ПОЛЕТ НАД КУКУВИЧЕ ГНЕЗДО


Автор: Кен Киси
Режисьор: Александър Морфов
Превод: Мариана Неделчева
Сценография и костюми: Елена Иванова-Сценограф
Хореография: Мила Искренова
Участват: Деян ДонковРени ВранговаСтоян АлексиевИван БърневЕмил МарковПламен ПеевРуси ЧаневСтефан КъшевЙордан ПетковВалери ЙордановВалентин ГаневТеодор ЕлмазовВяра ТабаковаИван ЮруковВиктор ТаневЛюбомир ПеткашевИлиана Коджабашева

Гледайте постановката "Полет над кукувиче гнездо":

Кен Киси написва “Полет над кукувиче гнездо” докато работи като нощен пазач в психиатрична клиника за ветерани. Романът набира популярност. Кърк Дъглас, който изиграва ролята на Макмърфи, купува правата на книгата и наема драматурга Дейл Васерман за сценична адаптация. „Обичам изключително темата за бунта на индивида срещу обществото” – споделя за пиесата от своя страна Васерман.

Пиесата е публикувана на 27 езика и е поставяна над сто пъти годишно. По нататък синът му Майкъл Дъглас става продуцент и реализира филм с участието на Джак Никълсън. През 1976 г. “Полет над кукувиче гнездо” с режисьор Милош Форман печели пет награди “Оскар”.

Сякаш от същия, шарен училищен автобус на “Веселите пакостници”, слиза й главният герой Рандолф Патрик Макмърфи, за да се превърне в един от най-ярките представители на така наречената контракултура.

Евангелие според Макмърфи 

1. Докато се смеете, сте в безопасност. Смейте се. Когато си изгубите смеха, губите всичко в живота си.

2. Истинската мъдрост е напълно вродена и присъща на хората. Чуждото влияние е отслабваща сила. Бъдете себе си, бъдете такъв, какъвто искате да бъдете.

3. Упорствайте. Не позволявайте на “даденостите” в живота да ограничават избора ви.

4. Животът е хазарт със залози. Играйте не за да печелите, а за да вкусите от невъзможното. Искреното себелюбие е равно на здрав разум.

5. Напрежението и разнообразието водят до пълноценен живот, а не до кариера и рутина. А сексът е основният замисъл на съществуването. Фундаментално добро.

6. Бъдете осведомени и анализирайте. Погледнете играта от високо преди да хвърлите карта.

7. Бъдете приспособими, а не безкомпромисни.

8. Свободата е предпазливост. Пазете си от обвързване, дори и да го желаете. Движете се бързо и чевръсто – подвижната мишена е трудна за уцелване.

9. Съдбата на човек винаги е в собствените му ръце.

10. Физическите състезания са необходими за запазване на вашата цялост. Перчете се и бъдете смел.

написано от Джон Тейлър Гато





ant

Работно време: понеделник - петък : 9.30 - 19.30 ч. събота и неделя : 11.30 - 19.30 ч. вторник - неделя: 14.00 - 20.00 ч. тел.: 02 / 811 92 27, 811 92 59
Адрес: северно крило, откъм ул. "Славянска", срещу Министерство на отбраната южно крило, в дясно от главния вход на театъра, откъм ул. "Иван Вазов"



ant2

123


Атанас Атанасов
06.02.2024 14:12 ч


29
Отдавна мислех да напиша коментар за тази постановка, но емоциите и впечатленията ми от нея са толкова силни и неповторими, че не мога да ги опиша с думи. Трябва да се гледа!!!
И все пак се реших да направя една презентация от всичките онези неща, които ме трогнаха или то поне част от тях и да се опитам да направя едно обобщение на всичко написано за нея с което съм напълно съгласен.
Чудесна постановка! Зашеметяваща, помитаща, извънземна игра от страна на актьорите! Донков-отново блестящ , а Иван Бърнев....просто умопомрачителен талант! Рени Врангова - уникална. Впечатляваща сценография и режисура! Най-доброто и вълнуващо представление, което съм гледал без да изгубя интерес и за секунда. А финалът...не сдържах сълзите си! Не е ли това смисълът на изкуството - да те трогне, разчувства, замисли.....да те завладее! За мен това са може би най-уникалните близо четири часа прекарани в театър. Трябва да има повече такива постановки в българските театри.
П.С.: Това е постановката, която ме запали по театъра преди години. С удоволствие бих я гледал още веднъж.
БЛАГОДАРЯ ВИ, ЧЕ ПРОВОКИРАХТЕ В МЕН ИНТЕРЕСА МИ КЪМ ТЕАТЪРА!!!
Одобрение 1 от 1 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Нелуд
25.04.2019 23:11 ч


28
Направих го. Ръкоплясках след като Вожда удуши МакМърфи и цялата зала започна да ръкопляска. Според мен това е най-силната сцена за спасението.
Одобрение 116 от 228 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Нелуд
01.03.2019 23:40 ч


27
Лудница! За свободата, за смелостта, за страха! Невероятна игра на актьорите, много съм очарован - поздравявам ги всички! Една от НАЙ-ДОБРЕ изиграните постановки, които съм гледал въобще някога. Ако не знаеш, че си на театър, Иван Бърнев спокойно можеш да го вземеш за пациент от лудницата, така добре се е сраснал с героя си Били. Накрая като Вожда удуши Мак Мърфи, за да го спаси от това да остане завинаги затворен, исках да започна да ръкопляскам ама си помислих да не ме сметнат другите за луд, че ръкопляскам на убийство и изчаках до края на представлението... Но ще отида пак на полет над кукувиче гнездо и ще го направя, пък каквото ще да мислят хората! Даже още сега ще си купя онлине билет за 24-ти април на предните редове. Ако чуете ръкопляскане, да знаете, че съм аз. Лудите, лудите - те да са живи! Между другото, кукувичките всъщност не правят гнезда... странно, нали?... А знаете ли, че алжирският дей има точно под носа си една грамадна брадавица?
Одобрение 116 от 228 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Люба
21.02.2019 13:32 ч


26
Най-добрата постановка в Народния театър. Иван Бърнев и Деян Донков са невероятни!
Одобрение 117 от 230 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Зрител
15.03.2018 13:36 ч


25
Предствление, което горещо препоръчвам. Страхотна роля на Донков. Самата постановка е толкова впечетляваща, че вълнението от нея не те напуска дълго време. Книгата е един шедьовър, може би най-големия в литературата, според мен, представлението по нищо не отстъпва. Едно голямо благодаря на целия екип и на Морфов.
Одобрение 120 от 233 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Тина
22.05.2017 11:06 ч


24
Много повече от представление. Спектакъл, който сам по себе си е едно незабравимо преживяване. Вълнуващ и събуждащ емоции. Актьорската игра на Иван Бърнев в ролята на Били Бибит е несравнима и доближаваща се до съвършенството.
Одобрение 121 от 233 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Момчил Бакалов
11.02.2017 11:06 ч


23
Постановката е уникална ! Най-доброто прдставление, което съм гледал сред повече от 100 ! Брилянтна игра и актьори ! Финалът те разтърсва толкова силно, че да настръхнеш и очите ти да се напълнят със сълзи ... разбира се, ако не си емоционално кастриран като господина с коментар под номер 8 и неговата компания от още 2-ма 'интелигентни човеци' ! На него бих му обърнал внимание, че интелигентният човек обикновено е грамотен, а в неговия коментар почти не видях правилно написано изречение !
Одобрение 122 от 234 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Nels
19.04.2016 15:52 ч


22
Много добра постановка, прекрасна актьорска игра. Иван Бърнев - неотразим!Не усетих часовете Впечатлена съм, не усетих часовете. Препоръчвам.
Одобрение 121 от 233 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Цвети
02.10.2015 08:27 ч


21
Прекрасна постановка, страхотен екип, невероятен заряд,а финалът...не сдържах сълзите си! Не е ли това смисълът на изкуството - да те трогне, разчувства, замисли.....да те завладее!
Одобрение 120 от 234 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

:)))
15.03.2015 00:46 ч


20
Най-прекраснта постановка, която успя да ангажира 3 часа и половина от вниманието ми без да изгубя интерес и за секунда. Страхотен заряд, страхотно изпълнение, страшно талантливи актьори. Това е постановката, която със сигурност ще гледам отново!
Одобрение 122 от 235 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара


123







Най-коментирани постановки
 Лекция №1 за народното творче... 133 коментара
 Вражалец 116 коментара
 "Ножица - трепач" 78 коментара
 Живак 56 коментара
 ДЪРВО БЕЗ КОРЕН 45 коментара
  45 коментара
 "Много шум за нищо" 40 коментара
 Страхотни момчета 39 коментара
 Операцията 39 коментара
 Записки на един луд 35 коментара
 
 
Анкети към постановки
Най-интересен въпрос
Кой не е убиеца в пиесата?
"Ножица - трепач"
( 779 отговора )
Най-труден въпрос
Как е истинското име на Алекс?

( 0 верни от 0 отговора)
Най-лесен въпрос
Кой от тримата братя-войводи не е от Бимбеловия род?
Как Инджето не стана цар
( 1 верни от 1 отговора)
 
Най-разглеждани постановки
6.
7.
 





 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker