Театрални новиниПрограма декември 2013 - център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”

04.12.2013

2 декември (понеделник), 18.30 ч. – пърформанс и откриване
3-20 декември, всеки ден от 10.00  до 19.00 ч., без събота и неделя
зала „Гъливер”
Fin du monde или Краят на света

изложба живопис с автор Спартак Дерменджиев
Изложбата „Краят на света” е за съвременния човек и общество. За отношенията между тях, двупосочно. За отношението на обществото към човека и за отношението на човека към обществото. „Когато си чакал, а няма повече време… когато си крещял, но никой не те е чул… когато си блъскал, но нищо не се е променило… когато си плакал, но никой не се е трогнал… когато нямаш своето място… когато не приемаш света… когато дори не питаш защо… Тогава си стигнал „Края на света”. Авторът
Вход свободен

2 декември (понеделник), 20.00 ч.
Червена зала
а(е)фектно
танцов пърформанс
идея и реализация: Ива Свещарова; участват: Виолета Витанова и Ива Свещарова; драматург: Мира Тодорова; благодарности на: Гьоте-институт в България и Станислав Генадиев
Желанието не съществува поради осигурена осъществимост. По-скоро в постоянен копнеж за реализация, то функционира в непрекъснатото си отлагане и така - възпроизводство. Тази хронична, закодирана неудовлетвореност на Желанието създава невротичното усещане за недостиг и непълнота. Желанието мотивира всяко наше действие. То мутира в ежедневни проекции, които истеризират в обилна, безконтролна консумация. Всички практики за добруването на тялото и душата целят да дисциплинират именно тази истерия, за да бъде постигната мечтата за пълноценност. А дали тя е истински постижима, дали можем да наситим всички липси или те са част от конституцията на живеенето? Представлението е част от проекта „три3ависим” 2013 - дългосрочна инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към Съюз на артистите в България, обединяваща професионалисти, работещи в сферата на съвременния танц, пърформанс и инсталации. „три3ависим 2013“ се координира от Културна фондация А25. Проектът се реализира в партньорство с Център за култура и дебат „Червената къща“, Съюз на артистите в България и е финансиран от Столична програма „Култура“, в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата.
Вход: 6 лв.
 
3 декември (вторник), 18.30 ч.
Червена зала
Да окупираш в България и да окупираш Уолстрийт
дебат
По какво си приличат и по какво се различават стратегията и тактиката на протестните окупации? Как се формират и взимат колективни решения, как се гради общ хоризонт и какво се случва с представителността? Какви са критериите за успех на каузата? Какво остава от гражданската енергия след успеха или провала на една окупация? Дебат с участието на активисти-студенти от окупацията на Софийски университет, и непротестиращи студенти, но протестиращи в миналото и сега. С подкрепата на Балкански тръст за демокрация (Balkan Trust for Democracy).
Модератор: Деян Кюранов
На български език.
Вход свободен
 
3–20 декември
Червена зала, зала „Пеша Николова”
9-ти ЛГБТ арт фест
За девети път Червената къща става домакин на ЛГБТ Арт Фест, организиран от Ресурсен център „Билитис” в партньорство с Университетски театър на Нов български университет, Център за култура и дебат „Червената къща”, с подкрепата на ЛГБТ Пловдив. Фестивалът създава поле за изява на млади ЛГБТ творци и автори, които се ангажират с ЛГБТ въпроси в своите произведения, както и платформа за дискусии по теми, интересни за ЛГБТ хората у нас.

3 декември (вторник), 18.30 ч. – откриване
4-20 декември, всеки ден от 10.00 до 17.00 ч., без събота и неделя
зала „Пеша Николова”
Таке off the Mask
изложба-социален експеримент (фотография, видео арт инсталация, живопис, илюстрация) с автори Ясен Згуровски (България), Петя Савова (България), Аниес Болес (Белгия), Констанца Гецова (България) и други.
Вход свободен
 
3 декември (вторник), 21.00 ч.
Червена зала
Университетски театър на Нов български университет (НБУ) представя:
Playback Reloaded
плейбек пърформанс
водещи: д-р Антоанета Петрова и Сибила Серафим; музика: Александър Пенкин и Цветомир Гюров; с участието на Габриел Стойчев, Веселин Радков, Лазар Тончев, Руслан Маникатов, Юлияна Кирова, Изабела Йорданова, Златина Лемберова
Плейбек e спонтанно създаден импровизационен диалог между публика и актьори, който е своеобразно огледало на преживяванията на зрителите. В плейбек представлениятa, разказвачът публично ни дарява с лична история за реални хора и събития, актьорите от своя страна, рискувайки неуспех, но в честен диалог, креативно отразяват незримото и дават перспектива на наратива. Те визуализират отговорите, които разказващият несъзнавано търси у себе си, а публиката ги дарява с дълбоко внимание и любов.
На български език.
Времетраене: 80 мин.
Вход свободен
 
4 декември (сряда)
Червена зала
19.00 ч.
Университетски театър на Нов български университет представя:
Хоровод
от Вернер Шваб
постановка: Деляна Манева; режисура: Ася Иванова и Добриела Попова; музика: Георги Арнаудов; с участието на Мартина Апостолова, Симеон Гълъбов, Росен Митров, Атанас Атанасов, Мария Донева, Златина Никифорова, Любомир Джустров, Любомира Манчева, Марин Маринов, Василия Дребова, Георги Велизаров , Павел Кръстев, Карина Ангелова
Десет социални роли, десет тела, десет битки между половете, десет сексуални акта. Радикалният постмодерен вариант на В. Шваб върху пиесата на Шницлер смъква гротескните маски на ролите, които сме принудени да играем, разигравайки по парадоксален начин комичните ситуации на ежедневието. В съвременния свят ние се срещаме, сблъскваме и разминаваме като билярдни топки. Какво ни задвижва? Нагонът за себереализация или неосъзнатите импулси на телата ни?
На български език.
Времетраене: 80 мин.
Вход свободен

20.30 ч.
ЛГБТ Пловдив представя:
Програма късометражно кино
Дневникът на едно сърце (El diario de un corazón) (Испания, 2008, 20 мин.; реж.: Хуан Хосе Серано)
През 80-те год. на миналия век, десетгодишната Ракел живее заедно с консервативното си семейство. Повече от 15 години по-късно и след смъртта на родителите си тя се завръща в родното място, за да си припомни неизличими чувства и случки, които ще я накарат да погледне от друг ъгъл на живота си.
Един срещу друг (One on one) (САЩ, 2010, 10 мин.; реж.: студенти от Тексаския университет в Далас)
Целувка на публично място? Нещо немислимо за Тревър. Никак не би му харесало да му лепнат етикета „гей”, дори и приятеля му Алекс да го заболи. След един баскетболен мач, Алекс моли Тревър да се запишат заедно на курс по танци. Тревър обаче не иска да взема участие в неща, които смята за типично женски, защото се придържа към традиционната идея за мъжкото поведение. Но нещата лека полека се променят. Това е един късометражен филм за мъжествеността, отношенията с околните и компромисите в една хомосексуална връзка.
В твоите ръце (A les teves mans) (Испания, Каталуния, 2010, 15 мин.; Фондация „Enllaç”)
Опитът на възрастните хора е едно от най-ценните неща, които има обществото ни. Този филм ще ни покаже ЛГБТ хора в третата възраст и ще ни разкаже за дългогодишната им борба и всичко, което са постигнали за поколенията след тях.
Всички филми са в оригиналните си версии с български субтитри.
Вход свободен

 
5 декември (четвъртък), 19.00 ч.
Червена зала
Университетски театър на Нов български университет представя:
Placebo
танцов спектакъл
хореография: ас. д-р Анна Пампулова; костюми: ас. Яна Дворецка; ръководител ефекти: гл. ас. д-р Николай Милев; визуални ефекти: Петър Петров');return false;" onmouseout="hideToolTip()">Петър Петров, Илия Шекерджиев; музика: колажи от съвременна музика; с участието на: Мирослава Захова, Александра Манчева, Христина Петрова, Людмила Йорданова, Даниела Хайвазова, Ирина Кирилова - студенти от II курс специалност „Танцов театър” на НБУ
Светът на другите не е спасение от невъзможността ни да общуваме със себе си; преодоляването на вътрешната ни скука чрез потапянето в морето на колективните занимания са вид имитация на вътрешния ни диалог чрез контакта с много хора, измежду които избираме качествата, сглобяващи представата ни за бъдещите предпочитания, без да сме изградили тези критерии предварително и да ги търсим целенасочено. Това е спектакъл за заместването и имитацията на индивидуалността, която се превръща, обратно на претенцията ни, все повече в униформена, благодарение на оковаността ни във високо технологизираната униформа, която сменя размера и цвета си, но устойчиво запазва от някого замисленото си предназначение да разконцентрира... Повече информация на www.youtube.com/watch?v=6vZh3WJTrq4.
Вход свободен

 
5 декември (четвъртък), 20.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Разкрий цветовете си
арт уъркшоп
фасилитатор: Кристиана Данева
Всеки един от нас е уникален със своите цветове, форми и стилове, но много често моралните рамки на обществото или ние сами се вкарваме в общоприети „калъпи”, които уж правят живота ни по-лесен. Но дали е така и какво ни коства това? Нека свалим маските, които слагаме пред външния свят, и открием нашия вътрешен извор на креативност, светлина и хармония, докато се забавляваме, откриваме и преживяваме себе си и връзката със заобикалящия ни свят, разкривайки себе си в цвят, движение и ритъм! Заповядайте с удобни дрехи и добро настроение! Тъй като местата в уъркшопа са ограничени, нека всеки, който иска да се включи, да изпрати заявка по е-мейл на christianadaneva@yahoo.com до 30 ноември.
Времетраене: 120 мин.
На български език.
Вход: 5 лв.
 
4 декември (сряда), 19.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Хлебните Къщи представят своята програма:
Поредица „Хляб и музика”: Традиция и съвремие за Рождество Христово
Мрежата „Хлебни къщи” представя поредното си музикално събитие от поредицата „Хляб и музика”, този път в духа на едни от най-големите християнски и български празници - Никулден и Рождество Христово! Под звуците на кавал и народни песни, смесени с китара, тамбура и тарамбука, смесваме класическо, модерно и фолклорно звучене, „омесено” с рецитация на поезия и разкази на притчи за хляба и неговия висш смисъл в името „Витлеем”, което значи „дом на хляба” или „хлебна къща”. Публиката има възможност да замеси, украси с рождественски мотиви и дегустира традиционни содени пити. Замесете се с нас. За повече информация - www.bread.bg.
Времетраене: 120 мин.
Вход: 5 лв.

9 декември (понеделник), 18.30 ч.
Червена зала
Център за либерални стратегии (www.cls-sofia.org) представя:
Протест? 
публична лекция на Соли Озел (журналист и професор в катедра Международни отношения на университета Кади Хас, Истанбул)
Соли Озел (р. 1958) е един от водещите външно политически анализатори в Турция. Озел завършва Роберт колеж и продължава образованието си в колежа Бенингтон, университета Джон Хопкинс и Бъркли. Журналист и кореспондент е на редица издания като Sabah, Habertürk и Newsweek Türkiye, Washington Post. Бил е главен редактор на турското издание на списание „Foreign Policy”. В момента е преподавател в катедра „Международни  отношения” на университета Кадир Хас в Истанбул. Лекцията е от поредицата „Мемориални лекции Джу”, организирани от Център за либерални стратегии в памет на Юлия Гурковска (1945-2001).
На английски език, с превод на български език.
Вход свободен
 
10 декември (вторник), 19.00 ч.
Червена зала
Посолството на Нидерландия в България (www.netherlandsembassy.bg) представя:
Репортер (Reportero) (документален филм, Мексико /САЩ, 2012, 72 мин.; реж.: Бернардо Рюис)
прожекция, посветена на Международния ден на човешките права, последвана от дискусия с водещ Ирина Недева
Филмът следва опитния журналист Серхио Харо от мексиканското седмично списание „Зета”. Рискувайки живота си, той се бори с корупцията и нарко картелите. Животът на репортерите на „Зета” е в постоянна опасност, но те са посветени на разследващата журналистика и са твърдо решени да разкриват истината до край. Така продължават линията, следвана от Хесус Бланкорнелас, който поставя началото на списанието 30 години по-рано. Оттогава до днес няколко души, работещи за „Зета”, са убити, като самият Бланкорнелас става обект на покушение, в което е тежко ранен.  Пътят към истинската промяна е дълъг и кървав. Филмът е на испански и английски език, с английски и български субтитри. Дискусията е на български и английски език.
Вход свободен
 
10 декември (вторник), 19.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Семинар_БГ и Център за култура и дебат „Червената къща” представят в поредицата „Новите интерактивни култури”:
Православието между Ванга и Facebook
дискусия
Днес различни религиозни картини за света се конкурират за вниманието на вярващите. Интересът към дадена църква или религиозна общност отдавна вече не черпи сила от вековна традиция, а е резултат от личен и рационален избор. На доброволно избраната религиозна принадлежност обаче не винаги съответстват знания и опит, и, обратно, веровото преживяване не винаги се съчетава с трайно и устойчиво участие в общност. Получили веднъж свободата да решаваме сами, ние сме склонни да „сглобим“, да изобретим „God of one’s own” (Улрих Бек). Как православието реагира на тази нова културна ситуация? Опитва ли се то да адаптира богословския си език, да се оттласне от битово-фолклорните си пластове, да адресира нови публики? Какви са динамиките на християнските вярвания и културни практики в България след 1989 г. и доколко те отразяват процесите на либерализация и приватизация на религиозните съдържания? Как да обясним увеличаващия се интерес към православния екзорцизъм или инициативите за създаване на православен Facebook? В рамките на семинара предстои да бъде представен девети брой на онлайн списание Семинар_БГ на тема „Православието: нови динамики и ресурси“. С участието на Даниела Колева, Галина Гончарова, Теодора Карамелска, Кирил Василев, Боян Стефанов, дякон Сава (Щони Кокудев).
На български език.
Вход свободен
 
11 декември (сряда), 19.00 ч.
Червена зала
Мъртвото тяло
дванадесети дебат от серията „Биоетика и биоправо: Осмели се да питаш”, организирана съвместно с д-р Стоян Ставру (www.challengingthelaw.com/iniciativi/diskusii-bioravo).
„Отношението между мъртвите и живите” се характеризира с взаимни очаквания, изненадващи обрати, тайни практики, възможни злоупотреби... Днес, освободеното от религиозните забрани общество предлага напълно нов, прагматичен подход към мъртвото човешко тяло - подход, при който човешкият труп става „достъпен” не само за специалистите, но и за всички участници в пазарните отношения. А на практика мъртвото човешко тяло винаги досега е било обект на особено страхопочитание, религиозно поклонение и културно осмисляне. Претенциите към мъртвото тяло и особено към тези части от него, които могат да бъдат използвани за всевъзможни цели (например: трансплантация, изкуство, наука, включително популярна), поставят множество въпроси на които съвременните общества трябва да потърсят адекватните отговори. С участието на д-р Стоян Ставру (доктор по гражданско и семейно право и преподавател по биоправо и медицинско право в Софийския университет и в Нов български университет) и с доц. д-р Теодор Леков (египтолог, ръководител Департамент „Средиземноморски и изтночни изследвания” в Нов български университет).
На български език.
Модератор: Ирина Недева
Вход: 2/1 лв.
 
12 декември (четвъртък), 20.00 ч.
Червена зала
Фондация „Етюд“ представя:
Танцов концерт – 8-мо издание
В това осмо издание на традиционния концерт на Фондация „Етюд“, който предоставя възможност за изява на утвърдени и млади хореографи и танцьори, работещи в сферата на съвременния танц, се представят кратки хореографии на: Дорин Йожен Йонеску (Румъния); Николина Тодорова (България); Галина Борисова (България); Анна Пампулова (България); Искрен Петков (България); Паоло Лонди (Италия); Диана Спасова, Росица Гевренова, Добриела Попова (България); Цвета Касабова (САЩ-България).
Времетраене: 90 мин.
Вход: 5 лв.
 
13 декември (петък), 20.30 ч.
Червена зала
Студио за документален театър „Вокс Попули” (http://studiovoxpopuli.org) представя:
Майките
вербатим спектакъл
режисьор: Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; асистент-режисьор: Вилма Карталска; сценична среда: Деница Аргиропулос; с участието на: Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова
Четири доказани актриси, всяка от които наскоро е станала майка, представят разказите на други майки, на жени, преминали през тайнството на раждането, през великата метаморфоза на майчинството. В разказите търсим искреността, житейската достоверност, хумора, ужаса и величието на преживяното, но преди всичко „Майките” е вербатим спектакъл, в който четири актриси са проводник на реалния житейски опит на други жени. Средствата на вербатим театъра дават възможност този опит да бъде достоверно предаден на зрителите, които получават не просто доза вечерно забавление, а безценно емпирично познание за великата поява на човешки живот.
На български език.
Времетраене: 75 мин.
Вход: 8/6 лв.

15 и 16 декември (неделя и понеделник)
Червена зала, зала „Пеша Николова”
NEDRAma – international (Берлин, София, Cкопие, Хамбург, Москва) съвместно с театър „Реплика” (България), Студио за документален театър „Vox Populi” (България) представят:
NEDRAma Plus
интердисциплинарна театрална лаборатория
NEDRAma Plus e втора част от Лабораторията за документален театър и съвременна драматургя, която се проведе в Червената къща през юни 2013 г. и част от големия международен проект „NEDRAma – international”. NEDRAma е интердисциплинарна театрална лаборатория, която пътува до горещи точки на райони на бедствия, намесва се и действа в криза и с помощта на местните жители и театрални творци развива реални решения. Европа е в криза. Европа сега е на ръба. NEDRAma отива до мястото, където е повикана. Ние не работим с методите на конвенционалния театър, когато се опитваме да разрешим чрез театъра кризисни ситуации. Нашите актьори са млади хора с активна социална позиция.

 
15 декември (неделя), Червена зала
16.00 ч.
Изход
презентация на проекта на Георг Жено (Германия-Русия)
През 2014 г. се очаква около 80 000 българи във връзка с отварянето на трудовия пазар в Германия да потърсят препитанието и щастието си там. Проектът е базиран на интервюта и лични истории на актьорите. Вълнуващи документални разкази на хора, които смятат да напуснат България през 2014 г. и на такива, които вече са минали по този път.
На български език.
Вход свободен

18.00 ч.
Боклук
презентация на проекта на Георг Жено (Германия-Русия)
Спектакълът е базиран на преживяванията на актьорите от театър „Реплика”, предрешени като клошари. Разкази на хора, които живеят на сметището и до кофите за боклук. За боклука като бизнес и като начин на живот.
На български език.
Вход свободен

20.00 ч.
Студио за документален театър „Вокс Попули“ (http://studiovoxpopuli.org) представя:
Протест.mp3
Вербатим изследване върху уличните протести, проведено в рамките на Вербатим клас 5-7 март 2013
Участват: Милена Ерменкова, Милко Йовчев, Боряна Пенева, Петко Каменов, Стефани Ханджийска, Пламена Пенчева и Вера Молова.
glas.054.mp3: „Смисъл как? Какво? Аз съм..., добре, айде. Ше мъ записваш ли? Къде шъ ма пускаш? Добре. Аз съм... аз подкрепям всички протести. Аз съм „за“ да се отворят камерите и да се види самозапалва... самозапалил ли се е Пламен или не. Аз съм „за“ да има прозрачност във тъпата ни страна, 'щот не може да има хора, които искат... некои от исканията са им... вече те не с... те не знаят какво искат,но в повечето случаи искат... ъ... по...по-малки цени, да има прозрачност, не на монополите и така нататъка, за т'ва съм „за“ и подкрепям проектите, ъ... проектите, протестите. Що? Т'ва къде ше го постваш? “.
На български език.
Вход: 8/6 лв.

16 декември (понеделник), зала „Пеша Николова”
15.00 ч.
Боклук/Homeless People
презентация на съвместния проект на Неда Соколовска (България) и Георг Жено (Германия-Русия), изследващ темата за бездомниците и техния начин на съществуване.
Вход свободен

Червена зала
21.00 ч.
Сдружение „Реплика” (София) и театър „Йозеф Бойс” (Москва) представят:
Заполярная правда (Истина... отвъд полярния кръг)
спектакъл по пиесата на Юрий Клавдиев (Русия)
превод: Василка Бумбарова; режисьор: Георг Жено (Германия); сценограф: Ксения Перетрухина (Русия) в сътрудничество с Яков Каждан (Русия); с участието на: Ованес Торосян, Милко Йовчев, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Милена Ерменкова, Боряна Пенева, Ирина Андреева, Красимира Кузманова
Пиесата е написана на базата на интервюта с хора, носители на ХИВ, събрани в сътрудничество с благотворителната фондация Кризисен център за социално-психологическа помощ „69-ти паралел“ (Норилск, Русия) и е осъществена с подкрепата на „Институт за културна политика“ (Москва) и „Театр.doc“ (Москва). Норилск, градът където се развива действието, е вторият по големина в света град, разположен отвъд полярния кръг. Един от най-студените и екологично замърсени градове на света. С вируса на СПИН там са заразени 7 от 10 момичета и момчета. И всички те, като нас, искат да живеят. СПИН е странно заболяване. По-скоро не можем да го наречем заболяване, а явление. Иначе как да обясним, че отначало то не променя физиологията, а мирогледа на човека. „Заполярная правда” е пиеса за границите на Бога, за истината, за момента на самосъзнаването ти като човек. За великия подарък, какъвто за много ХИВ-положотелни е вирусът. Повярвайте ми, това е така. Аз самият съм учуден.” Юрий Клавдиев
На български език.
Времетраене: 75 мин.
Вход: 7 лв.
 
17 и 18 декември (вторник и сряда), 19.00 ч. - премиера
зала „Пеша Николова”
Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни” представя:
Рея
мултимедиен спектакъл
режисура: Петко Стоянов; текст: Петко Стоянов и Здрава Каменова; видео-арт: Никола Налбантов; участва: Надежда Панайотова; глас: Здрава Каменова и Кирил Бояджиев; връзки с обществеността: Миалена Халваджийска; координатор: Катрин Хрусанова
Моноспектакъл по пиесата на Петко Стоянов и Здрава Каменова. Авторска интерпретация на актуалните въпроси и проблеми на съвременното общество. Представлението залага на връзките между околната среда, икономическото развитие и мястото на социалния индивид. Проектът е финансиран от Министерство на културата и Столична програма „Култура” на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г. Времетраене: 60 мин.
На български език.
Вход: 8/6 лв.
 
17 декември (вторник), 20.00 ч.
Червена зала
Леда и лебеда
танцов спектакъл
автор: Мирослав Йорданов; музика: Юрий Бонджуков; с участието на: Ангелина Гаврилова и Мирослава Захова; продукция на Kinesthetic Project
„Леда и лебеда” се концентрира в изследването на ексцесивния заряд в класическия мит. Телата на изпълнителите са отдадени на представата за човек като убежище на желанието, търсещo нови и неестествени свързвания и съучастия.
Времетраене: 40 мин.
Вход: 10/8 лв.

18 декември (сряда), 20.00 ч.

Червена зала
Космонавт
текст: ghostdog; режисьор: Анна Данкова; в ролята на Комарова: Ива Свещарова; гласът на Комаров: Огнян Голев; глас „Ръководител полети”: Пламен Димитров; звук: Пистамашина; сценография: Станимир Генов; стайлинг: Станислава Янакиева
„Космонавт” е мултижанров театрален проект, реализиран със средствата на движенческия и предметния театър, звуковата инсталация и радиотеатъра. Представлението възстановява неуспешния полет на космическия кораб „Союз-1” през 1967 г., по време на който руският космонавт Владимир Комаров умира. Владимир Комаров е съветски военен пилот, инженер и космонавт. Един от най-опитните и квалифицирани членове на първата група съветски космонавти. Той е първият човек, летял в космоса два пъти, а също така и първият загинал по време на космически полет. Валентина Комарова е съпруга на Владимир Комаров. Те се оженват през 1950 година, имат две деца: Евгени и Ирина. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на РБ и със съдействието на агенция за недвижими имоти „Явлена”. Благодарности към Митко Хаджиев, Марта Събева, Момчил Тасев, Виолета Витанова, Вадим Арбузов.
На български език.
Времетраене: 60 мин.
Вход: 8/6 лв.
 
19 декември (четвъртък), 18.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Театрална лаборатория към клуб „Читатели на Туве Янсон” представя:
Вечеря с муминското семейство и техните приятели
театрална среща на клуб „Читатели на Туве Янсон” в едно действие
актьорски състав: всички гости; със специалната подготовка на: Ангелина, Боряна, Диана, Маргарита, Мила, Росен, Росица
На български език.
Вход: 4 лв. + всичко, което става за ядене (особено ако сами сте си го приготвили)
 
19 декември (четвъртък), 20.00 ч.
Червена зала
„Гала филм” и „Ангелите на Касиел” представят:
Клер & Мадам & Соланж
Игра на Любов и Смърт
по Жан Жьоне
спектакъл на актьорите: Касиел Ноа Ашер, Иво Желев (награда „Икар” в категория „Дебют” 2013), Силвия Станоева (награда „Икар” в категория „Дебют” 2013); сценично пространство: Венцислав Занков; звуково пространство: Емилиян Гацов – Елби
... „Забрави шута ранга свой”
„Какво животно е актьорът? В живота си е никаквец, негодяй, свиня. Хрантутник най-безотговорен.
Бедняк. Непростимо мръсен. Мерзавец. Нелеп сервилник. Пияница. Потънал в заеми, които никога не връща. Смешник в устата на слугите... и на богатите. Пачавра. Той бърка в раните и в задниците ви. Ненужно тяло под ритниците. Лицето без лице. Без Име. Изповедник на останалите: Идеалните, Невинните, Непогрешимите. Профайлърът за вашите насилия и низките ви тайни. За злото във душите на останалите. За влюбванията, оргазмите, целувките, сълзите, спазмите, ножовете в ръцете ви... Наблюдателят и изпълнителят на вашите желания. Актьорът е негодник. Дословно е негодник. Негодник в смисъл на мерзкия, безчестен смисъл на мерзавост. Крадецът на животи... Дяволът.” Касиел Ноа Ашер
На български език.
Времетраене: 80 мин.
Вход: 12/8 лв.
 
20 декември (петък), 20.00 ч.
Червена зала
Театрален колеж “Любен Гройс” представя:
5момченца.si
от Симона Семенич
постановка: проф. Елена Баева; превод от словенски: Людмил Димитров; сценография и костюми: Виктор Георгиев; музикална картина: Стефан Христов; с участието на: Виктория Радева, Йоланда Михайлова, Дарина Стоянова, Елена Атанасова, Сабина Коен
Текстът на Симона Семенич без романтика и разкрасяване ни въвежда във времето на детството. В игрите на пет момченца, които веднъж седмично се срещат в запустяла къща, получаваме непосредствена и точна картина на семейния живот на всеки от тях, както и по-широка представа за обществените реалности. Блаж, Юрий, Денис, Вид и Крищоф са на по десет и единадесет години и техният свят е светът на компютърните игри, плейстейшън и телевизията. Докато се правят на супергерои като Супермен и Спайдърмен, разиграват и различни обществени роли и отношения (мъж -жена, дете - възрастни, хомосексуален - хетеросексуален, привърженици на харе кришна - католици...), през които се отваря полето на неусетното насилие. Изпълнението на пет възрастни актриси на сцената е предназначено за възрастната публика, отговорна за поддържането и насърчаването на обществения контекст, в който петте момченца живеят. Симона Семенич е двукратна носителка на най-голямата словенска награда за драматургия - Грумовата награда: през 2009 година за „Пет момченца” и през 2010 за „24 часа”.
На български език.
Времетраене: 70 мин.
Вход: 8/6 лв.
Постоянната експозиция на скулптури на Андрей Николов в Червената къща, осъществявана съвместно с Националната художествена галерия, е затворена.


всички новини от Център за култура и дебат "Червената къща" »

профил на Център за култура и дебат "Червената къща" »

всички новини юли » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker