Театрални новиниБългарската селекция на международния театрален фестивал "Варненско лято"

26.05.2014

Под мотото „Театър и общество: отново за хуманността” в нея са откроени 10 постановки от афиша на изминаващия театрален сезон

Десет постановки от София, Варна, Пловдив, Плевен и Враца съставят българската селекция на 22-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято”, който ще се проведе в морския град между 1 и 11 юни 2014. Основната българска програма се очаква с голям интерес от публиката, а поканата за нея е желано признание от професионалната общност. Всяка година нейният селекционер се избира от членовете на Българската асоциация за театър. За тазгодишното издание това е изтъкнатият театрален критик, изследовател и преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство проф. Камелия Николова. Мотото на селекцията й е „Театър и общество: отново за хуманността”, като с нея си поставя за цел да събере във фестивалния афиш онези постановки от актуалния сезон, които по високо професионален, ярък и въздействащ начин „разглеждат теми и казуси, свързани с потребността от хуманност в днешния свят, с възможностите за диалог и разбирателство между хората, между различните общности и култури, между личността, институциите и държавата”. Резултатът е богата и разнообразна откъм присъствие на театри от цялата страна програма, поставяща значими за съвремието ни въпроси.

Началото на фестивала ще бъда поставено на 1 юни на сцената на Драматичен театър – Варна с продукцията на Народния театър „Духът на поета” от Стефан Цанев под  режисурата на Маргарита Младенова. В нея Христо Мутафчиев се превъплъщава в министър-председателя и бивш революционер Стефан Стамболов, а Валентин Танев – в писателя Захарий Стоянов. Между тях се разгаря болезнен въображаем спор, в който тревожно се надига въпросът как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори – без  преврати, с официалното съгласие на народа и с всички лостове на демокрацията. В спектакъла  може да се види и младият актьор Павлин Петрунов, номиниран за наградата „Аскеер” 2014 за поддържаща мъжка роля. Маргарита Младенова участва с още една постановка - „Г-н Пунтила и неговият слуга Мати” по знаменитата пиеса-притча на Бертолт Брехт, продукция на Младежкия театър. Заедно с неговите изявени актьори начело с Герасим Георгиев – Геро, тя разказва под формата на необичаен мюзикъл, съчетаващ сатира, политическо кабаре и пародия, за един свят, в който никой не е господар на себе си.

С актуалния въпрос - какви шансове имат истината и личната свобода в едно напълно подвластно от икономически интереси общество – се занимава успешният млад режисьор Крис Шарков в постановката „Народен враг” от модерния класик Хенрик Ибсен, продукция на Плевенския театър. В селекцията е включена и епичната постановка „Възвишение” (Драматичен театър – Пловдив) на режисьора Иван Добчев по едноименния роман на писателя Милен Русков, обявен единодушно от критиката за литературното събитие от последните години. Постановката пренася във възрожденски времена. Отличеният с наградата „Икар” 2014 за режисура Иван Добчев отново се вглежда в образа на българския бунтовник-революционер с неговите противоречия, като събира на сцената силен актьорски състав с Асен Блатечки, Бойко КръстановИвайло Христов, младите Красимир Василев (номинация „Икар” 2014 за дебют), и Елена Кабасакалова и др. В 19 век, но с особено актуално значение, отвежда и постановката „Ревизор” от Гогол под режисурата на Пламен Марков, с която театърът-домакин участва в селекцията, с номинация за „Икар” 2014 за зрелищната сценография на Мира Каланова и водеща мъжка роля на Стоян Радев.

Темата за користолюбието и неговото разобличаване присъства в още два подбрани спектакъла и то по пиеси на големи класици на световната драматургия. Във „Волпоне” от великия драматург на Елизабетинска Англия Бен Джонсън се изрежда цяла галерия от образи на алчността и стремежа за самооблагодетелстване, като накрая всеки попада в собствения си капан. В стилния прочит на комедията режисьорът Здравко Митков (Сатиричен театър) е заложил на майсторско шлифоване на всеки от тях, поверени на прочутите комедийни таланти на българска сцена - Георги Мамалев, Стефан Щерев - Чечо, Антон Радичев, Нона Йотова и др. Лилия Абаджиева пренася пък със „Скъперникът” в класицистичния комедиен свят на Молиер с номинираната за наградата „Икар” 2014 за режисура постановка на сцената на Малък градски театър „Зад канала”. Сцената прилична на театрална кутия-играчка, прецизно оркестрираща подобаващите за жанра интриги, романтика, сантимент и неизменните поуки. В христоматийния образ на скъперника Арпагон блести Владимир Пенев („Икар” 2014 за водеща мъжка роля, номинация за „Аскеер” 2014), а в ролята на Клеант – Алексанъдр Кадиев („Икар” 2014 за поддържаща мъжка роля, номинация за „Аскеер” 2014).

Сред това множество от сатирични комедии и епични разкази, в селекцията са включени и два интимни по форма и съдържание спектакъла. Единият от тях е „Невидимите 3: Дом” на добилата голяма популярност и признание независима формация за документален театър „Vox Populi”. Тя наложи на българска сцена жанра на т.нар вербатим (от лат. „дословно”) театър, в който представленията се основават на документални интервюта и сценичното  възпроизвеждане на техния изказ и форма. В „Дом” (режисьор Неда Соколовска) от сцената прозвучават историите на няколко софийски бездомника, с които екипът се е срещал. Истории за необяснимите превратности в живота и силата да се справяме с тях.  „Още веднъж, ако позволите” (Драматичен театър – Враца) на известния канадски автор Мишел Трамбле пресъздава задушевна и в същото време безжалостна изповед на сина към майката и на майката към сина, едно пътуване на двама души един към друг. Талантлив едновременно комедиен и драматичен дует между именитата актриса Станка Калчева и един от водещите актьори на врачанския театър - Анастас Попдимитров под режисурата на Николай Поляков.

Заглавието от българската селекция, с което фестивалът ще закрие, е продукцията на Театър „София” - „Г-жа Министершата”, от класическия майстор на комедията Бранислав Нушич, режисьор Недялко Делчев. Едновременно като остра политическа сатира и като находчив анекдот тя показва как простоватата съпруга на новоизлюпен политик за една сутрин се превръща във властолюбива министерша. Под кожата й с много хъс и талант влиза Лилия Маравиля, отличена с наградата „Икар” 2014 за водеща женска роля.    

Какъв е днешният театър през фокуса на Международния театрален фестивал „Варненско лято” 2014 ще обсъждат театрални специалисти в отворена дискусия на 9 юни във ТМПЦ – Варна, Драматичен театър Фоайе, Първи балкон, Програмата на 22-ото му издание включва още заглавия в традиционните му модули от международна селекция, театрална витрина от продукции, представяща най-новото от съвременния български театър и танц и редица интересни паралелни събития.      

Следете програмата на фестивала на www.theatrefest-varna.org и на нашия фейсбук профил www.facebook.com/varnasummer.fest.
Следете програмата на фестивала на www.theatrefest-varna.org и на нашия фейсбук профил www.facebook.com/varnasummer.fest.

МТФ „Варненско лято” 2014 се организира от Фондация „МТФ „Варненско лято” със съорганизатори Министерство на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър. Негови домакини са ТМПЦ – Драматичен театър „С. Бъчваров“, Куклен театър – Варна, Градска художествена галерия „Б. Георгиев“, Галерия „Графит“, Археологически музей – Варна. Реализира се с подкрепата на, ОББ, Фондация „Арт офис“, Сдружение „Антракт“, Национален фонд „Култура“ и др.

Медийни партньори: БНТ, БНТ2, Телевизия „Черно море“, Радио „Дарик“, БНР Радио Варна, вестник „Черно море“, вестник „Народно дело“, „Литературен вестник“, сайтовете: moreto.net, petel.bg, въпреки.com, blister, mymir.bg
 За повече информация: Зорница Каменова
Тел.0896 890 885 / Имейл: zornica_kamenova@uba.bgвсички новини юли » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker