Театрални новиниПремиера на” Дон Карлос” в Опера в Летния театър 2012 - Варна

01.07.2012

Премиера на” Дон Карлос” в Опера в Летния театър 2012 - Варна

Варна – кандидат за европейска столица на културата 2019

Копродукция със Софийска опера и балет 

На 9 и 10 юли от 21.00 ч. публиката в Летния театър ще стане свидетел на втората премиера от Опера в Летния театър 2012. Вердиевият шедьовър „Дон Карлос”, копродукция със Софийска опера и балет, е постановка на режисьора проф. Пламен Карталов – директор на Софийска опера и балет и на диригента Борислав Иванов – главен художествен ръководител на TМПЦ - Държавна опера Варна. Маестро Борислав Иванов ще дирижира спектакъла на 9 юли, а на 10 юли на диригентския пулт ще застане маестро Светослав Борисов. Асистент-режисьор Вера Петрова, диригент на хора Малина Хубчева, художник на декора Любомир Йорданов, художник на костюмите Даниела Йорданова.

Четвъртата постановка на „Дон Карлос” в историята на Варненската опера, е част и от тазгодишното издание на ММФ „Варненско лято”.

„Дон Карлос” – от Шилер до Верди

Драматургията на Шилер заема твърде значително място в творчеството на Джузепе Верди. Пламенният шилеровски романтизъм с изострена чувствителност и стремеж към свобода стои твърде близо до творческата натура на Верди. В драмите на Шилер композиторът намира още нещо, което винаги го е привличало – ярки характери, силни и остри преживявания. Неговата муза винаги се е вдъхновявала от образите на герои с бурни, противоречиви и сложни чувства, еднакво силни и в добрите и в злите си проявления. Към творбите на Шилер Верди се е обръщал в различни периоди от своята дейност – операта “Жана Д`Арк” (1845), “Разбойници” (1847), “Луиза Милер” (по трагедията “Коварство и любов”, 1849). През 1866 г. Верди отново се позовава на великия немски романтик, създавайки своята музикална драма “Дон Карлос” по поръчка на Парижката Гранд Опера. Либретистите Жозеф Мери (1798-1866) и Камий дю Локл (1832-1903) съкращават текста на Шилер, само загатват сложната линия на политическите борби в Испания около 1560 г. и напълно изключват някои важни герои. Основният конфронтационен сблъсък произтича от невъзможността инфантът Дон Карлос да сподели живота си с френската принцеса Елизабет Валоа, която е била негова годеница преди да я омъжат по политически причини за краля на Испания и негов баща Филип II. Все пак общият дух на Шилеровата драма се запазва, което е голямо качество на либретото, написано в духа на френската голяма опера. Успехът на премиерата на 11 март 1867 г. в Парижката Гранд Опера предопределя щастливото бъдеще на Вердиевия „Дон Карлос” и го нарежда сред най-поставяните оперни творби на всички времена.

В спектакъла на 9 юли образа на Дон Карлос ще пресъздаде Александру Бадеа (Румъния), определян от музикалните критици като един от водещите европейски интерпретатори в лиричния френски и италиански теноров репертоар. В останалите роли ще видим Aнгел Христов (Филип ІІ), Пламен Димитров (Родриго, Маркиз Поза), Радостина Николаева (Елизабет Валоа), Агунда Кулаева (Русия, Принцеса Еболи), Димитър Станчев (Великият инквизитор), Росен Рангелов (Монах), Ирина Жекова (Глас от небето), Филипа Руженова (Тебалдо).

В спектакъла на 10 юли Дон Карлос ще бъде Даниел Дамянов, който е завършил богословие във Великотърновския университет и гради интересна солистична кариера. На сцената ще му партнират Евгений Станимиров (Филип ІІ), Свилен Николов (Родриго, Маркиз Поза), Димитринка Райчева (Елизаберт Валоа), Олга Михайлова-Динова (Принцеса Еболи), Ангел Христов (Великият инквизитор), Ирина Жекова (Глас от небето), Филипа Руженова (Тебалдо).

Постановъчният екип

Диригентът Борислав Иванов има в творческата си биография над 3000 оперни спектакъла и симфонични концерти. Роден във Варна, той завършва Държавната музикална академия в София със специалностите хорово дирижиране при проф. Георги Димитров и оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов. През 1963 г. на фестивала “Варненско лято” е забелязан и оценен от изтъкнатия немски диригент Курт Мазур, който го кани на специализация в Комише опер в Берлин. На следващата година получава уникалния шанс да стажува при великия Маестро Херберт фон Караян в Берлинската филхармония, който подкрепя таланта на младия българин и го препоръчва за Генерал музикдиректор на Берлинския симфоничен оркестър. На този пост Борислав Иванов остава цели 40 сезона, като заслужено получава най-високата награда на Федералната република “Големият кръст за заслуги” – І степен, присъдена му през 1994 г. от президента на страната Рихард фон Вайцзекер. В периода 1958-1970 Борислав Иванов е диригент и заместник директор на Варненската опера, от 1970 до 1975 г. е диригент на Пловдивската опера, а от 1975 до 1979 г. е директор и главен диригент на Варненската опера. От 1985 г. отново работи в Пловдив като диригент и директор на Пловдивската опера, от 1 септември 2004 г. до декември 2007 г. е директор на Софийската опера. Междувременно изпълнява длъжностите главен музикален директор на Операта в Анкара, Турция и заместник-генерален музикален директор и първи диригент на Операта в Касел, Германия. От началото на 2010 г. е поканен да заеме поста Главен художествен ръководител на Държавна опера Варна, като безспорен авторитет в областта на българското музикално-изпълнителско изкуство. Маестро Борислав Иванов има повече от 100 оперни заглавия в репертоара си от класически и съвременни композитори. Дирижирал е спектакли на Болшой театър, Дойче Опер и Щатсопер в Берлин, Виенската държавна опера и др. За цялостната си творческа дейност е награден с орден “Кирил и Методий”, Награда “Пловдив”, Награда „Варна”, златен медал на Италианското правителство за заслуги към италианската оперна музика, Специалната награда на Театър „Аудиториум”, Испания и др. С оперната гала на Опера в Летния театър – Варна 2011 отбелязахме 60 годишната диригентска дейност и 80-годишния юбилей на именития ни съгражданин.

Режисьорът Пламен Карталов завършва Държавната музикална академия, по-късно специализира оперна режисура в Германия и кинорежисура в НАТФИЗ в София. Новаторският му размах покрива широк диапазон от стилове и автори. Пламен Карталов създава и впечатляващи със сценичната си интерпретация произведения от български композитори. Запомнящи са грандиозните зрелищни постановки на открито, поставени на “Сцената на вековете” на историческия крепост “Царевец” във Велико Търново, създател е на фестивала “Опера на площада”, а в последните години осъществява великолепния летен столичен фестивал „Опера в парка”. Като директор на Софийската опера и балет създава най-ефективна творческа и продуктивна организация за самофинансиране на принципа на международно сътрудничество и копродукции. Под негово ръководство и с огромен успех, Националната опера се представи в Бразилия и в Япония. Като режисьор гостува в САЩ, Египет, Австралия и почти цяла Европа. Има принос за професионалното израстване и международната кариера на много млади артисти. Заедно със световноизвестния бас Борис Христов основава Българската академия за изкуство и култура в Рим. Провежда майсторски класове в различни страни. Професор по режисура и актъорско майсторство. Многократно е канен за жури на авторитетни международни конкурси за млади оперни певци. Проф. Пламен Карталов участва в европейски конференции с доклади по творчески, организационни и управленски въпроси на оперния театър. Удостояван е с награди, между които “Кристална лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, годишните награди на БНР и Столична община, „Златна книга” на Европейския форум на експертите, “Златна муза” (Русия), Златен медал на фондацията “Роза Понсел” (САЩ), Наградата на Националния театър на Белград за най-добра режисура за 2003/2004 за постановката му на “Любовен еликсир” от Доницети и др. Носител е на държавното отличие орден „Кирил и Методи” Първа степен и огърлие и на най-големия правителствен бразилски орден “Рицар на южния кръст”. Международната критика оценява режисьорската работа на Пламен Карталов като “новаторска”, “водеща”, “бляскава”, “фантастична”.всички новини февруари » 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker