Театрални новиниПрограма май 2015 на Център за култура и дебат "Червената къща"

24.04.2015

Музикално общество „Александър Скрябин” в България в сътрудничество с „Арт-панорама”
Квартет Vocali5simo
ОПЕРЕН КОНЦЕРТ
05. май/19:00/зала Пеша Николова

Сдружение „Нейно Величество Тенджерата под налягане“ No Movement No Sound
ПРЕДСТАВЛЕНИЕ
07. май/19:30/Червена зала

В пространство само с няколко електрически крушки, двама души са се концентрирали върху тънката граница между движението и невъзможността да се движиш, дишането и недишането, тишината и звука, тъмнината и светлината.
Космонавт
МУЛТИЖАНРОВ СПЕКТАКЪЛ
08. май/20:00/Червена зала
Проект, реализиран със средствата на движенческия и предметния театър, звуковата инсталация и радиотеатъра. Представлението възстановява неуспешния полет на космическия кораб „Союз-1” през 1967 г., по време на който руският космонавт Владимир Комаров умира. Валентина Комарова е съпруга на Владимир.
Блек Фламинго Пъблишинг ООД
Най-сетне край
МОНОСПЕКТАКЪЛ
11. май/19:30/Червена зала
по Петер Турини
Един човек излиза на сцената и заявява, че ще брои до хиляда и ще се самоубие. Какво се е случило? Дали ще изпълни обещанието си?
Номадска танцова академия и Номад Денс Академи – България
Адвокати на танца - мeждународна застъпническа среща за съвременен танц
ДИСКУСИИ РАБОТНИ СЕСИИ
13,14,15 Май/10:00-19:00/Червена зала, зала Гъливер
  • „Адвокати на танца” включва дискусии, работни сесии и артистични интервенции, посветени на търсене на възможности за трайно развитие на съвременния танц в България, на Балканите и в Европа посредством насърчаване на сътрудничеството между артисти, културни оператори, донорски организации и публични институции. Срещата се реализира се съвместно с балканската мрежа Nomad Dance Academy, с Life Long Burning - проект, подкрепен от програма „Култура” на Европейския съюз за устойчива подкрепа на полето на съвременния танц и пърформанс в Европа и се провежда под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Организира се от Номадска танцова академия-България, Брейн Стор Проджект, Информбюро, Платформа “Нови драматургии”, с подкрепата на Програма Култура” на Столична община, Министерство на културата, Гьоте-Институт България и др.

„Брейн Стор Проджект”,  Асоциация „Информбюро”, Център за култура и дебат „Червената къща”
Антистатик – VIII Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс
ФЕСТИВАЛ
15.-21. Май/Червена зала, зала Пеша Николова
  • Говорите ли танц? Осмото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” въвежда нови езици и кодове на общуване между публиката и съвременния танц. Програмата включва осем авторски продукции на артисти, които представят едни от най-новите тенденции на международната и българска сцена, като влючва още лекции и презентации.
Фестивалът се реализира в Центъра за култура и дебат „Червената къща”, Младежки театър, Дерида Денс Център, МОЗЕЙ, Нов театър - НДК, Галерия „Кредо Бонум”, Университетски театър - НБУ, Университетски театър „Алма Алтер”. Събитието е част от Културния календар на Столична община и се реализира са подкрепата на Гьоте-Институт България, Министерство  на културата, Почетното консулство на Еквадор в България, Австрийското посолство, платформа „Aerowaves”,  подкрепена от програма „Творческа Европа” и оперирана за България от Derida Dance Center.Повече информация на www.antistaticfestival.org.

Aнтистатик – VIII Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс
Кинестетик проджект
Саломе
ПЪРФОРМАНС
15. май/21:00/Червена зала
Кинестетик Проджект съществува вече 6 години и хореографът и визуален артист Мирослав Йорданов е развил разпознаваем почерк в българския съвременен танц. В последните си работи той изследва заряда за ексцес и функцията на тялото като убежище на желанието в образи на културното въображение, добили статут на икони. В „Саломе” обект на интерес е женският образ Саломе от библейската притча до съвременни интерпретации.
Хореография: Мирослав Йорданов; музика: Емилиян Гацов – Елби; графичен дизайн: Георги Шаров; изпълнение: Мирослава Захова.

Aнтистатик – VIII Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс
Как да коментираме едно представление: методът „Feedback”
ФИЛМОВА ПРОЖЕКЦИЯ И ДИСКУСИЯ
18. Май/16:00/зала Пеша Николова

За артиста получаването на мнения, критика или въпроси за неговата работа е особено важно, за да разбере как тя се възприема и какво постига. Едно от водещите в Европа училища за изпълнителски изкуства DasArts в Амстердам разработва специален метод за структуриране процеса на даване на обратна връзка „Feedback”. Представянето му включва филмова прожекция и коментар от Младен Алексиев, театрален артист и студент в DasArts.

Български хелзинкски комитет
Изкуство в чекмедже
ИЗЛОЖБА
18. май/18:30 – откриване
19. май-2. юни/всеки ден от 10:00 до 19:00/зали Безименна, Гъливер, Андрей Николов

Изложба на млади автори - скулптура, графика, живопис, книга и печатна графика.
Участници: Георги Георгиев, Зоран Мише, Иван Матеев, Марта Райхел, Минчо Тодоров, Рафаила Райкова, Светлин Демирев, Стефан Коцев.

Български Хелзинкски Комитет
Клуб Обектив: Далече от очите на обществото или за реформата на грижите за хора с психични разстройства в България
ДИСКУСИЯ
19. Май/10:00/Червена зала

Деинституционализацията на възрастни хора с психични разстройства започна преди десетилетие с предоставяне на първите услуги „в общността”. Десет години по-късно, малка част от нуждаещите се хора имат достъп до тези услуги. За мнозинството, институциите остават единствена възможност за получаване на грижи. Какви са реалните хуманни алтернативи на институциите? Какво бе качеството на институционалната грижа през 2014 г.? Как законът подкрепя изхода от институциите? Какво бе качеството на институционалната грижа през 2014 г.? Как законът подкрепя изхода от институциите? В последните 30 минути млади автори ще покажат творбите си, защото категорично отказват да ги затворят  в чекмеджето. Защо днес творчеството на младото поколение автори все по-често е „заключено в чекмеджето“, вместо да бъде изложено пред публика?

Театър - Студио Персона
Росмерсхолм
ТЕАТЪР
19:30/Червена зала
Темата за свободата и нейната неизбежна връзка с моралния избор за смъртта като отчаян жест в търсене на отхвърления Бог прави от пиесата, в която са отразени драматичните последни три дни от живота на последния потомък на стар аристократичен род, послание от предмодерността към постмодерността. В кое сме същите и в кое различни?
Студио за документален театър „Vox Populi”
Невидими №1
ВЕРБАТИМ ТЕАТЪР
20. Май/19:30/Червена зала
  • „Невидими” №1 е първо представление от тематичната поредица „Невидими”, която изследва маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи и техните проблеми. „Невидими” №1 се фокусира върху хората с физически увреждания и прави задълбочено изследване на темите за изолацията, движението и силата на духа. Уникалният „вербатим” метод дава възможност на актьорите максимално достоверно да представят разказите на реалните хора, а на публиката – да усети енергията на прототипите и да бъде ангажирана на по-дълбоко емоционално ниво. Режисьор: Неда Соколовска; сценография: Деница Аргиропулос; хореография: Garage Collective; с участието на Юлиян Боянов, Йонко Димитров, Любомир Любенов и Деница Петкова; със специалното участие на Велислав Велчев.

Културен шок – група за разговори между хора от целия свят
СРЕЩА
21. Май/19:00/зала Пеша Николова
  • Целта на групата е хора от различни националности да се срещнат и да изследват заедно въпроси, свързани с живота извън родината и по-конкретно с живота в България. Как се чувстват чужденците в България? Как българите приемат чужденци? Какво е културен шок и как се преодолява? Къде е у дома? Какво ни води насам и какво ни задържа?

Театрална компания Момо
Self Made – премиера
ТЕАТЪР
21,22 Май/19:30/Червена зала

Случвало ли ви се е да сте със своето тяло в една стая? Какво ще си причините взаимно? Лично за огледалото, прегръдката на самотата, яростта, безсмислието, споделянето и някои други...
Театрален експеримент на Юлиана Сайска, Елена Димитрова, Ралица Тонева, Емилиан Гацов-Елби и Веселин Димов.

II Фестивал-лаборатория NEDRAma-International
ФЕСТИВАЛ
25.-30. май/Червена зала, Red B&B
25. май/11:00/Червена зала

Начало на лабораторните работи

NEDRAma-International
Съвременната ситуация в Русия през погледа на младите хора
ПРОЖЕКЦИИ
25. май/19:00/Червена зала

Представяне на документални филми на студенти от независимата школа на Марина Разбежкина („Кинотеатр”, Москва, Русия).

NEDRAma-International
За старите хора – премиера
ТЕАТЪР
26. май/19:30/Red B&B

Представяне на документалния спектакъл на Георг Жено (Германия) с млади български артисти, последвано от дискусия.
С покрепата на: Гьоте-Институт България.

NEDRAma-International
До теб
ТЕАТЪР
27. Май/19:30/Червена зала

Документално представление, базирано на интервюта с жени и деца, преживели домашно насилие. 140 000 000 – приблизителният брой на жените, жертви на домашно насилие в световен мащаб. 1 816 250 – приблизителният брой на жените, станали жертви на домашно насилие в България. 7 – броят на жените, които умират в следствие на домашно насилие в България всяка година. 120 000 - приблизителният брой на жените, станали жертва на сексуално насилие в България.
NEDRAma-International
Rubbish Institute
Да купиш история
ТЕАТЪР
28. Май/15:00/Червена зала

Тенденциозното подменяне на автентичната градска среда с корпоративни издънки и механики, бавно но сигурно обрича обществата на стерилизация. Крайно не благоприятната атмосфера за индивидуално съществуване, отнема същността на човешката природа. Човекът е застрашен като единица. Неговата лична история тенденциозно бива пренебрегвана. Това автоматично го поставя в ситуация на геноцид спрямо свободното и емоционалното общуване.
NEDRAma-International
Група за интердисциплинарни проекти „Democracy.doc”
Страх в Украйна
ВИДЕОИНСТАЛАЦИЯ
28. май/20:30/Червена зала

Идеята на проекта възниква преди година, когато гражданите на Киев излизат на улицата, за да защитават своите граждански права и човешко достойнство. Документални разкази на хора, свидетели на събитията, и предмети, които Георг Жено е донесъл от малкото градче Николаевка. Заедно с видео инсталацията (дело на един от най-добрите немски рекламни режисьори) те се превръщат в артефакти, в смислови обекти, чрез които може да се преживее онова, което се случва в Украйна.
  • Автор на проекта: Георг Жено (Германия); видео: Бенжамин Бретшнайдер (Германия); консултанти: Елена Марго (психотерапевт, Русия), Наталия Ворожбит (Украйна). С подкрепата на организацията „Новый Донбас”.

NEDRAma-International
Студио за документален театър „Vox Populi” и Център за култура и дебат „Червената къща”
Установено при огледа
ДОКУМЕНТАЛНА ДРАМА
29. май/19:30/Червена зала

През юли 2011 в Борисовата градина е намерено убито момиче и тази трагедия влиза задълго във водовъртежа на медийното внимание. Невинно задържан „клошар”, медии-хиени, разследващи полицаи, журналист-гуру на цяло поколение, а накрая и осъден... Раждат се героите на един стряскащ разказ за това как ежедневно, безцеремонно и „невинно” погазваме достойнството на другия.
За да се доставят зрелища към хляба, и „обществено спокойствие”.
NEDRAma-International
Фокус Млад полски театър
Ескизи
УЪРКШОП
30. май/17:30/Червена зала
  • Резултат от лабораторната работа на младите полски режисьори Магда Шпехт, Шимон Адамчак, Михал Кмечик и младите български актьори в рамките на втория фестивал NEDRAma-Intеrnational.

NEDRAma-International
Полският театър non-fiction
ЛЕКЦИЯ
30. май/20:00/Червена зала
  • Лекция на Роман Павловски (театрален критик, Полша). Фокус Млад полски театър се провежда с подкрепата на Полски институт София.
всички новини от Център за култура и дебат "Червената къща" »

профил на Център за култура и дебат "Червената къща" »

всички новини октомври » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker