Театрални новиниМузикалният октомври на Държавна опера-Русе

21.10.2014

Музикалният октомври на Държавна опера-Русе
Държавна опера-Русе започна своето октомврийско музикално пътешествие с неустоими предложения за почитателите на класическата музика. На 3 октомври уникална изложба на големия майстор-анахронист Иван Иванов-Йоаний украси фоайетата на театъра. 34 маслени платна пресъздават картини от музикалната история на театъра през погледа на ексцентричния талантлив русенец. Идеята тръгва от непринуден разговор между художника и директора на Русенската опера диригентът Найден Тодоров и съвсем скоро лицата на Русенската опера оживяват в оригинални картини – всяка със своята история. Публиката ще има възможността да се радва на луксозното обкръжение на всеки спектакъл в програмата на Операта до края на нейния творчески сезон.

На 9 октомври Русенската опера гостува със своята постановка на операта „Набуко” от Джузепе Верди на сцената на ДКС ”Васил Левски” в старопрестолната столица Велико Търново. Пълната зала и нестихващите аплодисменти на възторжената публика отбелязаха летящия старт на едно дългосрочно сътрудничество и множество предстоящи гостувания на Русенската опера във Велико Търново с поредица от спектакли и концерти. В спектакъла на операта „Набуко” участваха Баясгалан Дашням в ролята на Абигайл, Венцеслав Анастасов – Набуко, Момчил Миланов дебютира в ролята на Захария, Петя Цонева – Фенена, Стоян Даскалов – Измаел, оркестър и хор на Държавна опера-Русе. Диригент Владимир Бошнаков. На 19 ноември Държавна опера-Русе ще представи на търновска сцена един от най-впечатляващите си спектакли - на операта „Аида” от Джузепе Верди.

Ново! „Сцена Ателие” - Камерна опера в Русе

Премиерата през октомври

На 29 октомври Камерна опера с артистичното име „Сцена Ателие” ще отвори врати в достолепната зала Филхармония. Официалното откриване ще бъде с премиерния спектакъл на талантливия режисьор с нестандартни идеи Огнян ДрагановПроцесът Мерилин Монро” камерна опера от Роланд Баумгартнер, либрето Джейрон Тино. Спектакълът ще дирижира Андрия Павлич /Босна и Херцеговина/, а костюмите са дело на Първолета Чавдарова – Летиция. Участват: Стоян Стоянджов, Пламен Троански, Анита Шишкова, Теодора Чукурска, Пламена Ангелова, Евгения Явашева, Илия Деведжиев и Студио за модерен балет „Фрийдъм“.
Авторът Роланд Баумгартнер (1955) е с впечатляваща биография. Учи пиано и тромпет във Виенската консерватория. През 1979 г. заминава да специализира при Ленард Бърнстейн. Занимава се активно с диригентска дейност, дирижирал е оркестри като Пражката филхармония, Филаделфийската филхармония, Виенски фестивален оркестър, Симфоничния оркестър на Болшой театър. Композира филмова музика, включително „Смъртоносни игри, „Дъщерята на Йосиф“, „Али Баба“ и др. Работил е за поп изпълнителите Енгелберт Хъмпърдинг и Питър Хофман. Най-голямата му оркестрова творба Missa Pacis (World Peace Fair) е посветена на 200 -годишнината от създаването на Конституцията на САЩ. Представена е в Бон и Линц, в сътрудничество с Брукнеровия фестивал и Австрийската обществена телевизия (ORF). По повод 100- годишнината от началото на Hollywood създава специална симфонична поема, издадена през 1996 г. на CD. Роланд Баумгартнер е първият западен композитор, по чиято музика е реализирана филмовата версия на балета „Али Баба“ - копродукция между бившия СССР и САЩ. В него участват солисти на балета Атланта и Болшой балет, а либретото е написано от дъщерята на бившия съветски външен министър Манана Шеварднадзе. През 2004 г. Баумгартнер създава мюзикъла „Къщата на мечтите“, посветен на австрийския художник Фриденсрайх Хундертвасер. През 2008 г. написва  „Opera Mystica“ по текстове на Конфуций, Буда, Исус, Авраам и Мохамед, чието послание е диалога между културите. През 2010 г. композира неоромантичната опера "Лутър", представена в театър „Хоф“  и в Байройт, а след година и операта "Светът на Хофман" за Театър „Хоф“ в Бамберг.
„Процесът „Мерилин Монро“ е последната творба на известния композитор. Сюжетът разглежда именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството.
Красотата поражда ли омраза? Една параноя никога ли не е безпочвена? Това са двата основни въпроса, на които се търсят  отговорите в постановката. Ще оживеят познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, пораждат противоречиви реакции. От актриса-икона до „уличница”. Именно затова е образуван съдебен процес, в който й се дава  възможност с всички средства да се защити. А дали това е възможно, решава публиката /журито от съдебни заседатели/, провокирана в края на операта-съдебен процес да даде своя  глас ЗА или ПРОТИВ.

Русенската опера представя операта „Риголето” на Верди в Националния дворец на културата на 31 октомври

На 31 октомври, от 19.00 часа Русенската опера ще гостува на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата с една от най-обичаните опери на всички времена - „Риголето” от Джузепе Верди. След впечатляващото представяне на операта „Тоска” от Пучини  миналата година и на незабравимия спектакъл на операта „Хофманови разкази” от Офенбах през юни в зала 1 на НДК Русенската опера идва отново със звезден солистичен състав, своя брилянтен хор и виртуозен оркестър. Столичани ще могат да се потопят в автентичната атмосфера на Италия през 16 век, когато се развива действието в музикалната драма и да се насладят на великолепието на музиката на вердиевия шедьовър. Опера, в която от начало докрай се докосваме до музикалното съвършенство на гениалния композитор – като се започне от арията на Херцога в първо действие „Questa o quella”, хоровите хитове “Zitti, zitti” и “Duca, Duca”, арията на Джилда „Gualtier Malde... Caro nome”, разтърсващата ария на Риголето “Pari siamo”,  арията на Херцога “La donna e mobile” и феноменалния квартет в трето действие „Bella figlia dell'amore”... В ролята на Джилда гостува италианската оперна прима Шила Кристиано, която именно с тази роля бележи най-големите си професионални върхове. В ролята на Херцога на Мантуа ще й партнира топ тенорът Камен Чанев – певец със стремителна възходяща международна кариера с изяви  по най-големите световни оперни сцени. Александър Крунев ще се представи в  своята знакова роля на придворния шут Риголето. На диригентския пулт ще застане Найден Тодоров, който и тази година прибави към своята златна колекция още една напълно заслужена награда – престижния приз „Емил Чакъров” за цялостен принос към българската култура и високите му постижения в областта на музиката.

В спектакъла участват още талантливите солисти на Държавна опера-Русе Момчил Миланов – в ролята на Спарафучиле, Андреана Николова /Мадалена/, Йоланта Николаева /Джованна/, Стоян Стоянджов /Монтероне/, Евгени Ганев /Граф Чепрано/, Венета Димова /Графиня  Чепрано/, Владимир Попов /Маруло/, Александър Баранов /Борса/, Лиляна Харизанова /Паж/, Пламен Троански /Офицер/, оркестър, хор на Държавна опера-Русе.
Организатор на гостуването е Продуцентска къща Монте мюзик.

Концертната програма през месец октомври

На 14 октомври, вторник, от 18.00 часа в залата на Пантеона на възрожденците в Русе хорът на Държавна опера-Русе под диригентството на италианския диригент Роберто Рега ще представи бутиков концерт с избрани хорови творби от Чайковски, Брукнер, Рахманинов и Верди. Хорът на Държавна опера-Русе ще поднесе на почитателите на хоровото изкуство четири от деветте религиозни съчинения на П. И. Чайковски, Christus fachtus est от Антон Брукнер, шест хора от Рахманинов и за финал ще прозвучи мистичния хор от операта „Силата на съзбата” ...La Vergine degli angeli...със солист Стелияна Димитрова – талантливата хормайсторка на Държавна опера-Русе.

Симфоничен концерт с богата програма ще представи Русенска филхармония на 24 октомври от 19.00 часа в зала Филхармония. Увертюра „Леонора” от Лудвиг ван Бетховен, „Прелюдии” на Ференц Лист и Симфония №9 от Антонин Дворжак ще прозвучат под диригентството на португалския диригент Марио Матеус.

„Венецианска загадка” е следващото бижу в афиша на Държавна опера-Русе отново под диригентската палка на Роберто Рега. Камерен състав на оркестъра на Държавна опера-Русе и солистите обоисти Габриела Гешева, Светлана Анчева, Павел Пенев и Пламен Павлов ще изпълнят концерти за обой и оркестър от Алесандро Марчело, Томазо Албиниони и Ермано Волф-Ферари. Концертът ще се състои на 28 октомври, от 19.00 часа в зала Опера.

Артисти от цял свят в спектаклите на операта „Травиата” от Верди на сцената на Русенската опера

На 24 и 25 октомври, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Русе ще се състоят спектаклите на операта „Травиата” от Джузепе Верди със съдействието на Compania d’Opera Italiana di Milano и Schlote Productions. Диригент Владимир Бошнаков, режисьор Корина Босковски, художествено осветление Норберт Венгорц. Участват Сесилия Берглунд, Анна Бординон, Чинция Чентонца, Леон де ла Гуардиа, Паоло Лардизоне, Томас Йан,
Валентино Хванг, Добромир Момеков, Мариела Александрова, Невена Георгиева, Йоана Арабаджиева, Петя Александрова, Мариана Лазар, Петър Петров');return false;" onmouseout="hideToolTip()">Петър Петров, Деян Върбанов, Стефан Пенчев, Найден Камарашев, Георги Бозвелиев, Георги Ганчев, Даниел Меса и др., хор и оркестър на Държавна опера-Русе.

На балет през октомври
След бляскавото представяне на любимия класически балет „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски с великолепното участие на Весела Василева, Даниел Тичков, Огнян Иванов, Светослав Маринов, Станислава Караджова, Моника Илиева, Моника Илиева, Галина Христова, Ирена Барбукова, Александър Марков, Беатрис Ралева, солисти и кордебалет на Държавна опера-Русе, балетната програма на Държавна опера-Русе продължава със спектакъла РОМЕО И ЖУЛИЕТА и ПОЛЕТ КЪМ СВЕТЛИНАТА по музика на Чайковски, Гершиун, Масне, Пиацола, Росини на 27 октомври, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Русе. Хореографията и режисурата са на Силвия Томова, художник на декора и костюмите е Салваторе Русо. Зрителите ще могат да се насладят на майсторските изпълнения на своите любими балетни артисти Весела Василева, Даниел Тичков, Галина Христова, Милен ХаралампиевГрета Георгиева, Светослав Маринов, Йордан Кръстев, солистите и кордебалета на Държавна Опера Русе в едни красив и изпълнен с цветове и романтика спектакъл.

За децата

На 28 октомври от 10.30 и от 12.30часа Държавна опера-Русе кани своите малки зрители на балетния спектакъл за деца по музика на Камий Сен-Санс ЗВЕЗДНИЯТ МИГ НА МАЛКИЯ СТЕФЧО ИЛИ КАРНАВАЛ НА ЖИВОТНИТЕ. Хореографията е на Йордан Кръстев, репетитор Марияна Захариева, маските са на Янка Дойчинова, мултимедия и специални ефекти Теодор Цаков, асистент режисьор Елена Колева. Костюмите са проектирани и изработени в шивашкото ателие на Държавна опера-Русе. 

Великолепната музика на Камий Сен-Санс, е допълнена с познати за младите зрители съвременни поп мелодии. Характерните животински образи са претворени от солистите и кордебалета на Държавна опера-Русе. Улични танци и класика си подават ръка в един динамичен, весел и трогателен спектакъл. Хореографът Йордан Кръстев търси обединяващата сюжетна линия на всички независими една от друга музикални картини в „зоологическата фантазия” на Камий Сен-Санс. И това е историята на малкия Стефчо. Стефчо е талантлив млад танцьор, който решава да опита шанса си в съвременно шоу. Стефчо преживява своето първо разочарование. Строгото жури безпощадно го елиминира от конкурса. Отчаян Стефчо попада в един различен свят и там среща своите нови приятели – лъва, слона, магарето, костенурката, рибката, кукувицата, птичката, красивия лебед... И изведнаж всичко се променя. Стефчо открива радостта от смеха и приятелството, чувства се обгрижен и щастлив. Разбира, че в живота има много по-важни неща! И тогава започва Карнавалът на животните и той танцува заедно с всички  своя звезден танц!

Предварителна продажба на билети
Каса Опера: понеделник – петък 09:00-20:00ч. , тел: 082825037
Каса Филхармония: вторник – четвъртък 16:30-19:30 и петък 14:30-19:30,
тел: 082/825031;  0878218685
Билетна каса на Канев център в Технически университет тел. 0878 488 802
www.ruseopera. com

Процесът Мерилин Монро
Процесът Мерилин Монро
Риголето
Риголето
ЗВЕЗДНИЯТ МИГ НА МАЛКИЯ СТЕФЧО ИЛИ КАРНАВАЛ НА ЖИВОТНИТЕ
ЗВЕЗДНИЯТ МИГ НА МАЛКИЯ СТЕФЧО ИЛИ КАРНАВАЛ НА ЖИВОТНИТЕ
ПОЛЕТ КЪМ СВЕТЛИНАТА
ПОЛЕТ КЪМ СВЕТЛИНАТАвсички новини от Държавна опера - Русе »

профил на Държавна опера - Русе »

всички новини юли » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker