ТеатриКуклен театър Благоевград

Благоевград 2700, пл."Георги Измирлиев" 1,
Работно време на касата:
сряда,четвъртък и петък 10.30 - 12.00 и 16.30 - 18.00 ч.
събота 10.00 до 12.00 ч.
Цена на билета 5.00 лв.
Билети се продават и на място един час  преди представлението на касата на кукления театър /в бившия мл. дом/.
За предварителни заявки и резервации, моля, обадете се на тел. 0878 881 793 и 0877 600 180

Заповядайте в кукления театър !
Очакваме Ви !
 


http://kuklenblagoevgrad.com/
4.4Рейтинг на театъра

(среден рейтинг на постановките)Месечна програма - Февруари 2021
Предстоящи представления
Минали
06 Събота 10.15 часа
ЗА ЕДНА ОБИКНОВЕНА ШАПЧИЦА ЧЕРВЕНА
06 Събота 11.30 часа
ЗА ЕДНА ОБИКНОВЕНА ШАПЧИЦА ЧЕРВЕНА
13 Събота 10.15 часа
БРЕМЕНСКИТЕ МУЗИКАНТИ
13 Събота 11.30 часа
БРЕМЕНСКИТЕ МУЗИКАНТИ
19 Петък 18.00 часа, премиера
ЗЛАТКА - ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ
20 Събота 10.15 часа
ЗЛАТКА - ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ
20 Събота 11.30 часа
ЗЛАТКА - ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ
27 Събота 10.15 часа
ТРИТЕ ПРАСЕНЦА
27 Събота 11.30 часа
ТРИТЕ ПРАСЕНЦА
Месечна програма детски постановки - Март 2021
06 Събота 10.15 часа
ЗЛАТКА - ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ
06 Събота 11.30 часа
ЗЛАТКА - ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ
13 Събота 11.30 часа
ПРИНЦЕСАТА И ГРАХОВОТО ЗЪРНО
13 Събота 10.15 часа
ПРИНЦЕСАТА И ГРАХОВОТО ЗЪРНО
20 Събота 11.00 часа
ГАРВИН МАГЬОСНИКЪТ
27 Събота 10.15 часа
ВЪЛШЕБНОТО ОГЛЕДАЛО
27 Събота 11.30 часа
ВЪЛШЕБНОТО ОГЛЕДАЛО
Новини за театъра

Фолклорна магия от Пирин с три награди от международен фестивал в Източно Сараево !!!

ТРИ НАГРАДИ ЗА ОБЩИНСКИ КУКЛЕН ТЕАТЪР БЛАГОЕВГРАД ОТ 21 МЕЖДУНАРОДЕН КУКЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ КУКЛЕНИ ТЕАТРИ ЗА ДЕЦА "Lut Fest" ПРОВЕДЕН В ИЗТОЧНО САРАЕВО, РЕПУБЛИКА СРЪБСКА, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ОТ 28 СЕПТЕМВРИ ДО 2 ОКТОМВРИ 2020 !!! Представлението "ФОЛКЛОРНА МАГИЯ ОТ ПИРИН" откри фестивала и бе излъчено онлайн, аплодирано много възторжено и продължително от босненската публика ! Тъй като то беше в конкурсната програма на фестивала, ето какви награди присъд...


За Куклен театър Благоевград
Общински куклен театър Благоевград

Куклен театър – Благоевград е създаден като професионален институт към Окръжен съвет за изкуство и култура – Благоевград през октомври 1975 година. Пръв негов художествен ръководител (19751978) е актрисата Бистра Тупарова. След нея ръководители на театъра са Кирил Ралев (1978 – 1985), Георги Ножаров (1985 – 1992), Марина Кунгелова (1992 – 1998), Иван Даскалов (1998 – 2007), Николай Кимчев (2007 – 2008), Георги Костов (2008 – 2013), Мария Райнова (2013 – 2017) и отново Марина Кунгелова, която поема ръководството на театъра през 2017 година.
Първите актьори в театъра са : Георги Костов, Валентин Динов, Пламен Динчев, Спаска Вълкова, Димитричка Малякова, Кремена Славкова, Наталия Михайлова, Уляна Цанева, Валентина Цветанова и др. През различните сезони в театъра са работили и артистите Марина Кунгелова, Бистра Дживджорска, Станка Велинова, Надя Тошева, Анатолий Божинов, Боряна Манева, Мирослав Цветанов, Роза Николова, Венцислав Гошев, Христо Златанов, Венета Паунова, Ели Хрусанова, Катерина Илкова, Давид Алфандари, Янко Митев, Пламен Кьорленски, Пламен Бочев и други.
Първото представление на театъра е „Новогодишен спектакъл“, след което Българска Национална Телевизия започва да заснема куклени миниатюри за Лека нощ деца” от следващите представления на театъра. През 1976 г. е осъществен спектакъл в две части Карнавал на животните” и Петя и вълкът” с постановчик проф. Николина Георгиева и Бистра Тупарова. През годините репертоарът на театъра се обогатява с постановките: В страната прави каквото щеш”, Мечо Закачко, Вълкът и седемте козлета“, Пакостникът”, Слънчогледчето”, Едно момиченце търси песен”, „Приказките на г-н Приказка“, Виж колко е просто”, Червената шапчица”, Пепеляшка“, Косе Босе”, Тайствения хипопотам”, Мечето Римчимчи”, Куцото петле”, Малката Баба Яга”, Фокус бокус”, Динди”, Приказка за едно коте, една звездичка и още нещо”, Малкото голямо пътешествие”, Палечка“,Машина за приказки”, Кой се сърди”, Шоу с пуканки“, Четири приказки за един змей”, „Едно такова приказно градче“ и още много други.
За художественото израстване на театъра допринасят гост-режисьорите: проф.Николина Георгиева, Лиляна Дочева, проф. Атанас Илков (който е и консултант на театъра в периода 1992 – 1998), Славчо Маленов, Емилия Маленова, Калин Арсов, Петър Пашов, Васил Апостолов, Вергиния Павлова , Бианка Бенковска, Бистра Тупарова, Владимир Парушев, Лидия Александрова, Любомир Ралчев, Любомир Гърбев (консултант), Весела Колешанова, Анастасия Янкова, Съни Сънински. Голям е делът в успехите на театъра и на щатните режисьори през този период: Коста Димитров, Емилия Цанкова, Тодор Вълов, Росица Миновска, Веселин Анев, на сценографите Пламен Бонев, Емил Петров, Силва Бъчварова, Стефка Кювлиева, Цветанка Коева, Миглена Методиева и други. През този период с куклениците работят едни от най-изявените български композитори: Константин Цеков, Андрей Дренников, Петър Цанков, Развигор Попов, Петър Писарски, Николай Ваклинов, Дони и Момчил, Кристиян Бояджиев и други.
На основание Решение № 96 на Бюрото на Министерски съвет от 28.05.1981 г. Кукленият театър се обособява от 01.07.1981 г. в Държавен куклен театър и преминава към Държавно обединение Театър и музика “ – София . През същата година театърът е приет в Международната организация на куклениците УНИМА.
От 1985 до 1997 г. Държавен куклен театър Благоевград и е под разпореждане и финансиране към Министерство на културата.
От 01.01.1998 г. Държавният куклен театър е преобразуван в Общински куклен театър на основание ПМС № 23 от 18.02.1991 г. Със  Заповед РД- 09-541 от 11.09.1997 г. и Заповед РД 09-45 от 02.02.1998 г. на Министъра на културата, след което Община Благоевград приема да го субсидира.
През годините на своето съществуване театърът е показал впечатляващи резултати, като се е изявявал не само на сцените в региона, но в страната и чужбина.
През 1988 г. участва в Международния фестивал ПИФ” в Загреб (Хърватия) и е удостоен с втора награда за изпълнение и втора индивидуална награда за женска роля на актрисата Бистра Дживджорска в спектакъла Мечето Римчимчи”, постановка на проф. Атанас Илков. През август 1993 г. на Международния куклен фестивал, проведен в рамките на ЕКСПО 93”  в Сеул (Република Корея) театърът се представя със спектакъла Най-хубавото на света”, където е посрещнат изключително топло и с много аплодисменти от корейската публика. Постановка е на Бианка Бенковска, а в ролите са актьорите Ели Хрусанова и Христо Златанов. През 1995 г. театърът печели престижната награда на Академия Куклар” за най-добра женска роля на актрисата Станка Велинова за спектакъла Едно такова приказно градче “ ежисьор Тодор Вълов). На следващата година отново има номинация за най-добра мъжка роля на актьора Димитър Ялнъзов и най-добра женска роля на Мими Йорданова за спектакъла Малкото голямо пътешествие” (режисьор Тодор Вълов.) От 1995 до 1998 г. спектакли на театъра са в програмата на Виенските летни празници по покана на културния отдел на Виенската община. Театърът участва и във фестивала Скопско лето” в Македония през 1999 г. със спектакъла Кой се сърди”. На Международния куклено-театрален фестивал Златният делфин“ във Варна през 1999 г. за постановката „Машина за приказки“ режисьорът Съни Сънински получава първа награда за режисура.
Участията в Международния куклено-театрален фестивал Двама са малко, трима са много” в Пловдив, във фестивала Ян Бибиян“ в Силистра и други също са част от творческите изяви на трупата.
Куклен театър Благоевград е организатор и домакин на Куклено-театралния фестивал Слънчоглед” с екологична и образователна насоченост. През 2009 г. театърът печели награда за драматургия със спектакъла Пътешествие в страната Геометрия” с автор Росица Миновска. През 2016 г. прохожда първото издание на Международен фестивал на Общинските театри „Тананик“, който съвпада и с честването на 40-годишнината от основаването на театъра.
Куклен театър Благоевград, бива избран за участие в X международен фестивал за уличен и куклен театър Панаир на куклите 2018” с представлението Приказните разказвачи" (постановка BORVELS, сценография и костюми Деница Аргиропулос, музика Георги Красимиров-Герасим, участват Десислава Чардаклиева и Виктор Кападжиев). Фестивалът се провежда на всеки две години и се организира от Столичен куклен театър и Столична Община. Изключително пищен и богат, фестивалът се посещава от хиляди зрители в София. За театъра изборът на селекционната комисия е висока оценка за работата на екипа. Участието е редом с едни от най-добрите куклени представления в България. Изключително добре и с нестихващи аплодисменти представлението е прието от софийската публика. Високият форум на фестивала дава на театъра ни самочувствието за добра художествена конкурентноспособност и отлични творчески възможности.
През 2019 г. Театърът е поканен да участва с представлението на проф. Боньо Лунгов и доц. Константин Каракостов Фолклорна магия от Пирин” в Международния куклен фестивал в градВерия (Гърция), където публиката възторжено аплодира това емоционално, красиво, чувствено и много българско представление.
Куклен театър Благоевград бе селектиран за участие в ежегодния Балкански театрален фестивал, който се провежда от 09 до 26.03. 2020 г. в Бурса (Турция). Представлението Фолклорна магия от Пирин" открива фестивала, на което откриване присъстват представители на Министерство на културата и туризма на Турция, Кметът на Бурса, представители на спонсорски организации, бизнесмени и много граждани. Трупата е изпратена с бурни аплодисменти, с много уважително и специално отношение, както от страна на турските домакини, така и от консулския отдел на България в Бурса. в лицето лично на консула  г-н Александър Александров и г-н Веселин Божилов шеф на консулския офис.
От 28.09. до 2.10. 2020 г. театърът участва в конкурсната програма на 21 международен куклен фестивал на професионалните куклени театри за деца Lut Fest" в Източно Сараево (Република Сръпска, Босна и Херцеговина). Представлението Фолклорна магия от Пирин" открива фестивала и е излъчено онлайн. Пред големия екран, на който се излъчва постановката, дълго не стихваха аплодисментите на босненската публика! На този фестивал, театърът получава три награди: Награда Магията на кукловодството – Радослав Лазич" – за изключително изпълнение на куклено представление; Награда за оригинална идея на проф.Боньо Лунгов и доц. д-р Константин Каракостов; Награда за оригинална музика на композитора Георги Красимиров-Герасим.
В месец октомври 2020 г. е отбелязан тържествено 45 годишния юбилей на театъра, с премиерата на представлението "Гарвин Магьосникът"от Яна Борисова, режисьор Вежен Велчовски, костюми и кукли Юлияна Войкова-Найман, сценография Кирил Наумов с любезното съдействие на Никола Тороманов, музика Милен Кукошаров, хореография, Аладин Алиибрахим.
Куклен театър Благоевград е единственият детски театър на територията на бившата Софийска област, което превръща гостуванията му в много очакван празник. Той е приет на сцените във всички градове на областта: Гоце Делчев, Банско, Разлог, Сандански, Петрич, Дупница, 


Галерия Куклен театър Благоевград

Театрални новини Благоевград

05
Ян
2021
Маргарита Мачева – Директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград бе удостоена с наградата на Община Благоевград „Личност на годината“ в категория &b...
 
17
Окт
2020
Националните театрални награди ИКАР 2020 наближават!
Благоевградският театър е сред претендентите за наградата на публиката за най-добър драматичен спектакъл. Подкрепете Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, като гласува...
 
07
Окт
2020
Фолклорна магия от Пирин с три награди от международен фестивал в Източно Сараево !!!
ТРИ НАГРАДИ ЗА ОБЩИНСКИ КУКЛЕН ТЕАТЪР БЛАГОЕВГРАД ОТ 21 МЕЖДУНАРОДЕН КУКЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ КУКЛЕНИ ТЕАТРИ ЗА ДЕЦА "Lut Fest" ПРОВЕДЕН В ИЗТОЧНО САРАЕВО, РЕПУБЛИКА СРЪБСКА, БОС...
 
01
Юли
2020
Поради големия интерес към събитието ТЕАТЪР В ПАРКА, Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград обявява нова дата!
Поради големия интерес към събитието ТЕАТЪР В ПАРКА, Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград обявява нова дата!    Драматичен театър „Никола Вапцаров&...
 
25
Юни
2020
Днес и утре Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград посреща зрители в парка!
Събитието ТЕАТЪР В ПАРКА представя stand – up шоуто „ОТ ЛИЧЕН ОПИТ. ДОТУК.”   Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград възобновява дейността си и поср...
 
05
Юни
2020
КУКЛЕНИЯТ ТЕАТЪР ОТВАРЯ ВРАТИ !
КУКЛЕНИЯТ ТЕАТЪР ОТНОВО ОТВЯРЯ ВРАТИ ЗА МАЛКИТЕ СИ ЗРИТЕЛИ !!! СЪБОТА 06.06.20 Г. ОТ 11.00 Ч. НА СЦЕНАТА НА КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР, ЩЕ ПРЕДСТАВИМ ЗА ВАС "ПРИКАЗНИТЕ РАЗКАЗВАЧИ" от Ана Попин Чув...
 
04
Юни
2020
Куклен театър Благоевград бе селектиран за участие в ежегодния Балкански театрален фестивал, който се проведе от 09 - 26.03. 2020 г. в гр.Бурса, Турция. Представлението "Фолклорна магия от Пирин&...
 
04
Юни
2020
КУКЛЕНИЯТ ТЕАТЪР ОТНОВО ОТВЯРЯ ВРАТИ ЗА МАЛКИТЕ СИ ЗРИТЕЛИ !!! СЪБОТА 06.06.20 Г. ОТ 11.00 Ч. НА СЦЕНАТА НА КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР, ЩЕ ПРЕДСТАВИМ ЗА ВАС "ПРИКАЗНИТЕ РАЗКАЗВАЧИ" от Ана Попин Чув...
 
27
Май
2020
С огромна болка съобщаваме, че днес внезапно ни напусна обичаният от нас актьор Лъчезар Кацарски.
Лъчезар Стефанов Кацарски  25 март 1962 – 25 май 2020 Роден е през 1962 година в Благоевград. Завършва Актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф.Николай...
 
05
Март
2020
ТАРТЮФ на модерния свят!
Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград представя комедията ТАРТЮФ на 11 март     „ТАРТЮФ” ще е първата премиера за 2020 година в Драматичен т...
 
31
Ян
2020
Три номинации на НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ИКАР 2020 за Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград и спектакъла ПОРТРЕТЪТ НА ДОРИАН ГРЕЙ
Три номинации за националните награди ИКАР 2020 получи Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград за спектакъла ПОРТРЕТЪТ НА ДОРИАН ГРЕЙ, чийто режисьор е Стайко Мурджев. ...
 
20
Ян
2020
Комедията ТАРТЮФ ще бъде първата премиера за 2020 в Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград
Наздравица отбеляза първа репетиция за спектакъла ТАРТЮФ в театъра      „ТАРТЮФ” ще е първата премиера за 2020 година в Драматичен театър „Никола Вапцаров” &n...
 


 
  Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker