ХАМЛЕТ


Автор: Уилям Шекспир
Превод: Александър Шурбанов
Режисьор: Явор Гърдев
Сценография и костюми: Никола Тороманов
Сценография и костюми: Даниела Олег Ляхова
Сценография и костюми: Венелин Шурелов
Участват: Леонид ЙовчевМариус КуркинскиСветлана ЯнчеваВалентин ГаневВесела БабиноваХристо ПетковИван ЮруковОванес ТоросянКалин ЯворовЕлена ТелбисПавлин ПетруновАлександър УзуновЗафир РаджабПетко ВенелиновДаниел ПеевДеян АнгеловДарин АнгеловГергана АрнаудоваЙосиф ШамлиСава ДрагунчевВиктор ТаневСтанислав ГенадиевФилип МилановВиолета ВитановаЕлена ГосподиноваКире ГьоревскиЕмил МарковПламен ПеевТеодор ЕлмазовКалин Яворов

Гледайте постановката "Хамлет":

Четиринайсет години Явор Гърдев преследва своята мечта да постави великата Шекспирова трагедия. Сценичната му версия не е музейна възстановка на епохата или видът театър от времето, по което е писана пиесата. Без да бъде конкретизирана прекалено, обстановката в замъка Елсинор, където се развива кървавият конфликт, се доближава по-скоро до представите ни за днешния ден.

Репетициите на постановката започнаха в началото на лятото с прецизна и усърдна работа върху текста и работата на актьорите с мерена реч. Още тогава режисьорът заяви своето намерение да защити поставянето на този текст не само на смислово ниво, но и като Форма.

Приятна изненада  е изборът на превод. След подробен сравнителен анализ на различни варианти за своята сценична версия Явор Гърдев избира шестнайсетия поред превод на пиесата – от проф. Александър Шурбанов.





ant

Работно време: понеделник - петък : 9.30 - 19.30 ч. събота и неделя : 11.30 - 19.30 ч. вторник - неделя: 14.00 - 20.00 ч. тел.: 02 / 811 92 27, 811 92 59
Адрес: северно крило, откъм ул. "Славянска", срещу Министерство на отбраната южно крило, в дясно от главния вход на театъра, откъм ул. "Иван Вазов"



ant2

12


Мику
06.02.2013 11:28 ч


10
Разтърсваща игра, прогресивна сценография, ангажираща съзнанието на изненадания зрител попаднал в постановка, изпреварила времето и него. Иначе всеки има своя ад и рай и според това приема показаното. Куркински е помитащ, а Йовчев искро-енергометен и много добър!Привилигеровани сме,че можем да видим подобно нещо!
Одобрение 146 от 289 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

dagni
21.01.2013 00:00 ч


9
изключителна постановка - гледах я на 31.12. и още не мога да се отърся. антипод на булевардния и комерсиален театър, който за жалост превзема родната сцена. за Хамлет: силна актьорска игра като цяло, блестяща сценография, стегната и интригуваща сюжетна линия.
Накрая не мога да не споделя своето възхищение от Леонид Йовчев :) - истинска стихия, бушуваща на/ и овладяваща сцената!
Одобрение 140 от 294 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Дарина
18.01.2013 09:12 ч


8
Жестоко представление! Благодаря на Явор Гърдев :)
Одобрение 135 от 256 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Гергана
17.01.2013 23:27 ч


7
Ужасно - това е моят коментар.
Одобрение 208 от 347 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Разгневен Малък принц
09.12.2012 16:48 ч


6
И това представление ще бъде на НОВА ГОДИНА?! Опази, Господи, от подобни недоразумения на Голяма сцена през 2013...
Одобрение 145 от 293 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Малкият принц
09.12.2012 16:44 ч


5
Яжте ми гъза, но това няма да подобри отвратителното представление!
Одобрение 126 от 279 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

serafim
18.11.2012 12:57 ч


4
тъй като явно в емоционалнността си Малкият принц губи и подменя някои буквички,сменя от коментарни изявления в обръщения и т.н. , в мен някак остава впечатлението за тежка форма на биполярност на личността. затова горещо препоръчвам на хората чели коментара му да не се ядосват и натоварват, а да погледнат с разбиране и снисхожнение на разстройството на бедния човек. на добър път на прекрасното представление!
Одобрение 132 от 251 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

х
15.11.2012 20:30 ч


3
От кога малкият принц е станал толкова злобен? и защо е останал неграмотен!?
Одобрение 130 от 251 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Големият принц
14.11.2012 11:23 ч


2
Но има достатъчно злоба, че света да потъне в нея...
Одобрение 120 от 242 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара

Малкият принц
09.11.2012 13:04 ч


1
Защо никой не коментира? Да не би да се стреснахте... Ами ето тогава първият коментар е от мен:

Как не ви е срам?
Ние малоумни ли сте да ни пробутвате това ''нещо'' за ''грандиозен спектакъл в Народния театър''?! Това е пълна простотия... не мога да повярвам докъде стигнахме. Бълвахме си старите простотии и накрая просто се усрахме! Едно хубаво нещо не мога да кажа за тази постановка! 1 ! КЪДЕ СТЕ г-н Гърдев? Защо не виждате, че се излагате?! Крал Лир беше такова постижение и тука видяхме едно огромно лайно. Има разбира се едни интересни неща, върху които нека разсъждаваме все пак:

1.Леонид - ясно е , че в България няма кой друг да изиграе Хамлет в момента! Момчето са го стреснали и са го оставили на сцената, докато другите правят ''ВЕЛИКИ РОЛИ'', но спокойно ЛЕО не се притеснявай - виждаме какво правиш и имаме пълен респект към теб. Просто ти трябва още време! Успех!!! :)

2.Светлана Янчева - Страхотна както винаги. За тази роли се очакваше и повече от нея, но на фона на всичко някои хора просто се открояваха - ще продължа с тях.

3.Христо Петков - Ами просто си личи с кой е работил до сега и какво може. Един от малкото хора, на които му разбираш какво ти казва.. Сфумато винаги е бил цар в това отношение. Независимо по какъв начин ти поднасят тъмните си постановки - ти винаги разбираш какво искаш да ти кажат! Невероятен мъжкат. Влезна и изнесе втората част на представлението... имаше нужда някой да го направи. Браво г-н Петков!

4.Весела Бабинова - Коя? Студентката на професор Пламен Марков? Кой курс? Абе хора вие от къде да падате? Какво е това?!!!! В ''Нощна пеперуда'' беше поносимо, но това е просто някакъв гаф! Как полудя Офелия.... просто тук съм безмълвен. ОТВРАТИТЕЛНО!!!! Не може да гледаме това. Недопустимо е! На сцената на ''Народния театър'' детската градина да прави каквото си иска. И то на ''ХАМЛЕТ''. Това беше дъното на представлението за съжаление. Съжалявам г-жице Бабинова, но презапишете Витиз и чаааак тогава играйте... в провинцията, като за начало.

5. Мариус Куркински - така... аз съм гледал най-първото представление. Доколкото знам, въпросният крал доста е дръпнал от тогава за това ще спестя част от коментара ми. Мариус - идеален си за Клавдий!!!! Направи нещо, моля те! Не може такъв великан като теб да го гледаме отново в моноспектакъла си на ''Хамлет'' Поклон и успех! :)

6. Да коментираме ли детската градина? Хайде да коментираме:
1.Гергана незнам коя си (дебелата приятелка на Офелия с мъжката роля) - НЕДОРАЗОМЕНИЕ!!! Симпатична си, но не тук е мястото да пърдиш след като умиря. Не и на гроба и... ужасно...
Ованес - невидим..
Ооооу забеавих - Иван Юруков - лелеее... колко сте му орязали на текста на момчето. АМи той как ще направи образ, като не му позволявате. Спри да крещиш пък ти - какво е това? Не сме глухи нито тъпи. Можем да разберем, стига да се опиташ да ни накараш.. това не беше добър опит.
Петко - НЕ!
Павлин П. - НЕ!

.......

Режисьор Мистър Гърдев - Пробутахте ни всичко, което сте правили на веднъж. Поздравления, ако е това първоначалната ви цел. Видяхме и Грозният и Крал Лир и какво ли още не... Излизайте усмихнат все едно сте направили страшно представление, но това хич не е така. То е тотално излишно в афиша на ''Народния театър''
Сценография и костюми - ГРОЗНО ГРОЗНО ТА ГРОЗНО!!! КЛИШИРАНО ! И ТОВА СМЕ ГО ВИЖДАЛИ! И ТОВА! АААА - И ТОВА! Е БРАВО! МУЗИКАТА - ЧУВАЛ СЪМ Я МИСЛЯ В ОЩЕ 12 ПРЕДСТАВЛЕНИЯ...

Има представления, за които можеш да кажеш '' Отиди го гледай поне заради .....''
но тук няма такова начало на изречение, за съжаление...
Успех, Хамлет!

- Малкият принц
Одобрение 299 от 451 гласа Одобрявам коментара Неодобрявам коментара


12







Най-коментирани постановки
 Лекция №1 за народното творче... 133 коментара
 Вражалец 116 коментара
 "Ножица - трепач" 78 коментара
 Живак 56 коментара
 ДЪРВО БЕЗ КОРЕН 45 коментара
  45 коментара
 "Много шум за нищо" 40 коментара
 Страхотни момчета 39 коментара
 Операцията 39 коментара
 Записки на един луд 35 коментара
 
 
Анкети към постановки
Най-интересен въпрос
Кой не е убиеца в пиесата?
"Ножица - трепач"
( 777 отговора )
Най-труден въпрос
Как е истинското име на Алекс?

( 0 верни от 0 отговора)
Най-лесен въпрос
Кой от тримата братя-войводи не е от Бимбеловия род?
Как Инджето не стана цар
( 1 верни от 1 отговора)
 
Най-разглеждани постановки
4.
6.
 





 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker