ВЕСЕЛИТЕ УИНДЗОРКИ


Автор: Уилям Шекспир
Режисьор: Ръсел Болъм
Сценография и костюми: Юлиян Табаков
Музика: Милчо Левиев
Участват: Иван БърневФилип АврамовРени ВранговаСтефания КолеваПламен ПеевЛюбомир ПеткашевСава ДрагунчевИван ЮруковАлександра ВасилеваСтоян ПепелановХристо ЧешмеджиевДарин АнгеловДеян АнгеловСофия БобчеваИлиана КоджабашеваБорислава Стратиева

Гледайте постановката "Веселите уиндзорки":

Неочаквано пътешествие, или Дотам и обратно

Изпитвам нарастваща неприязън към програмните текстове за пиеси, които режисьорите поставят и за които пишат. Вярвам, че на публиката трябва да бъде дадено време и пространство да осмисли и почувства сама света на сцената, героите и историята, която й се разказва.
Част от работата ми като режисьор е да защитя именно това метафорично пространство, в което зрителят ще има възможно най-голяма свобода да мисли и чувства.
Ако историята е наистина добре представена, поуката от нея е въпрос, а не отговор.
Но като ви казвам, че трябва сами да решите как да гледате и как да чувствате, аз вече са намесвам и ви поучавам. Виждате ли колко опасно е това?
Мисля, че Шекспир е усещал подобна опасност, когато е писал пиесите си. Ето защо по-голямата част от тях, а може би и всички, са бездънни по отношение на това, което може да бъде открито, и безкрайни по отношение на начините, по които могат да бъдат изиграни и тълкувани. Той оставя на актьорите да избират и интерпретират. Крайното осмисляне, или ако щете, опростяването на всичко сложно, е дело на публиката.
В текстовете на Шекспир намирам за вълнуваща и смиряваща тяхната вътрешна сложност и двусмисленост в моралната преценка на героите и техния свят, като изпитвам непреодолимо чувство на благодарност за щедростта му на гений.
Подобно усещане в подобна всеобхватна форма откривам единствено в пиесите на Антон Чехов. За мен тези автори са двата стълба на драматургията. Били са точно толкова екзистенциално изгубени, колкото сме и ние сега. Тяхното изкуство ни оставя повече въпроси, отколкото отговори. Вероятно всяко изкуство трябва да прави това. Да ни пита как живеем, вместо да ни казва как да живеем.

Моето познание за България е от времето, когато поставих пиесата „Римска баня" на Станислав Стратиев в театър „Аркола" в Далстън, Лондон. Впоследствие тя дойде и в София, където на Камерната сцена в Народния театър беше представена пет пъти.
От името на моя екип мога да заявя, че това беше едно от най-прекрасните преживявания в нашия театрален живот и най-трогателният и подходящ начин, по който можеше да завърши пътуването до София, започнато от нас в дъждовния Лондон.
Надявам се, че Шекспир и тази негова комедия ще могат да върнат на София подаръка, който Стратиев с неговата „Римска баня" поднесе на Лондон преди три години. Макар и да ги делят цели четири века, „Веселите уиндзорки" и „Римска баня" имат много общи черти по отношение на формата и съдържанието и пораждат у онзи, който работи с тях, едни и същи предизвикателства и чувство за удовлетворение
Но по-важното за мен в случая е, че и двата текста са символични скици, инструменти, карти, трамплини за игра. Ценностите, присъщи на репертоарната система в театър „Глобус" през 1600 г. не са много по-различни от тези в Народния театър „Иван Вазов" днес.
Подозирам, че ако можеше да се случи подобно пътуване във времето и имаше някакъв междукултурен обмен, актьорите на Шекспир биха се забавлявали неимоверно в пиесите на Стратиев в България, а публиката на Елизабетинска Англия щеше да обожава днешните наши актьори от „Веселите уиндзорки".
Но нека засега да останем в собственото си време и пространство.

Ръсел Болъм

ant

Работно време: понеделник - петък : 9.30 - 19.30 ч. събота и неделя : 11.30 - 19.30 ч. вторник - неделя: 14.00 - 20.00 ч. тел.: 02 / 811 92 27, 811 92 59
Адрес: северно крило, откъм ул. "Славянска", срещу Министерство на отбраната южно крило, в дясно от главния вход на театъра, откъм ул. "Иван Вазов"ant2


Моя милост
27.11.2014 23:06 ч


9
Можете ли да ми кажете с коя песен започва тази така прекрасна постановка (когато сцената се върти) ?
Одобрение 4 от 4 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Иван
27.11.2014 00:19 ч


8
С нетърпение дочаках антракта, за да си тръгна. Плосък хумор, крясъци, плюене, чекнене... с една дума - тъпотия. Жалко, че талантът на прескрасни актьори се пилее за такива постановки. Жалко, че стойностни комедии се представят на сцената по такъв скучен и неподходящ начин.
Одобрение 9 от 12 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Стоян
26.10.2014 23:22 ч


7
Постановката започва малко слабо и бавно, но постепенно се разгръща и завладява зрителя. Изключително смешно представление, особено втората част след антракта. Понякога не е нужно да търсим драматизъм и театралничене, а е достатъчно просто да се насладим на една хубава комедия и да забравим грижите си. Прекрасна игра на Иван Бърнев и Александра Василева.
Одобрение 5 от 7 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Петя Бележкова
15.03.2014 09:08 ч


6
Много добра актьорска игра в посредствена постановка.Интересни замисли,без да са реализирани успешно и нелепи приумици като еднополов брак.Не съжалявам,че гледах заради брилянтния Иван Бърнев.
Одобрение 8 от 9 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Ачо
07.11.2013 13:17 ч


5
Много добре се е получила постановката. Актьорският състав е на много високо ниво. Стефания Колева е невероятна, а пък Иван Бърнев е толкова добър в монолозите, че само заради тях си заслужава да се гледа спектакъла.Преводът е осъвременен и достъпен. Браво!
Одобрение 8 от 11 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

jajsd
29.10.2013 23:23 ч


4
Ето това е. Хората вече пишат как това е поредната скучна пиеса на Уилям Шекспир. На мен много ми хареса постановката.За тази пиеса, която в днешно време, за да бъде смешна както е била преди и трябва добър режисьор. Мисля, че въпросния англичанин е тъкмо такъв. Красиво, мащабно представление, с невероятни костюми! Едно много приятно представление, с много забавление и сълзи от смях!!! Втората част е сравнително по-добра, но това си е и по пиеса. Актьорите бяха брилянтни. Иван Бърнев, разбира се! Стефания Колева беше добра. Рени Врангова беше ужасяваща както винаги в последните представления... пълна скука и крясъци. Иван Юруков беше добър. София Бобчева се открояваше единствено от младите. Прекрасно представление! Заслужава си! Взимайте си билети от по-рано, защото залата беше пълна до дупка чааак до 2ри балкон края! :))
Одобрение 22 от 26 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Владислава
29.10.2013 23:14 ч


3
Изключително скучна пиеса. Хумор - на много ниско ниво, най-вече клоунади. Смисъл и интересна история - липсват. Актьорите играят добре. Иначе актьорите играят добре. С три думи - уморителна, досадна и безинтересна.
Одобрение 8 от 19 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

баща
12.09.2013 13:06 ч


2
актрисата, която играе красавицата ана пейч наистина е много хубава. явно е новоизгряваща звезда
Одобрение 11 от 13 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

аз
22.04.2013 18:41 ч


1
е няма ли най-после да напишете кой играе и въобще целият екип? до колкото знам вече е известен.
Одобрение 5 от 9 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара
Най-коментирани постановки
 Лекция №1 за народното творче... 133 коментара
 Вражалец 116 коментара
 "Ножица - трепач" 75 коментара
 Живак 41 коментара
 Операцията 39 коментара
 Страхотни момчета 37 коментара
 "Много шум за нищо" 36 коментара
 Спанак с картофи 32 коментара
 Записки на един луд 31 коментара
 Ревизор 31 коментара
 
 
Анкети към постановки
Най-интересен въпрос
Кой не е убиеца в пиесата?
"Ножица - трепач"
( 727 отговора )
Най-труден въпрос
Как е истинското име на Алекс?

( 0 верни от 0 отговора)
Най-лесен въпрос
Кой е авторът на спектакъла „Като трохи на прозореца“?
Като трохи на прозорецa
( 42 верни от 42 отговора)
 
Най-разглеждани постановки
1.
3.
8.
Живак 282743
 

 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker