ТеатриКуклен театър Благоевград

Благоевград 2700, пл."Георги Измирлиев" 1,
Работно време на касата:
сряда,четвъртък и петък 10.30 - 12.00 и 16.30 - 18.00 ч.
събота 10.00 до 12.00 ч.
Цена на билета 5.00 лв.
Билети се продават и на място един час  преди представлението на касата на кукления театър /в бившия мл. дом/.
За предварителни заявки и резервации, моля, обадете се на тел. 0878 881 793 и 0877 600 180

Заповядайте в кукления театър !
Очакваме Ви !
 


http://kuklenblagoevgrad.com/
4.4Рейтинг на театъра

(среден рейтинг на постановките)Месечна програма - Февруари 2021
Предстоящи представления
Минали
06 Събота 10.15 часа
ЗА ЕДНА ОБИКНОВЕНА ШАПЧИЦА ЧЕРВЕНА
06 Събота 11.30 часа
ЗА ЕДНА ОБИКНОВЕНА ШАПЧИЦА ЧЕРВЕНА
13 Събота 10.15 часа
БРЕМЕНСКИТЕ МУЗИКАНТИ
13 Събота 11.30 часа
БРЕМЕНСКИТЕ МУЗИКАНТИ
19 Петък 18.00 часа, премиера
ЗЛАТКА - ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ
20 Събота 10.15 часа
ЗЛАТКА - ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ
20 Събота 11.30 часа
ЗЛАТКА - ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ
Месечна програма детски постановки - Февруари 2021
27 Събота 10.15 часа
ТРИТЕ ПРАСЕНЦА
27 Събота 11.30 часа
ТРИТЕ ПРАСЕНЦА
Месечна програма детски постановки - Март 2021
06 Събота 10.15 часа
ЗЛАТКА - ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ
06 Събота 10.15 часа
ЗЛАТКА - ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ
06 Събота 10.15 часа
ЗЛАТКА - ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ
06 Събота 10.15 часа
ЗЛАТКА - ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ
Новини за театъра

Фолклорна магия от Пирин с три награди от международен фестивал в Източно Сараево !!!

ТРИ НАГРАДИ ЗА ОБЩИНСКИ КУКЛЕН ТЕАТЪР БЛАГОЕВГРАД ОТ 21 МЕЖДУНАРОДЕН КУКЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ КУКЛЕНИ ТЕАТРИ ЗА ДЕЦА "Lut Fest" ПРОВЕДЕН В ИЗТОЧНО САРАЕВО, РЕПУБЛИКА СРЪБСКА, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ОТ 28 СЕПТЕМВРИ ДО 2 ОКТОМВРИ 2020 !!! Представлението "ФОЛКЛОРНА МАГИЯ ОТ ПИРИН" откри фестивала и бе излъчено онлайн, аплодирано много възторжено и продължително от босненската публика ! Тъй като то беше в конкурсната програма на фестивала, ето какви награди присъд...


За Куклен театър Благоевград
Общински куклен театър Благоевград

Куклен театър – Благоевград е създаден като професионален институт към Окръжен съвет за изкуство и култура – Благоевград през октомври 1975 година. Пръв негов художествен ръководител (19751978) е актрисата Бистра Тупарова. След нея ръководители на театъра са Кирил Ралев (1978 – 1985), Георги Ножаров (1985 – 1992), Марина Кунгелова (1992 – 1998), Иван Даскалов (1998 – 2007), Николай Кимчев (2007 – 2008), Георги Костов (2008 – 2013), Мария Райнова (2013 – 2017) и отново Марина Кунгелова, която поема ръководството на театъра през 2017 година.
Първите актьори в театъра са : Георги Костов, Валентин Динов, Пламен Динчев, Спаска Вълкова, Димитричка Малякова, Кремена Славкова, Наталия Михайлова, Уляна Цанева, Валентина Цветанова и др. През различните сезони в театъра са работили и артистите Марина Кунгелова, Бистра Дживджорска, Станка Велинова, Надя Тошева, Анатолий Божинов, Боряна Манева, Мирослав Цветанов, Роза Николова, Венцислав Гошев, Христо Златанов, Венета Паунова, Ели Хрусанова, Катерина Илкова, Давид Алфандари, Янко Митев, Пламен Кьорленски, Пламен Бочев и други.
Първото представление на театъра е „Новогодишен спектакъл“, след което Българска Национална Телевизия започва да заснема куклени миниатюри за Лека нощ деца” от следващите представления на театъра. През 1976 г. е осъществен спектакъл в две части Карнавал на животните” и Петя и вълкът” с постановчик проф. Николина Георгиева и Бистра Тупарова. През годините репертоарът на театъра се обогатява с постановките: В страната прави каквото щеш”, Мечо Закачко, Вълкът и седемте козлета“, Пакостникът”, Слънчогледчето”, Едно момиченце търси песен”, „Приказките на г-н Приказка“, Виж колко е просто”, Червената шапчица”, Пепеляшка“, Косе Босе”, Тайствения хипопотам”, Мечето Римчимчи”, Куцото петле”, Малката Баба Яга”, Фокус бокус”, Динди”, Приказка за едно коте, една звездичка и още нещо”, Малкото голямо пътешествие”, Палечка“,Машина за приказки”, Кой се сърди”, Шоу с пуканки“, Четири приказки за един змей”, „Едно такова приказно градче“ и още много други.
За художественото израстване на театъра допринасят гост-режисьорите: проф.Николина Георгиева, Лиляна Дочева, проф. Атанас Илков (който е и консултант на театъра в периода 1992 – 1998), Славчо Маленов, Емилия Маленова, Калин Арсов, Петър Пашов, Васил Апостолов, Вергиния Павлова , Бианка Бенковска, Бистра Тупарова, Владимир Парушев, Лидия Александрова, Любомир Ралчев, Любомир Гърбев (консултант), Весела Колешанова, Анастасия Янкова, Съни Сънински. Голям е делът в успехите на театъра и на щатните режисьори през този период: Коста Димитров, Емилия Цанкова, Тодор Вълов, Росица Миновска, Веселин Анев, на сценографите Пламен Бонев, Емил Петров, Силва Бъчварова, Стефка Кювлиева, Цветанка Коева, Миглена Методиева и други. През този период с куклениците работят едни от най-изявените български композитори: Константин Цеков, Андрей Дренников, Петър Цанков, Развигор Попов, Петър Писарски, Николай Ваклинов, Дони и Момчил, Кристиян Бояджиев и други.
На основание Решение № 96 на Бюрото на Министерски съвет от 28.05.1981 г. Кукленият театър се обособява от 01.07.1981 г. в Държавен куклен театър и преминава към Държавно обединение Театър и музика “ – София . През същата година театърът е приет в Международната организация на куклениците УНИМА.
От 1985 до 1997 г. Държавен куклен театър Благоевград и е под разпореждане и финансиране към Министерство на културата.
От 01.01.1998 г. Държавният куклен театър е преобразуван в Общински куклен театър на основание ПМС № 23 от 18.02.1991 г. Със  Заповед РД- 09-541 от 11.09.1997 г. и Заповед РД 09-45 от 02.02.1998 г. на Министъра на културата, след което Община Благоевград приема да го субсидира.
През годините на своето съществуване театърът е показал впечатляващи резултати, като се е изявявал не само на сцените в региона, но в страната и чужбина.
През 1988 г. участва в Международния фестивал ПИФ” в Загреб (Хърватия) и е удостоен с втора награда за изпълнение и втора индивидуална награда за женска роля на актрисата Бистра Дживджорска в спектакъла Мечето Римчимчи”, постановка на проф. Атанас Илков. През август 1993 г. на Международния куклен фестивал, проведен в рамките на ЕКСПО 93”  в Сеул (Република Корея) театърът се представя със спектакъла Най-хубавото на света”, където е посрещнат изключително топло и с много аплодисменти от корейската публика. Постановка е на Бианка Бенковска, а в ролите са актьорите Ели Хрусанова и Христо Златанов. През 1995 г. театърът печели престижната награда на Академия Куклар” за най-добра женска роля на актрисата Станка Велинова за спектакъла Едно такова приказно градче “ ежисьор Тодор Вълов). На следващата година отново има номинация за най-добра мъжка роля на актьора Димитър Ялнъзов и най-добра женска роля на Мими Йорданова за спектакъла Малкото голямо пътешествие” (режисьор Тодор Вълов.) От 1995 до 1998 г. спектакли на театъра са в програмата на Виенските летни празници по покана на културния отдел на Виенската община. Театърът участва и във фестивала Скопско лето” в Македония през 1999 г. със спектакъла Кой се сърди”. На Международния куклено-театрален фестивал Златният делфин“ във Варна през 1999 г. за постановката „Машина за приказки“ режисьорът Съни Сънински получава първа награда за режисура.
Участията в Международния куклено-театрален фестивал Двама са малко, трима са много” в Пловдив, във фестивала Ян Бибиян“ в Силистра и други също са част от творческите изяви на трупата.
Куклен театър Благоевград е организатор и домакин на Куклено-театралния фестивал Слънчоглед” с екологична и образователна насоченост. През 2009 г. театърът печели награда за драматургия със спектакъла Пътешествие в страната Геометрия” с автор Росица Миновска. През 2016 г. прохожда първото издание на Международен фестивал на Общинските театри „Тананик“, който съвпада и с честването на 40-годишнината от основаването на театъра.
Куклен театър Благоевград, бива избран за участие в X международен фестивал за уличен и куклен театър Панаир на куклите 2018” с представлението Приказните разказвачи" (постановка BORVELS, сценография и костюми Деница Аргиропулос, музика Георги Красимиров-Герасим, участват Десислава Чардаклиева и Виктор Кападжиев). Фестивалът се провежда на всеки две години и се организира от Столичен куклен театър и Столична Община. Изключително пищен и богат, фестивалът се посещава от хиляди зрители в София. За театъра изборът на селекционната комисия е висока оценка за работата на екипа. Участието е редом с едни от най-добрите куклени представления в България. Изключително добре и с нестихващи аплодисменти представлението е прието от софийската публика. Високият форум на фестивала дава на театъра ни самочувствието за добра художествена конкурентноспособност и отлични творчески възможности.
През 2019 г. Театърът е поканен да участва с представлението на проф. Боньо Лунгов и доц. Константин Каракостов Фолклорна магия от Пирин” в Международния куклен фестивал в градВерия (Гърция), където публиката възторжено аплодира това емоционално, красиво, чувствено и много българско представление.
Куклен театър Благоевград бе селектиран за участие в ежегодния Балкански театрален фестивал, който се провежда от 09 до 26.03. 2020 г. в Бурса (Турция). Представлението Фолклорна магия от Пирин" открива фестивала, на което откриване присъстват представители на Министерство на културата и туризма на Турция, Кметът на Бурса, представители на спонсорски организации, бизнесмени и много граждани. Трупата е изпратена с бурни аплодисменти, с много уважително и специално отношение, както от страна на турските домакини, така и от консулския отдел на България в Бурса. в лицето лично на консула  г-н Александър Александров и г-н Веселин Божилов шеф на консулския офис.
От 28.09. до 2.10. 2020 г. театърът участва в конкурсната програма на 21 международен куклен фестивал на професионалните куклени театри за деца Lut Fest" в Източно Сараево (Република Сръпска, Босна и Херцеговина). Представлението Фолклорна магия от Пирин" открива фестивала и е излъчено онлайн. Пред големия екран, на който се излъчва постановката, дълго не стихваха аплодисментите на босненската публика! На този фестивал, театърът получава три награди: Награда Магията на кукловодството – Радослав Лазич" – за изключително изпълнение на куклено представление; Награда за оригинална идея на проф.Боньо Лунгов и доц. д-р Константин Каракостов; Награда за оригинална музика на композитора Георги Красимиров-Герасим.
В месец октомври 2020 г. е отбелязан тържествено 45 годишния юбилей на театъра, с премиерата на представлението "Гарвин Магьосникът"от Яна Борисова, режисьор Вежен Велчовски, костюми и кукли Юлияна Войкова-Найман, сценография Кирил Наумов с любезното съдействие на Никола Тороманов, музика Милен Кукошаров, хореография, Аладин Алиибрахим.
Куклен театър Благоевград е единственият детски театър на територията на бившата Софийска област, което превръща гостуванията му в много очакван празник. Той е приет на сцените във всички градове на областта: Гоце Делчев, Банско, Разлог, Сандански, Петрич, Дупница, 

Актьори Куклен театър Благоевград
Александър Станковски  Атанас Димитров  Виктор Кападжиев  Десислава Чардаклиева  Дияна Георгиева  Иван Тодоров  Йоана Рачева  Наталия Петкова  

Галерия Куклен театър Благоевград

Актуално - театрално

24
Фев
2021
Симфоничен концерт за Националния празник на България
2 март 2021, 19.00, Държавна опера Варна Държавна опера Варна по традиция отбелязва 3 март, Националния празник на България, със специален симфоничен концерт. През тази година концертът ще бъде на ...
 
24
Фев
2021
ЮБИЛЕЙНО ПРИЗНАНИЕ ЗА КОСТАДИН БАНДУТОВ
23 февруари 2021, 19.00, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“  В първата от трите вечери на БЪНДИАДА, посветена на 75-годишния юбилей на Костадин Бандутов, режисьорът бе удостоен за ...
 
24
Фев
2021
 КОСТАДИН БАНДУТОВ на 75
БЛАГОДАРСТВЕН АДРЕС               Театърът е празник, а когато към него добавим личния празник на един театрален режисьор, се получава двоен празник. Днес е точно ...
 
24
Фев
2021
Проф. НАДЕЖДА СЕЙКОВА на 90!
На 28 февруари тази година един от най-почитаните професор-доайени на НАТФИЗ проф. Надежда Сейкова ще навърши 90 години. Неподражаем творец, любим режисьор и всеотдаен педагог проф. Сейкова оставя ярк...
 
24
Фев
2021
МАРИУС КУРКИНСКИ С ПРЕМИЕРА НА „ДВУБОЙ“ В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР
Четвъртата постановка на Вазовата „глума“ може да се гледа премиерно на 26, 27 и 28 февруари на Голяма сцена Една от най-емблематичните пиеси на патрона на Народния театър „Иван В...
 
21
Фев
2021
„Бесове“ от Албер Камю в  Театър НАТФИЗ
На 23 и 24 февруари от 19.30 ч. на камерната Сцена 47, последният клас на проф. Снежина Танковска ще направи сценичния си дебют в „Бесове“ от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски. Т...
 
21
Фев
2021
Пантомима, Брехт… или БРЕХТОМИМА. Открит урок – уъркшоп по слуай 98 години от рождението на Юлия Огнянова. От името на НАТФИЗ, проф. д-р Велимир Велев студент и ученик на Юлия Ог...
 
21
Фев
2021
ИНТЕРВЮ С ДОН КИХОТ, САНЧО ПАНСА И ДУЛСИНЕЯ
ИНТЕРВЮ С ДОН КИХОТ, САНЧО ПАНСА И ДУЛСИНЕЯ ОРЛИН ГОРАНОВ, МАРИАН БАЧЕВ И ЛИЛИЯ ИЛИЕВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА преди премиерата на мюзикъла „Човекът от Ла Манча“ – 12, 20 февруари, 1...
 
21
Фев
2021
ЗАДЕНО ДА ЗАСАДИМ МУЗИКАЛНАТА ГОРА
На 24 февруари /сряда/ целият колектив на Държавна опера-Стара Загора ще засажда своя гора, която ще нарече Музикалната гора. Събитието ще започне в 11,00 ч. в местността „Магарешка поляна&ldquo...
 
20
Фев
2021
Програма на
ПРОГРАМАТА на "Нов театър" НДК за месец Март, 2021 г. се реализира с подкрепата на НАЦИОНАЛЕН ФОНД "КУЛТУРА" 4-ти  март Четвъртък  19.30 часа / ИЗПОВЕД НА Е...
 
19
Фев
2021
СМЯНА НА ПРЕДСТАВЛЕНИЕ!!!
Уважаеми зрители, поради заболяване на актьор, вместо представлението КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА, на 20.02.2021 г. от 11.00 и 16.30 ч. /салон Гурко/, ще можете да гледате ЗА ГРАХОВОТО ЗЪРНО И ЕДНА ПРИНЦЕСА! ...
 
18
Фев
2021
Свършиха билетите и за представленията ни на 20 и 21 февруари!
Свършиха билетите и за представленията ни на 20 и 21 февруари! Много, ама наистина много съжаляваме, че не можем да допуснем повече зрители в салона поради ограниченията свързани с противоемидемичн...
 
18
Фев
2021
НЯМА БИЛЕТИ!
Свършиха билетите и за представленията ни на 20 и 21 февруари! Много, ама наистина много съжаляваме, че не можем да допуснем повече зрители в салона поради ограниченията свързани с противоемидемичн...
 
18
Фев
2021
Три премиери в три поредни седмици
Три поредни седмици с три премиери на сцената ни, така започва нашата 2021 година! Каним Ви на театър в театъра, вдъхновен от митологичния образ на жената-богиня и неочакваната среща с нея, която п...
 
14
Фев
2021
За поредна година Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" подарява ТЕАТЪР на влюбените!   Дълги години любимата за публиката инициатива "с целувките", когато целувайки люби...
 
14
Фев
2021
„ЧОВЕКЪТ ОТ ЛА МАНЧА“ Е „ВЕЧНАТА АМБЪР“ СРЕД МЮЗИКЪЛИТЕ
Режисьорът БОРИС ПАНКИН пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за своята премиерна постановка на мюзикъла „Човекът от Ла Манча“ във Варна, за любовта отвъд физическата обвивка и вятърните мелници, за Алонсо...
 
13
Фев
2021
“Нощта на игуаната” и нейните хиляди гледни точки на пресичане на сцената на театър “Възраждане
Пиеса с хиляди гледни точки на пресичане и баланс между отчаяние и веселие, въртележка или неподвижна снимка, направена от влака…   Театър “Възраждане” открива новата 2021 г....
 
12
Фев
2021
ПРОДАДЕНО, ПРОДАДЕНО!
  Всички билети за представленията ни на 13 и 14 февруари са продадени! Поради ограниченията свързани с противоемидемичните мерки, не можем да допуснем повече зрители в салона, з...
 


 
  Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker