Театрални новиниКонцерти под патронажа на австрийския посланик Н. Пр. Герхард Райвегер

31.10.2011

Концерти под патронажа на австрийския посланик Н. Пр. Герхард Райвегер
В началото на ноември – концерти под патронажа на австрийския посланик Н. Пр. Герхард Райвегер и „Травиата” с диригент Григор Паликаров

Месец ноември се очертава като изключително разнообразен по отношение на концерти и спектакли. Първата седмица на месеца ще премине под палката на диригента Григор Паликаров.

Концерти под почетния патронаж на австрийския посланик Н. Пр. Герхард Райвегер в Добрич на 1 и във Варна на 4 ноември

На 1 ноември Варненският симфоничен оркестър ще гостува в Добрич с интересна програма. На диригентския пулт ще застане Григор Паликаров – един от водещите български диригенти от по-младото поколение. За солист на този концерт специално е поканен изтъкнатият музикант Дитер Флури, който от 30 години е соло флейтист на Виенската филхармония, а от 2005 година и генерален директор на този оркестър. В програмата ще прозвучат: В. А. Моцарт – Увертюра към оп. “Сватбата на Фигаро”; Жак Ибер – Концерт за флейта; П. Маскани – Интермецо от оп. “Селска чест”; Ф. Лист – Симфонична поема “Прелюдии”.

Същият концерт ще прозвучи и във Варна на 4 ноември oт 19.00 ч.

Двата концерта се провеждат под почетния патронаж на Н. Пр. Герхард Райвегер, Посланик на Република Австрия в България и се реализират със съдействието на изтъкнатата българска пианистка г-жа Мария Принц.

Дитер Флури – флейта

Роден в Цюрих, учи флейта при Ханс Майер (соло флейтист на Тонхале-оркестър Цюрих), при Андре Жоне в Консерваторията в Цюрих и специализира при Орел Николе. На 25-годишна възраст печели конкурс за оркестъра на Виенската Щатсопера, а от 1981 г. е соло флейтист на Виенската Филхармония. От 2005 г. е и генерален директор на оркестъра.

Паралелно с оркестровата си дейност, Дитер Флури концертира активно като солист на реномирани оркестри като Виенска филхармония, Виенски синфоничен оркестър, Цюрихския камерен оркестър и Ню Джапан филхармоник оркестър. Участва в известни състави за камерна музика: Виенски духов ансамбъл, Клангфорум-Виена, Виенски виртуози.

Дуото Флури-Принц, заедно с пианистката Мария Принц, развива интензивна концертна дейност в Европа и САЩ. По повод дебюта на дуото в Карнеги Хол в Ню Йорк през февруари 2011 г., Едит Айслер окачестви двамата музиканти в «Ню Йорк Концерт Ревю» като «съвършенни майстори на тяхните инструменти», нарече изпълнението им «дълбоко емоционално» и изтъкна че «блясъкът на златната флейта на Дитер Флури съответства на неговия топъл, закръглен, вибриращ звук».

Дитер Флури е вдъхновен интерпретатор на съвременна музика. Известни композитори като Беат Фурер и Херберт Вили са написали произведения специално за него.

Музикантът прави световната премиера на Концерт за флейта от Урош Ройко с Виенския синфоничен оркестър под диригенството на Клаудио Абадо. Дитер Флури осъществява множество записи, между които са сонатите на Бах, квартетите за флейта на Моцарт, френска музика от XX век, Конкурсни пиеси, написани специално за конкурси от различни френски композитори от Форе до Месиен. От 1996 г. насам, Дитер Флури е професор в Университета за музика в Грац (Австрия) и води майсторски класове в Европа, Азия и САЩ.

В България Дитер Флури има многократни изяви като солист на Софийска филхармония, Симфоничния оркестър в Пазарджик, също на камерни концерти, заедно с Мария Принц за фестивалите «Зимни музикални вечери» в Пазарджик и «Мартенски музикални дни» в Русе. През май 2011 г. Дитер Флури получава грамота и плакет «Златен век» на Министерството на културата за принос в популяризирането и разпространението на българската култура и изкуство.

Григор Паликаров - диригент

Роден в Пловдив, завършва СМУ в родния си град със специалност пиано, след което и ДМА в София с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране при проф. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе; композиция при проф. Д. Тъпков, пиано – при проф. Кр. Тасков и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев. Специализира композиция при проф. Ерих Урбанер във Виенската Консерватория.
Дебютира на оперна сцена още като студент с операта „Риголето” от Дж. Верди в Плевен и Стара Загора. Бил е главен диригент на Ансамбъла на Българската армия, както и диригент и главен художествен ръководител на именитата Младежка филхармония “Пионер”. Дебютира в Националната опера и балет през 1998 г., като дирижира Гала концерт на Гена Димитрова по изрична нейна покана. От 2001 г. е назначен за щатен диригент в Софийската опера и към настоящия момент репертоарът му включва повече от 30 оперни и балетни заглавия. От сезон 2005 -2006г. е главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество “Маестро Г. Атанасов” в Пазарджик.
Григор Паликаров е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната. От сезон 2008 -2009 е постоянен диригент на Класик ФМ - М Тел оркестър. Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на БНР, както и участията в престижни национални и международни музикални фестивали като “Софийски музикални седмици”, “Мартенски музикални дни” – Русе, “Европейски музикален фестивал” – София и Варна, Лауреатски дни “Катя Попова” – Плевен, “Австрийски музикални седмици”, “Нова Българска музика”, “Зимни музикални вечери” – Пазарджик, Фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора, Фестивал за съвременна музика - Пула, Хърватска, “Майски оперни вечери” - Скопие, Македония и др.
Григор Паликаров редовно осъществява множество гастроли в чужбина - Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Словения, Тайван, Япония. Дирижирал е Кралската Белгийска филхармония – Брюксел, Националната опера и балет – Любляна, Виенския камерен ансамбъл “Нов Тон”, Симфоничния оркестър “Сенчъри” - Тайпе, Тайван и др. От 2002 г., наред с диригентската си дейност, активно композира, концертира като пианист и преподава музикален анализ в АМТИИ в Пловдив. През март 2009 г. дирижира в Кливланд, Охайо творбата на Пиетро Маскани „Приятелят Фриц”. Американската музикална критика отбелязва спектаклите като едно от най-значимите музикални събития за града през 2009 г.

Звезден състав в „Травиата” на 3 ноември

Държавна опера Варна ще вдигне завесата си на 3 ноември от 19.00 ч. за “Травиата” от Джузепе Верди с диригент Григор Паликаров, режисьор Александър Текелиев. В главните роли ще гостуват Цветелина Малджанска (Виолета) и Христофор Йонов (Алфред). Цветелина Малджанска безспорно е една от най-добрите български изпълнителки на тази роля от последните години и присъствието на името й в солистичния състав на това представление вече е гаранция за успех. За първи път в ролята на Алфред варненци ще видят и чуят Христофор Йонов. 37 -годишният тенор е от Велико Търново и преди 12 години се дипломира по оперно пеене в класа на голямата българска прима Валери Попова. В периода 2001-2005 г. специализира оперно пеене и класическа оперета във Виенската консерватория и завършва с пълно отличие. Специализира при едни от най-големите български и чужди оперни певци, лауреат е на престижни конкурси, гастролира на престижни оперни сцени по света. Христофор Йонов е включен в премиерния състав на операта “Граф Ори” от Джоакино Росини, която ще има своята българска премиера на 17 и 19 ноември във Варна.

Партньор на Цветелина Малджанска и Христофор Йонов ще бъде солистът на Варненската опера Свилен Николов (Жорж Жермон). В останалите роли: Красимира Митева, Благовеста Статева, Димитър Илиев, Гео Чобанов, Делян Славов и др.

Очаквайте „Царицата на чардаша” (7 ноември), „Тоска” (9 ноември) и българската премиера на комичната опера „Граф Ори” от Росини (17 и 19 ноември).


 


всички новини септември » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker