Театрални новиниESSL ART AWARD CEE 2011 - powered by bauMax and Vienna Insurance Group

28.05.2011

ESSL ART AWARD CEE 2011  - powered by bauMax and Vienna Insurance Group
03 – 26 юни 2011, Галерия Академия -  Национална художествена академия, София 1000, ул. Шипка 1

В подкрепа на изкуството в 7 страни от Централна и Източна Европа

ESSL ART AWARD CEE се заема със задачата да открие актуалните тенденции в съвременното изкуство в България, Хърватска, Румъния, Словакия, Словения, Чехия и Унгария.

Наградата за млади творци е инициирана от австрийското семейство-колекционери Агнес и Карлхайнц Есл и се организира със съдействието на експерти, музеи и академии по изкуствата в страните, в които семейната компания bauMax присъства.

По този начин семейство Есл се ангажира и с подпомагането на млади творци и дава решителни импулси за развитие на културния пейзаж в Европа. От 2005 г. до днес наградата за съвременно изкуство е връчвана вече 4 пъти, а тази година за първи път това ще се случи и в България.

Изложба на номинираните в седем европейски столици

Жури от квалифицирани експерти от всички страни-участници избра по 10 финалисти от страна сред повече от 400 кандидатури на студенти по изкуство. Във всяка от седемте столици се организира изложба на номинираните през май и юни 2011 г.

С ESSL ART AWARD CEE ще бъдат наградени по двама от номинираните творци от всяка държава, а един от тях ще получи и специална покана за изложба (Special Invitation) от VIENNA INSURANCE GROUP (VIG).

Акцентите, които се разкриват в рамките на изложбата на номинираните за ESSL ART AWARD CEE, хвърлят светлина върху множество актуални въпроси:

Какво се създава в университетите и академиите по изкуствата?

Какви социални, обществени, политически и икономически въпроси занимават съвременните млади творци?

Какво е мястото на екологичните и джендър проблемите?

Какво ще бъде значението на фигуративната живопис през следващите години?

Ще се установи ли фокус върху определен вид изкуство?

Спектърът на изложените творби обхваща различни изразни средства: графика, живопис, скулптура, видео, инсталация, фотография, нови медии и др.

Вечерта на номинираните в София

В София вечерта на номинираните ще се проведе на 3-ти юни 2011 от 19:00 часа в Галерия Академия на Националната Художествена Академия. По случай официалното откриване на изложбата обръщение към присъстващите ще отправят Министърът на културата Вежди Рашидов, ректорът на НХА проф. Светослав Кокалов, д-р Мария Василева и председателят на управителния съвет на bauMax Мартин Есл.

Номинираните за ESSL ART AWARD CEE в България са Албена Стефанова Баева, Зоран Георгиев, Велислава Георгиева Гечева, Елена Калудова, Бояна Койнова Койнова, Никола Михов, Златин Орлов, ДАМА-09, Юлияна Текова и Минко Йовчев.

За ESSL ART AWARD CEE

Всеки от общо четиринайсетте победители от всички страни ще получи награда на стойност 3 500 евро и ще участва в организираната в рамките на Музея Есл изложба - >ESSL ART AWARD Exhibition<, която ще се състои от 02.12.2011 г. до 12.02.2012 г. По случай изложбата ще бъде издаден подробен каталог, чрез който творците ще бъдат представени в интернационален мащаб.

В рамките на вечерта на номинираните единият от двамата победители ще получи и специална покана за изложба в изложбената зала на VIENNA INSURANCE GROUP във Виена (Wiener Ringturm).

История на успеха на съвременното изкуство: Музеят Essl и bauMax

Основаният през 1999 г. Музей Essl е най-големият частен музей в Австрия и приютява една от най-значимите колекции за съвременно изкуство в Европа с над 7000 произведения.

Семейството-колекционери Агнес и Карлхайнц Есл разкрива своята страст към съвременното изкуство още през 1950 г. Изключително успешната предприемаческа кариера, чийто тласък дава основаването на фирма bauMax, полага и основата на една значима колекция от произведения на съвременното изкуство. От съществено значение и за двамата съпрузи е да представят тази колекция пред широката общественост. Музеят организира международни изложби, представя творчеството на известни художници и отдава изключително голямо значение на подпомагането на изкуството.

Затова семейство Есл се ангажира в голяма степен и с насърчаването на млади творци в рамките на изложбите “emerging artists” и най-вече чрез организирането на наградите ESSL ART AWARD CEE.

Преди повече от 35 години семейство Есл открива първия bauMax магазин в Австрия. Днес семейната фирма се нарежда сред лидерите в областта на „Направи си сам” в Европа.

bauMax оперира над 150 хипермаркета в общо 9 държави в Централна и Източна Европа, като сред тях освен Австрия се нареждат още Чехия, Словакия, Унгария, Словения Хърватска, Румъния, България, а от 2010 г. вече и Турция

В областта на строителството, техниката, интериора и градината името на bauMax се асоциира с компетентност и новаторство. Освен като лидер в бранша „Направи си сам” bauMax заема челно място и сред най-добрите работодатели. С повече от 10 000 служители bauMax многократно се нарежда сред стоте най-добри работодатели в Европа.

Под мотото „Най-добри цени, най-добър асортимент и най-добро обслужване” bauMax се превръща в любимо място не само за майсторите, но и за малките строителни фирми и за всички, които разчитат на професионална помощ при ремонта и строителството на дома и градината. С концепцията за постоянно ниски цени, която е съобразена с потребностите на клиентите във всяка от страните, bauMax гарантира най-добра цена по всяко време. Цел е комфортът в дома да бъде достъпен за всеки по всяко време.

VIENNA INSURANCE GROUP – дългогодишен партньор

VIENNA INSURANCE GROUP е дългогодишен партньор на музея Essl и тази година съвместно с bauMax отново подкрепя наградите ESSL ART AWARD CEE. Участващите фирми-представители на Vienna Insurance Group са: Kvarner, Helios и Erste osiguranje в Хърватска, die Wiener Städtische в Словения, Kooperativa, Česká podnikatelská pojišt’ovna и Pojišťovna České spořitelny в Република Чехия, Kooperativa, Komunálna и Poisťovňa Slovenskej sporiteľne в Словакия, Union Biztosító и Erste Biztosító в Унгария, Omniasig, Asirom и BCR живото- и имуществено застраховане в Румъния, както и българските ЗАД Булстрад и Застрахователна компания „Български имоти” АД. Към държавите-участници в ESSL ART AWARD CEE за първи път тази година се присъединява и България.

VIG Special Invitations – Наградата на VIENNA INSURANCE GROUP

И тази година VIENNA INSURANCE GROUP продължава своя проект за подкрепа на изкуството – „VIG Special Invitations“, организиран в рамките на ESSL ART AWARD CEE. Идеята на проекта е единият от двамата победители в ESSL ART AWARD CEE да получи допълнителна награда „VIG Special Invitation“ нa стойност от 1000 евро, както и да участва в изложбата „VIG Special Invitations“, организирана в изложбения център на VIENNA INSURANCE GROUP (Wiener Ringturm) във Виена през месец май 2012 г., където ще представи свои творби.

„Поощряването на изкуството и културата е дълбоко заложено в нашата корпоративна философия и вече се радва на дългогодишна традиция. Подкрепяйки ESSL ART AWARD CEE се радваме да дадем своя принос към развитието на съвременното изкуство в тези страни от Централна и Източна Европа, в които и VIENNA INSURANCE GROUP присъства. Като успешен застрахователен концерн в тази част от континента виждаме като част от нашите отговорности и нуждата да подкрепяме културния живот в областта”, сподели Д-р Гюнтер Гайер, главен изпълнителен директор на VIENNA INSURANCE GROUP.

Котираната на борсата във Виена и Прага VIENNA INSURANCE GROUP (VIG) със седалище във Виена е една от водещите застрахователни компании в Централна и Източна Европа. Повече от 25 000 служители в 24 страни от региона предлагат на клиентите на компанията иновативни застрахователни решения, комбинирани с отлично обслужване.всички новини октомври » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker