Театрални новиниЦентърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” - програма декември 2012

01.12.2012

22 ноември-10 декември, всеки ден между 15.00 и 19.00 ч., без събота и неделя зала „Бeзименна”, зала „Гъливер”

О2

Изложба на групата „Что делать?” (Русия) и на Катаржина Козира (Полша)
Изложбата е част от програмата на София куиър форум 2012 (www.xaspel.net/queer) в контекста на инициативата „Нови леви перспективи”. Чрез средствата на съвременното изкуство, фестивалът експонира идеята за пола като пластично, изменящо се понятие, зависещо от социални, политически, културни и медицински фактори. „Partisan Songspiel. Belgrade Story” 2009, показана заедно с „Partisan Monuments” 2011 е обща работа на групата „Что делать?” (Русия) в сътрудничество с Владан Йеремич (Сърбия). Това произведение е исторически прочит на социалните и политически причини за съвременното разделение на обществото в Сърбия, на основата на различия определени от пола, етническия произход и класовата принадлежност. Пърформансът „Il Castrato” 2006 на полската художничка Катаржина Козира е на пръв поглед абсурдистка опера, стилизирана в стил рококо. Козира, която е главна героиня в този спектакъл, преминава през кастрация и смяна на физическия си изглед, задавайки въпроса доколко връзката между физически и социален пол не е всъщност изкуствена културна конструкция?
Вход свободен

1 декември (събота), 16.00-19.00 ч. (с един час почивка), Червена зала

Уъркшоп по Soundpainting и Ателие за креативна музика

Soundpainting е система от жестове за насочвана импровизация от звук, образ, движение, създадена от Уолтър Томпсън през 70-те и и 80-те години в САЩ. Импровизацията се води от саундпейнтинг-диригент, който подава знаци към участниците, за да създадат заедно и на момента обща композиция. Участниците са различни като опит, възраст и наклонности. Всеки участва по начин, който избере - с глас, инструмент, движение, слово. Когато „саундпейнтинг” - диригентът подава определени знаци, участниците реагират със собствената си спонтанност - и ако желаят. Няма грешна реакция - всяка грешка е „вярна” и саундпейнтинг -диригентът я включва в общата картина на звук, движение, образ. Така се създават звукови и визуални картини, и какафония, и дисонанси, и диалог, и мелодика в сложните плетеници от уникални линии. Всеки е свободен да бъде себе си. В тази свобода и среща на „другости” диригентът подрежда пъзела на общата композиция. И всичко е Тук и Сега.

 • Такса участие: 35/25 лв.
 • За предварително подбрани участници (за повече информация: atelier.musique.creative.bg@gmail.com
 • или на тел. 02/988 81 88)

3 декември (понеделник), 20.00 ч., Червена зала

Детелина Георгиева и soundpainting ателие

концерт

Системата от жестове „soundpainting” е създадена от Уолтър Томпсън през 70-те години в САЩ. В soundpainting групата участниците са различни - като опит, като възраст, наклонности. Всеки участва по начин, който избере - с глас, инструмент, движение, слово. Саундпейнтинг-диригентът подава определени знаци към участниците, а те реагират със собствената си спонтанност. Не са задължени, няма и грешка; всяка грешка е „вярна”. Така създават звукови и визуални картини, и какафония, и дисонанси, и диалог, и мелодика в сложните плетеници от уникални линии. Всеки е свободен да бъде себе си. С тази свобода и среща на „другости”, диригентът подрежда пъзела на общата композиция. И всичко е Тук и Сега.
Вход: 6/4 лв.

3-7 декември (понеделник-петък)

8-ми ЛГБТ арт фест

За осми път Червената къща става домакин на ЛГБТ Арт Фест, организиран от Фондация „Ресурсен център Билитис” в партньорство с Младежка ЛГБТ организация „Действие”, ЛГБТ Пловдив и Учебния театър на Нов български университет, с финансовата подкрепа на фондация „Мама Кеш”, Холандия. Фестивалът създава поле за изява на млади ЛГБТ творци и автори, които се ангажират с ЛГБТ въпроси в своите произведения, както и платформа за дискусии по теми, интересни за ЛГБТ хората у нас.

3 декември (понеделник), 19.00 ч. – откриване

4-7 декември, всеки ден между 10.00 и 17.00 ч. зала „Пеша Николова”

Изложба

 • фотографии, плакати, интерактивна инсталация
 • автори: Михаил Вучков, Констанца Гецова, Виолета Бабалева, Мирела Караджова, Иван Русев, Пламенна Славская, Ясен Згуровски, Яна Георгиева

19.45 ч.

Плейбек театър

Водещи: Антоанета Петрова (актриса, преподавател в департамент „Театър”, Нов български университет), Мален Маленов (психодраматист, музикант, преподавател в департамент “Театър”, Нов български университет); с участието на студенти от департамент „Театър”, Нов български университет; с подкрепата на Антоанета Петрова (Нов български университет)

В основата на плейбек-театъра, както и на социодрамата и други форми на не-писмено разиграване - като форум-театъра, драма-терапията и т.н., е срещата и взаимодействието със зрителите. Нашият акцент е върху историите, които вие разказвате – истории за реални хора и събития. За да могат тези истории да бъдат отразени по един автентичен начин, е необходимо актьорите да предприемат своеобразно изследване на ролите и ситуациите в реалния живот.

 • Времетраене: 60 мин.
 • На български език.
 • Вход свободен


4 декември (вторник), Червена зала, 19.00 ч.

Литературна вечер

Rainbow Coleus
 

 • автор: Атанас Танев
 • Моето разкриване
 • представяне на книгата на Марко Марков
   
 • Разговори с Десислава – Солджъра
  представяне на книгата на Десислава Петрова и Иван Черкезов
   
 • На български език.
 • Вход свободен

5 декември (сряда), зала „Пеша Николова”, 19.00 ч.

Never Ending Story
 

 • фоторазказ на Констанца Гецова (Нов български университет)

19.30 ч.

Bridging Identities  арт уъркшоп за правене на колажи с фасилитатор Кристиана Данева

 • Вход свободен

6 декември (четвъртък), Червена зала, 19.00 ч.

Три пъти бяло

танцов спектакъл

режисура и хореография: Анна Пампулова; костюми: Яна Дворецка; мултимедия – Николай Милев; с участието на дипломанти и завършили студенти от специалност „Танцов театър”, департамент „Театър”, Нов български университет (НБУ)
Спектакълът обединява работата на трима асистента на НБУ по темата за „бялото”, като усещане за чистота, новост, материя, прозрачност, усещане за движение на тялото и материята на дрехата... Режисьорски проектът се състои от десет танцови миниатюри, всяка по около шест минутни, в които се развива идеята за „бялото”. Картините са със самостоятелен композиционен строеж, с различна идея. Спектакълът участва в селекцията на международния театрален фестивал в Белград 2012 г. - „10 дни на Krsmanac”.

 • Времетраене: 60 мин.
 • На български език.
 • Вход свободен

20.15 ч.

Right2Love/Право на любов (документален филм, Испания, 2012; реж. Адая Теруел)

Филмът показва ежедневния живот на седем семейства от шест европейски държави (Гърция, Холандия, Франция, Испания, Швейцария и Италия) и ситуацията им на социално и легално ниво. Общото помежду им, освен любовта, е, че са семейства с две майки или двама татковци. Това филмово проучване показва големите различия в правно отношение в седем различни държави и предоставя искрено свидетелство за огромната нужда да се установят европейски граждански закони, които включват и защитават правата на ЛГБТ семействата.

21.30 ч.

Татко... Тя… Любовта (късометражен филм, 5 мин., 2012; реж. Констанца Гецова)

На български език.

Вход свободен

5 декември (сряда), 19.00 ч., Червена зала

Евтаназията и решенията в края на живота
втори дебат от серията „Биоетика и биоправо: Осмели се да питаш”, организирана съвместно с д-р Стоян Ставру (www.challengingthelaw.com).

Смъртта е вечна тема на всички хуманитарни науки (а и не само на тях). Въпреки непрекъсната борба за нейното отлагане и дори преодоляване, смъртта остава факт, с който всеки човек е заставен да се справи. Понякога обаче смъртта е желана и търсена, възприема се като единственият достоен изход от влошилия качеството си живот. В тези случаи правото трябва да отговори на няколко важни въпроса: съществува ли юридическо задължение за живот или животът е право, от което всеки може да се откаже? И ако е вярно второто твърдение, то съществуват ли задължения за държавата при упражняването на правото на човека да се откаже от своя живот? До къде може да стигне съучастието в чужда смърт и кога помощта се превръща в убийство? Какви са алтернативите на ускорената смърт в края на живота? С участието на д-р Стоян Ставру и д-р Валентина Кънева (ръководител на магистърската програма по Интегративна биоетика във Философски факултет към СУ „Св. Климент охридски”).

 • На български език.
 • Вход: 2/1 лв.

7 декември (петък), 18.00 ч., Червена зала

Посолството на Нидерландия в София (www.bulgarije.nlambassade.org) представя:

Мир срещу правосъдие (документален филм, Холандия, 2012, 64 мин., реж. Кларте Кирийнс)

прожекция по повод Международния ден на човешките права – 10 декември с тематичен акцент върху Уганда, престъпления срещу човечеството, война, деца, преходно правосъдие, последвана от разговор

Филмът разглежда ролята на Международния наказателен съд в процеса срещу бунтовническия лидер Джоузеф Кони, чиято Армия на съпротивата сее смърт и унищожения вече почти двадесет години. Международният съд в Хага търси начин да започне процес срещу Кони, но местните хора искат мир и децата им да се завърнат по домовете си. Многопластов документален филм за сложни морални въпроси, който доказва, че културните различия може да възпрепятстват мирния процес. С камера, която снове между Хага и Уганда, режисьорката Кларте Кирийнс показва, че недоразуменията и различните концепции за справедливост частично обясняват защо злодей като Кони е все още на свобода.
Филмът е на английски език с български субтитри. Разговорът е на английски и български език.

 • Вход свободен

10 декември (понеделник), 18.30 ч.- откриване и дебат

11-22 декември, всеки ден между 10.00 и 19.00 ч.

Червена зала, зала „Бeзименна”, зала „Гъливер”, зала „Пеша Николова”

Съединени европейски щати

пътуваща изложба на видео, инсталации и принтове с автори Жан-Шарл Ю (Франция), Герда Лампалцер (Австрия), Анна Коник (Полша), Лъчезар Бояджиев (България), Янис Гаранч (Латвия), Таня Муравская (Естония) и Деймантас Наркевичиус (Литва) за европейската идентичност и днешна Европа

Интерпретации във формата на видео, инсталации и принтове по темите европейска идентичност, гражданство и Европа днес. Изложбата в София е част от едноименен проект на десет организации от Европа с водещ партньор Гьоте институт Париж. Откриването на изложбата в София е съпроводено от дебат на тема гражданство и култура с участието на Йохана Суо, инициатор и ръководител на проекта. В рамките на дебата Държавния културен институт към Министерството на външните работи на България представя поръчаната от Института и завършена наскоро „Концепция за дигитална културна дипломация”. Проектът „Съединени европейски щати” е финансиран с подкрепата на Европейската комисия, както и на Столична програма "Култура", Полския институт в София, Национален фонд "Култура" и Държавния културен институт към Министерството на външните работи. Повече за всички автори и техните работи, селектирани в изложбата, както и всичко за проекта можете да видите на www.go-use.eu.

 • Вход свободен за двете събития

12 декември (сряда), 17.30 ч. зала „Пеша Николова“

Център за либерални стратегии (www.cls-sofia.org): Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:

Търговията между Брашов и Видин, 14-15 век

лектор: Снежана Ракова (Югозападен университет, Благоевград, www.swu.bg)

 • Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН, www.ihist.bas.bg)
 • На български език.
 • Вход свободен

12 декември (сряда), 19.00 ч., Червена зала

Апокалипсис тук-и-сега

прожекция на филма „В средата на пустинята” и лекция на тема „Въведение в Апокалипсиса” с лектор Хари Халпин, последвана от дебат

Всички от нас тайно желае този свят да свърши. Бъдещето трае вечно. Или поне така е било. Голямата илюзия на западната цивилизация винаги е била свързана с мита за напредъка, и с вярата, че потокът на историята се простира в безкрайно бъдеще. За нашите родители цивилизацията доставя къщи в предградията, компютри и автомобили.

 • На английски език с превод на български език.
 • Вход: 2/1 лв.

17 декември (понеделник), 20.00 ч.  21 декември (петък), 20.00 ч.  Червена зала

„Гала филм” и „Ангелите на Касиел” представят:

Клер & Мадам & Соланж        
Игра на Любов и Смърт

 • по Жан Жьоне

спектакъл на актьорите: Касиел Ноа Ашер, Иво Желев, Силвия Станоева; сценично пространство: Венцислав Занков; звуково пространство: Емилиян Гацов – Елби
... „Забрави шута ранга свой”
„Какво животно е актьорът? В живота си е никаквец, негодяй, свиня. Хрантутник най-безотговорен. Бедняк. Непростимо мръсен. Мерзавец. Нелеп сервилник. Пияница. Потънал в заеми, които никога не връща. Смешник в устата на слугите... и на богатите. Пачавра. Той бърка в раните и в задниците ви. Ненужно тяло под ритниците. Лицето без лице. Без Име. Изповедник на останалите: Идеалните, Невинните, Непогрешимите. Профайлърът за вашите насилия и низките ви тайни. За злото във душите на останалите. За влюбванията, оргазмите, целувките, сълзите, спазмите, ножовете в ръцете ви... Наблюдателят и изпълнителят на вашите желания. Актьорът е негодник. Дословно е негодник. Негодник в смисъл на мерзкия, безчестен смисъл на мерзавост. Крадецът на животи... Дяволът.” Касиел Ноа Ашер

 • Времетраене: 80 мин.
 • На български език.
 • Вход: 12/8 лв.

18 декември (вторник), 20.00 ч. Червена зала

Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай“ представя:

Осталгия

Там, където хората не говорят за миналото си, то привидно не съществува, нещо като измислена (фалшива) амнезия. Как обаче това рефлектира върху взаимоотношенията между поколенията? Защо бленуваната промяна не настъпва, след като се борим да сме свободни? Какво трябва да направим, че да сме щастливи там, където сме родени, в ситуация на животинска борба за оцеляване? Защо е нужно да се кланяме на измислени от нас богове, като Топлофикация? Къде съм аз в това, което ми предначертават, там където аз решавам живота си? Своя гледна точка на всички тези въпроси дава новият експериментален театрален проект „Осталгия“ на Сдружение „По действителен случай“.

Една история за времето на възможностите. Повече информация на www.pds-org.blogspot.com. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 • Времетраене: 70 мин.
 • Вход: 10/ 8 лв.

20 декември (четвъртък), 17.00 ч., Червена зала

Софийско Гражданско Сдружение -„Щастливеца“, образователен център „Място за бъдеще”, Секция „Антропологически изследвания” на Институт за изследване на обществата и знанието при БАН, Катедра „История и теория на културата” към Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Фондация „Димитър Воев - Нова генерация“, Фенклуб „Нова генерация“, Сдружение за алтернативна музика и култура „Дарк Френдс” представят:
Природата чука на мойта врата
Новите генерации и алтернативната култура в България 21 години след „Спасете Русе”, първият и единствен екорокфест у нас: Накъде? В памет на Димитър Воев (1965 - 1992)
свободна дискусия
Дали в контекста на едно поредно възпоминание за творчеството, личността и делото на Димитър Воев можем да разпознаем новата генерация от 80-те години на ХХ век като първообраз на алтернативната култура и на новите социални движения в България, свързани с ценности като социална справедливост, екология, неформалност и цялостна културна промяна? В дебата по тези теми имаме възможност да разговаряме и да чуем гледните точки на старата и на новата „нова генерация”: на хора като Васил Гюров („Ревю”), Георги Маринов („Воцек и Чугра”), Петър Миланов (Фондация „Димитър Воев - Нова генерация”), Веселина Антонова (Държавен архив, град Русе), Галина Лачева (Фестивал „Улица „Нов живот”) и други. Един ден преди дългоочаквания край на света си припомняме и за „Спасете Русе”, единствения еко-рок фестивал в България, иницииран от Димитър Воев преди 21 години. Модератор: Петър Канев (Институт за изследване на обществата и знанието при БАН и Софийско Гражданско Сдружение - „Щастливеца“)
На български език.
Вход свободен

Всеки ден между 15.00 ч. и 19.00 ч., без събота и неделя, зала „Андрей Николов”

Духът намира тялото

 • Постоянна експозиция на скулптури на Андрей Николов.
 • Вход свободен

Всеки ден от 10.00 до 23.00 ч., без почивка

Red Café

Храна и напитки в кафенето на Червената къща. Red Café е единственото логично продължение на пърформансите, концертите, дебатите и всичко останало, което обичате в Червената къща. Едно истински червено пространство за най-истинските дебати - неформалните. Пространство, допълващо духовната с физическа енергия.
Вход откъм двора 

 

всички новини от Център за култура и дебат "Червената къща" »

профил на Център за култура и дебат "Червената къща" »

всички новини октомври » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker