Театрални новиниИталианският баритон Паоло Руджеро гостува в за първи път на сцената на Старозагорската опера на 7 октомври

04.10.2016

Италианският баритон  Паоло Руджеро гостува в за първи път на сцената на Старозагорската опера на 7 октомври
След блестящия и незабравим старт на своя нов творчески сезон със спектакъла на операта „Травиата“ /на 30 септември/, Старозагорската опера ще предложи на почитателите на оперното изкуство още едно неповторимо преживяване – операта „Тоска“ от Пучини ще бъде представена на 7 октомври, от 19.00 часа на сцената Операта. Ръководството на театъра залага отново на звезден солистичен състав в трите главни роли – за първи път на старозагорска сцена гостува световно признатия италиански баритон Паоло Руджеро – в ролята на барон Скарпия. В ролята на Флория Тоска зрителите ще могат да аплодират великолепното сопрано Таня Иванова');return false;" onmouseout="hideToolTip()">Таня Иванова, а в ролята на Марио Каварадоси ще гостува един от най-добрите млади български тенори Петър Костов – солист на Русенската опера. На диригентския пулт ще застане главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев. Участват още Александър Марулев /в ролята на Анджелоти/, Ивайло Йовчев /Сполета/, Евгений Арабаджиев /Клисарят/, Любомир Петков, Богомил Русенов и др., вокална формация към ДЮСОБ“ Маргаритки“ с ръководител Зорница Желязкова, представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур“,  оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев. Сценичната адаптация е на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров.

Италианският баритон ПАОЛО РУДЖЕРО е познат на българската публика от гостуванията си в София и Плевен. В Софийската опера баритонът дебютира в ролята на Макбет в премиерния спектакъл на едноименната опера от Джузепе Верди  през 2003 година. В България се връща отново  почти десет години по-късно - през 2012 година гостува в Плевен в ролята на Марсел от операта „Бохеми“ на Пучини. На 7 октомври на сцената на Старозагорската опера Паоло Руджеро ще изпълни една от коронните си роли на Барон Скарпия („Тоска“), донесла му триумфални успехи в Италия и на редица престижни европейски оперни сцени.

ПАОЛО РУДЖЕРО започва да се занимава с музика от ранна детска възраст – свири на  флейта, участва в различни концерти. Завършва Консерваторията в Бари. Започва артистичната си кариера като актьор в театрални постановки, минава успешно и през музикознанието – има редица  научни изследвания и публикации. Преподавател по пеене в различни държавни и международни организации, ръководи майсторски  курсове, свързани с музика, вариращи от уроци по вокална техника и интерпретация, слушане и възприемане на музика до музикални лабораторни курсове (глас-инструмент -тяло).

Паоло Руджеро започва своята певческа кариера като бас-баритон в опери на Моцарт, Доницети, Хендел, Майербер, Росини. Дебютира в баритоновия репертоар през 1995 г. в спектакъла на операта "Селска чест" от Маскани (в ролята на Алфио); следват дебюти в главните баритонови роли от оперите "Севилският бръснар" от Росини в Teatro „Ла Фениче“ във Венеция, "Момичето от Златния Запад" и "Манон Леско"  на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, следват покани за участие в ролята на Леско в театрите на Косенца, Мантуа, Йези и Лече.
В Театро Перголези-Йези и на Международния фестивал в Сан Джиминяно гостува в ролята на Ескамилио от операта "Кармен" на Бизе; следват ангажименти в спектаклите на "Бохеми" от Пучини за Оперния театър в Каляри (за стогодишнината на "Бохеми"), "Хензел и Гретел" от Хумпердинк - Teatro Реджо в Торино, "Глория" от Чилея, "Лучия ди Ламермур" (в ролята на Енрико Аштън), "Риголето" (в едноименната роля), "Травиата" (в ролята на Жорж Жермон) и "Трубадур" (като граф ди Луна). През януари 2002 г. дебютира в ролята на Скарпия в "Тоска" от Пучини за Щадттеатър Клагенфурт. През юли 2002 г. Паоло Руджеро участва в ролята на Скарпия в спектакли на операта "Тоска" от Пучини както на фестивала "Estate Fiesolana",  така и в Парма в Двореца Виголено. През същата година дебютира в ролята на Марешал в "Мнимите  близнаци"от Н. Пичини в Сасари.
През април 2003 дебютира в ролята на Набуко от едноименната опера на Верди в Клагенфурт, роля, която интерпретира отново през лятото в Германия и Австрия (през ноември 2003 г. и в Пиза) и в същото време изпълнява главната роля в "Джани Скики" от Пучини – спектакълът е в сътрудничество с Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго. През август 2003 г. дебютира в ролята на Амонасро от "Аида" на. Верди в Германия. През ноември 2003 г. дебютира в ролята на Макбет от едноименната Верди в Националната опера и балет в София, а след това веднага гостува в тази роля в  Аугсбург, Германия.
През февруари 2004 отново се връща в Клагенфурт за ролята на Мустафа от "Италианката в Алжир" от Росини, през април / май е ангажирани в поредица от вагнерови концерти в същия театър.
През юли и август 2004 г., гостува в Австрия и Германия в ролите на Жорж Жермон в "Травиата", на Амонасро от „Аида" и Набуко от едноименната опера на Верди. В края на 2004 г., дебютира в ролите на Дон Алфонсо  от „Така правят всички " от В. А. Моцарт и  Дон Алфонсо, херцог на Ферара от "Лукреция Борджия“ на Доницети.
През април /май 2005 дебютира в ролята на Дон Паскуале от едноименната опера на  Доницети. През юни пее в „Лукреция Борджия“, следват поредица от ангажименти в спектаклите на „Набуко“, „Кармен“, „Бохеми“, „Тоска“ и „Аида“ във Висбаден, Германия. През октомври 2005 г. дебютира в ролята на Форд във "Фалстаф" от Верди. През 2006 г. гостува в Карлсруе за ролята на Скарпия в "Тоска" от Пучини. През юли на същата година дебютира във Виена в ролята на Дон Карлос от "Ернани" от Верди, през октомври – в ролята на Манфредо в "Клетвата" на Меркаданте в Гисен. През януари 2007 г. пее за първи път в ролята на Дулкамара от „Любовен еликсир" на Доницети – отново в Клагенфурт, през февруари е Скарпия в "Тоска"от Пучини в Карлсруе, през  май е Жорж Жермон в "Травиата" от Верди - във Франкфурт, през юли / август 2007 г. гостува в ролята на Набуко за оперния фестивал в Сан Маргаретен, Австрия. В края на  2007 г. е ангажиран отново в Ерфурт за ролите на Амонасро /"Аида"/и Жорж Жермон в "Травиата" от Верди. Ангажиментите му в Ерфурт продължават и през 2008 за ролите на: Скарпия в "Тоска" от Пучини, през април 2008 г. дебютира като Ренато в "Бал с маски" от Верди, Барнаба в "Джоконда" от Понкиели и Тезей във "Федра". Също през юни 2008 г. Паоло Руджеро дебютира в ролята на Жерар от "Андре Шение“ от Джордано. През октомври 2008 г. гостува за първи път в  Кейптаун в ролята на Амонасро ("Аида"). Продължава с Риголето от едноименната опера на Верди, Алфио в "Селска чест" от Маскани и Тонио в "Палячи" от Леонкавало в Гисен (Германия). През същата година той пее Шарплес в "Мадам Бътерфлай" от Пучини в Савона, Ренато в "Бал с маски“ на Верди в Ерфурт (Германия) и Риголето в театрите на Сарагоса, Толедо и Мурсия (Испания).
През 2010 г. Паоло Руджеро се връща в Ерфурт в ролята на Ренато в "Бал с маски" от Верди, гостува в ролите на Енрико Аштън  в "Лучия ди Ламермур" от Доницети в оперния театър на Кейптаун, Шарплес в "Мадам Бътерфлай" на Пучини в Сарагоса и Кадис (Испания), Набуко от едноименната опера на Верди в Киети /Италия/. През 2011г. участва в спектаклите на „Момичето от Златния Запад“на Пучини на сцената на античния театър Политеама в Лече и „Тоска“ от Пучини в няколко испански театри (Сарагоса, Кадис), през септември дебютира в Държавния театър във Вюрцбург в спектакъла на операта „Африканката“ от Майербер. През 2012 следват гостувания в ролите на Марсел /“Бохеми“/ в различни театри на Испания,  и Набуко в Мюнстер, Германия, в Плевен, България и различни испански и френски театри, Ескамилио  /"Кармен"/ в Киети, Амонасро /"Аида“/ на фестивала в Бари,  Жорж Жермон /"Травиата"/ в няколко испански театри и Teatro Opera de Massy, Париж. Също така през 2014 г. изпълнява ролята на Граф Алмавива в "Сватбата на Фигаро" от В. А. Моцарт в различни театри в Испания и Франция, включително театър Théâtre Montansier -Versailles, Париж и MIRA Teatro, Мадрид.

ПЕТЪР КОСТОВ завършва с магистърска степен НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Асен Селимски. Веднага след това печели стипендия за специализация в академията "Борис Христов" в Рим, където учи при Антонио Боайе и Мирела Паруто, имена от златната книга на Арена Ди Верона. През 2006 г тенорът e поканен да направи още една специализация от президента на академия "Санта Чечилия"- Рим Бруно Кали. При завръщането си в България дебютира в Русе в ролята на Алфред Жермон от "Травиата" на Верди \април 2006\. Следва дебют в ролята на Рудолфо от Бохеми на Пучини, която изпълнява многократно в различни постановки. В репертоара си тенорът записва още ролите на Пинкертон от "Мадам Бътерфлай", Туриду от "Селска чест", Ленски от "Евгений Онегин", Григорий от "Борис Годунов" /Варненско лято-2008/, Измаел от "Набуко, Дон Хосе от "Кармен", Херцога на Мантуа от "Риголето", Рикардо от "Бал с маски" на Верди, Владимир от "Княз Игор"/Софийска опера/. През 2011 Петър Костов гостува заедно с Русенската  опера в ролята на Алфред от "Травиата" в редица театри в Испания. През 2012г. гастролира с Реквием на Верди и Касио от "Отело"  във Франция, Германия,  Австрия и Холандия. В репертоара си певецът има още ролите на Дон Карлос от едноименната опера на Верди, Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” на Пучини, Хофман от „Хофманови разкази” на Офенбах, Сергей от „Катерина Измайлова” на Шостакович, Габриеле Адорно от „Симоне Боканегра“ на Верди и др.

ТАНЯ ИВАНОВА завършва Националното музикално училище "Проф. Любомир Пипков " и по-късно ДМА "Проф. Панчо Владигеров " в София.
Започва своята професионална кариера като мецосопран, дебютира на сцената на Държавна опера-Стара Загора в ролята на Елена от оперетата "Хубавата Елена " на Офенбах под режисурата на проф.Хачо Бояджиев.
Преди няколко години сменя своя репертоар от мецосопранов на сопранов и за кратко натрупва солиден репертоар от роли като Тоска, Мими  („Бохеми“), Чо-Чо-Сан  („Мадам Бътерфлай“) на Пучини, както и Одабела  („Атила“), Елизабет  („Дон Карлос“), Лейди Макбет  („Макбет“), Аида от едноименната опера на Верди.
През 2013 година   записва арии от Джузепе Верди, Джакомо Пучини и Антонин Дворжак в Българското национално радио под диригентството на Иван Ангелов.
През февруари 2015г. прави своя дебют на сцената на Софийската опера в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини, следва  гостуване в ролята на Чо-Чо-Сан от „Мадам Бътерфлай” на същия композитор.
От сезон 2014/2015 е солист на опера Пловдив, а от началото на миналия сезон – и на Старозагорската опера.
Билети за спектакъла на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини могат да се закупят от касите и онлайн през сайта на Държавна опера-Стара Загора.
всички новини от Държавна опера Стара Загора »

профил на Държавна опера Стара Загора »

всички новини юли » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker