Театрални новиниПрограма на полският институт в София - Септември 2012

03.09.2012

Програма на полският институт в София - Септември 2012

Програма на полският институт в София - Септември 2012

Полският институт в София организира  курсове по полски език за начинаещи и напреднали през 2012/2013.

Занятията се провеждат от октомври до май.  Записвания и подробности от 17 септември 2012 на сайта www.institutpolski.org  или на телефоните на института 981-09-07 и 987-21-59.

До 14 септември продължава изложбата фотография на Зофия Ридет.

Зофия Ридет (1911-1997) – една от най-изтъкнатите личности в полската фотография. Черпи вдъхновение от репортажната фотография, модерната, портретната, макрофотографията. С помощта на фотографията се опитва да начертае портрет на обществото, най-вече селското. Тя е автор на няколко значителни фотографски цикъла. От 1978 г. практически до края на живота си осъществява най-важното си творческо дело – цикъла Социологически записи, монументална документация на обществото в няколко десетки хиляди негативи. Нейни работи притежават най-важните полски музеи, а в света – Музеят за модерно изкуство (MOMA) в Ню Йорк , Центърът Жорж Помпиду в Париж, Музеят за модерно изкуство в Киото, Националният музей на фотографията, киното и телевизията в Братфорд (Англия).

Участие на Полския институт в VІ международен поетически фестивал София:Поетики 2012, посветен на съвременната поезия www.sofiapoetics.eu
 

31 август, петък 18.00 ч., Полски институт, вход свободен

 • Представяне на българското издание на стихосбирката на Ева Липска „Портокалът на Нютон и други стихове” с участието на авторката (Издателство „Стигмати”, подбор и превод от полски – Вера Деянова), разговор с поетесата на Марин Бодаков, български поет и журналист от в-к „Култура”.

Премиерата е съпътствана от изложба рисунки на Себастиан Кудас (част от тях – илюстрации към стиховете на Ева Липска) с участието на автора. 

Стихове ще четат Ева Липска и актрисата Жоржета Чакърова.

Eва Липска (1945) – изтъкната полска поетеса, есеистка и фейлетонистка. През 1995–1997 директор на Полския институт във Виена, член на полския и австрийския ПЕН клуб, член-учредител на Асоциацията на полските писатели. Стихове на Ева Липска са преведени на над 40 езика, в България през 1994 излиза стихосбирката й „Ваканциите на мизантропа” и „Портокалът на Нютон и други стихове” 2011.

Литературното творчество на Ева Липска включва 30 тома и сборници с поезия, както и известната полско-немска публикация "Живот ерзац – Ersatzleben" (1998) и номинираната за литературната награда НИКЕ повест „Сефер” (2009). През 2011 тя е отличена с литературната награда Гдиня за стихосбирката „Ехо”. Последната й стихосбирка „Скъпа г-жо Шуберт” излиза в Полша през април т.г.  

Сред многобройните полски и международни отличия и литературни награди на поетесата са и наградите на полския и австрийския Пен клуб, наградата на фондация „Кошчелски”, наградата на град Краков, сребърен медал „Заслужил за културата Gloria Artis”, "Литературен лавър" за най-добра книга на 2002 г. – „Зоомагазини". Понастоящем поетесата живее и работи в Краков.

Себастиан Кудас – полски илюстратор, художник, сценограф на кабарето „Piwnicа pod Baranami”. Автор на илюстрации към уникални книги – в т.ч. "Eпитафия" на Вислава Шимборска, Ева Липска и Бронислав Май. Свои работи е представял в Краков, Сопот, Ченстохова, Сандомеж, Тарнобжег, Виена, Нюрнбрег. През 1997 е избран в Художествения съвет на "Piwnicа pod Baranami". През 2007 е отличен с наградата „Веслав Димни”, връчвана за всестранно художествено творчество.  

1, събота  18.00 ч., Полски институт, вход свободен

 • Поетичен рецитал на чуждестранните гости на фестивала, в т. ч. тримата полски поети – Ева Липска, Юстина Баргелска, Томаш Ружицки.

Юстина Баргелска ( 1977) – поетеса и писателка. Авторка на четири стихосбирки и една книга с проза. Двукратен лауреат на Литературната награда Гдиня и отличието „Книга на зимата 2009/2010” на Полското сдружение на книгоиздателите. Тя е сред финалистите на авторитетната литературна награда „Нике”. За стихосбирката си “Bach for my baby” е номинирана за наградата на полския телевизионен канал „Култура”.

Томаш Ружицки (1970) – поет, преводач и критик. Автор е на пет книги с поезия, в т.ч. „Колонии”, 2007, номинирана за финала на авторитетната литературна награда „Нике”, епическата поема „Дванадесет гари” (2004 – награда „Кошчелски”). Лауреат е на много награди, в т.ч. „Йосиф Бродски" (2006), Arts & Litterary Prize 3 Quarks Daily (2010). Негови стихове са превеждани на испански, френски, английски, италиански, български, немски, литовски, руски, словенски, украински, публикувани са в списания и антологии в чужбина. Има издадени книги във Франция, Германия, Италия, Словакия и САЩ. Превеждал е Артур Рембо и Виктор Сегален, през 2006 г. е публикувал „Игра на зарове” на Стефан Маларме.
 

2, неделя  19 ч., сцената пред Народен театър „Иван Вазов”

 • Голям празник на поезията!
 • Чуждестранните поети рецитират свои стихове; джаз; алтернативен театър. 

Созопол 

4, вторник  18.30 ч., Читалище „Oтец Паисий”

В рамките на Празници на изкуствата „Aполония” (30.08. – 8.09)

 30 август – 6 септември

Участие на Полския институт в Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”

Конкурсна програма

 • Писма до дядо Коледа – реж. Митя Окорн (2011, 116 мин.)

Участват: Павел Малашински, Мачей Штур, Пьотр Адамчик, Tомаш Каролак, Рома Гоншоровска, Агнешка Дигант, Kaтажина Желинска, Aгнешка Вагнер, Войчех Малайкат

„Писма до дядо Коледа” е забавна комедия за навечерието на Коледа, когато пътищата на десет различни и необикновени герои се пресичат и те откриват, че не може да се избяга от любовта и… Коледа.

 •  Кръщене – реж. Марчин Врона (2010, 85 мин.)

Участват: Войчех Желински, Томаш Шухард, Наталия Рибицка, Адам Воронович, Михал Котерски, Павел Томашевски

Награди: 2010 – Фестивал на полското кино в Гдиня – „Сребърни лъвове”; 2011 – Гран при на Международния филмов фестивал в Монс, Белгия

Сценарият на филма е създаден по действителната история на момче от полската провинция, което след криминален епизод в родния си град заминава за Варшава, за да започне нов живот. Брилянтно направен филм, който докосва сърцата с една история за жертвата и противопоставянето, за нещастието и надеждата.

 • Венеция – реж. Ян Якуб Колски (2010, 110 мин).

Участват: Магдалена Челецка, Марчин Валевски, Агнешка Гроховска, Гражина

Бленцка-Колска, Юлия Кийовска, Тереса Буджиш-Кшижановска. Мариуш Бонашевски

Награди: в т.ч. 2010 – Гран при „Златна жаба” на ФФ „Камеримаж”; 2010 – награда за най-добър артистичен принос в 34 СФФ в Монреал.

Венеция е очарователен, красиво заснет разказ за порастването и надеждата за избавление чрез мечтите и бунта срещу заобикалящата действителност.

 • Изложба полски филмови плакати от колекциите на Полската национална филмотека.

Варна   10 – 15 септември  

Фестивален и конгресен център   

 • VIII Световен фестивал на анимационния филм

Във фестивала участва Виолета Сова, член на селекционната комисия на фестивала, заседавала през юни т.г. в София. В рамките на фестивала Полският институт ще представи изложбата сатирични рисунки „Европейски импресии”.  


17, понеделник  18.00 ч., Полски институт, вход свободен
 • Oткриване на изложбата „Фауна, флора и пирати” – полска детска илюстрация

Полският институт ви кани на изложба на най-добрите автори на детски илюстрации. Изложбата представя работи от 50-те и 60-те години на ХХ в. или с други думи годините, когато книжната илюстрация преживява своя златен век, както и по-късни работи от 80-те и 90-те. Сред илюстрациите ще откриете пиратите Рабарбар и Рум-Барбари, корсаря Палемон, както и редица представители на приказната фауна – вавелския змей, врабченцето Елемелек, котаракът в чизми, Гучо и Цезар, фантастичните образи от „Тайната на шифъра на марабуто”. 

Каним деца и възрастни да посетят пъстроцветния свят на приказките, който забавлява и интригува.

Дизайн на изложбата – Анджей Строка

www.galeriagrafikiiplakatu.pl

Изложбата продължава до 12 октомври

18, вторник  10-15 ч., Полски институт, вход само за делегати на конференцията

Съвместен проект между Института за литература на Българската академия на науките и Института за литературни изследвания на Полската академия на науките

 • Mеждународна конференция „Подобие и различие. Въпросът за идентичността”. Доклади ще изнесат Тереса Добжинска, Гжегож Гроховски и Ева Шченсна от Полша, Марко Юван и Мариан Дович от Словения, както и учени от Института за литература на БАН и Софийския университет.
   
 • Представяне на книгата “Vision and cognition/ Взгляд и познание”, резултат от научното сътрудничество между академиите на науките на Полша и България.

20, четвъртък  18.00 ч., Полски институ, вход свободен

 • Танцов маратон – реж. Магдалена Лазаркевич (2011, 98 мин.), с надписи
 • Оператор: Войчех Тодоров

Участват: Дариуш Точек, Лукаш Симлат, Йоанна Кулиг, Олга Фрич, Aгнешка Подшадлик, Мачей Вежбицки, Барбара Кужай, Филип Гарбач, Лешек Лихота.

Филм за младежките страсти, избухнали по време на танцов конкурс, вдигнал на крака жителите на малко градче. В надпреварата за солидна награда, която трябва да промени живота им, две момичета подлагат на изпитание приятелството си; срамежливият Кристиян е готов на всичко, за да спечели сърцето на недостъпната попзвезда; двама мошеници подготвят най-големия си удар. В танцуващата тълпа изплуват дълбоко скрити тайни и изневери…

Във филма ще видим най-талантливите полски актьори от младото поколение – Йоанна Кулиг, Филип Гарбач, Лешек Лихота и Олга Фрич. Световната премиера на „Танцов маратон” е по време на авторитетния филмов фестивал в Пусан, Южна Корея, прожектиран е и на МФФ в Санта Барбара през 2011.
 

Пловдив

21-22 септември  Нощ на музеите и галериите, Пловдив 2012

 • “Ритуали на обичайното” – платформа “Град и публични пространства”

Куратор: Вера Млечевска

„Град и публични пространства“ 2012 е фестивал с кулминация в Нощта на музеите в Пловдив (21 и 22 септември 2012). Негов инициатор е Фондация „Отворени изкуства”, а той се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Община Пловдив.  

Проектът “Ритуали на обичайното” обхваща различни локации в градската среда на Пловдив, като се стреми да преодолява предизвикателствата на обществената визуална среда и търси непосредствен контакт със зрителите извън традиционните пространства за изкуство.  

В тазгодишното издание ще участва талантливият полски творец Янек Симон.

Янек Симон (1977) – полски мултимедиен творец, по образование психолог и социолог. Формално Янек Симон няма художествено образование. През 2002 негови работи – филми и интерактивни инсталации се появяват на изложби на младото полско изкуство и оттогава Янек Симон е участвал в няколко общи полски и чужди изложби, има самостоятелни изяви в Полша и Великобритания. В изкуството си той често използва мотиви от компютърни игри, черпи вдъхновение от попкултурата, интернет и филмите. Понастоящем създава концептуални творби.  

 
27, czwartek

godz. 18.00, Biblioteka Instytutu Polskiego

 • Dyskusyjny Klub Książki

Zapraszamy do swobodnej rozmowy o polskich książkach przy niezobowiązującej atmosferze i herbacie. Spotkania odbywać się będą w każdy ostatni czwartek miesiąca. Podczas piątego spotkania będziemy rozmawiać o książce „Dzidzia” Sylwii Chutnik. Wszystkich czytelników serdecznie zapraszamy! Rozmowy o książkach będą prowadzone w języku polskim.

Sylwia Chutnik – „Dzidzia”

Jest rok 1944. W podwarszawskich Gołąbkach Stefania Mutter denuncjuje Niemcom dwie Polki, skazując je na śmierć. Pół wieku później wnuczka Stefanii, Danuta, rodzi Dzidzię: zdeformowaną fizycznie i upośledzoną dziewczynkę. Dzidzia jest... „zemstą historii" i utrapieniem. Może zostanie świętą w miejscowym kościele? Wstrząsająca, kontrowersyjna opowieść o naszym narodowym charakterze, kompleksach i głupocie.

Książka ukazała się w serii „Nowa Proza Polska”.

28, петък  Участие на Полския институт във Втория фестивал Piano Extravaganza

19.30 ч., Военен клуб, билети на касата на Кантус Фирмус в Зала „България”

 • Клавирен рецитал на Йоанна Тшечак. В програмата – творби на Й.Н. Хумел, Николай Мясковски, Карол Шимановски.

На 26 септември в Пловдив Йоанна Тшечак ще предстови свой рецитал по време на Пловдивския панаир, на който Полша е един от специалните гости.  

Фестивалът Пиано Екстраваганца ще се проведе за втори път от 22 до 30 септември 2012 г. и е организиран от Фондация Пиано Екстраваганца. Маестро Людмил Ангелов е негов основател и артистичен директор. Основна цел на Фестивала е възстановяването на световното музикално наследство – пропагандиране на музикални произведения с висока художествена стойност от композитори, които не са придобили популярност или са останали в сянката на общоизвестните и вече утвърдени гении на класическата музика.

Второто издание на Фестивала ще премине под патронажа на г-н Аню Ангелов, министър на отбраната на Република България, и се организира съвместно от Фондация Пиано Екстраваганца, Фондация Америка за България и Столична община.

Йоанна Тшечак следва в Консерваторията във Варшава при проф. Ян Екер. През 1980 тя става лауреат на Клавирния фестивал в Слупск (Полша), a през 1987 дебютира в South Bank в Лондон. Концертирала е в почти всички европейски страни, САЩ, Южна Америка, Израел, Египет, Казахстан, Азербайджан, Турция и Ливан, като изнася рецитали или свири със симфонични оркестри. Участва в редица международни фестивали, свирила е в престижни концертни зали, в т.ч. Auditorium Verdi в Милано, Rudolfinum в Прага, Оratorio di Gonfalone в Рим, Yamaha Hall и Steinway Hall в Ню Йорк.

Йоанна Тшечак има записи на СD с музика на Карол Шимановски, Шопен, Рахманинов и Й.Н. Хумел.

Програмата на фестивала ще намерите на www.piano-extravaganza.com 

30, неделя 11-17.00 часа

Площадът пред Народния театър „Иван Вазов”

 • Европейски ден на езиците 2012

За трета поредна година EUNIC – мрежата на културните центрове на страните от ЕС ще предостави на софиянци и гостите на София възможността да научат любимите си думи на чужди езици, да участват в състезания, да се срещнат с националните институти за култура на различните държави, да се забавляват и печелят награди. Многоезични кръстословици, скрити думи, викторини и диалози са само част от изненадите, които тазгодишното издание на „Европейски ден на езиците” крие за посетителите.

Полският институт в София е подготвил специални игри и езикови задачи, на които можете да премерите сили на щанда на института.

Тази година в „Европейски ден на езиците” участват 15 културни институции, а събитието се провежда с подкрепата на Столична община, Министерството на образованието, младежта и науката и БНР.

Не си гледал полските пиеси в софийските театри?   Все още можеш да намериш в афиша:

5, сряда 19.00 ч., Театрална работилница „Сфумато”, билети на касата

С подкрепата на Полския институт в София

Куклено-драматичният театър във Враца гостува на сцената на Teатър „Сфумато”

"Taнго" е пиеса на Славомир Мрожек, издържана в характерната за автора конвенция на гротеската, едновременно сюрреалистична и реалистична, разглеждаща проблемите за ролята и мястото на интелектуалеца в съвременния свят.

19, сряда  19.00 ч., Народен театър „Иван Вазов”, сцена „Сълза и смях”, билети на касата

 • „Тестостерон” – пиеса на Анджей Сарамонович. Режисьор – Пламен Панев

Културни събития в Полша:

 Музикални фестивали

1-9 септември 2012  47 Международен Фестивал Wratislavia Cantans Вроцлав

www.wratislaviacantans.pl

Един от най-големите артистични фестивали в Полша. Прекрасно, изключително престижно културно събитие с утвърдени позиции сред медийните и артистични събития, привлякло невероятна, подкрепяща Фестивала публика, обединяваща елита на световната политика, бизнес, култура и медии.

Цялата програма на тазгодишното издание на Фестивала ще бъде под знака на музиката на Йохан Себастиан Бах. Една след друга ще бъдат изпълнени двете творби на композитора „Страсти Христови по Св. Йоан” и „Страсти Христови по св. Матей”. През първите два уикенда на септември ще звучат произведения от различни епохи – от XVI до XX век. Необичайно въведение в Страстите на Бах ще бъде поредицата от три изпълнения на известната британска цигуларка Рейчъл Поджер.

16 и 17 септември 2012 г.  Х Фестивал Sacrum Profanum Краков

www.sacrumprofanum.com

Фестивалът Sacrum Profanum е международен проект, признат за едно от най-интересните събития в Европа. Той представя музика от XX век и най-нова музика, съчетавайки класическата музика с други течения. Всяка година програмата представя творчеството на композитори от различни страни или културна област. Високото ниво на Фестивала поддържа участието на най-добрите музикални състави, изпълняващи съвременна музика. За престижността на Фестивала говори присъствието на известни творци, признати за музикални икони – през 2011 г. Стив Райх,  майстор на минимализма, отпразнува своя 75-ти рожден ден по време на фестивала.

На 16 и 17 септември 2012 г. в залата на концерна „Арселор Митал Полша” в Краков ще се състоят концерти на две световно известни групи – Сийгър Рос от Ирландия и Квартет Кронос от САЩ.


21 – 29 септември 2012  55 Международен фестивал за съвременна музика „Варшавска есен” Варшава

www.warszawska-jesien.art.pl

В Полша „Варшавска есен” е единственият международен фестивал,  посветен на съвременната музика В него участват известни музиканти от целия свят. Фестивалът представя различни явления и тенденции - от звуковия радикализъм на веберовата традиция, през течения, отпращащи към музиката от миналото или традиционната култура, чак до аудио-арт, електроника на живо или звукови инсталации. „Варшавската есен” се възприема като творческо събитие, което има големи постижения и се радва на висок престиж. Фестивалът е културната визитка на Варшава и е познат навсякъде по света. Мотото на тазгодишното издание е „Варшавска есен… с глас” и се отнася за музиката, подкрепена с текст, сценично присъствие и знаци отвъд музиката.


Музикален фестивал

26 – 30 септември 2012  2 Международен фестивал за филмова музика КАМЕРаТОН

Център за артистично образование – Гожовска филхармония

Гожув Великополски

www.kameraton.pl

В програмата на филмовия фестивал са предвидени прожекции на филми, избрани с конкурс, класирани в следните категории: биографии и портрети на музиканти, концерти, рецитали, спектакли, репортажи, филмово-музикални артистични импресии и музикално образование, както и специални прожекции. Допълнение към филмовата програма ще бъдат различни концерти – симфонични, джазови, филмова музика, както и фотографска изложба, посветена на музиката и работни срещи с артисти за младите зрители.

Литературен фестивал

6 – 12 септември 2012  Пети международен фестивал „Бруно Шулц” Дрохобич (Украйна)

www.brunoschulz.net.pl

Oфициалното откриване на фестивала предвижда дискусия за културното и историческо значение на наследството на Бруно Шулц и откриване на изложби на няколко места в Дрохобич. В събота, 8 септември, на централния площад на града ще има концерт на най-голямата звезда на украинската етнофолк музика – киевската група ДахаБраха. От 10 до 12 септември ще се проведе международна литературоведска сесия „Бруно Шулц като философ и литературен теоретик”. Във фестивала и дискусията ще участват двама литературоведи от България: магистър Илияна Новак, докторантка в Пловдивския университет, и магистър Павел Петров, докторант във Великотърновския университет.

13-15 септември 2012

II Конгрес на чуждестранните изследователи на полската история „Полша в Централна Европа”

Kраков

www.secondcongress.krakow.pl

www.pth.krakow.pl

Основна тема на конгреса ще бъде „Полша в Централна Европа”, по която ще се проведат дебати и дискусии. Конгресът ще бъде място за обмяна на опита на изследователи от различни страни, занимаващи се с изследване на полската история. II конгрес предоставя възможността да бъдат обсъдени както перспективите, така и настоящите изследователски проблеми, преподаването и популяризирането на историята на Полша. Ще участват 300 докладчици от няколко десетки страни, ще се проведат 40 заседания на научни кръгли маси и уъркшопи. Съпътстваща проява е Панаирът на историческата книга. В конгреса и дискусиите около кръглата маса ще участват двама български историци: проф. Искра Баева от Софийския университет и д-р Детелина Динева от Института за история на БАН.

Интересни събития

14 – 22 септември 2012  Трети фестивал „Лодз на четири култури”  Лодз

www.4kultury.pl

Фестивалът е следствие от богатите традиции на различните култури, представени в Лодз и има интердисциплинарен характер. Заглавието му ни препраща към четирите култури, белязали историята на града – полската, еврейската, немската и руската. От 2011 година организатор на Фестивала е Центърът за диалог „Марк Еделман” в Лодз, който си поставя за цел да обединява различни култури и да работи за взаимното уважение и диалог с помощта на литературата, филма, театъра и музиката. Тазгодишното трето издание ще се проведе под наслова „Поколения”.
 

14 септември – 31 октомври 2012  ХХ международно триенале на графиката

Галерия за съвременно изкуство „Бункер Щуки”

Kраков

www.triennial.cracow.pl

На 14 септември тържествено ще бъде открито юбилейното издание на Международното триенале на графиката, най-големият световен конкурс за съвременна графика. За двадесети път посетителите ще могат да се убедят как неограничаваната с нищо в творческите си стремежи графика, чиито корени са в класическите начини на реализиране на графичния образ, динамично посяга към бъдещето; как анексира новите технологии, как в тишината на ателиетата се осъществяват творчески експерименти и как се раждат нови таланти и творчески личности. „Идея – процес – изразяване” това е наслова на юбилейното издание, който кара да се замислим за мястото и ролята на графиката в съвременната действителност.  

20-30 септември 2012 Mеждународен фестивал на съвременния танц Тяло/ Разум

Варшава

www.cialoumysl.pl

След десет издания на размисли за танца и историята на ХХ век Тяло/ Разум през 2012 г. ще ни пренесе в нови територии на изкуството на ХХІ век. Основна тема на тазгодишния фестивал са „eмоциите в танца”. Фестивалът ще покажe как през последното десетилетие емоциите са представяни и интерпретирани в европейското танцово изкуство. Кое ги предизвиква, как артистите с помощта на жестове, мимика и езика на тялото изразяват тъга, страдание, страх, меланхолия, нежност и радост? Програмата включва няколко спектакли на изпълнители от Полша и Европа, уъркшопи, инсталации, дискусии и срещи с изпълнителите.


всички новини февруари » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker