Театрални новиниСолистката на Русенската опера Гиргина Гиргинова представя песните на Беинса Дуно на 21 юни

19.06.2015

Солистката на Русенската опера Гиргина Гиргинова представя песните на Беинса Дуно на 21 юни
Неделно матине с необикновена концертна програма за ценители предлага Русенската опера на 21 юни от 11.00 часа на сцената на зала Филхармония. Сопраното Гиргина Гиргинова, която успешно концертира с разнообразни камерни програми у нас и в чужбина, ще изпълни в концерта „Гласът на душата” избрани непознати песни на Учителя Петър Дънов. В концерта участват и виртуозните инструменталисти от оркестъра на Държавна опера-Русе Божена Петрова (пиано), Богдана Пенева (виолончело), Росица Георгиева (цигулка), Павлинка Стефанова (цигулка) Елизабета Николова (виола).

Гиргина Гиргинова за концерта „Гласът на душата”:

„Безкрайно съм щастлива и благодарна, че Русенската Опера и Маестро Найден Тодоров застанаха зад моята инициатива да представим музиката на Учителя Петър Дънов в Русе. За голямата част от хората, Петър Дънов, чието духовно име е Беинса Дуно е познат като философ, мислител, духовен Учител, създател на уникалната за България система от гимнастически упражнения – Паневритмия. Дори  хората запознати частично с неговата философия и Учение,  игралите Паневритмия или тези, които са чели негови беседи и мъдри мисли, често се изненадват, че Петър Дънов е автор и на повече от 150 песни.

На концерта в неделя (21.06) от 11:00 в зала Филхармония ще ви потопим в красотата и силата на тази музика и ще ви запознаем с част от песните на Учителя, в аранжимент на композиторите Филип Стоицев, Георги Стратев и Цвета Димитрова.  Една част от мелодиите са мистични, дадени са на пра-стар свещен език – ватански език, изпълняват се като медитация, вглъбено, с вътрешна сила и преживяване, друга част възпяват красотата на природата, добродетелите, красивите взаимоотношения и любовта между хората.

Изпълнявам музиката на Учителя от 2012 година на най-различни престижни сцени и форуми – на сцените на зала България, зала 1 на НДК. Последната ми изява с тази музика беше преди броени дни на 12.06 на XX Салон на изкуствата в НДК. Пяла съм песните на Учителя с различни престижни оркестри и състави – Софийска Филхармония, Камерен ансамбъл Софийски Солисти, Варненска Опера, Филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, както и в компанията на много елитни камерни музиканти в цяла България и в чужбина.
Като любител на камерната музика съм изключително радостна да бъда заобиколена от свои колеги – блестящите музикантите от Русенска Филхармония, които освен това са и прекрасни камерни музиканти, с фин усет и чувствителност. Заедно с тях ще ви поднесем едно различно музикално преживяване, от което се надявам да си тръгнете щастливи, доволни, вдъхновени и омиротворени.”

Визитка

Гиргина Гиргинова
започва своя професионален път още в Детския хор на БНР. Със състава му участва в множество концерти и концертни турнета в САЩ, Япония и редица европейски страни. Продължава обучението си в НМА „Панчо Владигеров“, в класа по пеене на проф. Мила Дюлгерова. Дебютира на оперната сцена през 2003 г. в Учебен оперен театър в ролята на Люси от едноактната опера „Телефонът” от Меноти и още като студентка взима участие в много симфонични и камерни концерти в София, страната и чужбина. През сезони 2004/05 и 2005/06 работи като хорист в Бременския театър в Германия. От началото на 2007 г. е солистка  на Русенската опера. В репертоара й влизат голям брой песни, партии от опери и кантатно-ораториални произведения от различни композитори, сред които сопрановите партии в „Глория” на Вивалди, „Магнификат”, „Матеус Пасион”, „Йоханес Пасион”, „Кафе Кантата” на Бах, Перголези (Серпина), Паизиело (Розина), Моцарт (Сузана, Барбарина, Деспина, Церлина, Памина, Папагена), Бетовен (Марцелина), Доницети (Рита, Норина, Адина, Джанета), Пучини (Мюзета), Верди (Оскар, Тебалдо, Глас от небето, Жрица, Анна), Меноти (Люси), Йохан Щраус (Аделе). Лауреат е на Академичен конкурс „Любомир Пипков” (2004) – трета награда, на Национален конкурс „Гена Димитрова” (2006) – трета награда, на Международния конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”-Панагюрище (2013). Печели първа награда, Наградата на Хенделовото общество в България за най-добро изпълнение на барокова музика, Наградата на името на Парашкев Хаджиев и Людмила Хаджиева на Международния конкурс за оперни певци „Розата на Евтерпа“ – Карлово, 2013 г.

Програма

1. Бершид Ба – музика и текст: Учителя, аранжимент Георги Стратев – песента е дадена през 1932г. За заглавие са взети първите думи на Стария завет, книга Битие, и на староеврейски означава началото на нещата

2. Вътрешният глас на Бога – Медитация – музика и текст: Учителя, аранжимент Филип Стоицев – песента е дадена през 1943г. Текстът е на ватански – прастар свещен език и означава: „Люби и свободен бъди. Слушай вътрешния глас на Бога, върви напред и не се колебай в пътя си“.

3. Ще се развеселя – музика: Учителя, текст от книга на пророк Исаия 61:10, аранжимент Георги Стратев

4. Ранен час – Музика и текст: Учителя, аранжимент Георги Стратев

5. Аин фаси – Музика и текст: Учителя, аранжимент Цвета Димитрова. Песента е дадена през 1931г. Текстът е на древен свещен език и означава: Ти, който си основа на всичко, Ти, който проникваш и поддържаш всичко със Своята Любов, бъди благословен! Нека целият ми живот да бъде за Твоя слава!

6. Обетована земя – Дни на страдания и скърби – Музика и текст: Учителя, аранжимент Георги Стратев. Песента е дадена през 1933 г. Тази песен е близка до душите на всички, които напускат стария живот и се отправят към красивия живот на Светлината, Радостта и Истината.

7. Вехади – Музика и текст: Учителя. Песента е дадена през 1925 г. Думата Вехади означава започване на определена работа. Мотивът е малък пасаж от една свещена песен.

8. Духът Божи – Музика и текст: Учителя, аранжимент Георги Стратев. Песента е дадена през 1922 г. Тази песен Учителя нарича окултен преход – тя ни въвежда в окултната музика.

9. Киамет Зену – Музика и текст: Учителя, аранжимент Георги Стратев. Песента е дадена през 1926 г. Киамет Зену означава красиво, прекрасно място. Думата Киамет е началото на нещата, онова, което дава подтик към творчество. Махар Бену е Великият, Съграждащият, Неизменният и Постоянният.

10.  Фир фюр фен – Музика и текст: Учителя, аранжимент Георги Стратев. Песента е дадена през 1922 г. Тази песен е за тониране и лекуване – регулира теченията на силите в човека, поставя го в хармония с Битието. Думите са на стар свещен език и означават Без страх и без тъмнина в Любовта безгранична!

11.  Тайната вечеря – Музика и текст Весела Несторова, одобрени от Учителя. Преводът на първия стих е „Всичко е светло, всичко е осветено, с Мойта жива виделина.“

12.  Една вечна истина и Венир Бенир – музика и текст: Учителя, аранжимент: Георги Стратев Песента Една вечна истина е дадена през 1943 г. от Учителя. Текстът е  на ватански език и означава Първата велика душа, носителка на Любовта. Тази песен трябва да се изпълнява като медитация – съсредоточено, с мистично вглъбяване. Песента Венир Бенир е дадена през 1922 г. Венир Бенир е окултен източен мотив, възприет от западните народи. Мистичното значение на песента е Ти, Велики, който благославяш всички и всичко.

13.  Евера – Музика: Учителя, текст: Олга Славчева – упражнение № 11 от Паневритмията, аранжимент Георги Стратев. Това е упражнение за съвършения човек, при който има баланс между ум-сърце-воля, мисли-чувства-действия, мъдрост-любов-истина

14.  В радостта на деня (Мелодия 16) – Музика: Учителя, текст: Калинка Станчина, аранжимент Георги Стратев. Мелодията е дадена от Учителя през 1933г.

15.  Цветята цъфтяха – Музика и текст: Учителя, аранжимент Георги Стратев. Песента е дадена на 22 януари 1941 г. Цветът, който се е отворил, може да възприеме слънчевите лъчи. Умът и сърцето на човека трябва да се отворят за Божествените блага – тогава ще имат истинска придобивка.

16.  Пролетна песен и Слънчева песен (Пчелна мушичка) – Музика и текст: Учителя, аранжимент Георги Стратев. Песните са дадени през февруари 1935г.

17.  Радостта на Земята – Музика: Учителя, текст: Олга Славчева – упражнение № 21 от Паневритмията, аранжимент Георги Стратев. Идеята на упражнението се отнася към радостта, която имаме, когато сме преодолели някаква трудност. Това е моментът, когато се радваме на плодовете на нашите усилия, както земята се радва на Слънчевите лъчи.

18.  Пентаграм – Музика: Учителя, текст: Олга Славчева, аранжимент Георги Стратев. Пентаграм е последното упражнение от третия последен дял на Паневритмията – символ на петте велики принципа: Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел. Това са петте качества, които трябва човек да изработи в себе си, за да стане съвършен. Пентаграмът е стредство за духовното повдигане.

ДЪРЖАВНА   ОПЕРА – Р У С Е   Сезон 2014 / 2015

21 юни, неделя, 11:00 часа
зала Филхармония

ГЛАСЪТ НА ДУШАТА

КОНЦЕРТ с музика на Учителя
Беинса Дуно

Участват:
  • Гиргина Гиргинова – сопран
  • Росица Георгиева – цигулка
  • Павлинка Стефанова – цигулка
  • Елизабета Николова – виола
  • Богдана Пенева – виолончело
  • Божена Петрова – пиано
Аранжименти:

Гиргина Гиргинова
Гиргина Гиргиновавсички новини от Държавна опера - Русе »

профил на Държавна опера - Русе »

всички новини октомври » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker