Театрални новиниПрограма на фестивала "Виа Понтика" - Балчик 2013

27.08.2013

Програма на фестивала
ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ ПОП КОНЦЕРТ

С участието на Криста и DJ Мартен

3 септември 2013 г. , 20 ч. Открита сцена пред Община Балчик

Криста и Мартен представят The Funkyfied Project
Впечатляващият вокал на Криста се комбинира със завладяващи миксове от DJ Мартен за едно истинско клубно изкушение. The Funkyfied Project е новото предложение на двамата музиканти, което със сигурност ще спечели феновете на качествената музика.
Идеята за The Funkyfied Project се ражда в началото на лятото, когато Мартен предлага да направи ремикси на някои от синглите на Криста, любим от които му е “Имам”. Певицата и DJ-ят решават да обединят това, в което са най-добри, и да представят уникална комбинация от сингли на Криста и любими световни поп/фънк/R’n’B хитове, ремиксирани от Мартен.
Криста е топ артистът на продуцентския лейбъл Стерео стая. Впечатляващо талантливата певица има 5 сингъла зад гърба си – „Това, което искаш”, „Имам”, „За теб”, „Част от мен” и „Силна любов” feat. Spens и неведнъж е изразявала предпочитанията си към качествената фънк, соул и RnB музика. Криста и групата й представиха България на фестивала Eurosonic в Холандия в началото на тази година, и правят многобройни концерти по родните клубове.
Страстта за музика на Мартен се появява още в детска възраст като хоби, докато в момента той е считан за един от най-бързо прогресиращите DJ-и в страната. Делил е сцена с артисти като Kraak & Smaak, Smoove, DJ Muggs (Cypress Hill ), Mix Master Mike (Beastie Boys), Snoop Dogg, Soopasoul, Cassius, Plump DJ's, Laura Vane + The Vipertones, Gizelle Smith, Krafty Kuts, Deekline, Herbalizer, DJ Premier, Morcheeba, Stereo MC’s, Parov Stelar, Macy Gray, Crazy P, Jazzanova, Incognito, Hot Toddy, Estelle, DJ Spinna и много други.
Тази есен музиката събира Криста и Мартен в The Funkyfied Project, който представя нещо ново, различно и много фънки.
Премиерата на The Funkyfied Project ще бъде на 03.09. в рамките на Фестивала на младите в изкуството – Via Pontica в Балчик.

НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ и ФАКУЛТЕТ ЗА ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА - БЕЛГРАД, Сърбия
ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА – ЖИВОПИС
(първа част)

4 септември 2013 г. , 18 ч. Исторически музей - Художествена галерия

Изложбата може да бъде разгледана до 11-ти септември 2013 г.

автори
 • Стилян Петров, Йовица Миленов, Гергана Николова, Габриела Петрова, Ангеларий Димитров
 • студенти от НХА, специалност „Живопис”, ръководител главен асистент Кирил Божков
 • и Емилия Радойчич, Анджела Петровски, Йелена Вучич, Данило Миятович
 • студенти от Факултет за приложни изкуства в Белград, специалност „Приложна графика - Фотография”,
 • ръководители главен асистент  доктор Селма Джулизаревич-Каранович и професор  Бранимир Каранович
Рисунката и живописта са фундаментални дисциплини в обучението на млади художници в академиите по изобразително изкуство. Всеки автор представя по две свои творби изработени с техниките акрил и масло. Показани са портрети, съвременна пейзажна живопис. Могат да бъдат видени реалистични търсения на натурата, която не се копира изцяло; концепции за търсенето на свободата и опитите за летене; разгадаването на философски въпроси - в търсенето на 'Аз-а'; социологическият въпрос за бихевиоризма на социалните маси - или как появата на идол провокира масово въодушевление, неговият нравствен пример върху обществото;  следването на модерни примитиви и синтетизмът на Гоген; търсене на драматичност в експресията на картината чрез подчертаването на цветовият и тонален контраст; експерименти с ритъма на жестикулирането и тоналните стойности на работата с четка.
                                           
НАЦИОНАЛНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ „ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ”
 
„ВЕЧНАТА МУЗИКА”
(инструментален концерт – първа част)

4 септември 2013 г. , 19 ч. храм "Св.Св.Константин и Елена"

участват в програмата
 • Й. Хайдн – Трио G Dur за цигулка, виолончело и пиано
 • И. Стравински – Трио за кларинет, цигулка и пиано„История на войника”
 • А. Пиацола – Годишните времена на Буенос Айрес за цигулка, виолончело и пиано

НАЦИОНАЛНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ  „ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ”

„ЗВУКОВИ КАРТИНИ”
(инструментален концерт – първа част)

4 септември 2013 г. , 20 ч.  КК Албена хотел „Добруджа”, тераса 17-ти етаж

участват
 • Любомира Михайлова - кларинет
 • Ели Стойнева - виола
 • Емил Вучев - пиано
в програмата
 • Й. Брамс - Sonata оp. 120 №2
 • М. Равел – Сонатина за пиано
 • Н. Паганини – Соната D Dur за виола и пиано
 • В. А. Моцарт - "Kegelstatt - Trio, KW 408                                           

СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ „COMMONSTEP”

ОТКРИВАНЕ НА ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА „НАДЕЖДА ЗА СИРИЙСКИТЕ ДЕЦА”
 
5 септември 2013 г. , 17 ч. Читалище „Паисиий Хилендарски” - фоайе

Изложбата може да бъде разгледана до 13-ти септември 2013 г.

СИРИЯ – повече от две години демонична война
 
На 15.03.2011г. с общонационални демонстрации стартира конфликта в Сирия, който продължава и до днес. В резултат са убити хиляди сирийски граждани, а светът ежедневно става свидетел на една „касапница”. Броят на  загиналите деца е около 10 000. Според статистиката на ООН  броя на жертвите надхвърля 100 000 души. Цифрата е далеч от истината поради неизвестаната съдба на десетки хиляди задържани и безследно изчезнали хора. Всеки ден се открива по един масов гроб в страната. На ден средно загиват 165 души. Броят на бежанците в съседни страни достигна 1 200 000. Средно  6 000 бежанци на ден. Броят на нерегистрираните бежанци избягали в Ливан, Йордания и Турция надхвъля  1 000 000. 70 % от сградите и инфрастурктурата са частично или тотално разрушени. От тях 25% са училища, станали обект на бомбардировки. Децата в Сирия за втора година не посещават учебни занятия. Сирия не е толкова далеч. От Дамаск до София разстоянието е по-близко отколкото между София-Париж. Това, което се случва в Сирия, може да се случи навсякъде. Като граждани на света ние не бива да си затваряме очите за случващото се в Сирия, щом не ни засяга пряко. Загиналите деца и хора не са просто цифри. Те са хора като нас – имат лица, истории, мечти и близки, които обичат. От морална и хуманна гледна точка всички сме задължени да заемем глобална гражданска позиция като запознаем обществото с жестокостта и последиците от гражданските войни и конфликти.

РОСТОВСКИ АКАДЕМИЧЕН ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „МАКСИМ ГОРКИ”, РОСТОВ НА ДОН - РУСИЯ

„ВИШНЕВА ГРАДИНА”
 • (театрален спектакъл)
 • от  Антон Павлович Чехов
 • постановка Николай Сорокин
5 септември 2013 г. , 20 ч.  Читалище „Паисиий Хилендарски”
*специално поканен спектакъл вход – 4 лв.

Чехов е казал, че тази история е обикновена и проста -  новобогаташа Лопахин купува имение с огромна Вишнева градина от дворянката Раневская. Наистина, в действителност нищо особено, всичко е толкова обикновено и просто. Но всичко просто е и гениално. Тази така проста житейска ситуация, умело пречупена през света на чеховите персонажи, се е превърнала в сатирична трагедия. Тази история за живота, за смяната на ценности и нагласи е изтъкана с топлина и лекота. Във всички ни се появява усещането за ирония, смях и много тъга - точно както е в живота. Затова и пиесата на Чехов ще бъде поставяна още много пъти, и всеки театър ще има своята Вишнева градина и своята Раневская.

Отличие за най – добър спектакъл на IV-тия Театрален фестивал на Международния черноморски клуб HOMO LUDENS  (гр. Николаев, Украйна, 2010г.)

Награда за най – добро представление на името на Николай Акимов на IV-тия Общоруски театрален фестивал „Руска комедия” (2010г.)

Награди за „Най – добър актьор на Русия” за ролята на Фирс, за „Лауреат на фестивала” за ролята на Раневская  и „Приз” за ролята на Варя на Фестивала “Н.Х. Рибаков” в Тамбов (2011г.)
                                           

НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБИ „50 ГОДИНИ  БЪЛГАРСКИ ИНДУСТРИАЛЕН ДИЗАЙН”

6 септември 2013 г. , 18 ч.
Исторически музей - Художествена галерия, 2-ри етаж
Изложбите могат да бъдат разгледани до 13-ти септември 2013 г.

Българският индустриален дизайн вече има натрупана 50-годишна история, част от която може да бъде видяна именно в настоящата изложба. Целта ѝ е да обобщи по-цялостна обществена представа как се е развил и до къде е стигнал българският дизайн и какви са чертите на собствената му идентичност – белег за конкурентност и предпоставка за успех в епохата на пазарна икономика. Изтъкването на изворите на националния облик на българския дизайн утвърждава добрите европейски практики в областта на насърчаването на интелектуалния обмен и приобщаването към европейските ценности чрез една от най-разпространените и общественозначими художествени практики, защото именно чрез нея постиженията в развитието на техниката се докосват ежедневието на всечи член на обществото, те получават широка публичност и формиране на трайни културни модели. Показването на тези ярки постижения на българския дизайн продължава съществуващите традиции, разширява

представите и познанията на обществото за характера и същността на явлението „Български дизайн” и допринася за приемствеността в този специфичен вид художествено-творческа

дейност. Мястото на тази ретроспекция е сред съвременните постижения и новаторски подходи при формирането на новите поколения български дизайнери, защото без минало, осъзнато в настоящето няма бъдеще.

„ДИЗАЙН ЗА ХОРАТА”

автори
 • Емил Стефанов, Марта Македонска, Лилия Николова, Антон Иванов, Ани Йорданова, Захари Ганчев, Сонер Кьорюмер, Владимир Тунчев, Кристиян Калинов, Рая Бакалова, Тереза Илиева, Калоян Кирилов, Стефан Захариев, Цветан Цветанов, Любен Русинов, Елена Тодорова, Марина Денева, Елизабет Ангелова, Георги Христов, Антоанета Костова, Яна Питекова, Жаклин Атанасова, Милена Китипова, Божана Димитрова
 • студенти от НХА, специалност „Индустриален дизайн”, ръководители доц. Мирян Мирянов, доц. Станко Войков, доц. д-р арх. Милена Николова, доц. Димитър Добревски, ст.преп. Николай Денев и хон.преп. Рангел Чипев
 • Концепции за съвременни решения на някои индустриални изделия, които са част от жизнената, обществаната или работна среда на хората, предложени от млади български дизайнери.
НАЦИОНАЛНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ  „ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ”

„ЗВУКОВИ КАРТИНИ”
(инструментален концерт – втора част)

6 септември 2013 г. , 20 ч. АК „Двореца”, алеята пред Каменната зала

участват
 • Любомира Михайлова - кларинет
 • Ели Стойнева - виола
 • Емил Вучев - пиано
 • студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров”
в програмата
 • Й. Брамс - Sonata оp. 120 №2
 • М. Равел – Сонатина за пиано
 • Н. Паганини – Соната D Dur за виола и пиано
 • В. А. Моцарт - "Kegelstatt - Trio, KW 408
НАЦИОНАЛНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ „ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ”
 
„ВЕЧНАТА МУЗИКА”
(инструментален концерт – втора част)

6 септември 2013 г. , 20 ч. КК Албена хотел „Добруджа”, тераса 17-ти етаж

участват в програмата
 • Й. Хайдн – Трио G Dur за цигулка, виолончело и пиано
 • И. Стравински – Трио за кларинет, цигулка и пиано„История на войника”
 • А. Пиацола – Годишните времена на Буенос Айрес за цигулка, виолончело и пиано
СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ „COMMONSTEP”

„БЪЛГАРИЯ – ОТВОРЕНА ВРАТА КЪМ СВЕТА” ИЗЛОЖБА НА ДЕЦА НАСТАНЕНИ В ЦЕНТРОВЕ ЗА БЕЖАНЦИ В БЪЛГАРИЯ 

7 септември 2013 г. , 11 ч.  АК „Двореца”, алеята пред Каменната зала

Изложбата е част от кампания за подкрепа на хора, потърсили убежище и втори дом, които са настанени в центрове за бежанци на територията на Р България. 20 деца на възраст между 7 и 14 години, подпомагани от своя художествен ръководител г-жа Марияна Зашева, сътвориха 20 картини на платна с акварелни бои. Изложбата представя как децата, напуснали родините си места в търсене на оцеляване, виждат света днес и цели да  привлече вниманието на българското общество към техните проблеми. По данни на Агенцията за бежанците, от началото на конфликта в Сирия  до сега  в България близо 1400 души са потърсили закрила, като хората са настанени в центрове в гр. София, с. Пъстрогор (община Свиленград), с. Баня (община Нова Загора) и гр. Любимец. На територията на община Харманли има създадени условия за нов център, който в случай на необходимост да поеме бежански поток основно от Сирия, предвид конфликтната обстановка и тежка хуманитарна криза там. Картините пресъздадоха надеждата и мечтите на децата за един по-справедлив и добър свят. Детското творчество не познава граници!

СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ „COMMONSTEP”

„ИСКАМ СЛЪНЦЕ”  ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ  (30 минути)

7 септември 2013 г. , 18:30 ч.  АК „Двореца”, алеята пред Каменната зала

режисьор Нидал Хлайф,
сценарист Инна Гълъбова,
оператор Росен Илиев,
монтаж Силвия Сиракова,
продуцент Галина Щърбева

Филма разказва за ежедневието на Зариф, 10 годишно сирийско дете-бежанец в сирийския бежански лагер Атма. За неговите спомени, мечти за бъдещето и трудните условия, в които живее в лагера. Лагерът Атма се намира на сирийската част от границата с Турция. В него сега живеят над 16 000 сирийци, от които 3000 деца, а броят им се увеличава всеки ден в зависимост от военните действия в граничните райони. Лагерът е лишен и до ден днешен от най-елементарните условия. Няма електричество, питейна вода, бани и санитарни възли. Шатрите и одеялата са недостатъчни. В една такава с размери 3х4 м живеят между осем и дванадесет души, а когато има наплив от бежанци, по две семейства биват настанявани в една. Мъжете и децата ходят до тоалетна в гората. А жените чакат на дълга опашка пред първобитни тоалетни сред нищото. В 5 часа следобед вече е тъмно и мракът се простира безкрай. Децата се страхуват да излизат през нощта, защото лагерът е неограден, а кучета обикалят около шатрите.

МУЗИКАЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ
Лулу Ибрахим и Ахмед Хасан

Двама сирийски младежи, потърсили убежище в България, бягайки от войната, както останалите хиляди сирийски младежи. Ще изпълнят 4 песни. Вокала е Лулу Ибрахим в акомпанимент на бузук Ахмед Хасан. В тяхното изпълнение ще усетите как тъга и копнеж изпълват техните сърца. Те се молят тази криза да приключи по-бързо, за да се върнат в родината си.
 
 „ТАФТАНАЗ – ПРЕКЪРШЕНИ ЦВЕТЯ”  ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ (20 минути)
 • режисьори Нидал Хлайф и Емил Димитров,
 • сценарист  Милка Ганчева
 • оператор Румен Симеонов
 • монтаж Милка Ганчева и Велислав Стефанов
Филма разказва за разрушенията в сирийския град в северната част на страната Тафтаназ, празните къщи с покъщнина и лични вещи и проследява самотното и опасно ежедневие на един младеж и  възрастна жена, малцината осмелили се да останат да живеят там. Смъртта е пълен господар в Тафтаназ. Белезите на войната личат в надупчените от куршуми стени, в порутените къщи, в подпалените автомобили. Тъмни облаци покриват небето. Плодородната земя отдавна се е превърнала в гробище на снаряди и шрапнели. Градът е потънал в сивота. Тук оцелелите от кошмара на битките отдавна не се радват на слънцето. Водачът ни разказва, че когато времето е ясно, изтребителите на Башар Асад сеят смърт от небето.
 
НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЯ ЗА ТЕАТРАЛНО И ФИЛМОВО ИЗКУСТВО „КРЪСТЬО САРАФОВ”

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА –  „20 ГОДИНИ СЦЕНОГРАФИЯ ЗА КУКЛЕН ТЕАТЪР”

8 септември 2013 г. , 18 ч. АК „Двореца”, пред Каменна зала

Основна цел на обучението в специалността е изграждането на специалисти в областта на сценография за куклен театър, ярки творчески личности с модерно светоусещане, овладели съвременните методи на сценографията, необходими за създаването на спектакъла с помощта на изразните средства на куклата и в своеобразния синтез актьор – кукла. Синтезът на различните видове визуални изкуства и съхраняването на индивидуалните качества и творчески търсения на студента, цели възпитаване на художници-специалисти, разполагащи с богата палитра от изразни средства, с които могат да се решават всякакви художествени задачи. В изложбата са включени проекти на бивши и настоящи студенти в специалността.
                                           
СВЕТОВНА АСОЦИАЦИЯ НА КИНО И ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ УЧИЛИЩА  „CILECT”

ПРОЖЕКЦИЯ НА СТУДЕНТСКО КЪСОМЕТРАЖНО КИНО  (филми финалисти от седмото състезание за наградата на
СИЛЕКТ - CILECT PRIZE 2012– втора част)


8 септември 2013 г. , 18:30 ч.  АК „Двореца”, Каменна зала
                                           
НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЯ ЗА ТЕАТРАЛНО И ФИЛМОВО ИЗКУСТВО „КРЪСТЬО САРАФОВ”

„ТЕАТРАЛНА ИЗЛОЖБА”
(театрален спектакъл за малки и големи)

9 септември 2013 г. , 18 ч.  Читалище „Паисиий Хилендарски”

Атрактивен образователен спектакъл, в който десет световно известни образци на изобразителното изкуство оживяват и с много хумор и въображение разказват за своето създаване и живот.Ще разберете какво мисли "Пушачът" на Пол Сезан, какво не са могли да

изживеят "Работник и Колхозничка" от едноименната скулптурна композиция на Вера Мухина, как се е родила картината"Гуляйджии" на Ян Стен и т.н. Ще откриете, че всички изкуства са свързани помежду си чрез човешкото въображение и дух. Ще получите автентична информация за живота на художниците- автори на тези шедьоври.          

ПРОДУЦЕНТСКА КЪЩА CREDI ARTE

„ЖИВАК”
(театрален спектакъл)

10 септември 2013 г. , 18 ч. Читалище „Паисиий Хилендарски”
*специално поканен спектакъл вход – 4 лв.
Един спектакъл, посветен на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед. Три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство. Една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот, за съжаление. Една история за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди.

„Живак” първо здраво ще ви разсмее, после малко ще ви натъжи, а накрая ще ви изпрати с преизпълнени сетива!
Спектакълът е награден с Аскеер за Дебют на Димитър Живков за 2012
С подкрепата на Арт Офис и Америка за България                  

НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЯ ЗА ТЕАТРАЛНО И ФИЛМОВО ИЗКУСТВО „КРЪСТЬО САРАФОВ”

„ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА”

10 септември 2013 г. , 20 ч. КК Албена, хотел „Фламинго Гранд”, Grand Hall
                                           
НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЯ ЗА ТЕАТРАЛНО И ФИЛМОВО ИЗКУСТВО „КРЪСТЬО САРАФОВ”

„ДВЕТЕ ПРИНЦЕСИ”
(театрален спектакъл за малки)

11 септември 2013 г. , 18 ч.  КК Албена хотел „Фламинго Гранд”, Grand Hall

Това е една драматизация  по едноименната английска приказка. В основата и стои темата за красотата. Красотата е един изключителен феномен-дразнител. Тя е извор на многобройни и многопосочни чувства. Едни искат за се съприкосновят с красотата, други да я притежават, трети се дразнят от недостижимостта и и искат за я унищожат.
Кралицата има две дъщери от различни бракове. Заварената – Принцеса Ана е надарена с изключителна красота, докато доведената – Принцеса Кейт не блести външно, но е духовен и чист човек.
Красотата на Ана възхищава Кейт, а нейната възвишеност омайва Ана. Двете момичета са очаровани от дружбата си и се кълнат във вечно приятелство.

За зла участ красотата на Ана поражда завист и ревност. Кралицата ревнува красотата на завареницата си и иска да я погуби. Тя принуждава Старата пилчарка да направи магия. Грозна овча глава застава на раменете на Ана.
Унищожената красота на принцеса Ана дълбоко наранява Кейт. Тя решително застава срещу сътвореното от нейната майка и напуска двореца съпроводена от злощастната си сестра.
Кейт вярва, че ще намери изцеление за погрознялата Ана. Иска да възстанови вътрешното равновесие и у двете. Водени от случая те достигат до замъка на Щастливия принц.
Щастливият принц е дълбоко нещастен. Странна сънна болест е поразила неговия брат – Красивия принц. По аналогичен начин този млад човек страда по чезнещата красота и жизненост на брат си и иска да я съживи.
Решителната Кейт е поразена от хубостта на принца и се наема да разкрие загадката. В нощните му похождения до подземното царство на феите, тя открива изцеление за сестра си, но също така научава и страшната истина: Красивия принц е в плен на пагубната любов на  Царицата на феите. Той е омагьосан от нея – не яде и не пие нищо и трябва да умре. Само по-силна обич може да спаси принца.
Кейт възстановява красотата на Ана и те са отново щастливи. Но нейната хубост събужда и любовни трепети в тъжното сърце на Щастливия принц. Той иска ръката на Ана. Това е чудесно предложение за младата принцеса, но какво ще стане с Кейт? Нима тя ще остане сама, след като се жертвала за сестра си? Нали двете са свързани с клетва за вярност? Не! Принцесите решават да си тръгнат веднага.
Едно последно желание възпира за миг Кейт. Тя моли за разрешение за целуне на прощаване гаснещия Красив принц. И тук се ражда чудото. Голямата обич на Кейт побеждава магията и Красивият принц се връща към живота. Той с почуда открива в Кейт богинята от своите сънища.
Приказката естествено завършва с две сватби. Обикновено всички приказки завършват със сватба. Но приказката за двете принцеси недвусмислено иска да ни каже, че красотата разцъфтява само там където е истински ценена.
Трима актьори (две актриси и един актьор) разказват и представят случките в този спектакъл. Техните кукли се отличават с изящество и чистота както в рисунъка, така в пластиката на поведението си.

НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ и ФАКУЛТЕТ ЗА ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА - БЕЛГРАД

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА – ЖИВОПИС
(втора част)

11 септември 2013 г. , 18 ч. Исторически музей - Художествена галерия
 • автори Стилян Петров, Йовица Миленов, Гергана Николова, Габриела Петрова, Ангеларий Димитров
 • студенти от НХА, специалност „Живопис”, ръководител глсвен асистент  Кирил Божков  и Емилия Радойчич, Анджела Петровски, Йелена Вучич , Данило Миятович
 • студенти от Факултет за приложни изкуства в Белград, специалност „Приложна графика - Фотография”,
 • ръководители главен асистент  доктор Селма Джулизаревич-Каранович и професор  Бранимир Каранович

Изложбата е част от работното ателие по “Живопис” и включва живописни платна изработени по време на фестивала.

НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЯ ЗА ТЕАТРАЛНО И ФИЛМОВО ИЗКУСТВО „КРЪСТЬО САРАФОВ”

„ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА”
 
11 септември 2013 г. , 19 ч. храм "Св.Св.Константин и Елена"
 • (концертно изпълнение на мюзикъла)
 • музика Рикардо Кочанте
 • по романа на Виктор Юго
 • стихове Люк Пламондон
участват НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ

ОТКРИВАНЕ НА ПРОЕКТ “ВИЗУАЛНА КОМУНИКАЦИЯ ЗА ОБЩИНСКА БОЛНИЦА - БАЛЧИК”

12 септември 2013 г. , 15 ч.  МБАЛ - Балчик
Проектът може да бъде разгледан всеки работен ден на болницата след 12 септември 2013 г.

участват
 • Антон Иванов, Захари Ганчев, Мирян Мирянов
 • студенти и преподаватели от НХА, специалности „Индустриален дизайн”’
 • ръководител: доц. Мирян Мирянов

В МБАЛ - Балчик, поликлинична част ще бъде монтирана постоянна информационна система за улеснено ориентиране на гражданите. Системата е разработена като проект от страна на Катедра “Индустриален дизайн” - НХА и обхваща носителите на визуалната графична комуникация - общо инфомационно табло, табели за вида лекарски кабинет, призми с двустранно номериране за ориентация и сменяеми табели за медицинския състав с работното време. Изделията са изработени специално за конкретните пространства като са отчетени всички ергономични, психологични и естетически аспекти необходими за повишаване на бързото сигнално ориентиране.

Проектът се осъществява със съдействието на Ротари клуб - Балчик / Rotari Club District 2482

НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЯ ЗА ТЕАТРАЛНО И ФИЛМОВО ИЗКУСТВО „КРЪСТЬО САРАФОВ”

„СЪН В ЛЯТНА НОЩ” /ПРЕМИЕРА/
(театрален спектакъл)

12 септември 2013 г. , 18 ч. Читалище „Паисиий Хилендарски”
Тази комедия на Шекспир е с милионен брой реализации. Едва ли може да се добави нов творчески прочит. Ето защо ние със студентите решихме да се отдадем на една откровена сценична игра. Това е достатъчно близко до традицията на условността в Елизабетинския театър. В духа на това решение изпълнихме празната сценична площадка с естествените си съвременни рефлекси и органика. Освен това решихме да избегнем банализираните от прекомерна употреба сцени на майсторите-театрални аматьори. Вместо това предлагаме свободна интерпретация на една артистична композиция от II и III действия на пиесата. Основната ни цел е да освободим и развием творческата инвенция на студентите, въвлечени в една импровизация без строги ограничения. Търсим изобретателна игра, в която да изпъкнат талантите и придобитите умения на студентите-актьори.
                                           

НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ, ИНСТИТУТ СЕРВАНТЕС – СОФИЯ и ВИА ПОНТИКА

„ЙЕРМА” /ПРЕМИЕРА/
(театрален спектакъл)

12 септември 2013 г. , 20 ч. АК „Двореца”, Каменна зала
Желанието за постигане на абсолютно лично щастие и  личностна реализация, въпреки канона на обществото са в основната линия на конфликта в спектакъла. Липсата на споделена любов създава условия за главния персонаж , Йерма, да се изправи  пред собствените си кошмари и съмнения, хиперболизирани до застрашителни размери, водещи до необратими действия. Спектакъла е смесица между живо актьорско присъствие и видео образи провокирани от сюрреалистичната естетика  от началото на миналия век.

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ТРАКИЯ” – ПЛОВДИВ

„МАЙКА БЪЛГАРИЯ”
ФОЛКЛОРЕН КОНЦЕРТ -  СПЕКТАКЪЛ

12 септември 2013 г. , 20 ч. КК Албена, Открита сцена пред КИЦ

Пъстра програма с музикални и танцови номера от различни фолклорни области, завладяващ с майсторко изпълнение на професионални артисти.

В програмата
 • Гергьовден – танц, Трио Алтъно – песен, Празнична песен, Пролетен момински танц,
 • Луди години – танц, Родопско соло – песен, Македонски дует – песен,
 • Дюлбер Севдо – танц, Айде, айде либе – танц, Две тракийски песни,
 • Ой шопе, шопе – песен, Шопски танц, Оркестрова сюита
 • Хей мъри калъм Калино – песен, Тракийски танц
НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ

„БАЛЧИК: ДОСТЪПЕН”
(проекти – предложения за подобряване на дотъпноста на градската среда в Балчик)

13 септември 2013 г. , 17 ч.  Исторически музей - Художествена галерия

участници
 • Антон Иванов, Диана Дочева, Милена Китипова, Рангел Чипев, Силвия Сълкова
 • студенти от НХА, специалности „Индустриален дизайн” и „Дизайн на детската среда”,
 • ръководители: доц. Мирян Мирянов  и Силвия Сълкова
Един експеримент с колички и фотоапарати из улиците на Балчик, довел до сериозни размисли върху (не) достъпността...  Презентация на студентските проекти за по-достъпна градска среда за жителите и гостите на Балчик, или за това как разходката до плажа, посещението на музей или спортът на открито могат да бъдат за всички.
                                           
НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЯ ЗА ТЕАТРАЛНО И ФИЛМОВО ИЗКУСТВО „КРЪСТЬО САРАФОВ”

„РЕЙС”  /ПРЕМИЕРА/
(театрален спектакъл)

13 септември 2013 г. , 18 ч.  Читалище „Паисии Хилендарски”
Пиесата на българския драматург със световна известност Станислав Стратиев е образец на абсурда в националната ни литература. Една черна комедия, която майсторски разиграва ситуацията на хванати в капана на загадъчен градски автобус перонажи. Каран от анонимен шофьор, автобусът се отклонява от маршрута си и хвърля в паника пътниците. Със студентите се опитваме да проверим какви са възможните поведения на затворени в опасна среда хора. Как тяхната култура, образование, таланти и социална принадлежност диктуват реакциите им и събуждат неподозирани черти на характерите им. Проява на човешки същности в крайна, екстремна ситуация. Творческата задача включва и намиране на най-адекватния жанров рисунък в актьорските средства и стил на сценичния разказ.
Късен нощен градски автобус. Седем последни пътници не подозират какво ги очаква. Оказва се, че автобусът не се движи по обичайния маршрут. Започва едно абсурдно и опасно приключение. При опитите им да говорят с шофьора, героите се натъкват на груб отказ. Автобусът се носи с бясна скорост неизвестно накъде в тъмнината. Поставени в стресова ситуация, хората се превръщат в затворено общество, в което остро се проявяват най-дълбоките черти на характерите. Пътуването се превръща в изпълнено с комизъм и ужас изпитание. Ще оцелеят ли пътниците? На каква цена? Как ще свърши кошмарното пътуване?
                                           
ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ТРАКИЯ” – ПЛОВДИВ

„МАЙКА БЪЛГАРИЯ” ФОЛКЛОРЕН КОНЦЕРТ -  СПЕКТАКЪЛ

12 септември 2013 г. , 20 ч.  КК Албена, Открита сцена пред КИЦ

Пъстра програма с музикални и танцови номера от различни фолклорни области, завладяващ с майсторко изпълнение на професионални артисти.

В програмата
 • Гергьовден – танц, Трио Алтъно – песен, Празнична песен, Пролетен момински танц,
 • Луди години – танц, Родопско соло – песен, Македонски дует – песен,
 • Дюлбер Севдо – танц, Айде, айде либе – танц, Две тракийски песни,
 • Ой шопе, шопе – песен, Шопски танц, Оркестрова сюита
 • Хей мъри калъм Калино – песен, Тракийски танц
ВХОД СВОБОДЕН (с изключение на специално поканените спектакли “ВИШНЕВА ГРАДИНА” и “ЖИВАК”)

Вишнева градина
Вишнева градина

всички новини октомври » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker