражни и анимационни филми от цял свят. Фестивалът представя филми в четири конкурсни програми и в извънконкурсни секции. Лауреатите на фестивала получават преки номинации за наградите на Европейската филмова академия, както и Оскари в категориите за късометражни филми. Новото в тазгодишното издание е Международният конкурс за документални музикални филми. 

Фестивалът е съпътстван от изложби, концерти, срещи с творци. Краковският филмов фестивал се посещава всяка година от ок. 500 полски и международни гости - режисьори, продуценти, програматори на фестивали и многобройна краковска публика.
www.krakowfilmfestival.pl

Музикални фестивали

1-5 май 2013
23 Международен фестивал на сакралната музика „Gaude Mater” в Ченстохова

Днес в Полша „Gaude Mater” е най-големият проект, популяризиращ музиката на различни религии и култури. Фестивалът има две мисии: междукултурен диалог в рамките на трите най-големи монотеистични религии – християнството, юдаизма и исляма, както и популяризиране на полската сакрална музика, старинна и съвременна.  

Програмата „Gaude Mater” ще отбележи две големи събития - 80-та годишнина от рождението на Хенрик Миколай Гурецки и 80-годишнината на Кшищоф Пендерецки – на 5 май в Ченстохова ще прозвучи Credo, дирижирано от композитора.
www.gaudemater. com

8 - 17 май 2013, 8 Международен вокален конкурс „Станислав Монюшко”, Варшава

Организиран веднъж на 3 години, Конкурсът е преди всичко голям шанс за младите изпълнители да представят таланта си пред изтъкнати представители на музикалния свят – международното жури, в чийто състав са включени великолепни изпълнители, както и авторитети, формиращи днешния музикален живот – директори на опери и фестивали, педагози.  
www.teatrwielki.pl

22 - 26 май 2013, 23 Международен фестивал на църковната музика „Хайнувка 2013”

Един от най-важните световни фестивали, представящ и популяризиращ църковната музика. Oт 2003 г. се провежда в Бялисток (по-рано в Хайнувка). Концертите тази година ще се състоят в старата сграда на Подласката опера и филхармония.  

Tазгодишното издание на фестивала ще се проведе под знака на Годината на 80-годишния юбилей на Кшищоф Пендерецки. Ще бъдат представени творби, подготвени специално за този случай от съвременни композитори от Полша, Украйна, Беларус, Македония и Молдавия. За първи път ще бъде представена най-новата композиция с църковна музика на Кшищоф Пендерецки.
www.festiwal-hajnowka.pl 

Фестивали на изкуството

24 май 2013, Mеждународен фестивал на визуалните изкуства Alternativa 2013, Гданск

Поредното издание на Международния фестивал на визуалните изкуства Alternativa започва на 24 май. Oригинални изложби, пърформанси и лекции ще се провеждат на територията на бившата Гданска корабостроителница. Тазгодишното издание подема темата за промените, настъпващи в градската среда. Програмата на Alternativa 2013 включва на първо място изложбата До утре! Идеологии на градското пространство и тактики на заселването му. 

Освен чуждестранните творци (Лоурънс Абу Хамдан, Джоана Билинг, Валдис Целмс, Марос Криви и Анук Деклерк) във фестивала ще участват и Мирослав Балка, Збигнев Либера, MML Studio, Aлександър Полишевич, Роман Полански, Мачей Саламон, Якуб Шченсни, Лукаш Бугалски, Юлита Вуйчик, Ева Партум.
 

всички новини от Полски институт София »

профил на Полски институт София »

всички новини февруари » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker