Театрални новиниПрограма декември 2015 на Център за култура и дебат "Червената къща"

24.11.2015

Декември 2015
LGBTI Community Fest
ЛГБТ-ХХХ колектив
ПРОЖЕКЦИЯ
1. Дек./18:30/зала Пеша Николова
Неформалният, доброволчески ЛГБТ колектив ще разкаже за дейността си и ще покаже видеото си, представящо сблъсъка на ЛГБТ хора с хомофобията и трансфобията в България.

LGBTI Community Fest
Късометражен куиър/феминистки филм – част 1
АУДИОВИЗУАЛЕН СЕМИНАР
1. Дек./20:00/зала Пеша Николова
Аудиовизуален семинар с куиър режисьорката Мария Кан (България/Испания).
Семинарът има за цел да въведе участниците в света на късометражното кино и да постави под въпрос изградените хетеронормативни, сексистки стереотипи.

Студио за документален театър "Vox Populi"
Невидими №1
ВЕРБАТИМ ПЪРФОРМАНС
1. Дек./19:30/Червена зала
"Невидими №1" се фокусира върху хората с физически увреждания и прави задълбочено изследване на темите за изолацията, движението и силата на духа. Уникалният "вербатим" метод дава възможност на актьорите максимално достоверно да представят разказите на реалните хора, а на публиката – да усети енергията на прототипите и да бъде ангажирана на по-дълбоко емоционално ниво. Режисьор: Неда Соколовска; сценография: Деница Аргиропулос; хореография: Garage Collective; с участието на Юлиян Боянов, Йонко Димитров, Любомир Любенов и Деница Петкова; със специалното участие на Велислав Велчев.

LGBTI Community Fest
Символи на омразата
ПРЕЗЕНТАЦИЯ
2. Дек./19:00/зала Пеша Николова
Символи на омразата в съвременното общество. Кои са те и как да ги разпознаваме?

LGBTI Community Fest
Късометражен куиър/феминистки филм – част 2
АУДИОВИЗУАЛЕН СЕМИНАР
2. Дек./19:30/Червена зала
Аудиовизуален семинар с куиър режисьорката Мария Кан (България/Испания). Ще бъде сглобен и заснет куиър-феминистки сценарий за късометражен филм на база материалите и времето, с които разполагаме.

LGBTI Community Fest
Литературна вечер
ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ
2. Дек./20:30/зала Пеша Николова
ЛГБТИ-литературно четене на собствено творчество. Изпратете ни вашата авторска поезия и проза на ЛГБТИ-тематика на lgbt.hhhcollective@gmail.com. Изпратеното ще можете да представите на самото литературно четене.

LGBTI Community Fest
Bleeding Love
ПРЕЗЕНТАЦИЯ
3. Дек./19:00/Червена зала
Представяне на резултатите от изследването по проекта „Bleeding love: Повишаване на oсведомеността за домашно насилие и насилието при излизане на срещи срещу лесбийки и транс жени в Европейския съюз”. Резултатите са базирани на интервюта с лесбийки, бисексуални, пансексуални и трансджендър жени от 10 български града и ще бъдат представени от Лора Новачкова от Фондация Ресурсен Център „Билитис”.

LGBTI Community Fest
Трансджендър хора разказват...
РАЗГОВОР
3. Дек./20:30/Червена зала
Разговор с трансджендър хора за това какво е да си трансджендър мъж/жена/джендъркуиър в България.

LGBTI Community Fest
GynePunk
ПРЕЗЕНТАЦИЯ
4. Дек./19:00/Червена зала
Представяне на каталунския колектив GynePunk, „посткапиталистическа екоиндустриална колония”, cyborg witches of DIY gynecology, деколонизация на женското тяло.

LGBTI Community Fest
Anarchagland
РАБОТНО АТЕЛИЕ
4. Дек./20:00/Червена зала
Уъркшоп с Клау от Gynepunk (Испания). Аудиовизуално пътуване през историята на гинекологията. Спомен за нашите тела и радикално предложение за деколонизация на телата. Anarchagland е независим изследователски проект за историята на гинекологията, който предлага активно и радикално пренаписването й.

LGBTI Community Fest
Превенция на сексуално рисково поведение
ЛЕКЦИЯ
5. Дек./15:00/Червена зала
Лекция с Мартин Георгиев');return false;" onmouseout="hideToolTip()">Мартин Георгиев, обучител по темите превенция на сексуално рисково поведение и СПИН.

LGBTI Community Fest
ЛГБТИК в ромската общност
ЛЕКЦИЯ И ПРОЖЕКЦИЯ
5. Дек./17:00/Червена зала
Лекция на Галя Стоянова по темата в тукашния контекст и прожекция на документалния филм „Ромски момчета” (Чехия, 2009, реж. Розали Кохоутова, 30 мин.)

LGBTI Community Fest
AnarchaGLAM/BodySpell > ritual/noise & triplexxy hardcabaret
ПЪРФОРМАНС
5. Дек./19:00/Червена зала
Digital flesh memory пърформанс с Клау от GynePunk (Испания).

Сдружение „Академия артисти за деца” съвместно с Фондация „Ден Гри”
Горска приказка за тролове и феи
ТЕАТЪР ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ
6., 19. Дек./11:00/Червена зала
На сцената артисти и деца заедно разказват приказка за страха от непознатото, което крие външния свят, за освобождаването от него и радостта от пътуването и откривателството. Спектакълът е изграден от изразните средства на театър на маската, куклен театър, танц и ритъмлаборатория и дава възможност на децата да опитат различни перкусионни инструменти, да играят с маска и измислят персонаж. Постановка: Вероника Петрова; консултант сценична среда и костюм: Анна Кирилова; участват: Маргарита Петрова, Василия Дребова, Росица Гущерова, Соня Рупова, Ани Вълчева, Деница Дончева, Тома Бранкованов. Проектът е финансиран от Столична програма "Култура", 2015 и НДФ "13 века България".

София куиър форум 2015 – Сладък съюз
Джендър таланти
ПРЕЗЕНТАЦИЯ
9. Дек./19:00/Червена зала
Среща-разговор с художника Карлос Мотта (САЩ). Той ще представи проекта си за уеб платформа „Джендър таланти” (Gender Talents), която се занимава с активистките движения и дискурси за самоопределянето на пола в транс и интерсекс общности по целия свят. Художникът ще говори и за други свои работи, свързани с темите за демокрацията, човешките права и културните различия.
Карлос Мотта е един от участниците в изложбата „Ще си спомнят за нас в бъдещето” в рамките на София куиър форум в галерия „Академия”. Неговото гостуване в София е подкрепено от Посолството на Съединените американски щати.

Сдружение „Театър вятър”
Кафка квартет
ТЕАТЪР
9. Дек./19:30/зала Пеша Николова
„После изведнъж като искри се разлетяха птици, проследих ги с поглед, гледах как се издигат на един дъх и вече ми се струваше, че не те се издигат, а аз падам, и прималял, вкопчил ръце във въжетата, започнах бавно да се люлея. Люлеех се все по-силно, задуха по-студен вятър и вместо летящите птици се появиха трепкащи звезди.” Франц Кафка. Идея и режисура: Валерия Вълчева; сценография и костюми: Ния Михайлова; музикален консултант: Мария Палиева; актьори и музиканти: Павлин Петрунов, Христо Ушев, Мартина Митева, Борис Добрев; музикални импровизации по произведения на Добри Палиев, Джон Кейдж и др.

Посолство на Нидерландия в София
Подслон
ПРОЖЕКЦИЯ И ДИСКУСИЯ
10. Дек./19:00/Червена зала
Много бежанци в Лозана изкарват суровите зимни нощи под открито небе. Бездомните са готови на всичко, само да не измръзнат до смърт. В същото време служителите от местния приемен център имат неблагодарната задача да решават кого да приберат и кого да оставят навън.
Режисьор Фернан Мелгар, документален филм, 2014, 101 мин., Швейцария.
Прожекцията е организирана по повод на Международния ден на човешките права с подкрепата на Посолството на Нидерландия в София.

Студио за документален театър "Vox Populi"
Невидими №3: Дом
ВЕРБАТИМ ПЪРФОРМАНС
11. Дек./19:30/Червена зала
Трети спектакъл от вербатим поредицата "Невидими", който представя лични истории на бездомни хора от живота им през зимата.
Режисьор: Неда Соколовска; Сценична среда: Деница Аргиропулос; Актьори: Тодор Близнаков, Богдан Казанджиев, Елена Кънева, Петко Каменов, Пламена Пенчева; Поезия и присъствие: Борис Парешкевов; Асистент: Зоя Шопова.

Фондация „Елизабет Костова”
Награда за превод „Кръстан Дянков”: церемония по награждаване 2015
ЛИТЕРАТУРА И ПРЕВОД
14. Дек./19:00/Червена зала
Годишната награда за превод на фондация „Елизабет Костова” носи името на Кръстан Дянков (1933-1999), преводач от английски на български език, на чиито преводи дължим познанството си с едни от най-големите образци на американската литература на ХХ век. Тя е учредена през 2007 г. и се присъжда ежегодно за превод от английски на български език на съвременен роман с висока литературна стойност. Дават се два приза: голяма и специална награда, които имат и парично измерение.

Театър - Студио Персона
Росмерсхолм
ТЕАТЪР
16. Дек./19:30/ Червена зала
Темата за свободата и нейната неизбежна връзка с моралния избор за смъртта като отчаян жест в търсене на отхвърления Бог прави от пиесата, в която са отразени драматичните последни три дни от живота на последния потомък на стар аристократичен род, послание от предмодерността към постмодерността. В кое сме същите и в кое различни? Автор: Хенрик Ибсен; режисьор: Явор Кирилов; сценография и костюми: Юлияна Войкова – Найман; превод: Гергана Мей; хореография и изпълнение: Александра Манчева, Мирослава Захова, Христина Петрова; музика и изпълнение: Мартиан Табаков; с участието на: Явор Костов, Янко Велков-Янец, Васил Димитров, Марий Росен, Антоанета Петрова. Със съдействието на Министерство на културата, Програма Театър, ACT-Асоциация за свободен театър, Калитко Миленов.

София куиър форум 2015 – Сладък съюз
Мамо, не скимти!
ПРОЖЕКЦИЯ
17. Дек./19:00/Червена зала
Юрпоп e пристрастен към ютюб, където постоянно качва всеки един момент от своя живот, „публикувайки” особените си едипови отношения с неговата майка. Единствено съвременните дигитални и мрежови технологии дават възможност за ексхибиционисткото производство на изображения, които той ежедневно произвежда. Игрален филм, 2015, Русия/България/САЩ. Режисьор: Олег Мавроматти, продуцент: Боряна Росса, идея: Олег Мавроматти и PO98, монтаж: Олег Мавроматти и Боряна Росса).

 
всички новини от Център за култура и дебат "Червената къща" »

профил на Център за култура и дебат "Червената къща" »

всички новини октомври » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker