Театрални новиниПрограма декември 2012/януари 2013 на Полския институт София

02.12.2012

Програма декември 2012/януари 2013 на Полския институт София

Програма декември 2012/януари 2013 на Полския институт София

Честито Рождество Христово, Щастлива Нова година

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia, Szczęśliwego Nowego Roku

Декември 2012

До 7 декември в Полския институт продължава документалната изложба „Бруно Шулц в покрайнините на времето”.

Шумен

3, понеделник

По случай Годината на Корчак

17.00 ч. – Читалище „Добри Войников” в Шумен

Съвместно с Читалище „Добри Войников”, Славянското дружество „Васил Друмев” и лектората по полски език в Шуменския университет

 • Откриване на документалната изложба „Януш Корчак. Крал на децата” Представяне на българското издание на книгата „Kрал Матиуш Първи” и „Избрани съчинения” на Януш Корчак (Правото на детето да бъде уважавано, Как да обичаме детето, Дневник) (издателство „СОНМ”, превод: Пламена Баженова, Благовеста Лингорска, Правда Спасова). Книгите ще представи проф. д-р на философските науки Правда Спасова.

През 2012 г. се навършват 70 години от смъртта на Януш Корчак и неговите възпитаници и сто години на създаденото от доктора Сиропиталище на ул. „Крохмална” във Варшава. В Полша 2012 г. е обявена за Година на Януш Корчак. (Повече информация на сайта http://2012korczak.pl/)

Шумен

4, вторник

13.00 ч., Читалище „Добри Войников” в Шумен

 • Прожекция на филма „Koрчак” (1990) на реж. Анджей Вайда.

4, вторник

12.00 ч., Аудитория 160, Софийски университет, Ректорат, вход свободен

Съвместно с факултет „Славянски филологии“

 • Лекция на проф. Магда Карабелова „Дипломацията като междукултурен феномен и историко-политическо случване (проф. Тадеуш Станислав Грабовски и граф Адам Тарновски).            

Лекцията включва и представяне на полско-българското издание на книгата на Тадеуш Станислав Грабовски „Българската анкета по полския въпрос (1915-1916)” и на научния очерк „Българската мисия на Тадеуш Станислав Грабовски, пратеник на възродена Полша” на Магда Карабелова.

Проф. д-р Магда Карабелова – полонистка, професор по сравнително славянско литературознание, дългогодишен научен работник в Института за литература на БАН.  Инициатор на многобройни полско-български изследователски проекти в областта на литературната теория. 

 
4, вторник

19.00 ч., БИАД, ул. „Раковски“ № 108, билети на касата

В програмата: Карол Шимановски, Веселин Стоянов,  Димитър Ненов, Александър Скрябин.

Ростислав Йовчев (1961) завършва през 1984 г. следването си в Музикалната академия в София като студент на проф. Ат. Куртев, а по-късно двугодишен майсторски клас. Специализира в Кралската консерватория-Брюксел, преподава пиано във Висшия музикален институт в град Сус (Тунис). Ръководи майсторски класове в България, Корея, Румъния. Доцент по пиано в Националната музикална академия “П. Владигеров”- София, а от май 2008 г. е завеждащ катедра “Пиано” към Теоретично-композиторския факултет.

 
4 и 10 декември

19.00 ч., Полски институт, вход – 2 лв.

Сдружение „Mеждународен фестивал на планинарския филм”

 • Традиционни презентации от цикъла „За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове” на Сдружението.

Благоевград

7, петък

9 - 14.00 ч., Юго-западен университет „Неофит Рилски“

По случай Годината на Корчак, под патронажа на Н.П. Посланика на Полша Лешек Хенсел

 • Кръгла маса ”Януш Корчак– гражданин на света” с участието на преподаватели и студенти от Университета.  

В програмата на кръглата маса са включени доклади на преподаватели от Юго-западния университет „Неофит Рилски“ и Великотърновския университет, посветени на делото и книгите на Януш Корчак, студентски есета за Януш Корчак, разглеждане на студенска постер-сесия, представяне на новия превод на книгата на „Крал Матиуш І“ на Издателство СОНМ, прожекция на цифровата версия на филма на Анджей Вайда „Корчак“ .

10, понеделник

14.00 ч., НАТФИЗ, само за студенти

Прожекции на полски филми за студентите на НАТФИЗ

 • Кръщене – реж. Марчин Врона (2010, 85 мин.)

Участват: Войчех Желински, Томаш Шухард, Наталия Рибицка, Адам Воронович, Михал Котерски, Павел Томашевски

Награди: 2010 – Фестивал на полското кино в Гдиня – „Сребърни лъвове”; 2011 – Гран при на Международния филмов фестивал в Монс, Белгия

Сценарият на филма е създаден по действителната история на момче от полската провинция, което след криминален епизод в родния си град заминава за Варшава, за да започне нов живот. Брилянтно направен филм, който докосва сърцата с една история за жертвата и противопоставянето, за нещастието и надеждата.

10, понеделник

18.30 ч., Център за култура и дебат „Червената къща“, ул. „Любен Каравелов” № 15

 • Откриване на изложбата „Европейски Съединени щати”и дебат. Видеоинсталация на Анна Коник „In the Middle of the Way” в рамките на общата експозиция.  

Изложбата Европейски Съединени щати е пътуваща изложба, посветена на европейската идентичност и Европа днес.  Изложбата в София е част от едноименен проект на десет организации от Европа с водещ партньор Гьоте институт в Париж, а един от съорганизаторите е  Лодзкия университет. Изложбата е представена първо в гр. Лодз по време на полското председателство  на Съвета на ЕС през 2011.

За две години изложбата е представена в 10 страни-членки на ЕС.  В нея участват 15 известни европейски творци, а в София ще видим 8 от тях, в т.ч. Анна Коник.  

Нейните 8 парадокументални филма оформят инсталацията work in progress In the Middle of the Way. Седемте части са посветени на бездомници, които авторката е срещнала по време на пътуванията си в цял свят – във Варшава (Taдеуш, 2001), Берлин (Херман, 2002), Moсква (Светлана, 2005), Кливлънд (Безименна, 2005), Корк (Жерар, 2006) и Виена (Ханс Дитер / Августин Стори, 2006) и Цюрих (Джени и Пеле, 2007). Авторката съпровожда своите герои в различни места и разговаря с тях за липсата на дом, за семействата и съдбите им, за отношението към живота.  

„Пътуването е нещо, което никога не свършва,  – коментира авторката, -  всяко следващо е продължение на предишното... Тези истории свързват хора, живеещи отхвърлени от обществото".

http://www.go-use.eu/.

Изложбата продължава до 22 декември,  работно време всеки ден 10.00 - 19.00 ч.

11, вторник

18.00 ч., Полски институт, вход свободен

 • Oткриване на изложбата „Цветовете на европейската сол” от Музея на краковските жупи Величка с участието на Магдалена Вашньовска-Новак и Малгожата Богуцка, куратор на изложбата.

През 2011 г. в рамките на културната програма на полското председателство на Съвета на ЕС Музеят на краковските жупи Величка обяви фотоконкурс „Цветовете на европейската сол ”.

В конкурса се включват 37 фотографа, изпратили 165 работи, представящи сол от 24 места в 14 европейски страни: Aвстрия, България, Хърватска, Кипър, Дания, Франция, Ирландия, Германия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Италия. I награда печели участникът от България Валери Христов.  

  Тази изложба представя солта по различни начини – чрез общи изгледи на залите в мините или части от стени с разноцветни, сложни орнаменти на скалните слоеве.  

Съвършено различна е солта, изварявана в специални съдове (напр. в Чехочинек или Лесо в Дания). Изключително красиви са кадрите, уловили капчиците, стичащи се по солните сталактити или трънкови клончета в специалните съоръжения за повишаване концентрацията на солния разтвор. Интересните форми се допълват от цвета на солните образования – бял, нюанси на сивото, син, розов, оранжев и дори зелен. Съвършено друго, изпълнено със слънце настроение, внасят фотографиите на солните езера в България (Бургас, Поморие), в Хърватска и Франция.  

Фот. Валери Христов (България), I награда

Изложбата продължава до 31 януари 2013 г.

12, сряда

18.00 ч., Полски институт, вход свободен

 • Писма до дядо Коледа – реж. Митя Окорн (2011, 116 мин.)

Участват: Павел Малашински, Мачей Штур, Пьотр Адамчик, Tомаш Каролак, Рома Гоншоровска, Агнешка Дигант, Kaтажина Желинска, Aгнешка Вагнер, Войчех Малайкат

„Писма до дядо Коледа” е забавна комедия за навечерието на Коледа, когато пътищата на десет различни и необикновени герои се пресичат и те откриват, че не може да се избяга от любовта и… Коледа.

Режисьорът бе отличен със специалната награда на тазгодишното издание на Фестивала „Любовта е лудост“ във Варна.

.13, четвъртък

По случай Годината на Корчак

19.30 ч., Театър-лаборатория „Aлма алтер”, Софийски университет, вход свободен до запълване на местата

С подкрепата на Полския институт в София

 • Спектакъл „Kогато отново бъда малък”, посветен на живота и делото на Януш Корчак. 

Постановка, режисура и сценарий – Николай Георгиев.  

17, понеделник

По случай Годината на Януш Корчак

10.00 ч., Нова конферентна зала, Софийски университет, ректорат

Съвместно с факултет Педагогика на Софийския университет и Държавна агенция за закрила на детето

 • Конференция, посветена на правата на детето  „Закрила на правата на уязвимите деца - проблеми и предизвикателства“. Участват полският омбудсман за децата министър Марек Михалак, който ще представи лекция на тема „Омбудсманът за децата – гарант за по-пълната закрила на правата на най-малките граждани” и Якуб Шпевак, председател на Фондацията „KIDPROTECT“, който ще представи дейността на фондацията, програмите и обществените й акции.

По време на конференцията ще бъде представена изложба, посветена на Корчак, българското издание на педагогическите текстове на Януш Корчак „Правото на детето на уважение”, „Как да обичаме детето” и „Дневник” (Издателство СОНМ, превод – Благовеста Лингорска и Правда Спасова). Книгата ще представи проф. д-р на философските науки Правда Спасова.

Mарек Михалак – педагог (специална педагогика), обществен деец, канцлер на международната колегия на Ордена на усмивката, oт 2008 обмудсман  на детето. Завършил е Академията по специална педагогика във Варшава (има степен магистър по педагогика на ресоциализацията), има следдипломна специализация в областта на социотерапията и организирането на социална помощ. Завършил е обучения за дейци на неправителствени организации (Университета Хопкинс в Балтимор).

Съучредител на Центъра за детско приятелство, образователни програми за помощ на деца и семейства. За обществената си дейност е награден с Орден на усмивката и е най-младият в историята на това отличие (1994) и със Сребърен кръст за заслуги. Удостоен с награди и отличия, присъждани от неправителствени организации и органи на местното самоуправление. През юли 2008 е избран от Сейма за омбудсман на детето. Избран е за председател на Европейската мрежа на омбудсманите на детето ENOC със седалище в Страсбург за периода 2011–2012.

Якуб Шпевак – педагог, привърженик на делото на Януш Корчак и идеята за правата на децата. Учредител и ръководител на Фондацята Kidprotect.pl, неправителствена организация, бореща се с педофилията, детската порнография и насилието срещу децата, за безопасен интернет и издигане на нивото на възпитателните умения на полските родители. Извън фондацията е музикант и график. Член на международната организация, обединяваща социални предприемачи „Ашока“.

18, вторник

18.00 ч., Полски институ, вход свободен

 • Празничен концерт "На гости с музика" – изпълнение на ученици от школите по изкуствата при Народно читалище „Бачо Киро - 1945".

В програмата творби на Джузепе Верди, Й.С.Бах, Дмитрий Шостакович; Роберт Шуман; Л. ван Бетовен; Фридрих Хендел,  Фридерик Шопен, КУИН, Джордж Гершуин.

Народно читалище „Бачо Киро – 1945” е основано през 1945 г. и има  традиции в дейността на школите по изкуствата и в организирането на образователни и културни събития, фолклорни изяви, тематични вечери, родови срещи и др. В момента работят школи по пиано, китара, класически балет,  клуб „Българско хоро”. Читалището, както и преподавателите, са удостоени с грамота от Министерството на културата по случай 65-годишния юбилей за принос в развитието и утвърждаването на читалищното дело в България.

Традиционни са коледните и годишни концерти на учениците и извън читалището, както и изявите им  в редица други музикални събития.

Не си ли гледал полските пиеси в софийските театри?

Все още можеш да намериш в афиша:

10 и 29 декември

19.00 ч., Народен театър „Иван Вазов”, сцена „Сълза и смях”, билети на касата

 • „Тестостерон” – пиеса на Анджей Сарамонович. Режисьор – Пламен Панев, превод – Йоанна Попова.

4 и 13 декември

19.00 ч, Teaтър „София”, камерна сцена, бул. „Янко Сакъзов”23A, билети на касата

С подкрепата на Полския институт

12 декември

19.00 ч., Teaтрална работилница „Сфумато”, ул. „Димитър Греков” № 2, билети на касата

С подкрепата на Полския институт

 • Кланица – пиеса на Славомир Мрожек .

Сценичен вариант и постановка  – Николай Ламбрев-Михайловски.

 
Януари 2013

12, събота 

Полски институт, вход свободен

Карнавалът започна! Каним всички любители на веселбата на уроци по танци – полонеза!

- 11.00 ч. – уроци за деца

- 12.00 ч. – уроци за възрастни

Полонеза – представителен полски народен танц /някога придворен /. Корените на полонезата идват от народния танц, познат в първоначалната си форма като chmielowy от втората половина на  XVI и началото на XVII в., постепенно възприет в салоните на едрите земевладелци магнатите. При полските крале танцът става част от придворния церемониал, като се превръща в парад на шляхтата пред монарха. Полонезата се изпълнява в началото на балове, днес открива различни прояви, за да подчертае тържествения им характер.

Тайните на полонезата ще ви разкрият професионалните танцьори Димитър Иванов (бивш член на Ансамбъла за песни и танци Мазовше) и Елица Костадинова.

Заявки за участие ще се приемат в информационния пункт на Полския институт, тел. 02/ 981-09-07, 02/ 987-21-59, електронна поща: sofia.info@instytutpolski.org


21, понеделник

18.00 ч., Полски институт в София, вход свободен

 • Тържествено връчване на Почетното отличие на Министъра на външните работи на Република Полша  „BENE MERITO”  на Малина Томова (посмъртно) за дейността й по укрепване позициите на Полша на международната арена.  

На 21 януари, когато Малина Томова щеше да празнува рождения си ден, Полският институт в София кани приятелите, колегите и любителите на нейната поезия да присъстват на тържеството за връчване на отличието на семейството й и на възпоменателна поетична вечер.   

Престижната Почетна награда „BENE MERITO” /лат. добре заслужена  или правилна награда/ е полско гражданско отличие, присъждано от министъра на външните работи на Република Полша от 2009 г.

Maлина Tомова/1950-2011/ – българска поетеса, журналистка, издател, зам.-главен редактор на литературния седмичник „Литературен вестник”, директор на издателство „Стигмати“, преподавател по кинодраматургия в Юго-западния университет в Благоевград, една от най-активните популяризаторки на полската култура в България. Сценарист на няколко документални филма, автор на четири стихосбирки. Стиховете й са преведени на английски, испански, руски и унгарски езици.

По инициатива на Малина Томова през 1991 г. започва да излиза престижниото седмично литературно издание „Литературен вестник”, единственото българско независимо издание, посветено на българската литература и култура и на културата и литературата на Централна и Юго-източна Европа. От началото на своето съществуване, благодарение на инициативата и ангажираността на Малина Томова, вестникът редовно помества статии, посветени на най-новите тенденции в полската литература и култура, представя полски автори и творчеството им, в т.ч. Збигнев Херберт, Чеслав Милош, Ришард Капушчински, Анджей Сташук, Oлга Токарчук, Ришард Криницки и Ева Липска, подготвя специални издания, изцяло посветени на явления в полската литература и полски автори.

M. Toмова с огромна енергия и всеотдайност работи за популяризирането на полската литература и култура в България. Тя бе аниматор на полската култура в България, активен участник в популяризаторската дейност на Полския институт в София.        

31, czwartek

godz. 18.00,  Biblioteka Instytutu Polskiego

 • Dyskusyjny Klub Książki.

Zapraszamy do swobodnej rozmowy o polskich książkach przy niezobowiązującej atmosferze i herbacie. Spotkania odbywać się będą w każdy  ostatni czwartek miesiąca. Podczas szóstego spotkania będziemy rozmawiać o książce „Lala” Jacka Dehnela. Wszystkich czytelników serdecznie zapraszamy! Rozmowy o książkach będą prowadzone w języku polskim.

Jacek Dehnel – „Lala”

Jest rok 1919. W Kielcach przychodzi na świat dziewczynka. Roztargniona rodzina przez pięć lat nie może się zebrać, aby nadać jej imię. Mówią o niej „Lalka”, „Laleczka”, „Lalunia”. W końcu rodzice wywiązują się ze swojego obowiązku, jednak dziewczynka na zawsze już pozostaje Lalą. W powieści Jacka Dehnela imię bohaterki nabiera jednak dodatkowych znaczeń. z jednej strony jest wyrazem czułości, jaką przez całe życie otaczana była przez bliskich, z drugiej zaś metaforą jej starczego bezwładu i zdziecinnienia, powolnego zapadania w letarg, którego jesteśmy świadkami w ostatniej części utworu.

Książka ukazała się w serii „Archipelagi” Wydawnictwa W.A.B.

 

Изложби

8 ноември 2012 – 9 януари 2013

Xięga Bałwochwalcza на Бруно Шулц (1892-1942) – в цикъла „Жива галерия“

Национален музей Краков

По случай 120-та годишнина от рождението и 70-та годишнина от смъртта на Бруно Шулц Националният музей ни припомня серия графики, предизвикала много спорове още докато творецът е бил жив. Става дума за „Xięgа Bałwochwalcza” (Идолопоклонническа книга), съдържаща садо-мазохистичните еротични виждания на художника от 1920-1922 г. Властни жени и покорни мъже, лежащи в краката им. Жените са представени като горди и красиви, седнали на тронове с камшици в ръце, а мъжете – смалени и грозни. За книгата Шулц е използвал оригинална техника, а именно cliche-verre – рисуване с игла върху покрити с желатин стъклени плаки, след което те се експонират и проявяват като фотографии.  Изложбата не е голяма, но е важна: това са творби, допълващи литературното творчество на Шулц, който в едно писмо до Виткаци пише – това, което не мога да опиша – рисувам.

www.muzeum.krakow.pl

20 октомври – 6 януари 2013

Войчех Фангор. Пространството като игра

Национален музей

Краков

Войчех Фангор е един от най-значимите полски творци на XX век, пионер в оптическото изкуство (оп арт), майстор на илюзията в живописта, превзел през 70-те години Ню Йорк. Неговата абстрактна живопис е игра между ярките багри и пространството, образи, напускащи рамките и задвижващи пространството. Вибриращи, трептящи, подмамващи зрителя. Изложбата в Краковския национален музей е посветена на 90-тия рожден ден на художника и 75-та годишнина от началото на творческата му кариера. Посетителите ще могат да видят и позабравени днес плакати (художникът е един от творците на Полската плакатна школа), сценографии и пространствени инсталации.

www.muzeum.krakow.pl

Празнични базари – в очакване на Рождество Христово

В много градове в Полша няколко седмици преди Рождество Христово започват традиционните базари. Това е добра възможност да изберете оригинални подаръци за най-близките, да се запасите с коледна украса, да се насладите на вкусни специалитети, да послушате коледни концерти и да се настроите положително за наближаващите празници.

23 ноември – 23 декември 2012

Пазарът и ул. Швидницка

Вроцлав

Тази година в базара ще участват (освен местните търговци) представители на Германия, Швейцария, Австрия, Франция, Литва и Холандия. На вроцлавския пазар ще изникне първата в Полша приказна горичка. Любопитното изделие представлява дървена кула с балкони и фигурки на джуджета.

www.jarmarkbozonarodzeniowy.com

 6 – 23 декември 2012

Тarg Węglowy (Въглищен пазар)

Гданск

Сред ангелите, в компанията на Дядо Коледа и неговите елени ще можете да си купите голямо разнообразие от коледна украса и подаръци. В дървените колибки занаятчии от Полша и Литва ще представят своите изделия.

www.mtgsa.pl

 25 ноември – 26 декември 2012

Централен площад

Краков

Краковският базар е един от най-известните в Европа. Дървени щандове с ръчно изработени изделия от региона - ангелчета от дърво или ръчно направени топки за елха очакват посетителите на базара. Няма да липсват и интересни местни специалитети и концерти.

www.krakow.pl

13 – 16 декември 2012

Стария град

Олщин

Старият град в Олщин ще бъде изпълнен с коледни щандове с деликатеси и украса. На пазара ще бъде поставена голяма коледна елха, въртележка, а на Рибния пазар – изсечени от лед  миниатюри на известни сгради. Ще има интересни концерти и атракции за деца.

http://www.jarmark.olsztyn.eu/


14 – 23 декември 2012

Нов градски пазар

Торун

Местните търговци ще представят ръчно направени изделия, свързани с Рождество Христово: венци, коледна украса, топки. Ще можете да си купите и колбаси, произведени по традиционна рецепта.

www.targitorunskie.pl

 Nowe książki

Janusz Korczak – Fotobiografia. Koncepcja, wybór tekstów i opracowanie graficzne Maciej Sadowski.

Historia życia Janusza Korczaka, wybitnego polskiego pedagoga, pisarza, lekarza, światowej sławy prekursora działań na rzecz praw dziecka,  opowiedziana za pomocą fotografii opatrzonych cytatami z jego dzieł (w języku polskim i angielskim). Album ukazuje się w siedemdziesiątą rocznicę jego śmierci, w roku ogłoszonym przez Sejm RP Rokiem Janusza Korczaka.

Bolesław Leśmian. Dzieła wszystkie. Szkice Literackie. Zebrał i opracował Jacek Trznadel.

Drugi tom Dzieł wszystkich  Bolesława Leśmiana zawiera twórczość eseistyczną i krytycznoliteracką  Poety,  recenzje teatralne, a także teksty, które można traktować jako manifest poetycki autora „Łąki”. W tomie znalazły się także recenzje Leśmiana, dotyczące głównie twórczości poetyckiej, jego współczesnych.

Jerzy Pilch – Dziennik.

Jeden z najwybitniejszych i najpoczytniejszych współczesnych pisarzy polskich ujawnia  pełny zapis swojego dziennika, który prowadził na przestrzeni lat 2009-2011. Notatki na temat bieżących wydarzeń przeplatają się z komentarzami dotyczącymi przeczytanych lektur, obejrzanych filmów, ciekawych wydarzeń kulturalnych i politycznych. 

Marcin Świetlicki – Wiersze.

Pierwszy pełny przegląd twórczości Poety. Tom zawiera dziewięć książek poetyckich Marcina Świetlickiego wydanych w latach 1992-2009 oraz 77 wierszy niepublikowanych i 44 rozproszone w antologiach, prasie lub wydaniach poszerzonych.

Marcin Świetlicki – Powieści.

Powieści to „Dwanaście”, „Trzynaście” i „Jedenaście” zebrane w jednym tomie dla uczczenia pięćdziesiątych urodzin autora. Dodatkowo w tomie znalazło się specjalnie z tej okazji napisane opowiadanie, w którym mistrz w pierwszoosobowej narracji rozstrzyga dotąd nierozstrzygnięte wątki z powieści.

Tadeusz  Konwicki – W pośpiechu.

Na książkę składają się rozmowy, jakie z Tadeuszem Konwickim prowadził  Przemysław Kaniecki wiosną 2011 roku. Rozmowy dotyczą egzystencji, przemijania i ulotności pamięci. Książkę uzupełniają mniej znane teksty pisarza: fragmenty dramatów, recenzji, notatki.

Urszula Dudziak – Wyśpiewam wam wszystko.

Zabawna, poruszająca i pełna emocji opowieść znakomitej polskiej artystki Urszuli Dudziak. Biografia, dzięki której poznajemy historie współczesnego jazzu, ale także poznajemy wspaniałą kobietę, która mimo wielu trudności tak bliskich każdemu z nas potrafi z humorem i ufnością patrzeć na świat.

Wacław Krupiński - Zbigniew Wodecki. Pszczoła, Bach i skrzypce.

Zbigniew Wodecki, śpiewający muzyk, kompozytor i aranżer, mistrz autoironii, z wielkim humorem opowiada o swoim życiu. Artysta, ze swym rówieśnikiem, krakowskim dziennikarzem Wacławem Krupińskim prowadzi wartki, dowcipny i pełen anegdot  dialog.

Ewa Gil-Kołakowska i Henryk Szreyko – Opowieści wigilijne o wieczerzy, kolędach, Herodzie…

Ilustrowana książka zawierająca 26 opowieści - wspomnień związanych z Wigilią i świętami Bożego Narodzenia spisanych przez dziennikarkę Ewę Gil-Kołakowską na podstawie rozmów ze znanymi i lubianymi Polakami: aktorami, wokalistami, przedstawicielami świata sportu, nauki i show biznesu m.in. z Janem Miodkiem i Danutą Stenką.

Tomasz Sikorski, Marcin Rutkiewicz – Graffiti w Polsce 1940-2010.

Kolejny po nagrodzonym Polskim street arcie album prezentujący jeden z najpopularniejszych obecnie nurtów sztuki. Ta unikatowa, obszerna, przekrojowa publikacja prezentuje historię graffiti w Polsce, od konspiracyjnych haseł malowanych na murach w czasie II wojny światowej, przez gwałtowny rozwój związany z aktywnością artystyczną i polityczną w latach 80., aż po twórczość pierwszej dekady XXI wieku.

Marta Sapała, Anna Olej-Kobus, Krzysztof Kobus - Super Polska. Kalejdoskop niezwykłych miejsc.

Album „Super Polska” to skarbnica wiedzy o rekordach, ciekawostkach i osobliwościach w Polsce. Zestaw polskich „naj” został ułożony całkowicie subiektywnie. Dzięki książce dowiemy się m.in. gdzie znajduje się największa ceglana forteca, jak wygląda najmniejsza książka i ile mierzy najdłuższy zabytek.

Stanisław Zasada – Stan wojenny. Stan codzienny. 101 ważnych spraw.

Wyjątkowa publikacja z pieczołowicie dobranymi fotografiami dokumentującymi zarówno wydarzenia społeczno-polityczne jak i codzienne życie Polaków podczas stanu wojennego w Polsce.

Papierem w system. Prasa drugoobiegowa w PRL.

Prezentowana publikacja ukazała się w ramach serii „Rok Kultury Niezależnej” – projektu edukacyjnego Instytutu Pamięci Narodowej. Upamiętnia działania prowadzące do odzyskania przez Polskę niepodległości w 1989 roku. Jak w słowie wstępnym zaznaczyła redakcja, tym razem pokazana została droga, która prowadziła przez wydawnicze podziemie. 

Erich Dauzenroth - Janusz Korczak. Życie dla dzieci.

„Janusz Korczak. Życie dla dzieci” to historia o trudnych wyborach, rozterkach i determinacji w walce o godność najmłodszych. Sylwetka Starego Doktora wyłania się z przytaczanych rozmów, korespondencji z współpracownikami i wychowankami, wspomnień przyjaciół i tych, którzy żegnali go w drodze z warszawskiego getta do bram Treblinki. Autor monografii przywołuje też fragmenty książek Korczaka oraz opinie – często skrajne – z jakimi spotykała się jego działalność.

Paweł Sitkiewicz – Polska Szkoła Animacji

Publikacja pokazuje jak kształtowała się polska szkoła animacji w kontekście politycznych przemian oraz na tle kultury kilku epok – od dwudziestolecia międzywojennego po czasy dzisiejsze. Przedstawi ją z punktu widzenia publiczności, zagranicznej i rodzimej krytyki środowiska artystycznego, władzy i cenzury.

всички новини от Полски институт София »

профил на Полски институт София »

всички новини март » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker