Театрални новиниЗВЕЗДИТЕ НА БЪДЕЩЕТО

23.04.2016

ЗВЕЗДИТЕ НА БЪДЕЩЕТО
ЗВЕЗДИТЕ НА БЪДЕЩЕТО
Христина Ангелакова представя Русалина Мочукова


На 23 април, събота, от 11.00 часа във Фоайето на Старозагорската опера ще се състои второто издание от цикъла ЗВЕЗДИТЕ НА БЪДЕЩЕТО. Във фокуса на прожекторите този път е сопраното Русалина Мочукова, която ще бъде представена от оперната прима Христина Ангелакова. Една звезда на небето официално ще носи имената на две земни звезди – международният сертификат, поръчан от Сдружение "Настоятелство на Старозагорска опера" ще бъде връчен за втори път в края на матинето от Председателя на Настоятелството г-жа Татяна Станчева.
Световно признатата оперна певица Христина Ангелакова, покорила с гласа си най-престижните оперни сцени, пяла под палката на най-големите диригенти на 20-ти век в партньорството на Лучано Павароти, Хосе Карерас, Ренато Брузон, Гена Димитрова, Николай Гяуров продължава своя звезден път като предава своя опит и умения на младите таланти. Една от нейните талантливи ученички е сопраното Русалина Мочукова. И днес, когато вече Русалина Мочукова има зад гърба си богат репертоар и блестящи сценични изяви в България и по света, връзката учител-ученик не се прекъсва. Русалина Мочукова продължава да търси съветите и опората на своята обожавана педагожка, да споделя проблемите и радостите си, да се радва на присъствието ѝ в оперната зала. Христина Ангелакова от своя страна не пропуска възможността да пътува, за да подкрепи поредния успех на своята ученичка, както и да я кани да участва в оперните проекти, които неуморната оперна прима инициира и организира непрекъснато.
На 23 април Христина Ангелакова ще представи Русалина Мочукова пред старозагорската публика. А Русалина Мочукова ще зарадва своите приятели и почитатели с атрактивна програма от арии и песни на Хендел, Перголези, Рейналдо Хан, Рахванинов, Чайковски, Бърнстейн...Някои от избраните арии сопраното ще изпълни за първи път в България – те са включени в нейния албум „Антични арии”, записан в Австрия и който ще излезе на компакт диск до края на годината. Акомпанимент на пиано Снежина Врангова.

Русалина Мочукова се дипломира през 2003 като магистър по оперно пеене в Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров”- София в класа на  доц. Христина Ангелакова. През 2005 г. печели двугодишна стипендия на името на Николай Гяуров дадена ѝ лично от Мирела Френи за специализация в „CUBEC - Centro Universale del Bel Canto“ – Vignolla, Италия – в класа на Мирела Френи, както и педагогическа специализация в класа на Серджио Бертокии Паола Мулинари. През същия период участва и в Майсторския клас на Светлана Грошевская  (Фондация “Гузик”, Опера Сан Франциско) – Вокалната интерпретация на камерната музика на руски език.
На 20 годишна възраст дебютира на сцената на Националната Oпера и Балет-София в  ролите на Церлина от операта “Дон Жуан” и Сузана от операта ”Сватбата на Фигаро” на Моцарт. През лятото на същата година гостува със Софийската опера на фестивала в Солотурн с ролите: Церлина от “Дон Жуан”, Сузана от “Сватбата на Фигаро” и Фраскита от “Кармен” под диригентството на Джорджо Крочи. Следват постоянни ангажименти в тези роли в Софийската опера, като към тях се прибавят още Оскар от “Бал с маски”, Сузана от пиесата на Питър Шафнер – копродукция на Националната опера и Младежкия театър. През 2004 Русалина Мочукова гостува в Палма де Майорка в ролята на Микаела от “Кармен” на Бизе.
През 2006 г. участва в поредица концерти в Модена, Реджо Емилия и Пиаченца - Италия с виртуозната пианистка Светлана Грошевская.   
През 2006 г. дебютира на сцената на баварската камерна опера в ролята на Бастиена от  моцартовата опера „Бастиен и Бастиена”. През същата година печели специалната награда за най -добро изпълнение на белкантова ария на конкурса“ Опера Мания“ във Виена.
През 2007 г. участва в конкурса –„Стюард Бъроуз“ в Кардиф –Уелс, където е сред петимата избрани финалисти.
През 2008 г. дебютира на сцената на Операта в Залцбург в световната премиера на операта на Джоел Дирмайер "Joplin`s Life in Rag time" в ролята на Тримониша.
От 2010 г е постоянен гост-преподавател в Студио Кланг Арт- Виена където води поредица от майсторски класове с американската пианистка Шенда Вандерхард.
През същата година стартира и съвместния си проект с Руслан Мъйнов и маестро Владимир Бошнаков, който има огромен успех с над 30 концерта изнесени в цяла България
От 2011 г. е солстка на Старозагорска опера, където се изявява в ролите на Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот”, Микаела от „Кармен”, Виолета от „Травиата”, Жулиета от „Крал за един ден”, Розалинда от „Прилепът”, Галатея от „Ацис и Галатея”, Дездемона от „Отело”.
През 2015 заедно с американската пианистка Шенда Вандерхард записва във Виена  албум с антични арии, който предстои да бъде издаден до края на тази година. През март 2016 дебютира в ролята на Амелия от операта „Симоне Боканегра” от Верди на сцената на Русенската опера – в рамките на ММФ „Мартенски музикални дни”.
 Репертоарът ѝ включва още ролите на Графинята от „Сватбата на Фигаро” на Моцарт,   Олвира от „Пуритани” на Белини, Манон от едноименнната опера на Масне, Маргарита от „Фауст” на Гуно, Демирамида от едноименната опера на Росини, Леонора от „Трубадур” на Верди, Неза от „Палячи” на Леонкавало и др.  
Изявява се на сцените на всички оперни театри в Българи. Концертира в Германия, Швейцария, Aвстрия, Италия, Южна Корея.  
    
 ХРИСТИНА АНГЕЛАКОВА
е завършила Музикалната академия в София при професор Сима Иванова и „Санта Чечилия” в Рим. Специализира във Венеция бароков вокален стил и в Центъра за усъвършенстване на млади певци към Миланската Скала при световноизвестната певица Джина Чиня. Кариерата й започва щастливо: тригодишен договор с Миланската скала, където Христина Ангелакова прави своя творчески дебют в ролята на Улрика от „Бал с маски”. Зареждат се нови партии – Йокаста от „Едип цар” на Стравински, Адалджиза от „Норма”, Леонора от „Фаворитката”, Елизабет от „Мария Стюард”, Джейн Сеймур от „Анна Болейн” и Сара от „Роберто Деверьо” на Доницети и др. Участва и в представления на Пикола Скала, концертира из Италия с прочутия оркестър „Виртуози ди Рома”, с които се изявява в бароковия репертоар.
Творческото й формиране става в умелите ръце на най-големите диригенти и режисьори от 70-те години на 20 век от ранга на Гавацени, Абадо, Мадерна, Ренато Фазано, Томас Шипърс, Баршай, Вл. Делман и др.. Христина Ангелакова е солистка на Националния оперен театър от 1976 година. На неговата сцена тя осъществява поредица от блестящи художествени превъплъщения на роли от италианската, руската, френската и българската опера: Амнерис, Азучена, Кармен, Сантуца, Изабела от „Италианката в Алжир” на Росини, Маделон от „Андре Шение”, Графинята и Полина от „Дама Пика”, Марина от „Борис Годунов”, Марфа от „Хованщина”, Ахросимова от „Война и мир”, Дуеня от „Годеж в манастира” на Прокофиев, Лукреция от „Поругаването на Лукреция” от Бритън и др. Певицата допринесе много и за популяризирането на български опери като „Хан Крум” от Александър Йосифов, „Хан Аспарух” от Ал. Райчев, “Саламбо” на Веселин Стоянов.
Паралелно с дейността си в България, тя направи и голяма международна кариера, отвела я до сцените на Скалата, Римската опера, „Дойчеопер” – Берлин, Мюнхен, Будапеща, Дюселдорф, Лиеж, Лайпциг, Болоня, Палермо, Равена, Болшой театър – Москва, Руан, Атина... Концертира из цяла Европа и в страната с авторитетни оркестри, камерни формации и хорове - Бетовен - „Девета симфония”, Малер - „Песни за умрелите деца” и Осма симфония, Прокофиев – „Александър Невски”, Яначек – „Глаголска меса”, Респиги – „Залезът”...
Многобройни са участията й в радио- и телевизионни записи за РАИ („Армида” от Глук, „Луиза Милер” от Верди и др.), за БНР, БНТ, има издадени компакт-дискове и плочи в „Балкантон”, „Гега Ню”..
От 2001 до 2004 година Христина Ангелакова е първата жена-директор на Софийската опера и балет. През периода 2004 – 2008 година като председател на фондация “Национална опера и балет” осъществява едни от най-значимите събития в културния календар на столицата. От 2012 година е артистичен директор на Музикалния фестивал «Моцартови празници» в Правец. Доцент на ДМА «Проф. Панчо Владигеров» - София. От 2005 в продължение на 3 години е преподавател по оперно пеене в Нов български университет. Прави майсторски класове – 2009 г.  във Велико Търново и Правец,  2010 г. – Балчик, 2011 г. в Бургас.
     През 2009 година е нейният режисьорски дебют  с постановката на операта „Така правят всички” от В. А. Моцарт в Държавния музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, Велико Търново. Тя многократно е член на жури в различни музикални конкурси у нас и в чужбина. Взема активно участие в учредяването и провеждането на международния конкурс за млади оперни певци на името на Елена Николай 2013 година, Панагюрище.
    През 2015 година Христина Ангелакова е наградена с високото държавно отличие орден „Св. С. Кирил и Методий” – огърлие. Почетен гражданин на град Исперих, носител на  почетното звание „заслужил артист” и „народен артист”, на почетното звание  „Комендаторе” на Италианската република за изключителни заслуги към културата на Италия. Двукратно получава „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, руската „Залатая  муза” за върхови творчески постижения.  Избрана  е за член, а понастоящем е почетен член на Настоятелството на Международната изследователска фондация Хасуми-България.
Христина Ангелакова печели първа награда на Международния конкурс за млади оперни певци, София 1975 г., първа награда  на международния конкурс в Тревизо, Италия, първа награда на Международния конкурс Остенде - Белгия.

Снежина Врангова–Петкова е родена през 1978г. в Горна Оряховица. Проявява своите разностранни интереси и способности още в годините на следване във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където получава квалификационната степен „бакалавър” (1996–2000) и магистърска степен (2000-2002) със специализация „пиано“ при проф. Йовчо Крушев. През 2004–2005 г. защитава магистърска степен в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в Теоретико-композиторски факултет, специалност музикознание, музикален анализ. В периода 2005–2008 г. е докторант по музикален анализ в НМА „Проф. Панчо Владигеров” с научен ръководител проф. д. н. Томи Кърклисийски и през 2009 година успешно защитава докторска теза за българския клавирен концерт.
Професионалното развитие на Снежина Врангова е свързано с широк спектър дейности и изяви, разкриващи музиката в цялото ѝ богатство и смисъл: изпълнител пианист, хормайстор, преподавател по музикален анализ: през периода 1998–2010 г. е хормайстор и корепетитор в хор „Славянско единство” гр. Горна Оряховица, между 2002 и 2012 г. е хоноруван преподавател по музикален анализ и корепетитор във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, реализирайки десетки концерти и конкурсни участия, от 2010 г. е хормайстор в МДТ „Константин Кисимов”, Велико Търново.
От февруари 2013 г. е преподавател, а понастоящем - доцент по музикален анализ в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Паралелно с това Снежина Врангова разгръща активна научна и изследователска дейност, не загубвайки живата връзка с музиката, откроена в органичното творческо съчетание на научния изследовател, педагога и практикуващия музикант – пианист, камерен изпълнител, хормайстор, корепетитор – който е в състояние „отвътре”, реално да осъзнае, постигне и интерпретира музиката.Участието на Снежина Вранговав концертния проект „Звездите на бъдещето“ е една провокация в тази насока, свързваща последното ѝ монографично изследване „От песен към художествена форма в инструменталната музика” с живото битие на песента и арията днес.
всички новини от Държавна опера Стара Загора »

профил на Държавна опера Стара Загора »

всички новини октомври » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker