Театрални новиниПрограма април 2014 на център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”

21.03.2014

1 април (вторник), 20.00 ч.
Червена зала
Театър „Реплика” и Интердисциплинарна лаборатория NEDRAma представят:
Животът се получи
от Павел Пряжко (Минск, Белорусия)
Режисьор: Алексей Ершов (Москва, Русия); сценография: Лили Джагарова (София, България); aсистент-режисьор Доротея Белчева; превод: Василка Бумбарова; художествен ръководител: Георг Жено; с участието на актьорите от театър „Реплика”: Ивайло Драгиев, Милко Йовчев, Благой Бойчев, Ирина Андреева, Милена Ерменкова, Ина Георгиева, Боряна Пенева, Ованес Торосян
„Заглавието на пиесата не предполага нито ирония, нито сатира, аз съм пределно честен в утвърждаването на това, че животът на моите герои се е получил. Просто хората, за които пиша, по друг начин гледат на живота и критериите им за щастие/нещастие са други.” Павел Пряжко. Спектакълът „Животът се получи” е дебют на Алексей Ершов като режисьор на професионална сцена. „Отначало имах идеята просто да поставя тази пиеса. Тя наистина е много хубава. Исках да я поставя така, че след спектакъла зрителите да се приберат вкъщи и да я прочетат. Просто да я прочетат. И да се превърнат в нейни герои. По-късно от това мое чувство и от общуването ми с артистите се роди замисъл за моята и тяхната история. Една история за нежеланите, ненужните хора, наблюдения за борбата, за лъжата наoколо и въпреки всичко за щастието. Щастие въпреки, просто щастие, щастие, щастие. Щастие, върху което може да се разсъждава вечно, но е достатъчно просто да го получиш.” Алексей Ершов
На български език.
Времетраене: 80 мин.
Вход: 8/6 лв.

2 април (сряда), 20.00 ч.
Червена зала
Лучия, Джовани и Сесилия
танцова камерна опера
идея и хореография: Галина Борисова; сценография и костюми Адриана Андреева; музикалнa партитура Галина Борисова; танцьори: Деница Дикова, Ирена Цветанова, Искрен Петков
"Лучия, Джовани и Сесилия" e произведение, съставено от различни части с обща дисхрония, което притежава висока ефективна основа. Възможно е да последват погрешни заключения, тъй като в проекта липсва обоснована информация. Mного държим на външното проявление на характерите. Всички ние бяхме вдъхновени от внезапното композиране, несполучливото пеене и оперните либрета. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Времетраене: 60 мин.
Вход: 10/8 лв.

3 април (четвъртък), 20.00 ч.
Червена зала
Театрален колеж “Любен Гройс” представя:
5момченца.si
от Симона Семенич
постановка: проф. Елена Баева; превод от словенски: Людмил Димитров; сценография и костюми: Виктор Георгиев; музикална картина: Стефан Христов; с участието на: Виктория Радева, Йоланда Михайлова, Дарина Стоянова, Елена Атанасова, Сабина Коен
Текстът на Симона Семенич без романтика и разкрасяване ни въвежда във времето на детството. В игрите на пет момченца, които веднъж седмично се срещат в запустяла къща, получаваме непосредствена и точна картина на семейния живот на всеки от тях, както и по-широка представа за обществените реалности. Блаж, Юрий, Денис, Вид и Крищоф са на по десет и единадесет години и техният свят е светът на компютърните игри, плейстейшън и телевизията. Докато се правят на супергерои като Супермен и Спайдърмен, разиграват и различни обществени роли и отношения (мъж-жена, дете-възрастни, хомосексуален - хетеросексуален, привърженици на Харе Кришна - католици...), през които се отваря полето на неусетното насилие. Изпълнението на пет възрастни актриси на сцената е предназначено за възрастната публика, отговорна за поддържането и насърчаването на обществения контекст, в който петте момченца живеят. Симона Семенич е двукратна носителка на най-голямата словенска награда за драматургия - Грумовата награда: през 2009 година за „Пет момченца” и през 2010 за „24 часа”.
На български език.
Времетраене: 70 мин.
Вход: 8/6 лв.

4 април (петък), 19.00 ч.
Червена зала
Танцът на Шива
класически индийски танци в изпълнение на Ниведита Бадве
Бхарата Натям е класически индийски танц произхождащ от храмовете в южната част на страната. Тази артистична форма е описана в трактата Натя Шастра от периода 200 г. пр. Хр./200 г. сл. Хр., като за негов автор традиционно се посочва мъдрецът Бхарата. Смята се, че наименованието Бхарата Натям може да се обясни като съкращение от думите bhavam (усещане), ragam (музика), thalam (ритъм) и natayam (танц). Състои се от два аспекта: lasya, грациозните женски линии (Шакти) и tandava, мъжествените движения (Шива). Посветен е на боговете от хиндуисткия пантеон и много от танците разказват истории от митологията. Покровител на този танцов стил е бог Шива. Ниведита Бадве е професионален изпълнител на класически индийски танци. Завършила е университета в град Пуна. Следва традицията на нейния гуру Уджуал Бхоле и продължава да преподава Бхарата Натям в школата “Надабрахма Нритялая”. Участвала е на фестивали из цяла Индия, в Европа и сега е тук, за да направи българската публика съпричастна към това прекрасно изкуство.
Вход: 10/8 лв.

7–13 април
България Мол, Център за култура и дебат „Червената къща”, Театрална работилница „Сфумато”
Б brain С store П project-склад за креативни концепти, Центърът за култура и дебат „Червената къща” и Асоциация „Информбюро” представят:
VII Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” - Как го виждаш?
Миналата година казахме „Профилът е важен!”, за да утвърдим платформата, която „Антистатик” вече седем години изгражда – на диалог с новите идеи и безкомпромисни авторски форми в съвременния танц и пърформанс. Тази година питаме: „Как го виждаш?”. Този път обменяме възприятията си за 8 международни и български продукции, които представят картина на настоящето и бъдещето на европейския нов танц като го развиват в различни посоки. След всяко събитие питаме: „Как го виждаш?” като ще можете да запечатате своето мнение, както и да говорите с някои от гостуващите артисти в дискусии след представленията. „Антистатик” застава в подкрепа на свободната сцена за осигуряване на пространства и условия за независими изпълнителски изкуства в София и България, за да бъдат те достъпни за всички ни. Затова съвместно с Асоциацията за свободен театър организираме открит дебат за необходимостта от преосмисляне на политиките към пространствата за съвременен театър, танц и пърформанс. Защото всички искаме да видим града си като модерна, творческа и истинска европейска столица, нали?

7 април (понеделник), 17.30 ч., 20.00 ч. - премиера
България Мол
Тайно радио (Secret Radio)
Реализация: Информбюро (България), Гьоте-институт в България, LIGNA (Германия); концепция: Стефан А. Щерев & LIGNA; сценарий: LIGNA; звукова среда: Емилиян Гацов; Spitfire Company: Петер Бохач, Миренка Чехова
„Тайно радио” кани публиката да се превърне в тайни агенти в едно от най-контролираните и прозрачни пространства, прототип на публичното пространство на бъдещето – търговския център. Всеки получава посредством тайно радио лична мисия, която да изпълни в мола, пресреща други агенти, изпробва техники да прикрива действията си и да поставя под въпрос властовите структури на обществото ни. Разпространявайте тайните техники! „Тайно радио” се осъществява съвместно с Life Long Burning, Nomad Dance Academy и STANICA-Service for contemporary dance – Belgrade, както и с подкрепата на Програма „Култура” на ЕС, Гьоте-институт в България, Министерство на културата и „България Мол”.
На български език.
Времетраене:60 мин.
Вход: 10/8 лв.

8 април (вторник), 19.00 ч.
Театрална работилница „Сфумато”
Вместо какво са те (What They Are Instead of)
пърформанс на Джаред Градингер (Германия) и Ангела Шубот (Германия), последван от разговор с публиката
В “What they are instead of” („Вместо какво са те”) Джаред Градингер и Ангела Шубот предприемат радикален физически експеримент - чрез движение, водено от интензивно дишане, те отместват границите между телата си в търсене на форма на безусловна заедност. Движението се превръща в ритъм, телата им заживяват в симбиоза. Доколко сме способни да преодолеем физическата си индивидуалност? До каква степен в интимността можем да обгърнем другия и да се формира общо същество? „Респект пред този радикален експеримент! Зашеметяващ, забавен, поетичен и провокиращ мислите!” (Weser Kurier). Пърформансът гостува с подкрепата на Гьоте-институт в България.
Разговорът е на английски език, с превод на български.
Времетраене на пърформанса: 55 мин.
Вход: 8/6 лв.

9 април (сряда), 18.30 ч., Център за култура и дебат „Червената къща”
зала „Пеша Николова”
Преосмисляне на политиките за пространства за съвременен независим театър и танц в София
дебат
Дебатът е провокиран от ситуацията на още по-нарушена равнопоставеност и реална изолация, в която попадна свободната театрална и танцова сцена след последната театрална реформа по отношение на достъп до сцени и пространства за осъществяване на своята дейност. Ще дискутираме начина на управление на държавните и общински театри и необходими промени в регламентирането на отношенията им с независими продукции, както и възможностите за преобразуване и отваряне на нови пространства за изпълнителски изкуства в столицата. Поканени са директори на столични театри, представители на Столична община, Министерство на културата, независими артисти и културни оператори на пространства за изкуство и култура. По идея на Фестивал „Антистатик” и Асоциация за свободен театър. На български език.
Вход свободен

21.00 ч., Червена зала
Гилдия за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите в България и Културна фондация „А25“ представят:
три3ависим 2014
„три3ависим“ е дългосрочна инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства (ГСИИ) към САБ, която обединява професионалисти, работещи в сферата на съвременния танц, пърформанс и инсталации. Всяка година ГСИИ организира за своите членове конкурс за миниатюра, която отговаря на концептуалната рамка на проекта, търсеща решения на дилемата „Независимост-Зависимост“. Програмата на петото издание на „три3ависим“ представя:
anti-GONE - it's me с автор Галина Борисова
Big Gun с автор Мартин Пенев
Идентичност с автор Ирина Голева
„три3ависим 2014“ се осъществява в партньорство с Центъра за култура и дебат „Червената къща” и е част от резидентската програма Derida Dance Center. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
Вход: 10/8 лв.

10 април (четвъртък), 20.00 ч., Център за култура и дебат „Червената къща”
Червeна зала
Хетерономен, от мъжки пол (Heteronomous Male)
представление, последвано от разговор с публиката
Хореография, текст, изпълнение: Михаел Турински (Австрия); музика: Бен Фрост; костюми: Деви Саха; личен асистент: Филомена Грасл; продуцент: Елизабет Друкер
„Хетерономен, от мъжки пол” е третият танцов проект на Михаел Турински, който по рождение е с физически увреждания. Той игриво преминава между собствената логика и функционалност на тялото и законите на хореографията и нормите на обществото. Хетерономен означава това – да си субект на чужди закони и доминация, да си зависим от представите и нормите, които другите имат за теб. По завладяващ начин той се движи между състоянието едновременно на дете и на пораснал мъж, между безпомощност и мъжественост. Смело изследване, едновременно със сериозност и ирония, на едно опасно поле, което определя идентичностите, в които този забележителен артист може да се движи като човек със специфични потребности и танцьор. Представлението е номинирано за Европейската танцова награда за млади хореографи Prix Jardin d'Europe 2013. „Хетерономен, от мъжки пол” гостува с подкрепата на Австрийското посолство в София.
Разговорът е на английски език с превод на български.
Времетраене: 30 мин.
Вход: 8/6 лв.

11 април (петък), 20.00 ч., Център за култура и дебат „Червената къща”
Червена зала
Без заглавие 4. 4 Хореографски портрета (Untitled 4. 4 Choreographic Portraits)
Синът на свещеника/Жена с диамант/Да разчиташ на себе си
Концепция и изпълнение: Кристин де Смедт (Белгия); видео: Неле Койкелир; в сътрудничество с: Кристен ван ден Бранд, Бояна Цвеич, Владимир Милер, Ана Вуянович; продукция на les ballets C de la B
Кое наричаме лично? Какво значение има една лична история за изкуството? Де Смедт провежда интервюта с 4 хореографи, с които тясно си е сътрудничила, за тяхното отношение между работата и живота. Въз основа на тях тя изгражда 4 хореографски портрета на тези артисти, които решително са повлияли на днешния съвременен танц и все още продължават да го правят. „Антистатик” представя 3 от тези портрета – „Синът на свещеника” за британския хореограф и танцьор Джонатан Бъроуз, „Жена с диамант” за Естер Саламон и „Да разчиташ на себе си” за Ксавие Льо Роа. И през цялото време остава несигурно: Кой говори? Кой се движи? Кой е авторът? Кой за кого говори? Спектакълът е копродукция на Musée de la danse / Centre chorégraphique national de Rennes et de Bretagne, Kunstencentrum BUDA (Kortrijk), Pact Zollverein (Essen), Espace Pasolini, Next Festival - Théâtre Interna-tional (Valenciennes). С подкрепата на Фламандските власти, град Гент, провинция Източна Фландрия. „Без заглавие 4. 4 Хореографски портрета” гостува с подкрепата на Посолството на Белгия в България.
Времетраене: 110 мин.
Вход: 10/8 лв.

12 април (събота), 10.00-14.00 ч., Център за култура и дебат „Червената къща”
зала „Пеша Николова”
Среща-разговор с Кристин де Смедт (Белгия)
Разговорът е на английски език, с превод.
Вход свободен

12 април (събота), 20.00 ч., Център за култура и дебат „Червената къща”
Червена зала
Нагоренадолуинаоколо (Updownandaround)
соло на Лий Меир (Германия/Израел)
Асистент: Андре Левски; специални благодарности на Катрин Дойферт, HZT Berlin
„Нагоренадолуинаоколо” разтваря пространството за игра между жестовия език и вербалния, съзнателен език и създава непрекъснат поток между тях, в който всяко създадено значение във всеки миг се изменя в друго. Лий Меир приканва публиката като съучастник в общуването в тази интимна и оригинална композиция, която с много хумор изгражда парадоксален пейзаж, непрекъснато преминаващ между конструираното и реално ставащото, между казаното и стореното, едно пространство на случващото се „помежду”. „Забавно, ексцентрично и очарователно танцово представление.” (Кристиан Раков, Nachtkritik.de). Копродукция и подкрепа: HZT-Inter университет за танц, Берлин; Център „Сузане Делал”, Тел Авив. „Нагоренадолуинаоколо” гостува с подкрепата на Гьоте-институт в България.
На английски език.
Времетраене: 30 мин.
Вход: 12/8 лв. (билетът важи и за „Покажи ми как”)

12 април (събота), 21.00 ч., Център за култура и дебат „Червената къща”,
Червена зала
Покажи ми как (Show Me How)
Концепция, реализация и изпълнение: Ива Свещарова (България) и Роуз Беерман (Германия); звуков дизайн: Бернхард Доус (Германия)
„Покажи ми как” се занимава с манията по имитирането в съвременната култура. Кое ни кара да копираме чуждо поведение? Какво се намира зад определени движения, които ни предизвикват да ги имитираме? За авторките на представлението: „Неосъществимото желание да се усъвършенстваме.” Но онзи, който автоматично копира, лесно се и манипулира… „Покажи ми как” изследва онези стратегии на комуникация, които водят до имитация. Спектакълът е представян на Фестивала „100° Берлин” 2014. Продукцията е реализирана с подкрепата на град Берлин в рамките на фонд за подкрепа на дебютни проекти. Специални благодарности на Гьоте-институт в България. „Покажи ми как” гостува с подкрепата на Гьоте-институт в България.
На английски език.
Времетраене: 50 мин.
Вход: 12/8 лв. (билетът важи и за „Нагоренадолуинаоколо”)

13 април (неделя), 19.00 ч
.
Театрална работилница „Сфумато”
Рeалия (Букурещ/Бейрут)
представление на Фарид Файруз (Румъния/Германия), последвано от разговор с публиката
Текст, костюми и сценография: Фарид Файруз; музика: Дхавер Юсеф, Брент Луис, Karpov not Kasparov, П.И. Чайковски, Маргарета Пъслару; технически асистент: Мирча Андрей Гинея; продукция на: Solitude Project & Caminul Cultural
„Реалия (Букурещ/Бейрут)” съчетава реални и измислени събития от живота на герой, който има едновременно две идентичности – на Михай Михалча от Букурещ и Фарид Файруз от Бейрут. В него се преплитат лични и силно въздействащи спомени от Румъния и въображаеми от Ливан, и обратно. Наяве излиза свойството на съвременната култура да налага измисленото и недействителното, така че тънката граница между възможното, нереалното и действителното става все по-неуловима. Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура”. Гостуването на Фарид Файруз се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт в България.
На английски език.
Разговорът е на английски език, с превод на български.
Времетраене: 60 мин.
Вход: 8/6 лв.

VII Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” (www.antistaticfestival.org, www.facebook.com/Antistaticfestival) се реализира като част от Културния календар на Столична община и в подкрепа на София и Югозападен регион – кандидат за Европейска столица на културата 2019, в партньорство с Гьоте-институт в България и Платформа „Нови драматургии“. Осъществява се с подкрепата на Министерство на културата, Посолството на Белгия в България, Посолството на Австрия в България, Румънски културен институт и Национален фонд „Култура“. Програмата и подробности следете на www.antistaticfestival.org, www.facebook.com/Antistaticfestival. Предварителни резервации и продажба на билети: за спектаклите в Червената къща и закупуванe на абонаменти – от касата на Червената къща на (02) 988 81 88, (+ 359) 885 82 85 32 (за мобилни телефони), чрез e-pay на http://www.redhouse-sofia.org/ или чрез и-мейл на office@redhouse-sofia.org. За спектаклите в Театрална работилница „Сфумато“ –от касата на Театрална работилница „Сфумато“ (02) 943 38 90.
Абонамент за целия фестивал: 45 лв. (ограничено количество. Закупува се от Червената къща). Полезни адреси: Червената къща (ул. „Любен Каравелов“ 15, София 1142); Театрална работилица „Сфумато“ (ул. „Димитър Греков“ 2, София 1504), България Мол (бул. „България“ 69, София 1680)

7 април (понеделник), 19.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Сдружение „Театър вятър” представя:
Кафка квартет
спектакъл по миниатюри на Фр. Кафка
Идея и режисура: Валерия Вълчева; сценография и костюми: Ния Михайлова; музикален консултант: Мария Палиева; актьори и музиканти: Павлин Петрунов, Христо Ушев, Мартина Митева, Борис Добрев; музикални импровизации по произведения на Добри Палиев, Зигфрид Финк, Джон Кейдж и др.
„ - Не знам!, – извиках без звук – Нищо не знам. Ако не идва никой, значи никой не идва. На никой не съм сторил зло. Никой не ми е сторил зло, никой обаче не иска да ми помогне. Абсолютно никой. И все пак не е точно така. Само дето никой не ми помага. – иначе с тези абсолютно никои не би ни било зле. С най-голямо удоволствие бих направил излет – в компанията на тези абсолютно никои – и защо не. Естествено в гората – къде иначе? Как се блъскат тези никои един в друг. Колко много разперени и хванати под ръка ръце, колко много крака, на малки крачки един от друг. Разбира се, всички са във фракове. Криво-ляво, напредваме. Вятърът минава през пролуките около крайниците ни. В планината гърлата ни ще се отпуснат! Истинско чудо е, че не пеем.” Фр. Кафка. Спектакълът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на Културата и със съдействието на САМСИ (Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство).
На български език.
Времетраене: 100 мин.
Вход: 10/8 лв.

10 април (четвъртък), 21.00 ч.
29 април (вторник), 21.00 ч.

зала „Гъливер”
Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни” представя:
Рея
мултимедиен спектакъл
идея и режисура: Петко Стоянов; текст: Петко Стоянов и Здрава Каменова; видео-арт: Никола Налбантов; звук: Тодор Стоянов; озвучаване: Ясен Тошев MULTISOUND; координатор: Катрин Хрусанова; ПР: Миалена Халваджийска; участва: Надежда Панайотова; глас: Здрава Каменова и Кирил Бояджиев
Моноспектакъл по пиесата на Петко Стоянов и Здрава Каменова. Авторска интерпретация на актуалните въпроси и проблеми на съвременното общество. Представлението залага на връзките между околната среда, икономическото развитие и мястото на социалния индивид. Проектът е финансиран от Министерство на културата и Столична програма „Култура” на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г.
На български език.
Времетраене: 60 мин
Вход: 8/6 лв.

14 април (понеделник), 20.00 ч.
Червена зала
Студио за документален театър „Vox Populi” (http://studiovoxpopuli.org) представя в поредиицата „Невидими“:
Невидими №3: Дом
вербатим спектакъл
режисура: Неда Соколовска, драматургична обработка: Радослав Чичев, Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; сценография: Деница Аргиропулос; обработка на документален материал: Мириам Кожа; асистент-режисьор: Стефани Ханджийска; участват: Петко Каменов, Богдан Казанджиев, Пламена Пенчева, Мадлен Чолакова, Тодор Близнаков
Те са останали без дом. В какво се превръща животът им? Защо ги съпътства Аластор – духът на самотата? Един поглед към хората, които по различни причини са се озовали на улицата. Едно вглеждане в тях, в дните и нощите им, в тяхната държеливост. Подаване на ръка и внимание, от което всеки се нуждае. Не е като кажеш клошар, какво? Нищо не значи клошар. Клошар - за момента е клошар човека. Просто е изпаднал в тази ситуация, не е бил клошар, никой не се ражда клошар на тая земя...”.„Дом“ е трети проект за документален театър на социална тематика от поредицата „Невидими“, която има за цел да провокира интерес и човешка съпричастност към маргинализираните хора, пребиваващи в периферията на обществения живот. След „Невидими №1“ и „Невидими №2: Фу“, в които на фокус са съответно хората с двигателни увреждания и представителите на китайската общност в България, този път екипът на Vox Populi предлага среща с онези, които по една или друга причина са загубили покрива над главата си и са в състояние на бездомност.
На български език.
Времетраене: 90 мин.
Вход: 10/6 лв.

15 април (вторник), 20.00 ч.

Червена зала
Хубава си, мила моя
театрален спектакъл по оригиналния филм на Георги Дюлгеров
режисьор: Благой Бойчев; сценография: Пламена Дичева; с участието на: Боряна Пенева, Петя Бойчева, Мариана Бонева, Ина Георгиева, Милко Йовчев
„Не желая да уча, нито да работя, нищо не съм получила и няма да получа от обществото, затова не съм паразит. Никому не вредя, защото никого не съм вкарала на сила в леглото си... И защо трябва да вярвам в нещо, за да ме боли ли?”. Кога е направено това признание, през 60-те години на миналия век, или през 2014 г.? И може ли да се превъзпита някой, който е решил да продава тялото си? На базата на документални интервюта с проститутки при срещата им с нашето въображение, е създаден спектакъл за „утайката” на обществото. Историите на тези момичета ни карат да погледнем през друга перспектива на тяхната вина и нашите отговорности.
На български език.
Времетраене: 90 мин.
Вход: 10/8 лв.

16 април (сряда), 20.00 ч.

Червена зала
Космонавт
текст: ghostdog; режисьор: Анна Данкова; в ролята на Комарова: Ива Свещарова; гласът на Комаров: Огнян Голев; глас „Ръководител полети”: Пламен Димитров; звук: Пистамашина; сценография: Станимир Генов; стайлинг: Станислава Янакиева
„Космонавт” е мултижанров театрален проект, реализиран със средствата на движенческия и предметния театър, звуковата инсталация и радиотеатъра. Представлението възстановява неуспешния полет на космическия кораб „Союз-1” през 1967 г., по време на който руският космонавт Владимир Комаров умира. Владимир Комаров е съветски военен пилот, инженер и космонавт. Един от най-опитните и квалифицирани членове на първата група съветски космонавти. Той е първият човек, летял в космоса два пъти, а също така и първият загинал по време на космически полет. Валентина Комарова е съпруга на Владимир Комаров. Те се оженват през 1950 година, имат две деца: Евгени и Ирина. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на агенция за недвижими имоти „Явлена”. Благодарности към Митко Хаджиев, Марта Събева, Момчил Тасев, Виолета Витанова, Вадим Арбузов.
На български език.
Времетраене: 60 мин.
Вход: 8/6 лв.

17 април (четвъртък), 20.00 ч.
Червена зала
а(е)фектно
танцов пърформанс
идея и реализация: Ива Свещарова; участват: Виолета Витанова и Ива Свещарова; драматург: Мира Тодорова; благодарности на: Гьоте-институт в България и Станислав Генадиев
Желанието не съществува поради осигурена осъществимост. По-скоро в постоянен копнеж за реализация, то функционира в непрекъснатото си отлагане и така - възпроизводство. Тази хронична, закодирана неудовлетвореност на Желанието създава невротичното усещане за недостиг и непълнота. Желанието мотивира всяко наше действие. То мутира в ежедневни проекции, които истеризират в обилна, безконтролна консумация. Всички практики за добруването на тялото и душата целят да дисциплинират именно тази истерия, за да бъде постигната мечтата за пълноценност. А дали тя е истински постижима, дали можем да наситим всички липси или те са част от конституцията на живеенето? Представлението е част от проекта „три3ависим” 2013 - дългосрочна инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ, обединяваща професионалисти, работещи в сферата на съвременния танц, пърформанс и инсталации. „три3ависим 2013“ се координира от Културна фондация А25. Проектът се реализира в партньорство с Център за култура и дебат „Червената къща“, Съюз на артистите в България и е финансиран от Столична програма „Култура“, в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата.
Времетраене: 40 мин.
Вход: 6 лв.

22 април (вторник), 20.00 ч.
Червена зала
Студио за документален театър „Вокс Попули” представя:
Майките
вербатим спектакъл
режисьор: Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; асистент-режисьор: Вилма Карталска; сценична среда: Деница Аргиропулос; с участието на: Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова
Четири доказани актриси, всяка от които наскоро е станала майка, представят разказите на други майки, на жени, преминали през тайнството на раждането, през великата метаморфоза на майчинството. В разказите търсим искреността, житейската достоверност, хумора, ужаса и величието на преживяното, но преди всичко „Майките” е вербатим спектакъл, в който четири актриси са проводник на реалния житейски опит на други жени. Средствата на вербатим театъра дават възможност този опит да бъде достоверно предаден на зрителите, които получават не просто доза вечерно забавление, а безценно емпирично познание за великата поява на човешки живот.
На български език.
Времетраене: 75 мин.
Вход: 8/6 лв.

24 април (четвъртък), 20.00 ч.
Червена зала
Студио за документален театър „Вокс Попули” представя:
Невидими №1
вербатим спектакъл
режисьор: Неда Соколовска; сценография: Деница Аргиропулос; хореография: Garage Collective; с участието на Юлиян Боянов, Йонко Димитров, Любомир Любенов и Деница Петкова; със специалното участие на Велислав Велчев
„Невидими №1” е първо представление от тематичната поредица „Невидими”, която изследва маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи и техните проблеми. „Невидими №1” се фокусира върху хората с физически увреждания и прави задълбочено изследване на темите за изолацията, движението и силата на духа. Уникалният „вербатим” метод дава възможност на актьорите максимално достоверно да представят разказите на реалните хора, а на публиката – да усети енергията на прототипите и да бъде ангажирана на по-дълбоко емоционално ниво.
На български език.
Времетраене: 60 мин.
Вход: 8/6 лв.

25 април (петък), 20.30 ч.
Червена зала
Театър „Реплика” (България), Студио за документален театър „Vox Populi” (България) представят:
Ние сме боклуците от Източна Европа
театрален документален проект
режисьор: Георг Жено; с участието на Боряна Пенева, Милко Йовчев, Ирина Андреева, Ина Георгиева, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Тони Карабашев
Хиляди българи ще напуснат страната в началото на 2014 година, заради новите закони в Европа. Работейки върху двата документални проекта: „Боклук“ - за хората, които живеят от кофите за боклук в София и „Изход“ - проект за българите, които искат да напуснат или вече са напуснали България, актьорите, които са още и автори, решиха да свържат двата проекта в един общ, тъй като и двата имат сходна тема. Това е много лично представление на актьорите. Разказ с историите на техни близки приятели, техните лични истории и истории на други хора, които те приемат като лични, защото актьорите разпознават себе си в живота на тези други хора, разпознават цялата ситуация в България и се опитват да разсъждават върху това в представлението. С подкрепата на Гьоте институт в България.
На български език.
Времетраене: 80 мин.
Вход: 8/6 лв.
всички новини от Център за култура и дебат "Червената къща" »

профил на Център за култура и дебат "Червената къща" »

всички новини юли » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker