Театрални новиниХХІV Национален фестивал на малките театрални форми – Враца и ІІІ Фестивал на НЕТА, 16 – 22.05.2013

19.04.2013

ХХІV Национален фестивал на малките театрални форми – Враца и ІІІ Фестивал на НЕТА, 16 – 22.05.2013

Предварителна програма:

16 май, четвъртък ОТКРИВАНЕ - 17 часа

16 май,  Драматично-куклен театър – Враца представя в камерна зала от 17.30 часа:

„Лизелоте и месец май”

 • от Жолт Пожгаи
 • превод: Нели Димова
 • режисьор: Венцислав Асенов
 • сценография и костюми: Маноела Дойчинова
 • участват: Жана Рашева и Константин Соколов
 • Спектакълът вече получи награда за най-добра продукция на международния фестивал на експерименталните театри в Питещ, Румъния. На същия фестивал беше отличена с награда и сценографията на Маноела Дойчинова. Режисьорът Венцислав Асенов поставя заглавие от съвременен унгарски автор, който е един от много продуктивните драматурзи в родината си. Развитието на характерите на сцената се осъществява, благодарение на актьорските превъплъщения на Снежана Рашева и Константин Соколов, които пресъздават действието на творбата „Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи. Това е спектакъл, който показва какви са, какви искаме и какви могат да бъдат отношенията между мъжа и жената.
  (продължителност 2 часа)
16 май, Народен театър „Иван Вазов” представя на голяма сцена от 20 часа:

„Вълшебна нощ”

 • по текстове на Бекет, Мрожек и Йонеско
 • Авторски спектакъл на режисьора Александър Морфов
 • Участват: Рени Врангова, Тодор Елмазов, Пламен Пеев, Красимир Недев и Веселин Анчев.
 • Историята на двама несретници,които спят в парка,но не са загубили усета си към красивото,отново оживява на сцената.”Вълшебна нощ” е една от първите постановки на топ режисьора Александър Морфов.
  Спектакълът е създаден в началото на 90-те години. В него се оглежда цялата меланхолия на нашето съвремие - смесица от непоправимо минало и безкрайно очакване на бъдещето. Двамата неудачници - Гого и Диди решили да сложат край на живота си, достигат до удоволствието от живеенето през тяхната последна нощ. превъзмогвайки чакането, уплахата, разрухата и безнадеждността, преоткривайки чудото на свободния дух, фантазията, играта и въображението.
  (продължителност 1.30 часа)

17 май, петък
Театър „Mini” – Любляна, Словения представя в балетна зала от 17 часа:

„Столовете”

 • от Йожен Йонеско
 • „Столовете” е история за сложните човешки отношения, сила, желание, самота, желание за себереализация, осъзнаване на собствената незначителност, себеотрицание и постоянство, хванати в капана на театралния микрокосмос. Когато големите неща изведнъж се оказват малки и малките за момент стават големи. Когато падат блестящи конфети, през пукнатините на комичното се въвежда мисълта за преходността на момента. „Столовете” не е история на Нико Горшич и словенския театър, „Столовете” на Нико Горшич е история за въпросите, които си задаваме когато краят и вечността съжителстват. Това е споразумение с живота.
  (продължителност 1.15 час)

17 май,  Малък градски театър „Зад канала” – София представя на голяма сцена от 18.30 часа:

„Когато дъждът спря да вали”

 • от Андрю Бовел
 • режисьор Зорница София
 • Участват: Пенко Господинов, Иво Аръков, Илка Зафирова, Василена Атанасова, Ирини Жамбонас, Христина Караиванова');return false;" onmouseout="hideToolTip()">Христина Караиванова, Петър Калчев.
 • Девет години след като първият й филм „Мила от Марс” отнесе Голямата награда „Сърцето на Сараево” от кинофеста в столицата на Босна и Херцеговина, режисьорката Зорница София отново е на вълна дебют. Но тя вече е постановчик в Малък градски театър „Зад канала”, където амбициозната дама реализира спектакъла „Когато дъждът спря да вали” по пиесата на австралийския драматург Андрю Бовел.
  Какво се случва на сцената - „Започва в бъдещето. Годината е 2039, мъж крещи на сцената сред апокалиптичен дъжд и… една риба пада от небето. Климатичният баланс е необратимо нарушен, повечето суши са превърнати в море, а хората, в една верига от причини и следствия, не спират да се нараняват и изоставят. До самия край на пиесата, когато най-младият член на веригата казва „стоп” и… апокалипсисът е отложен”.
  Публиката ще види в ролите първата дама на МГТ „Зад канала” Илка Зафирова, както и Пенко Господинов, нашумял като Гончев от сериала „Седем часа разлика”. Сред останалите актьори на сцената са Петър Калчев, Иво Аръков, Ирини Жамбонас и Василена Атанасова.
  Номинация за Аскеер 2013 водеща женска роля на Илка Зафирова!
  (продължителност 2.15 часа)

17 май,  Театър „Александър Давила” – Питещ, Румъния представя в камерна зала от 21 часа:

„Кой си ти, Йонеско”


18 май, събота Национален театър на Черна гора – Подгорица представя на голяма сцена от 17 часа:

„Съществуване”

 • Eдна нощ един човек отива да ограби друг човек. В този странен грабеж, агресията не среща никаква съпротива, жертвата е пасивна. За престъпника няма плячка, защото няма какво да ограби. Драмата между нарушителя и жертвата продължава до зори и двете човешки същества се сближават. Престъпникът е наказан и има справедливост.
 • В един изолиран, сведен до абсурд материален свят, в свят на изгубена човечност, тази драма ни призовава да се върнем към нашата същност, кам човечност и интимност.
  Накратко: насилието и несправедливостта са навсякъде – в семейството,  в социалната и икономическата сфера. Разпознаваме ги навсякъде – в идеологията , в икономиката, в политиката, в медиите.
  (продължителност 1.15 часа)

18 май Драматично-куклен театър – Враца и Малдрамски театър – Битола, Македония представя в камерна зала от 18.30 часа:

„Боб”
 • от Елин Рахнев
 • режисьор Любчо Георгиевски
 • сценограф Мария Диманова
 • композитор Мариян Нечак
 • Участват: Анастас Попдимитров, Йоана Поповска и Георги Грозев
  „Боб” е представление, което засяга темата за любовта и брака. И по-точно казано: любовта в брака. Основните действащи лица са двама съпрузи на около 70 години, които живеят заедно от около 40 години. Но тези съпрузи са затънали в сивотата и ежедневието, монотонността и стерилността на този брак. На сцената те сякаш плуват в това сиво и еднообразно море, като удавници.
  Само любовта може да ги избави от ситуацията, в която се намират. И само тя е тази, която ще им помогне да стигнат до отсрещния бряг, където ще се разпознаят и всеки ще открие у другия своя идеал за съвършения мъж и съвършената жена.
  (продължителност 1.30 часа)

18 май Театър от Струмица, Македония представя в балетна зала от 20.30 часа:

„Камината”

 •  „Камината” е драма за това как хората прегръщат новото хилядолетие въз основа на бурния 20-и век. Двойката Ирис и Хенри живее в измислен свят, симулиран от външния свят и самите тях. Кой е създателят на този свят? Възможно ли е да се промени и как? Да се промени в какво? Чистилището на „Камината“ ще задоволи тяхната жажда за истина и ключа към човешката им същност, връщайки спомените и последствията от натиска на обществото. Пиесата представлява иронична метафора на обърканото ни ежедневие, в което затваряйки се с другите Аз-ове в себе си толкова забравяме кои сме, че започваме да се страхуваме да прекрачим най-естествената граница към нормалното човешко общуване. Има моменти, над които зрителят ще се посмее искрено и други, над които ще се замисли – пак искрено, всеки за себе си... според осмислянето на метафорите.
 • (продължителност 2 часа)

19 май, неделя

19 май CAAL – Корча, Албания представя в балетна зала от 17.30 часа:

„Амок”

 • Внушителна постановка с участието на звездата на албанския театър Димитер Оргочка, който представя образа на състрадателен лекар, който заминава за Индия. В неговата клиника идва красива дама от висшата класа, която го моли да й направи аборт. Докато нейният съпруг е в САЩ, тя забременяла от кратка връзка с по-млад мъж.
  Отначало лекарят отказва, но по-късно, в състояние на амок (вид болестно състояние, при която се полудява от ярост!) променя решението си. Оказва се, че докато той се е колебаел, дамата е извършила самоубийство. Въпреки това, лекарят й помага, защото запазва нейната тайна от близките й.
  (продължителност 45 минути)

19 май Студио за документален театър „Vox Populi” – София представя в камерна зала от 18.30 часа:

„Яце Форкаш”

 • вербатим спектакъл
 • режисьор: Неда Соколовска
 • сценография: Деница Аргиропулос
 • музикален дизайн Ееро Туркка
 • Участват: Георги Къркеланов, Васил Читанов, Елена Димитрова, Деница Петкова.
 • „Яце форкаш“ на родопски диалект означава „много бързаш“ и е заглавие на второто вербатим представление на „Вокс Попули“, построено върху интервюта, разкази и песни, които екипът събира на експедиция в Родопите през август 2012. „Яце форкаш“ е сценичен разказ за изчезващите неща – автентичния фолклор, родовата памет, селския живот и връзката на модерния човек с корена му.
  Режисьорът Неда Соколовска беше отличен с „Икар” за драматургичен текст!
  (продължителност 1.30 часа)

19 май „Гала филм” и Ангелите на Касиел” - „Червената къща”, София представя на голяма сцена от 20.30 часа:

„Клер, Мадам, Соланж. Игра на любов и смърт”

 • по Жан Жьоне
 • Участват: Касиел Ноа Ашер, Иво Железов, Силвия Станоева
 • Провокативна и неподправено еротична постановка, която е по-скоро по мисли и творби на самата Касиел Ноа Ашер, а не толкова на Жан Жьоне. Отидете с отворени възприятия и бъдете готови за всичко най-хубаво.
  ”Какво животно е актьорът? В живота си е никаквец, негодяй, хрантутник най-безотговорен. Бедняк. Непростимо мръсен. Мерзавец. Нелеп сервилник... Лицето без лице. Без име... Изповедник на останалите. За злото в душите... за влюбванията, оргазмите, целувките, сълзите, спазмите, ножовете в ръцете ви. Наблюдателят и изпълнителят на вашите желания. Негодник. Крадецът на животи... Дяволът.”, казва Касиел Ноа Ашер.
  (продължителност 1.30 часа)

20 май, понеделник

20 май, Драматичен театър – Клайпеда, Литва представя в балетна зала от 17.30 часа:

„Коприна”

 • Историята започва в малкия френски град Лавилдю с пристигането на Балдабю Спокойният живот на гражданите и на Ерве Жонкур се променя.
 • Ерве Жонкур е щастлив, когато той получава възможност да смени  професията си и да стане търговец на яйца от копринени буби. В Европа копринените буби са засегнати от болест и той е изпратен в Африка, за да достави здрави яйца. Африканските копринени буби също са засегнати и той е изпратен в Япония от Балдабю. Пътува с карета и влак, с конски керван през Азия, с лодка от континента до Япония и с водач, със завързани очи, на кон до японското село, където може да купи яйца от местния барон Хара Кей. Ерве Жонкур е обсебен от наложницата на Хара Кей, от която е обсебен. Животът му се променя и той никога повече няма да е същият…
  (продължителност 1 час)

20 май, Драматичен театър „Н.О.Масалитинов” – Пловдив представя в камерна зала от 19 часа:

„Ла”

 • идея, текст, музика и изпълнение - Рашко Младенов  и Константин Цеков (група ФСБ)
 • кръг приятели: Христо Йоцов, Румен Григоров, Н.П.
 • сценография Петър Митев
 • „Ла” е театрална игра, в която двамата изпълнители демонстрират музикалните си умения. Текстът е написан от актьора Рашко Младенов, а всички музикални движения са на Константин Цеков. Двама души в старчески дом, съхранили любимите си инструменти – значи и вкуса към живота. Едва ли има изкуство с такова разнообразие в жанра, каквото е музиката. Всичко, което излиза от човешкия глас и стотиците музикални инструменти като организирани тонове, е музика. Десетки са и предпочитанията на тези,  които я слушат. Класическа, оперна, фолклор, популярна, джаз и още, и още. А какво би станало,  ако ги смесим? От Бах до Гершуин, от Моцарт до ФСБ. А ако ги смесим и с малко театър! Хм!
  (продължителност 1.20 часа)
20 май, Младежки театър „Николай Бинев” – София представя на голяма сцена от 20.30 часа:

„Любовна песен” 21 май, вторник

21 май Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна представя на голяма сцена от 17.30 часа:

„Паметта на водата”

 • от Шийла Стивънсън
 • постановка и музикална среда Стоян Радев
 • сценография и костюми Мира Каланова
 • участват: Гергана Плетньова, Владислав Виолинов, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Николай Божков, Теодора Михайлова.
 • Това е един спектакъл за любовта, която е толкова различна. Три сестри /но не по Чехов/ се стремят към нея. Всяка от тях има свой живот и всяка от тях смята, че е била неразбрана и пренебрегвана от майка им. Това, което ги събира е смъртта й. И както е нормално в такива случаи, шокът от случилото се отприщва вълна от емоции. Загубата ги връща към отдавна избледнели спомени. Реакциите са странни, думите сами напират да излязат предизвиквайки болка, но и катарзис. В историята има замесени и мъже – съпруг, любовник, приятел. Липсва само гея, ама то няма и брат за него…
  Гергана Плетньова получи наградата „Икар” за главна женска роля именно за участието си в този спектакъл. Сега тя е звезда в сериала „Недадените”, който върви по БНТ. Номинирана е за „Аскеер 2013” за изгравящата звезда.
  (продължителност 2.20 часа)

21 май Театър 199 „Владимир Стойчев” – София представя в камерна зала от 20 часа:

„Дуети”

 • от Питър Куилтър
 • режисьор Владимир Люцканов
 • сценография и костюми Петя Стойкова
 • Участват: Силвия Лулчева и Владимир Пенев.
 • Само едно-единствено обяснение има за този спектакъл - фойерверки от страсти и смях! Питър Куилтър е едно от най-нашумелите нови имена на британската драматургия. Авторът, както и пиесата му „Дуети” се представят за първи път в България. Постановката е дело на Владимир Люцканов, сценографията е на Петя Стойкова. В спектакъла, който е букет от вихрени комични новели на тема любов, Силвия Лулчева и министърът на културата Владимир Пенев се преобразяват до неузнаваемост в различните необикновено ярки персонажи. „Дуети” пълни сърцата на зрителите с онези омайващи, сладки и усмихнати трепети, които се раждат когато във въздуха прелети стрела на Купидон. Неслучайно мото на спектакъла са Шекспировите слова: „Живеят само влюбените,останалите просто съществуват!”
  (продължителност 1.45 часа)

22 май, сряда

22 май Драматично-куклен театър – Враца представя в камерна зала от 17.30 часа:

Търговци на презервативи

 • от Ханох Левин
 • превод Жозеф Бенато
 • режисьор Борислав Чакринов
 • Участват: Огнян Симеонов, Борислав Борисов, Румяна Мерджанска, Анатоли Бенкин и Георги Грозев
  Един спектакъл за духовните ценности и тяхното ценообразуване.
  Единият от героите е спестил 60 хиляди в памет на майка си,
  а другият е получил в наследство от баща си презервативи
  на стойност 60 хиляди. Тя е аптекарка. Как времето ще разреши задачите, поставени от този малко необичаен любовен триъгълник?
  Една смешно-тъжна притча за живота на малкия човек в големия свят.
  Въпреки провокативното заглавие спектакълът се препоръчва и за зрители под 16-годишна възраст.
  (продължителност 2 часа)

22 май  Драматичен театър – Шабац, Сърбия представя на голяма сцена от 20 часа:

„Дяволиада”

 • от Михаил Булгаков
 • (продължителност 1.40)
   

Силвия Лулчева в
Силвия Лулчева в "Любовна песен"
Лизелоте и месец май
Лизелоте и месец май
Когато дъждът спря да вали
Когато дъждът спря да вали
Клер, Мадам, Соланж
Клер, Мадам, Соланжвсички новини от Драматично-куклен театър - Враца »

профил на Драматично-куклен театър - Враца »

всички новини март » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин     Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker