Театрални новиниУникалният спектакъл на операта „Лучия ди Ламермур” с международен солистичен състав – съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Фондация „Дарина Такова”

24.03.2016

Уникалният спектакъл на операта „Лучия ди Ламермур” с международен солистичен състав – съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Фондация „Дарина Такова”
Белкантовият шедьовър на Доницети „Лучия ди Ламермур” ще зарадва почитателите на оперното изкуство отново на 25 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера. Премиерният спектакъл, който бе представен през декември миналата година и сложи запомнящ се финален акорд на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора, порази меломаните и многобройните гости от страната и чужбина със своята впечатляваща режисьорска интерпретация, великолепен солистичен състав, бляскави исторически костюми и модерна визия на сценичното и пространствено оформление. Тогава се роди и идеята за съвместен проект на Фондация „Дарина Такова” и Държавна опера-Стара Загора, в който да направят своите дебюти  в спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” талантливи млади оперни певци – специализанти на фондацията и да гостуват солисти, избрани от оперната прима Дарина Такова.

На 25 март в ролята на Лучия ди Ламермур старозагорската публика ще види за първи път Мила Михова, италианският баритон Лука Бруно ще се представи в ролята на нейния брат Енрике Аштън, а мексиканският тенор Родриго Тросино ще поеме ролята на изстраданата и въображаема любов на Лучия – Едгардо. Басът Стефан Димитров ще пресъздаде ролята на Раймондо, Александър Баранов гостува в ролята на Артуро, Нели Нечева ще видим в ролята на Аличе. Участват  още солисти, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, Прабългарска Школа за оцеляване „Бага-Тур“, Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“.
Спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” ще дирижира Ивайло Кринчев. Режисьор Огнян Драганов, сцeнография Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо /Италия/. Диригент на хора Младен Станев.
Спектакълът се осъществява с любезното съдействие на Първа инвестиционна банка.
„Оперният шедьовър „Лучия ди Ламермур“ на Гаетано Доницети е заглавие, забулено с мистика и красота - красиво пеене, красива музика...В тази постановка добавяме и красиви сценография и костюми – дело на Салваторе Русе, дългогодишен художник на Римската опера и на Димо Костадинов – сценограф на Държавна опера-Стара Загора. Очаквано предизвикателство и шанс за изява на целия състав на Държавна опера-Стара Загора. На сцената ще оживее Любовта в една вълнуваща оперна история. Любовта, заключена в душата на едно младо момиче. Любов, която всички възприемат като лудост. В постановката ще видим алегорични моменти, костюми – класически и фантастични, хора и видения.... Светът на „Лучия ди Ламермур“ е свят на полярности и свят на красота. Противопоставяне между онова, което човек е принуден да прави тук, долу, на земята - и това, което очаква да получи от Онзи, по-добрия свят ...“ – думи на Огнян Драганов, режисьор на постановката.

 
Нашите гости

Дебют на Мила Михова в ролята на Лучия

Мила Михова
е родена в София. От ранна детска възраст започва да свири на пиано и да изучава солфеж. От 2008 до 2012 г. е студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. През 2013 година печели стипендия на Фондация „Борис Христов“ за участие в Оперното студио на Националната академия „Санта Чечилия“ в Рим, където работи с оперната дива Рената Скотто, режисьора Чезаре Скартон и вокалния педагог Анна Ванди, като участва във финалния концертна студентите в зала „Петраси“ на аудиториума Parco della Musica под акомпанимента на пианистите Фабио Чентанни и Стефано Джанини.
Участвала е в майсторски класове на Дарина Такова, Карло Коломбара, Лучана Д‘Интино, Катрин Хатая и Вера Николова и Оливие Дориа.
Има първи награди от конкурсите „Парашкев Хаджиев“ (2012, София) и „Розата на Евтерпа“ (2014, Карлово). Финалист на конкурсите „Магда Оливеро“ (2013, Милано, Италия) и „Джулио Нери“ (2014, Торита ди Сиена, Италия).
През 2015 г. участва в спектакъла „Кабаре барок“ на Фондация „Дарина Такова. Дебютира в ролята на Фиордилиджи в „Така праят всички“ от Моцарт на Опероса Опера Фестивал в Черна Гора. Участва във Фестивала „Пиано Екстраваганца“ с концерт с Борислава Танева, посветен на творчеството на руския композитор Артур Лурье. Изпълнява сопрановото соло в 9-та симфония на Бетовен със Симфоничния оркестър на Кашкайш, Португалия. Репертоарът й включва ролите на Фиордилиджи („Така правят всички“), Констанца („Отвличане от сарая“) от Моцарт, Лучия Аштън („Лучия ди Ламермур“) от Донцети, Амина („Сомнамбула“) от Белини, Графиня Фолевил („Пътуване до Реймс“ ) от Росини, Огъня („Детето и вълшебствата“) от Равел, има богат репетоар от арии и ансамбли от Хендел, Моцарт, Доницети, Белини, Росини, Верди, Пучини, Масне, Гуно, Бърнстейн, Мур и др.
Мексиканският тенор Родриго Тросино в ролята на Едгардо

РОДРИГО ТРОСИНО завършва актьорско майсторство за драматичен театър в Мексико Сити, като междувременно получава и музикално образование. През 2002 дебютира в оперетата „Molinos de viento” в Мексико Сити, след което се мести в Италия, където учи техника и интерпретация на оперното пеене и дебютира в Театро Голдони в Ливорно. В момента живее в Залцбург. До този момент се е изявявал на редица професионални сцени в ролите на Граф Алмавива в „Севилския бръснар“ и Рамиро в „Пепеляшка“ на Росини, Херцогът на Мантуа в“Риголето“ и Алфредо в „Травиата“ от Верди, Неморино в „Любовен елексир“ и Едгардо в „Лучия ди Ламермур“ на Доницети, Рудолфо в „Бохеми“ и Руджеро в „Лястовичката“ на Пучини, Дон Отавио в „Дон Жуан“, Ферандо в „Така праят всички“ и Тамино във „Вълшебната флейта“ на Моцарт. Финалист и лауреат на редица конкурси, включително и носител на на Награда Моцарт на Oper im Berg Festival в Залцбург (Австрия).
Италианският баритон Лука Бруно в ролята на Енрике Аштън

ЛУКА БРУНО започва музикалното си образование като пианист и има шест дипломи от академии в Италия и САЩ, включително докторска степен по музикални науки, педагогика, изпълнителско майсторство. Посвещава се на изучаване на ранната музика и оперен анализ, има публикувана книга на тема Ренесансова хармония. В продължение на години работи активно като пианист и акомпанятор в театри и фестивали в Бейрут, Далас, Лиеж, Сполето, Сасари и др. Преподавал е пиано в Далас, Тексас, университета в Калабрия, консерваторията в Неапол. От 2012 година е гост-преподавател по история на музиката в консерваторията в Косенца, Италия.
 През 2010 г. започва вокалното си образование, под ръководството на сопрана Стефания Манифико и баса Енцо Капуано. От януари 2015 е ученик на световноизвестния бас Роберто Скандиуци. През 2014 и 2015 е член на Оперното студио на Националната академия „Санта Чечилия“ в Рим, където работи с оперната дива Рената Скотто, режисьора Чезаре Скартон и вокалния педагог Анна Ванди, като взима участие в концерти в залите „Петраси“ и „Синополи“ на аудиториума Parco della Musica под акомпанимента на пианистите Фабио Чентанни и Стефано Джанини.
Изпълнявал е ролите на Джузепе в „Травиата“ от Верди в Сасари, Доктор Малатеста в „Дон Паскуале“ от Доницети в Косенца. Като солист е изнасял рецитали със симфоничния оркестър в Лука и със Симфониета-Рим. Участва в спектакъла „Гласът на другите Пепеляшки: Агатина, Анджелина, Сендрийон“, поставен от Чезаре Скартон на фестивала в Риети.
Участва в международния уъркшоп върху „Дон Карлос“ от Верди с преподаватели-Лучана Д‘Интино и Роберто Скандиуци, организиран от Фондация Дарина Такова“, където изпълнява ролята на Маркиз Поза.

Стефан Димитров в ролята на Раймондо
Басът Стефан Димитров завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със степен магистър по специалност класическо пеене в класа на проф. Нико Исаков. В момента е докторант на Вокалния факултет на Академията. Още като студент прави първите си големи роли в спектаклите на Учебния театър, които са представени в различни градове на България. Дебютира в ролята на Мазето от операта „Дон Жуан” на Моцарт, следват ролите: на Дон Базилио от „Севилският бръснар” на Росини, на Зарастро от операта „Вълшебната флейта”, Дон Алфонсо от „Така правят всички”, Доктор Бартоло от „Сватбата на Фигаро” на Моцарт, Дон Паскуале от едноименната опера на Доницети и др. В Бургаската опера е поканен за ролята на Дон Алфонсо от „Така правят всички” от Моцарт, във Варненската опера изпълнява ролята на Дон Базилио в спектакъла на операта „Севилският бръснар” от Росини. Стефан Димитров участва и в премиерното представяне на операта „Рейнард лисицата“ на Кирил Ламбов, в спектаклите на „Манастирски неволи“ от Георги Костов на сцената на НМА  „Проф. Панчо Владигеров“ в ролята на Отец Пиомий, в „Измаменият кадия“ от Глук на сцената на Националния Музикален Театър. Във Видин участва в концертното изпълнение на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети в ролята на Раймондо. Гост-солист в изпълнението на „Малка Тържествена Меса“ от Росини с Плевенска филхармония и Смесен хор „Гена Димитрова /Плевен и в София в рамките на „Салона на изкуствата”-2014/.  През 2012 участва в престижни концерти в Русия на сцените на Болшой театър и Московский Международный Дом музыки.
На сцената на Софийската опера дебютира през февруари 2016 в ролята на Монаха от операта „Дон Карлос” от Верди. Предстои му участие в премиерния спектакъл на операта „Евгений Онегин” от Чайковски.
Специализирал е в майсторските вокални класове на Анна Томова-Синтова, Дарина Такова, Карло Коломбара, Роберто Скандиуци и Лучана Динтино, както и в майсторския клас на режисьорката Вера Немирова. Особено важно за певеца е участието му в тематичния майсторски клас върху операта „Дон Карлос” /2015/, в който той подготвя със световно признатите оперни певци Роберто Скандиуци и Лучана Динтино ролята на Крал Филип Втори и я изпълнява на заключителния гала концерт-спектакъл.
Стефан Димитров е носител на Втора награда на Международния конкурс „Елена Николай“ гр. Панагюрище и на Трета награда на Международния конкурс „Розата на Евтерпа“ – гр.Карлово.
От 2000 година Стефан Димитров е солист на хора на катедралния храм  „Св. Александър Невски” и на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел - Ангелогласният”.

Тенорът Александър Баранов в ролята на Артуро
Александър Баранов е роден в Русе. Завършил е Музикалното училище „Проф. Веселин Стоянов” със специалност кларинет. След това учи  “Музикална педагогика”  във ВТУ ”Св. Св Кирил и Методий” - Велико Търново, работи като артист-оркестрант в ДМДТ ”К. Кисимов”. Завършва оперно пеене в НБУ София. Участва в постановки на НБУ съвместно с ОФД – Русе и Държавна Опера – Стара Загора:  “Вълшебната флейта” , “Така правят всички”, “Мадам Бътерфлай”, “Сватбата на Фигаро” , “Любовен еликсир”. Като солист на Държавна опера-Русе се изявява в лиричния теноров оперен и оперетен репертоар, като изпълнява солови тенорови партии в различни кантатно-ораториални творби.
всички новини от Държавна опера Стара Загора »

профил на Държавна опера Стара Загора »

всички новини август » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker