Театрални новиниПразнична декемврийска седмица на Държавна опера Русе

12.12.2013

Празнична декемврийска седмица на Държавна опера Русе
БАЛЕТЪТ „ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА” В НАВЕЧЕРИЕТО НА КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ

Наближават Коледните празници и е време да си припомним приказната история на „Лешникотрошачката. Създаден преди 120 години балетът „Лешникотрошачката” на П. И. Чайковски се радва на огромна популярност и е едно от най-изпълняваните произведения в света по време на Коледните празници. След поредицата бляскави спектакли на русенския балет през месец ноември, Държавна опера Русе предлага на своите малки и вече пораснали зрители истинско вълшебно преживяване със спектаклите на балета „Лешникотрошачката” от П. И. Чайковски на 8 декември, от 16.00 часа, 9 декември, от 12.00 часа и на 21 декември от 19.00 часа. Участват Весела Василева, Даниел Тичков, Светослав Маринов, Станислава Караджова, Детелина Кремакова, Павел Кирчев, Йордан Кръстев, Галина Христова и др.,  солисти и кордебалет на Държавна опера Русе.
От 25 до 30 декември Балетът на Държавна опера Русе гостува в Италия със спектаклите на балетите „Дон Кихот” от Минкус и „Спящата красавица” на П. И. Чайковски.

„В ОЧАКВАНЕ НА РОЖДЕСТВО” СЪС СОЛИСТИТЕ НА РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ

На 11 декември от 19 часа в зала Филхармония, Светлана Анчева /обой/ и струнен квартет в елитен състав: Емил Шейтанов /цигулка/, Велиана Денчева /цигулка/, Галина Косева /виола/ и Пламена Величкова /виолончело/ ще поднесат на почитателите на красивата музика бутиков концерт с тематичното заглавие „В очакване на Рождество”. Ще прозвучат брилянтните творби на Доменико Чимароза - Концерт за обой и оркестър, Missa Adventus et Quadragesimae на Петер Ебен, Концерт за обой и оркестър на Алесандро Марчело, „Домине Деус” на Антонио Вивалди и „Рождество Христово” от Добри Христов. В концерта участват Девически камерен хор „Русе“ при НУИ „Проф. Веселин Стоянов" с диригент Свилен Димитров и Мая Тодорова – орган.

„ЛЕТЯЩИЯТ ХОЛАНДЕЦ” НА СЦЕНАТА НА ЗАЛА ФИЛХАРМОНИЯ НА 12 ДЕКЕМВРИ

Истинска оперна перла присъства в празничната декемврийска програма на Държавна опера Русе през тази седмица – това е концертното изпълнение на операта „Летящият холандец” от Рихард Вагнер. За първи път вълнуващата творба на гениалния композитор – автор на музиката и либретото, е представена в Русе на 9 март 1969 г. 44 години по-късно – на 12 декември, от 19.00 часа на сцената на зала Филхармония ще се появи призрачният „Летящ холандец” в изпълнение на хора и оркестъра на Държавна опера Русе под диригентството на германския диригент Йоханес Харнайт. Участват солистите Лусине Даниелян /Сента/, Андреана Николова /Мари, дойка на Сента/ ,  Миодраг Йованович /Холандеца/, Калоян Христов /Даланд/, Стоян Даскалов /Ерик/, Арсений Арсов /Кормчия на кораба на Даланд

ПРАЗНИЧЕН ГАЛА КОНЦЕРТ НА КАЛУДИ КАЛУДОВ, НАЙДЕН ТОДОРОВ И РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ В РУСЕ И ПЛЕВЕН

Държавна опера Русе ще зарадва почитателите на популярната италианска канцонета с празничния гала концерт „Canzonetta” на Калуди Калудов - на 13 декември от 19.00 часа в Доходното здание в Русе, а на 14 декември, от 19.00 часа в ДКТ ”Иван Радоев” - Плевен.
„Златният глас” на България Калуди Калудов и Маестро Найден Тодоров са подбрали букет от най-обичаните и любими песни „Не ме забравяй”, „Завръщане в Соренто”,  „Неблагодарно сърце”, „О, соле мио”, „Матината”, „О, Мари” и др. Ще прозвучат още инструменталните хитове Фарандола от „Арлезианката” и прелюдия от операта „Крамен” на Жорж Бизе, както и неповторимото Интермецо от операта „Селска чест” на Маскани. В концерта в Плевен ще се присъединят великолепните оперни певци Анна Дитри, Андреана Николова, Петър Костов и Александър Крунев, които ще обогатят празничната програма с изпълнения на канцонети, арии и дуети от обичани оперети. Концертите ще се състоят в бляскавия акомпанимент на  Русенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Очаквайте още през декември
 • 17 декември – Музиката на голямото кино
  Концерт филмова музика със специалното участие на Йовчо Крушев-пиано
   
 • 19 декември – Премиера на оперетата „Веселата вдовица” от Лехар
   
 • 21 декември – „Лешникотрошачката” балет от П. И. Чайковски
   
 • 23 декември – Русенската опера за децата
  Фортисимо фамилия – Приказки за арфа
   
 • 23 декември – Концерт на Русенска филхармония и Васил Петров
 • С участието на Теодора Чукурска

Предварителна продажба на билети:
Каса Опера: понеделник – петък 9:30 – 13:00ч. и 15:00 – 18:00ч.; тел.: 082 82 50 37, 0879 128 190

ДЪРЖАВНА ОПЕРА РУСЕ
Сезон 2013/2014

12 декември, четвъртък,  19.00 зала Филхармония
200 години от рождението на Рихард Вагнер
ЛЕТЯЩИЯТ ХОЛАНДЕЦ опера от Рихард Вагнер

концертно изпълнение
Либрето Рихард Вагнер по сатиричната новела „Спомените на господин фон Шнабелевопски” от Хайнрих Хайне

Първо изпълнение 2 януари 1843 г., Дрезден
Първо изпълнение в България 10 февруари 1830 г., София
Първо изпълнение в Русе 9 март 1969 г.

Диригент Йоханес Харнайт (Германия)
Диригент на хора Стелияна Димитрова
Концертмайстор Емил Шейтанов
Действащи лица и изпълнители
 Даланд, норвежки морски капитан Калоян Христов
Сента, дъщеря на Даланд  Лусине Даниелян
Ерик, ловец  Стоян Даскалов 
Мари, дойка на Сента  Андреана Николова
Кормчия на кораба на Даланд Арсений Арсов
Холандеца Миодраг Йованович (Сърбия)
Норвежки моряци, екипаж на кораба на Летящия холандец, девойки, приятелки на Сента.

Оркестър и хор на Държавна опера Русе
 
„ЛЕТЯЩИЯТ ХОЛАНДЕЦ” НА СЦЕНАТА НА ЗАЛА ФИЛХАРМОНИЯ НА 12 ДЕКЕМВРИ

Истинска оперна перла присъства в празничната декемврийска програма на Държавна опера Русе през тази седмица – това е концертното изпълнение на операта „Летящият холандец” от Рихард Вагнер. За първи път вълнуващата творба на гениалния композитор – автор на музиката и либретото, е изпълнена в Русе на 9 март 1969 г. 44 години по-късно – на 12 декември, от 19.00 часа на сцената на зала Филхармония ще се появи призрачният „Летящ холандец” в изпълнение на хора и оркестъра на Държавна опера Русе под диригентството на германския диригент Йоханес Харнайт. Участват солистите Лусине Даниелян /Сента/, Андреана Николова /Мари, дойка на Сента/ ,  Миодраг Йованович /Холандеца/, Калоян Христов /Даланд/, Стоян Даскалов /Ерик/, Арсений Арсов /Кормчия на кораба на Даланд/.

"Драматична балада" - така самият автор е определил жанра, към който принадлежи "Морякът скитник". ("Летящият холандец"). В основата на тази романтична опера е заложена старинна морска легенда. В своята „Автобиографична скица“ от 1843 г. Вагнер споделя, че е бил завладян от историята на Хайнрих Хайне, която разказва легендата в сатиричната новела „Мемоарите на господин фон Шнабелевопски“.  Историята идва от легендата за Летящия холандец, в която се разказва за кораб, осъден да плава до деня на Страшния съд. Запознава се с разказа още в Рига, през лятото на 1838 г. "Този сюжет ме изпълни с  възторг и се запечата в душата ми, но аз още нямах силите, необходими за неговото възпроизвеждане."
Скоро Вагнер бяга от Рига в Париж. С помощта на местни контрабандисти тайно преминава границата и в малкото пристанище Пилау се качва на кораб, за да стигне по море в Лондон. Пътешествието продължава три седмици, в морето бушува буря. Перипетиите на морското пътешествие правят силно впечатление на Вагнер. От моряците той  отново чува преданието за призрачния кораб и загадъчния холандски капитан. Контурите на бъдещата опера внезапно се открояват с поразителна яснота. През 1840 драмата е скицирана, през 1841 - завършена. Премиерата на операта се е състояла на 2 януари 1843 г. в Дрезден под диригентството на самия Вагнер в Дрезденския Кралски Театър.
 ***
В операта "Летящият холандец" за първи път е изведена идеята за изкуплението, на която е съдено да заеме централно място в по-нататъшното творчество на Вагнер. Желаната и недостижима смърт за холандеца ще настъпи едва тогава, когато неговото проклятие бъде изкупено чрез любовта на жена, която ще принесе себе си в жертва. Мисията на изкупителка поема върху себе си дъщерята на норвежкия моряк Даланд - Сента. Баладата на Сента за летящия холандец става център на действието и ядро на цялата опера. Драматизмът се засилва с появяването на Ерик, годеника на Сента, несъществуващ в легендата образ, въведен от Вагнер за създаване на трагичен конфликт. Ерик разказва пророчески сън, в който присъства непознатият от портрета. Внезапно се отваря вратата - влизат Даланд и холандецът, оригиналът на тайнствения портрет, неговият жив двойник...
Световен диригент и композитор от Германия ще дирижира премиерата на „Летящият холандец” в Русе

Германският диригент, композитор и пианист ЙОХАНЕС ХАРНАЙТ е завършил Хамбургската Академия за музика и театър. Още като студент вече дирижира в Баварската държавна опера в Мюнхен и Бременската Опера. Следват сериозни ангажименти в различни  държавни театри в Германия с изключително успешни продукции. Йоханес Харнайт  е Музикален директор на Държавната опера в Хановер от 2001 до 2006.

Дирижира във венецианския Театро Ла Фениче, Италия и Оперния театър в Базел, Швейцария. Работил е с оркестъра на Датското радио в Копенхаген, Радио-Симфоничния оркестър на Будапеща, редица германски Радио оркестри от ранга на NDR, WDR и SWR. Постоянен гост-диригент на Симфоничния оркестър - Кайро. От 2007 до 2011 е главен диригент в Националния театър в Белград, където реализира множество оперни продукции. През 2008 година Йоханес Харнайт  дирижира за първи път в Германския национален театър във Ваймар, добавя към респектиращата си биография и дебют с елитния Гевандхаус оркестър Лайпциг през 2009. Паралелно с националната си и международна концертна кариера непрекъснато работи като главен диригент на камерен оркестър Симфониета Лайпциг от 2003 г. насам .
Наред с богатия си симфоничен и оперен репертоар от периода на Втората Виенска школа, Моцарт, Щраус, Верди и Пучини, Йоханес Харнайт  е силно привлечен от съвременната опера и музика. Той е дирижирал голям брой световни премиери на съвременни композитори. Представя и собствени композиции в различни немски и европейски театри, както и в САЩ. От 2009 до 2013 г. той е написал две опери, чиито премиери ще се осъществят през 2015 в театъра в Хайделберг.

В ролята на Холандеца гостува сръбският баритон Миодраг Йованович


МИОДРАГ ЙОВАНОВИЧ /баритон/ е роден в Белград. Завършва Музикалната академия в Белград с цигулка. Учил е пеене в Музикалната академия в Белград, продължава в Консерваторията „Джузепе Верди" в Милано, Италия. Специализира при известни вокални педагози в Милано и Пиаченца в Италия. Носител е на редица национални и международни награди от авторитетни вокални конкурси. През 2006 г. получава наградата за висок принос за развитието на оперното изкуство като артистичен мениджър на Белградската опера.
Интересен факт от биографията на певеца е неговата практика като цигулар. Работил е като преподавател по цигулка и камерна музика в Средното музикално училище ''Д-р Войслав Вучкович”' в Белград. Премества се в Италия, където работи като професионален цигулар в няколко камерни, оперни и симфонични оркестри.
От декември 1982 г., до февруари 2002 г., Миодраг Йованович /вече като певец/ е артист-солист на свободна практика. В момента е първи солист на Белградската опера с много национални отличия за своите ярки артистични изяви. В периода от април 2005 до ноември 2006 г., заема позицията на Артистичен оперен мениджър в Народния театър в Белград.
В репертоара на певеца присъстват десетки главни баритонови роли от оперни и кантатно-ораториални произведения. Гостувал е многократно на различни сцени в Сърбия и извън страната (САЩ, Германия , Австрия , Швейцария , Италия , Румъния , Молдова , Гърция, Словения , Македония , Корея и др.)
Има записи за Националната телевизия RTS.

 ДЪРЖАВНА ОПЕРА РУСЕ
Сезон 2013/2014

13 декември, петък, 19.00 часа        зала Доходно здание

CANZONETTA

ГАЛА КОНЦЕРТ НА КАЛУДИ КАЛУДОВ
Популярни канцонети

 • Диригент НАЙДЕН ТОДОРОВ
 • РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ
Програма

1.    Жорж Бизе – „Арлезианката” – Фарандола
2.    Чезаре Андреа Биксио - Parla mi d`amore Mariu
3.    Ернесто Де Куртис – Torna a Surrriento
4.    Ернесто Де Куртис - Non ti scordar di me
5.    Пиетро Маскани – „Селска чест” – Интермецо
6.    Ернесто Де Куртис - Canta pe` me
7.    Руджеро Леонкавало – Mattinata
8.    Франческо Паоло Тости -  Non t`amo piu
9.    Жорж Бизе – „Кармен” – Прелюдия
10.    Едуардо Ди Капуа - O, Mari
11.    Франческо Паоло Тости - Ideale
12.    Салваторе Кардилло - Core n`grato
13.    Едуардо Ди Капуа - O sole mio


КАЛУДИ КАЛУДОВ е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. През 1978 година завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – “Травиата”. От декември същата година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона. Стартът е стремителен, възходящ, получава по шест роли на година и става един от основните изпълнители в театъра.
Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Следват години на неспирен възход по големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия.
Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който от 1994 година е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи и др. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти.

Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. Като се започне с Вердиевите – Алфред от “Травиата”, Радамес от “Аида”, Дон Карлос, Дон Алваро от “Силата на съдбата”, Манрико от “Трубадур”, Херцогът от “Риголето”, Рикардо от “Бал с маски”, Ернани и др., Пучиниевите Каварадоси – “Тоска”, Рудолф – “Бохеми”, Де Грийо – “Манон Леско”, Калаф – “Турандот”. Към тях трябва да се прибавят още главните тенорови роли от опери на Доницети, Росини, Белини, Бизе, Понкиели, Леонкавало, Маскани, Джордано, Офенбах и др., а от руската класика – Дмитрий от “Борис Годунов”, Владимир от “Княз Игор”, Княз Голицин от “Хованщина”, Ленски от “Евгени Онегин”. Внушителен е и концертният му репертоар, в чийто списък наред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четат още и “Stabat Mater” от Росини и Дворжак, както и “Меса Глаголица” от Яначек.
Има студийни записи  и издания на Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала и  др.
През лятото на 2006 година Калуди Калудов гастролира с голям успех в ролите на Андре Шение от едноименната опера на Джордано и Енцо от “Джоконда” на Понкиели в Сао Паоло, Бразилия. С “Дон Карлос” участва в тържественото отбелязване на 150 годишнина на Оперния театър в Сантяго Де Чиле..Гостува във Финландия в ролята на Радамес от “Аида”, следва ангажимент в сценичната версия на “Реквием” от Верди.
Основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал „Вива ил канто” в Чешин, Полша. С вокална педагогика се занимава от 15 години. През 1995 година за първи път води Майсторски клас в Савонлина, Финландия по покана на престижния оперен фестивал. Доктор на Консерваторията в Катовице, Полша, канен е да провежда Майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония и др.


НАЙДЕН ТОДОРОВ е сред най-ярките представители на български музиканти от младата генерация. В края на 2012 г. той печели наградата на публиката „Кристална лира” за 2012 г. За националната премиера на операта „Нос“ от Шостакович (втора лира за диригента, след присъдената през 2005 г. за изпълнението на втора симфония от Малер със Софийската филхармония). Диригентския си дебют прави на 16 години като ученик в Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, където създава Младежки оркестър „Пловдив”. От 1993 е студент на проф. Карл Остерайхер и проф. Урош Лайович във Виенския университет за музика, който завършва като бакалавър през 1996. През 1996-1997 е поканен от фондация Бърнстейн, Йерусалим, на специализация в Израел и там работи с Менди Родан - диригент на Израелската филхармония. През 2001 получава магистърска степен като диригент в Нов български университет, в който през 2013 се дипломира и като мениджър в областта на културата. През 2003-2004 специализира и в Челси университет, Великобритания. От сезон 2004-2005 той е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, а от сезон 2005/2006 е директор на Държавна опера - Русе. Работи с различни оркестри в България и чужбина. Участва и в десетки международни фестивали България, Австрия, Германия, Словакия, САЩ.
Получава множество награди от наши и международни конкурси, както и награди от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб-Виена, фондация Боргезе, наградата „София” за постановката на операта „Фауст” с Националната опера и балет, „Златно петолиние” за принос към развитието на българската музика, „Златна книга“ съвместно с Русенската опера за принос в развитието на българската култура, наградата на фондация „Джордж Уохтер”, наградата „Пловдив“ 2010 и др. През 1998-1999 Найден Тодоров е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на Северно-Израелския симфоничен оркестър в Хайфа. Същата година е поканен за артистичен съветник на Международния камерен фестивал в Лос Анжелис. От 2001 година Найден Тодоров е предпочитан диригент от примата Райна Кабаиванска, с която има съвместни изяви всяка година, работи многократно с певци като Анна Томова-Синова, Самюел Рейми, Никола Гюзелев, Марио Маланини, Мишел Крайдер, Йорг Шнайдер и др. Също е предпочитан диригент от известния рок-музикант от Дийп Пърпъл - Джон Лорд, част от концертите с който сча издадени на CD и DVD. Найден Тодоров е осъществил многобройни записи за различни радио и телевизионни станции в България и чужбина - участва в над 130 компактдиска, издадени в Австрия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ и Унгария. През последните години работи активно със звукозаписните компании Naxos, MMO, R-Music, Hungaroton, Danacord, Balkanton и импресарските агенции Melos, M-Art и Columbia Artists Management.
През месец март 2013 година Найден Тодоров е избран за „Музикант на годината“ от слушателите на Българското Национално Радио.

„Най-интересното в този спектакъл бе звукът, идващ от оркестъра, дирижиран от Найден Тодоров” - отбелязва „The Wichita Eagle” през март 2005 за постановка на «Аида» от Верди. А „Solothurner Zeitun” (юли 2005) по повод постановката на „Фауст” от Гуно пише: „Найден Тодоров умее да нюансира колорита на партитурата и с фина четка изящно да рисува кулминациите на галеща звукова чувственост и дълбоко прочувствена мелодика. Българинът диша с певците, нищо не пропуска, нищо не преувеличава и не разкрасява. Музикант до мозъка на костите, чиито хармонични и плавни движения омагьосват акустично и визуално.”

Johannes Harneit
Johannes Harneit
Jovanovic Miodrag
Jovanovic Miodragвсички новини от Държавна опера - Русе »

профил на Държавна опера - Русе »

всички новини юли » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker