Театрални новиниНаграда за изкуство - ESSL - CEE 2013

20.05.2013

Награда за изкуство - ESSL - CEE 2013

ESSL ART AWARD CEE 2013 НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL - СЕЕ 2013

В подкрепа на художници от осем страни в Централна и Източна Европа
С подкрепата на bauMax и основния акционер в Vienna Insurance GROUP

Нощ на номинираните:  Понеделник, 27 май 2013 г., 19:00 часа
Галерия „Академия” / Национална художествена академия (НХА), ул. „Шипка” № 1

Победителите ще бъдат обявени по време откриването (Нощта на номинираните), художниците ще бъдат на разположение за интервюта и снимки.

Преглед на печата:  Понеделник, 27 май 2013, 18-19 часа.,
В присъствието на куратора на изложбата и членовете на журито, прес стоп

Лице за контакт:  Велина Захариева, Tел: +359 2 8073 – 711,
Email: Velina_Zaharieva@baumax.com 


НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL - СЕЕ 2013 дава международна гласност на най-новите тенденции в изкуството на млади художници. След обявяването на конкурса в академиите по изкуства в България, Хърватска, Румъния, Република Словакия, Република Чехия, Унгария, както и за първи път в Турция, бяха подадени апликационни формуляри от над 500 студента по изкуства, за да получат място в „Изложбите на номинираните“, подтиквани от желание да спечелят наградата за млад талант.
Основана от австрийските колекционери на изкуство Агнес и Каралхайнц Есел, НАГРАДАТА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL - СЕЕ се организира в тясно сътрудничество с експерти, музеи и академии по изкуство от осем страни участнички, включително Австрия. С тази награда г-жа и г-н Есел демонстрират ангажимента си да подкрепят млади художници, като предоставят вдъхновяваща инициатива за млади таланти.

„Освен щедрото финансово дарение, това, което отличава тази награда от много други е сериозността и професионализма, които се влагат в нейното провеждане. Структурата е уникална, защото изложбите се организират във всяка една страна, за да представят работите на десетте номинирани. Журито провежда заседание и след това взема решение изправено пред реалните живописни работи, предмети, скулптури, инсталации или филмови и видео работи. За мен, това илюстрира, с какво уважение основателите на наградата подхождат към произведенията на изкуството изобщо и към новите таланти специално.”
Рене Блок, Председател на Журито на
НАГРАДАТА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL

ИЗЛОЖБАТА НА НОМИНИРАНИТЕ
От над 500 участници, журито състоящото се от експерти от страните участнички и Австрия, селекционира 10 номинирани от всяка страна, чиито работи ще бъдат представени сега в „Изложбите на номинираните“, които ще бъдат открити по график през май 2013 г. във всяка една от страните участнички.
В нощта на откриване на изложбата или „Нощта на номинираните“ двама художници ще получат НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ 2013. В допълнение, на единия от тях ще бъде предложена специална покана VIG, спонсорирана от Wiener Städtische Versicherungsverein, основния акционер в  VIENNA INSURANCE GROUP.
Работите на младите художници, представени в контекстта на НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ в „Изложбите на номинираните“, повдига определен брой тематични въпроси: Какво е настоящето развитие на университетите? Какви социални, социологически, политически и икономически въпроси са важни за младите художници? Дали се мотивират от екологични проблеми и дискусии за равнопоставеност на половете? Дали се фокусират върху определени материали и техника или дали живопистта все още е изпълнена със значимост за младото поколение?
Представите работи покриват голям диапазон от материали и техника, включително рисуване, живопис, инсталации, фотография и нови медии.

„НОЩТА НА НОМИНИРАНИТЕ“ в София
В София „Нощта на номинираните“  ще се проведе на 27 май в 19:00 ч. в галерия „Академия“ на НХА. На откриването ще произнесат реч проф. Светослав Кокалов, Ректор на НХА, Андреас Хофер, член на журито – Музей „Ессл“, Мария Василева, член на журито от България и Румен Янчев, СЕО и председател на МВ – БУЛСТРАТ.
Номинираните за НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ в България са Зоран Георгиев, Велина Кокалова, Павел Лефтеров, Калина Мавродиев, Мартин Пенев, Ясена Попова, Борис Праматаров, Александър Вълчев и Леда Ванева.
„Изложбата на номинираните“ ще се проведе в Галерия „Академия“ от 27 май до 16 юни 2013 г.

НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL - СЕЕ
Всеки от 16 призьори на НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ (по 2 художници от всяка страна) получават 3,500 Евро и участие в изложба „Трансцендентиране на култури“, която ще се проведе от 06 декември 2013 г. до 02 март 2014 г. в Музей „Ессл“. За изложбата ще бъде издаден общ каталог, който ще представи художниците с техните работи и ще даде начало на международна видимост на техните постиженията.
В допълнение, основния акционер в VIENNA INSURANCE GROUP ще направи специална покана на един от двамата призьори в „Нощта на номинираните“. Поканените художници ще могат да изложат работите си в сградата „Рингтурм“ във Виена,е където е седалището на фирмата.

ЖУРИ НА НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ
Ваня Бабич (Хърватска), Рене Блок (Германия), Габор Ебли (Унгария), Андреас Хофер (Музей „Ессл”), Йохана Лангфелдер (Музей „Ессл“), Ромело Перволовичи (Румъния), Зора Русинова (Словакия), Лора Сариаслан (Турция), Игор  Шпаньол (Словения), Яри Швестка (Чехия), Мария Василева (България), Ева Вирлитш- Ессл (Музей „Ессл”)

Приоритетен интерес: подкрепа на млади художници – колекционери на изкуство Агнес и Каралхайнц Ессл
Открит през 1999 г., музей „Ессл“, най-голямият в Астрия частен музей и дом за една от най-значими колекции на съвременно изкуство, обхващаща повече от 7,000 произведения на изкуството.
През петдесете години на миналия век, колекционерите Агнес и Каралхайнц Ессл откриват страстта си към съвременното изкуство. Много успешн бизнес със създаването в много кратки срокове на фирмата bauMax им дава възможност да изградат значима колексция на изкуство. За съпрузите колекционери от първостепенна важност винаги е било да направят достъпна колекцията си за широката публика. Музеят представя международни изложби,  авторски изложби на най-добрите художници и счита, че образованието в областта на  изкуството е приоритет. Важна част от ангажираността на семейство Ессл е да подкрепя млади художници, намерение, което е превърнато в реалност със сериите „Нови таланти“ и НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL - СЕЕ.

bauMax - дългогодишен партньор
Основана преди 36 години в Австрия, bauMax е фамилна фирма с междунродно присъствие. Днес, bauMax развива активна дейност в девет страни, притежава 159 магазина от Австрия до Турция. В Централна и Източна Европа, bauMax е водеща на сектора „направи си сам”. Общо нейните магазини обслужват 50 милиона клиенти годишно.
 
Wiener Städtische Versicherungsverein и VIENNA INSURANCE GROUP –
Дългогодишни партньори
От дълги години Wiener Städtische Versicherungsverein  и VIENNA INSURANCE GROUP си сътрудничат с Музей „Ессл“. Тази година те отново ще подкрепят НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ, заедно с bauMax. Следните фирми на 
VIENNA INSURANCE GROUP участват в събитието: Kvarner, Helios and Erste osiguranje в Хърватска; Wiener Städtische в Словения; Kooperativa, Česká podnikatelská pojišt’ovna и Pojišťovna České spořitelny в Чешка Република; Kooperativa, Komunálna и Poisťovňa Slovenskej sporiteľne в Република Словакия; Union Biztosító and Erste Biztosító в Унгария; Omniasig,  Asirom и BCR Leben в Румъния; Bulstrad Leben and Nichtleben в България; както и  Ray Sigorta в Турция. За  първи път Турция е представена на НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ като осма страна.
 
Специална покана VIG - Наградата за млад талант на Wiener Städtische Versicherungsverein
За трети път Специална покана VIG - подкрепящ проект на основния акционер Wiener Städtische Versicherungsverein на VIG от 2009 г. ще бъде направена на художниците в контекста на НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ. Във всяка страна – участничка един от двамата призьори на НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ ще получи допълнително отличие - Специална покана VIG, която е от 1000 Евро. През пролетта на 2014 г. поканените ще имат възможност да участват в специална изложба в изложбения център „Рингтурм“,  който се намира в седалището на VIENNA INSURANCE GROUP и Wiener Städtische Versicherungsverein и те ще бъдат помолени да създадат творба специално за това събитие.

„Подкрепата на изкуство и културни проекти е интегрална част от нашата философия за сътрудничество и дълготрайна традиция. С подкрепата на НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО – ESSL – СЕЕ ние можем да даем своя принос за промотиране изграждането на младежка платформа за творчество в областта на визуалните изкуства в страните от Централна и Източна Европа, където VIENNA INSURANCE GROUP развива активна дейност. Като фирма, която развива успешна застрахователна дейност в региона, ние приемаме като часто от нашата корпоративна социална отговорност да промотираме разнообразието на културния живот“, заяви др. Гюнтер Гейер, CEO of VIENNA INSURANCE GROUP.
Вписана в стоковата борса на Виена и Прага и седалище във Виена, VIENNA INSURANCE GROUP (VIG) е една от водещите застрахователни групировки в Централна и Източна Европа. С около 24,000 души персонал VIG предлага иновативни застрахователни схеми и отлично обслужване на 24 страни от региона.  Wiener Städtische Versicherungsverein е основният акционер във VIENNA INSURANCE GROUP и подкрепя групировката по всички културни и социални въпроси. Главен приоритет се отдава на международния културен обмен, който стимулира многообразието и възможностите за културно развитие. 
 

ВСИЧКИ ДАТИ НА НОЩИТЕ НА НОМИНИРАНИТЕ

 SLOVENIA NOMINEES’ NIGHT, 13 May 2013
Venue + award ceremony:
Muzej sodobne umetnosti Metelkova | Maistrova 3, SI-1000 Ljubljana
duration of the exhibition: 13 May – 26 May 2013
10 Nominees:
Dan Adlešič, Anamari Hrup, Andrea Knezović, Eva Lucija Kozak, Gregor Maver, Živa Petrič, Matej Stupica, Saša Šuštar, Valérie Wolf Gang, Jure Zrimšek
Press contact in Slovenia: Sabina Raca Habjan, Tel: +386 1/ 546 62 52,
Email: sabina_racahabjan@baumax.com

CROATIA NOMINEES’ NIGHT, 14  May 2013
Venue + award ceremony:
Muzej Suvremene Umjetnosti Zagreb (MSU) | Avenija Dubrovnik 17, HR-10000 Zagreb
duration of the exhibition: 14 May – 02 June 2013
10 Nominees:
Vanja Babić, Anja Jelaska, Leona Kadijević, Ana Kovačić, Margareta Lekic, Mario Leko, Jelena Lovrec, Petra Mrša, Stjepan Šandrk, Marita Stanić
Press contact in Croatia: Sabina Raca Habjan, Tel: +386 1/ 546 62 52,
Email: sabina_racahabjan@baumax.com

HUNGARY NOMINEES’ NIGHT, 16 May 2013
Venue + award ceremony:
Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház | 1065 Budapest, Nagymező utca 20
duration of the exhibition: 16 May – 09 June 2013
10 Nominees:
Bence Bálint, Kitti Gosztola, Olga Kocsi, Kund Kopacz, Gábor Kristóf, Bettina Nem, Máté Pacsika, Dóra Pelczer, Kata Száraz, Dia Zékány
Press contact in Hungary: Barbara Schmidt, Tel: +36 1 2194 – 115, Mobil: +36 20 460 9387,
Email: barbara_schmidt@baumax.com

SLOVAKIA NOMINEES’ NIGHT, 17 May 2013
Venue + award ceremony:
Galéria MEDIUM | Hviezdoslavovo nám. 18., SK-814 37 Bratislava 1
duration of the exhibition: 17 May – 10 June 2013
10 Nominees:
Janka Duchoňová, Dominik Hlinka, Jana Kapelová, Ján Kekeli, Marcel Mališ, Adam Šakový, Ivana Šáteková, Denisa Slávová, Monika Stacho, Zuzana Žabková
Press contact in Slovakia: Marek Šulc, Tel: +421 248 278 – 890,
Email: Marek_Sulc@baumax.com

BULGARIA NOMINEES’ NIGHT, 27 May 2013
Venue + award ceremony:
Academia Gallery / National Academy of Art Sofia (NAA) | 1 Shipka street, BG- Sofia 1000
duration of the exhibition: 27 May – 16 June 2013
10 Nominees:
Zoran Georgiev, Velina Kokalova, Konstantin Kostov, Pavel Lefterov, Kalina Mavrodieva, Martin Penev, Yasena Popova, Boris Pramatarov, Alexander Valchev, Leda Vaneva
Press contact in Bulgaria: Velina Zaharieva, Tel: +359 2 8073 – 711, Mobil: + 359 885 983 089, Email: Velina_Zaharieva@baumax.com

ROMANIA NOMINEES’ NIGHT, 28 May 2013
Venue + award ceremony:
Victoria Art Center | Calea Victoriei Street, Nr. 12C, bl. A, Sector 3, Bucureşti
duration of the exhibition: 28 May – 23 June 2013
10 Nominees:
Alin Bozbiciu, Vladimir Buburuzan, Raluca Croitoru, Daniel Nicolae Djamo, Carmen Dobre, Andreea Floreanu, Lucian Indrei, Mădălina Lazăr, Andrei Mateescu, Andra Nedelcu
Press contact in Rumania: Julia Anca Besnea, Tel: +40 - 31 620 27 00, Mobil: 0040 731 700 624, Email: julia-anca_besnea@baumax.com

TURKEY NOMINEES’ NIGHT, 29 May 2013
Venue + award ceremony:
MSGSÜ Tophane-i Amire KSM (Tek Kubbe Salonu) | Boğazkesen cad. Defterdar Yokuşu No:2, Tophane-Beyoğlu, İstanbul
duration of the exhibition: 29 May – 23 June 2013
10 Nominees:
Sabahattin Ömer Akdağ, Emre Anılmış, Ragıp Basmazölmez, Bashir Borlakov, Seçil Büyükkan Atmaca, Hakan Dağdelen, Burak Delier, Nezihe Karakaya, Volkan Kızıltunç, İrem Tok
Press contact in Turkey: Can Okcuoglu, Tel: +90 (212) 630 20 30 151,
Email: can_okcuoglu@baumax.com

CZECH REPUBLIC NOMINEES’ NIGHT, 31 May 2013
Venue + award ceremony:
FUTURA centrum pro soucasné umení | Holečkova 49 – Smíchov, CZ-150 00 Praha 5
duration of the exhibition: 31 May – 30 June 2013
10 Nominees:
Matěj Al-Ali, Karíma Al-Mukhtarová, Jan Brož, Terezie Foldynová, Jakub Geltner, Blanka Kirchner, Eliška Perglerová, Rudolf Samohejl, Viktor Takáč, Tomáš Werner
Press contact in Czech Republic Marek Šulc, Tel: +421 248 278 – 890,
Email: Marek_Sulc@baumax.com

Трансцендетиране на култури
06.12.2013 – 02.03.2014
Essl Museum, An der Donau-Au 1, 3400 Klosterneuburg/Vienna, Österreich
През декември 2013 г. всички наградени призьори ще представят работите си в обща изложба  в Музей „Ессл”, Klosterneuburg / Vienna, Austria
 
Контакти с  THE ESSL MUSEUM / AUSTRIA:
Erwin Uhrmann (head) and Regina Holler-Strobl
ESSL MUSEUM – Contemporary
An der Donau-Au 1, A-3400 Klosterneuburg / Vienna
Austria
T: +43 (0)2243 - 370 50 60 und T: +43 (0)2243 - 370 50 62
email: uhrmann@essl.museum and holler-strobl@essl.museum
www.essl.museum
 

 всички новини септември » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker