Театрални новиниСОЛИСТИ – НАБУКО /9 май, Стара Загора и 17 май – НДК, София/

07.05.2014

СОЛИСТИ – НАБУКО /9 май, Стара Загора и 17 май – НДК, София/
НАБУКО – Крум Гълъбов

От ранна възраст Крум Гълъбов е солист на представителния Хор на пловдивските момчета, с който участва в многобройни концертни изяви. През 1994 г. година печели първо място в Международния музикален фестивал Варненско лято и стипендия в НМА Панчо Владигеров. Продължава своето певческо обучение във Висшата академия за музика и изящни изкуства. В периода 1996 - 2000 г. работи във виенския Burgtheater. От 2001 година е солист на Wiener Residenzorchester и Salonorchester Alt Wien, а през 2003 година има възможност да специализира при световноизвестната Гена Димитрова. През 2012 година участва в първата постановка на варианта на френски език на Дон Карлос в Teatro Argentino de la Plata, Буенос Айрес, както и в цяла Южна Америка. Има изяви с Националния симфоничен оркестър на Тайван и Beethoven Orchester, Бон, както и на Arena di Verona и Teatro Filarmonico във Верона, Италия. През 2013 година имаше изяви в постановката на Палячи в Teatro Lirico, Каляри, под режисурата на Франко Дзефирели. През лятото на миналата година участва в откриването на Фестивала Аполония в Созопол в концерт заедно със световноизвестната прима Красимира Стоянова. През 2014 година му предстоят многобройни участие в постановки у нас и чужбина. Но в самото начало на годината е дебютът на Крум Гълъбов на сцената на Държавна опера-Стара Загора като Кавалерът Белфиоре в комичната опера от Джузепе Верди „Крал за един ден”.

ИЗМАЕЛ- Орлин Горанов

Орлин Горанов (тенор) е единственият български певец, известен както в популярната, така и в оперната музика. Като малък пее в детския хор Бодра смяна, а по-късно в Ансамбъла на армията (до 1985). На върха на популярността си като поп певец, Орлин Горанов се насочва към оперната музика и завършва оперно пеене в НМА “Панчо Владигеров” (1990). Още като студент е поканен за солист на Пловдивската опера. Солист е и на оперите в Русе, Стара Загора,София, Бургас, Варна. Гастролира на редица оперни сцени в Европа, Америка и Азия. На сцената на Държавна опера-Стара Загора незабравимо бе участието му в спектаклите „Макбет“ и „Дон Карлос“ на режисьора Нина Найденова.

АБИГАЙЛ – Елена Баръмова

Елена Баръмова завършва оперно пеене в Музикалната академия "Панчо Владигеров" в София, в класа на Констанца Вачкова. През 2001/2002 специализира в майсторски клас на Гена Димитрова, а през 2003 г. - Курс Белканто с Гена Димитрова. Продължава обучението си в академия за млади оперни певци "Борис Христов" в Рим, при Мирела Паруто. Носителка е на редица престижни отличия от конкурси, сред които международния конкурс "Julian Gaiare" - Памплона, Испания с продуцент Хосе Карерас, лауреат на конкурса "Христо Бръмбаров", първа награда за най- добро изпълнение на унгарска и българска песен в Унгарския Културен Институт, София. През ноември 2006 г. Елена Баръмова печели втора награда и специалната награда на оркестъра на Международния оперен конкурс "Rijeka Belcanto", Хърватска. Критиката пише за българската певица: "Сопраното Елена Баръмова се представи с Ария на Абигайле от "Набуко" на Верди, като предложи една интензивна и изразителна интерпретация. Надарена с великолепен и мощен глас с драматичен тембър, Баръмова демонстрира голям гласов потенциал и голяма концентрация." Елена Баръмова e гастролирала в Италия, Франция, Испания, Португалия, Холандия, Белгия, Швейцария, Австрия, Чехия, Германия, Полша, Естония, Япония, Тайван, Корея, Египет. Репертоарът на певицата включва главните сопранови партии в оперите: "Турандот", "Момичето от Златния Запад", "Мадам Бътерфлай", "Тоска", "Селска чест", "Аида", "Дон Карлос", "Бал с маски", "Трубадур", "Макбет", "Ернани", "Набуко", "Норма", "Дон Жуан" и "Така правят всички". Елена Баръмова е гост солист във Варшавската опера с "Аида" и "Набуко", Операта в Лодз, Полша с "Макбет" и "Тоска", Операта в Прага с "Набуко" и "Турандот", Националната опера на Естония с "Набуко", Опера Маси, Париж с "Турандот", Кайро Опера, Египет с "Бал с маски" и "Аида", Оперен фестивал "Classic Open Air" в Солотурн, Швейцария с "Аида" и "Дон Жуан". Гастролира с голям успех като Аида на Оперният Фестивал в Аванш, Швейцария. Дебютира в Италия с Турандот на фестивала "Lirica in Piazza" - Маса Маритима. В Софийска национална опера Елена Баръмова се представя с Турандот, Лейди Макбет и Норма. Заедно с трупата гастролира с Турандот в Тайван и Япония.

ФЕНЕНА – Даниела Дякова

Даниела Дякова е родена в град Сливен. Завършила е Национална Музикална Академия „проф. Панчо Владигеров” – София със специалност „Оперно пеене” при професор Констанца Вачкова; професор Руско Русков и професор Христина Ангелакова.В периода 1993 – 1997 тя печели следните награди от конкурсите: Международен песенен конкурс „Цветана Дякович”; Международния конкурс за млади оперни певци „Георги Златев – Черкин” и Международния оперен конкурс „Надежди, таланти, майстори” – Добрич.Специализира оперно пеене и интерпретация в „Scuola Civica di Musica” в Милано през 1998 и 1999 година в класа на Лука Горла .В периода 1999 – 2000 продължава специализацията си в Академия „D’Arte Lirica” в град Озимо – Италия в класа на Серджо Сегалини.По време на специализацията си в Италия е участвала в спектаклите: „Севилският бръснар” от Росини, „Сватбата на Фигаро” от Моцарт, „Травиата” от Верди, „Мантията” на Пучини, „Така правят всички” на Моцарт и др.След завръщането си в България е назначена като солист на Държавна опера Стара Загора, където и е поверен целия мецосопранов репертоар.Гостувала е на сцените на Бургаска , Варненска , Русенска, Пловдивска, Софийска опери.Участвала е в множество концерти на филхармониите и симфоничните оркестри в всички градове на България.Гастролирала е на сцените на престижни оперни театри в Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Италия, Германия, Франция, Испания, Белгия, Холандия, Дания, Китай, Тайван, Япония под диригентството на Найден Тодоров, Диян Чобанов, Григор Паликаров, Маестрите Бареза, Орен, Лоренцо Рамос, Алесандро Сан Джорджи, Херардо Вера, Хосе Кабайе, Хавиер Сарано, Айдар Торибаев, Пьотър Вандиловски и др.

ЗАКАРИЯ – Ивайло Джуров

Ивайло Джуров е роден в Русе през 1973 г. Завършва камерно пеене в Кралската консерватория в  Хага (Холандия) през 1994. От 1995-1997 специализира оперно пеене при Александрина Милчева. Професионалния си дебют прави през 1996 г. на Великденския фестивал – Пловдив с Великденска оратория от Бах. От 1997-2000 работи с оркестъра на БНР, като през  1998 открива с този състав Международния фестивал „Софийски музикални седмици”, а с хора на БНР осъществява записи и концерти на църковно-славянски песнопения. През 2001 г. дебютира в ролята на Фигаро от „Сватбата на Фигаро” и Лепорело от „Дон Жуан” от Моцарт в Белгия и Холандия. През март, 2002 изпълнява „Магнификат” от Бах заедно с Orchestra of the Age of Enlightenment и диригента Рене Якобс в Лайпциг. Повратен етап в развитието на Ивайло Джуров е ролята на Филип Втори в „Дон Карлос” от Верди. През 2003 г. гастролира с тази роля, както у нас, така и в Австрия, Германия, Гърция, Белгия, Холандия, Франция, Испания, САЩ и др. Оперният му репертоар включва партии като Банко, Захария, Рамфис, Филип Втори в оперите на Верди, Ескамилио в „Кармен” на Бизе, Дон Жуан и Фигаро от оперите на Моцарт и др. Широко застъпва и творби в кантатно-ораториалния жанр като „Реквием” (Моцарт), „Магнификат” и „Коледна оратория” (Бах), „Стабат матер” (Росини), „Нелсън-меса” и „Сътворението” (Хайдн), „Месия” (Хендел), „Немски Реквием” (Брамс), Девета симфония  (Бетовен), 14-та симфония (Шостакович), „Реквием” от Верди.
всички новини от Държавна опера Стара Загора »

профил на Държавна опера Стара Загора »

всички новини септември » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker