Театрални новиниХХІV Национален фестивал на малките театрални форми – Враца и ІІІ Фестивал на НЕТА, 16 – 22.05.2013

19.04.2013

ХХІV Национален фестивал на малките театрални форми – Враца и ІІІ Фестивал на НЕТА, 16 – 22.05.2013

Предварителна програма:

16 май, четвъртък ОТКРИВАНЕ - 17 часа

16 май,  Драматично-куклен театър – Враца представя в камерна зала от 17.30 часа:

„Лизелоте и месец май”

 • от Жолт Пожгаи
 • превод: Нели Димова
 • режисьор: Венцислав Асенов
 • сценография и костюми: Маноела Дойчинова
 • участват: Жана Рашева и Константин Соколов
 • Спектакълът вече получи награда за най-добра продукция на международния фестивал на експерименталните театри в Питещ, Румъния. На същия фестивал беше отличена с награда и сценографията на Маноела Дойчинова. Режисьорът Венцислав Асенов поставя заглавие от съвременен унгарски автор, който е един от много продуктивните драматурзи в родината си. Развитието на характерите на сцената се осъществява, благодарение на актьорските превъплъщения на Снежана Рашева и Константин Соколов, които пресъздават действието на творбата „Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи. Това е спектакъл, който показва какви са, какви искаме и какви могат да бъдат отношенията между мъжа и жената.
  (продължителност 2 часа)
16 май, Народен театър „Иван Вазов” представя на голяма сцена от 20 часа:

„Вълшебна нощ”

 • по текстове на Бекет, Мрожек и Йонеско
 • Авторски спектакъл на режисьора Александър Морфов
 • Участват: Рени Врангова, Тодор Елмазов, Пламен Пеев, Красимир Недев и Веселин Анчев.
 • Историята на двама несретници,които спят в парка,но не са загубили усета си към красивото,отново оживява на сцената.”Вълшебна нощ” е една от първите постановки на топ режисьора Александър Морфов.
  Спектакълът е създаден в началото на 90-те години. В него се оглежда цялата меланхолия на нашето съвремие - смесица от непоправимо минало и безкрайно очакване на бъдещето. Двамата неудачници - Гого и Диди решили да сложат край на живота си, достигат до удоволствието от живеенето през тяхната последна нощ. превъзмогвайки чакането, уплахата, разрухата и безнадеждността, преоткривайки чудото на свободния дух, фантазията, играта и въображението.
  (продължителност 1.30 часа)

17 май, петък
Театър „Mini” – Любляна, Словения представя в балетна зала от 17 часа:

„Столовете”

 • от Йожен Йонеско
 • „Столовете” е история за сложните човешки отношения, сила, желание, самота, желание за себереализация, осъзнаване на собствената незначителност, себеотрицание и постоянство, хванати в капана на театралния микрокосмос. Когато големите неща изведнъж се оказват малки и малките за момент стават големи. Когато падат блестящи конфети, през пукнатините на комичното се въвежда мисълта за преходността на момента. „Столовете” не е история на Нико Горшич и словенския театър, „Столовете” на Нико Горшич е история за въпросите, които си задаваме когато краят и вечността съжителстват. Това е споразумение с живота.
  (продължителност 1.15 час)

17 май,  Малък градски театър „Зад канала” – София представя на голяма сцена от 18.30 часа:

„Когато дъждът спря да вали”

 • от Андрю Бовел
 • режисьор Зорница София
 • Участват: Пенко Господинов, Иво Аръков, Илка Зафирова, Василена Атанасова, Ирини Жамбонас, Христина Караиванова, Петър Калчев.
 • Девет години след като първият й филм „Мила от Марс” отнесе Голямата награда „Сърцето на Сараево” от кинофеста в столицата на Босна и Херцеговина, режисьорката Зорница София отново е на вълна дебют. Но тя вече е постановчик в Малък градски театър „Зад канала”, където амбициозната дама реализира спектакъла „Когато дъждът спря да вали” по пиесата на австралийския драматург Андрю Бовел.
  Какво се случва на сцената - „Започва в бъдещето. Годината е 2039, мъж крещи на сцената сред апокалиптичен дъжд и… една риба пада от небето. Климатичният баланс е необратимо нарушен, повечето суши са превърнати в море, а хората, в една верига от причини и следствия, не спират да се нараняват и изоставят. До самия край на пиесата, когато най-младият член на веригата казва „стоп” и… апокалипсисът е отложен”.
  Публиката ще види в ролите първата дама на МГТ „Зад канала” Илка Зафирова, както и Пенко Господинов, нашумял като Гончев от сериала „Седем часа разлика”. Сред останалите актьори на сцената са Петър Калчев, Иво Аръков, Ирини Жамбонас и Василена Атанасова.
  Номинация за Аскеер 2013 водеща женска роля на Илка Зафирова!
  (продължителност 2.15 часа)

17 май,  Театър „Александър Давила” – Питещ, Румъния представя в камерна зала от 21 часа:

„Кой си ти, Йонеско”


18 май, събота Национален театър на Черна гора – Подгорица представя на голяма сцена от 17 часа:

„Съществуване”

 • Eдна нощ един човек отива да ограби друг човек. В този странен грабеж, агресията не среща никаква съпротива, жертвата е пасивна. За престъпника няма плячка, защото няма какво да ограби. Драмата между нарушителя и жертвата продължава до зори и двете човешки същества се сближават. Престъпникът е наказан и има справедливост.
 • В един изолиран, сведен до абсурд материален свят, в свят на изгубена човечност, тази драма ни призовава да се върнем към нашата същност, кам човечност и интимност.
  Накратко: насилието и несправедливостта са навсякъде – в семейството,  в социалната и икономическата сфера. Разпознаваме ги навсякъде – в идеологията , в икономиката, в политиката, в медиите.
  (продължителност 1.15 часа)

18 май Драматично-куклен театър – Враца и Малдрамски театър – Битола, Македония представя в камерна зала от 18.30 часа:

„Боб”
 • от Елин Рахнев
 • режисьор Любчо Георгиевски
 • сценограф Мария Диманова
 • композитор Мариян Нечак
 • Участват: Анастас Попдимитров, Йоана Поповска и Георги Грозев
  „Боб” е представление, което засяга темата за любовта и брака. И по-точно казано: любовта в брака. Основните действащи лица са двама съпрузи на около 70 години, които живеят заедно от около 40 години. Но тези съпрузи са затънали в сивотата и ежедневието, монотонността и стерилността на този брак. На сцената те сякаш плуват в това сиво и еднообразно море, като удавници.
  Само любовта може да ги избави от ситуацията, в която се намират. И само тя е тази, която ще им помогне да стигнат до отсрещния бряг, където ще се разпознаят и всеки ще открие у другия своя идеал за съвършения мъж и съвършената жена.
  (продължителност 1.30 часа)

18 май Театър от Струмица, Македония представя в балетна зала от 20.30 часа:

„Камината”

 •  „Камината” е драма за това как хората прегръщат новото хилядолетие въз основа на бурния 20-и век. Двойката Ирис и Хенри живее в измислен свят, симулиран от външния свят и самите тях. Кой е създателят на този свят? Възможно ли е да се промени и как? Да се промени в какво? Чистилището на „Камината“ ще задоволи тяхната жажда за истина и ключа към човешката им същност, връщайки спомените и последствията от натиска на обществото. Пиесата представлява иронична метафора на обърканото ни ежедневие, в което затваряйки се с другите Аз-ове в себе си толкова забравяме кои сме, че започваме да се страхуваме да прекрачим най-естествената граница към нормалното човешко общуване. Има моменти, над които зрителят ще се посмее искрено и други, над които ще се замисли – пак искрено, всеки за себе си... според осмислянето на метафорите.
 • (продължителност 2 часа)

19 май, неделя

19 май CAAL – Корча, Албания представя в балетна зала от 17.30 часа:

„Амок”

 • Внушителна постановка с участието на звездата на албанския театър Димитер Оргочка, който представя образа на състрадателен лекар, който заминава за Индия. В неговата клиника идва красива дама от висшата класа, която го моли да й направи аборт. Докато нейният съпруг е в САЩ, тя забременяла от кратка връзка с по-млад мъж.
  Отначало лекарят отказва, но по-късно, в състояние на амок (вид болестно състояние, при която се полудява от ярост!) променя решението си. Оказва се, че докато той се е колебаел, дамата е извършила самоубийство. Въпреки това, лекарят й помага, защото запазва нейната тайна от близките й.
  (продължителност 45 минути)

19 май Студио за документален театър „Vox Populi” – София представя в камерна зала от 18.30 часа:

„Яце Форкаш”

 • вербатим спектакъл
 • режисьор: Неда Соколовска
 • сценография: Деница Аргиропулос
 • музикален дизайн Ееро Туркка
 • Участват: Георги Къркеланов, Васил Читанов, Елена Димитрова, Деница Петкова.
 • „Яце форкаш“ на родопски диалект означава „много бързаш“ и е заглавие на второто вербатим представление на „Вокс Попули“, построено върху интервюта, разкази и песни, които екипът събира на експедиция в Родопите през август 2012. „Яце форкаш“ е сценичен разказ за изчезващите неща – автентичния фолклор, родовата памет, селския живот и връзката на модерния човек с корена му.
  Режисьорът Неда Соколовска беше отличен с „Икар” за драматургичен текст!
  (продължителност 1.30 часа)

19 май „Гала филм” и Ангелите на Касиел” - „Червената къща”, София представя на голяма сцена от 20.30 часа:

„Клер, Мадам, Соланж. Игра на любов и смърт”

 • по Жан Жьоне
 • Участват: Касиел Ноа Ашер, Иво Железов, Силвия Станоева
 • Провокативна и неподправено еротична постановка, която е по-скоро по мисли и творби на самата Касиел Ноа Ашер, а не толкова на Жан Жьоне. Отидете с отворени възприятия и бъдете готови за всичко най-хубаво.
  ”Какво животно е актьорът? В живота си е никаквец, негодяй, хрантутник най-безотговорен. Бедняк. Непростимо мръсен. Мерзавец. Нелеп сервилник... Лицето без лице. Без име... Изповедник на останалите. За злото в душите... за влюбванията, оргазмите, целувките, сълзите, спазмите, ножовете в ръцете ви. Наблюдателят и изпълнителят на вашите желания. Негодник. Крадецът на животи... Дяволът.”, казва Касиел Ноа Ашер.
  (продължителност 1.30 часа)

20 май, понеделник

20 май, Драматичен театър – Клайпеда, Литва представя в балетна зала от 17.30 часа:

„Коприна”

 • Историята започва в малкия френски град Лавилдю с пристигането на Балдабю Спокойният живот на гражданите и на Ерве Жонкур се променя.
 • Ерве Жонкур е щастлив, когато той получава възможност да смени  професията си и да стане търговец на яйца от копринени буби. В Европа копринените буби са засегнати от болест и той е изпратен в Африка, за да достави здрави яйца. Африканските копринени буби също са засегнати и той е изпратен в Япония от Балдабю. Пътува с карета и влак, с конски керван през Азия, с лодка от континента до Япония и с водач, със завързани очи, на кон до японското село, където може да купи яйца от местния барон Хара Кей. Ерве Жонкур е обсебен от наложницата на Хара Кей, от която е обсебен. Животът му се променя и той никога повече няма да е същият…
  (продължителност 1 час)

20 май, Драматичен театър „Н.О.Масалитинов” – Пловдив представя в камерна зала от 19 часа:

„Ла”

 • идея, текст, музика и изпълнение - Рашко Младенов  и Константин Цеков (група ФСБ)
 • кръг приятели: Христо Йоцов, Румен Григоров, Н.П.
 • сценография Петър Митев
 • „Ла” е театрална игра, в която двамата изпълнители демонстрират музикалните си умения. Текстът е написан от актьора Рашко Младенов, а всички музикални движения са на Константин Цеков. Двама души в старчески дом, съхранили любимите си инструменти – значи и вкуса към живота. Едва ли има изкуство с такова разнообразие в жанра, каквото е музиката. Всичко, което излиза от човешкия глас и стотиците музикални инструменти като организирани тонове, е музика. Десетки са и предпочитанията на тези,  които я слушат. Класическа, оперна, фолклор, популярна, джаз и още, и още. А какво би станало,  ако ги смесим? От Бах до Гершуин, от Моцарт до ФСБ. А ако ги смесим и с малко театър! Хм!
  (продължителност 1.20 часа)
20 май, Младежки театър „Николай Бинев” – София представя на голяма сцена от 20.30 часа:

„Любовна песен”
 • от Джон Колвенбак
 • Режисьор Андрю Волкофф
 • сценография и костюми Елена Иванова
 • участват: Силвия Лулчева, Светослав Добрев, Николай ЛукановЕлена Бърдарска, Александър Хаджиангелов.
  Това е една уникална комедия, в която участва врачанският актьор Николай Луканов. Присъствието на Силвия Лулчева допълва актьорския колорит на сцената. „Любовна песен” е типичен пример за това, че в Америка любовните песни, както и комедиите се приемат като лековати и незначителни неща. А някои от тези песни песни са невероятни произведения на изкуството, имат уникална емоционална енергия и сила. Те достигат нещо много дълбоко в нас, тъй както добрите комедии могат да достигнат доста под повърхността на хумора, доказват ни, че можем чрез любовта да отворим нова връзка със света.
  (продължителност 1.30 часа)
21 май, вторник

21 май Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна представя на голяма сцена от 17.30 часа:

„Паметта на водата”

 • от Шийла Стивънсън
 • постановка и музикална среда Стоян Радев
 • сценография и костюми Мира Каланова
 • участват: Гергана Плетньова, Владислав Виолинов, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Николай Божков, Теодора Михайлова.
 • Това е един спектакъл за любовта, която е толкова различна. Три сестри /но не по Чехов/ се стремят към нея. Всяка от тях има свой живот и всяка от тях смята, че е била неразбрана и пренебрегвана от майка им. Това, което ги събира е смъртта й. И както е нормално в такива случаи, шокът от случилото се отприщва вълна от емоции. Загубата ги връща към отдавна избледнели спомени. Реакциите са странни, думите сами напират да излязат предизвиквайки болка, но и катарзис. В историята има замесени и мъже – съпруг, любовник, приятел. Липсва само гея, ама то няма и брат за него…
  Гергана Плетньова получи наградата „Икар” за главна женска роля именно за участието си в този спектакъл. Сега тя е звезда в сериала „Недадените”, който върви по БНТ. Номинирана е за „Аскеер 2013” за изгравящата звезда.
  (продължителност 2.20 часа)

21 май Театър 199 „Владимир Стойчев” – София представя в камерна зала от 20 часа:

„Дуети”

 • от Питър Куилтър
 • режисьор Владимир Люцканов
 • сценография и костюми Петя Стойкова
 • Участват: Силвия Лулчева и Владимир Пенев.
 • Само едно-единствено обяснение има за този спектакъл - фойерверки от страсти и смях! Питър Куилтър е едно от най-нашумелите нови имена на британската драматургия. Авторът, както и пиесата му „Дуети” се представят за първи път в България. Постановката е дело на Владимир Люцканов, сценографията е на Петя Стойкова. В спектакъла, който е букет от вихрени комични новели на тема любов, Силвия Лулчева и министърът на културата Владимир Пенев се преобразяват до неузнаваемост в различните необикновено ярки персонажи. „Дуети” пълни сърцата на зрителите с онези омайващи, сладки и усмихнати трепети, които се раждат когато във въздуха прелети стрела на Купидон. Неслучайно мото на спектакъла са Шекспировите слова: „Живеят само влюбените,останалите просто съществуват!”
  (продължителност 1.45 часа)

22 май, сряда

22 май Драматично-куклен театър – Враца представя в камерна зала от 17.30 часа:

Търговци на презервативи

 • от Ханох Левин
 • превод Жозеф Бенато
 • режисьор Борислав Чакринов
 • Участват: Огнян Симеонов, Борислав Борисов, Румяна Мерджанска, Анатоли Бенкин и Георги Грозев
  Един спектакъл за духовните ценности и тяхното ценообразуване.
  Единият от героите е спестил 60 хиляди в памет на майка си,
  а другият е получил в наследство от баща си презервативи
  на стойност 60 хиляди. Тя е аптекарка. Как времето ще разреши задачите, поставени от този малко необичаен любовен триъгълник?
  Една смешно-тъжна притча за живота на малкия човек в големия свят.
  Въпреки провокативното заглавие спектакълът се препоръчва и за зрители под 16-годишна възраст.
  (продължителност 2 часа)

22 май  Драматичен театър – Шабац, Сърбия представя на голяма сцена от 20 часа:

„Дяволиада”

 • от Михаил Булгаков
 • (продължителност 1.40)
   

Силвия Лулчева в
Силвия Лулчева в "Любовна песен"
Лизелоте и месец май
Лизелоте и месец май
Когато дъждът спря да вали
Когато дъждът спря да вали
Клер, Мадам, Соланж
Клер, Мадам, Соланжвсички новини от Драматично-куклен театър - Враца »

профил на Драматично-куклен театър - Враца »

всички новини декември » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин     Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker