ЦВЕТНИ ВЪЛШЕБСТВА


Автор: Румен Николов
Участват:

Гледайте постановката "ЦВЕТНИ ВЪЛШЕБСТВА":

"ЦВЕТНИ ВЪЛШЕБСТВА"
от Румен Николов
 
ЗА ПЪРВИ ПЪТ В СТРАНАТА!

Постановка и костюми
ТАНЯ ЕВТИМОВА
Сценография и кукли
инж. Атанас Евтимов
Музика
Деси Димова

С участието на: Елена Атанасова, Марина Мозжухина и Александър Валериев
Еко пиесата "Цветни вълшебства" е посветена на хармонията в природата, в човешките отношения. Това не е текст с пряка дидактика, а игрова провокация към малките деца, да запазят цветното в природата, в себе си и околната среда. За това не са необходими огромни усилия, просто трябва да обичаме "нашето гнездо" - Земята. Надеждите на творческият екип, който ще осъществи представлнието са, че когато провокираш слабостта на "Човеците"........ - "малките човечета", те сами ще поискат от големите да пазят и облагородяват това, което всички ние  имаме - нашата планета.  И когато създадем едни образовани бъдещи хора, те ще продължат живота си и този на планетата, в хармония.  И не случайно мотото на спектакълът е следното:
"Свири природата цветна симфония, душите ни грабва велика хармония. Какво по-чудесно, какво по-чудесно! Да я запазим е толкова лесно! Създадохме с обич тази картина. Нали е прекрасно да живееш в градина."
Пиесата е получила първа награда за образователен текст в конкурса за нова българска драматургия проведен в рамките на Националния куклено-театрален фестивал - "Михаил Лъкатник"- Ямбол 2011. Това  ще е първото й представяне пред публика. Оценена е много високо от международни специалисти от Русия, Швейцария, Холандия и Германия.
Кратко съдържание на спектакъла:
 В пиесата „ЦВЕТНИ  ВЪЛШЕБСТВА” по поетичен и многообразен като изразни средства начин се изгражда темата за хармонията, в която живеем, за опазване на цветовете в природата и живота ни.
В едно утро тримата главни вълшебници на цветовете – Зеленият, Жълтият и Синият започват да рисуват с най-пъстри багри Земята. Създават една прекрасна пролетна картина, която е истинска хармония от цветове и настроение. Всичко е толкова пъстро и свежо, че ти идва да запееш и те започват своята песен „Хармония”. По време на нея обаче забелязват, че хората пак са пуснали своите димни облаци и пушилки, и засипват със сивота своите градове. Вълшебниците решават да отидат в планината, където все още всичко е чисто и запазено от разрушителните човешки дейности. Там виждат идилията, в която живеят горските животни. Но тази идилия се нарушава, защото се намесват мърльовците, които замърсяват по най-безобразен начин чистата природа. Започва сблъсък между тях и горските обитатели. Виждайки това вълшебниците, които не могат да се намесват пряко в действителните отношения, създават една дъждовна буря. Тя прогонва мърльовците и изчиства планината и реките от техните поразии. Но проблемът със замърсяването на градовете остава и вълшебниците отиват в двора на мърльовците. Това са две момчета, които се ровят из купчина с боклуци, разхвърлят ги навсякъде и се получава една грозна и неприятна картина. Те не се вслушват в думите на едно малко момиченце да почистят и подредят двора си, да засадят цветя и растения, и да го превърнат в градина. Заплашват момиченцето, че ще омърлят и него, че най-много мразят чистичките и подредени неща. Виждайки тази ситуация вълшебниците правят специална магия и съвсем изненадващо купчината боклуци оживява и срещу малките мърльовци се изправя „Боклученото чудовище”. С мрачна песен то тръгва заплашително срещу тях. Те панически търсят къде да се скрият, но не успяват. В решителния момент се намесва момиченцето, което със своята лейка започва да пръска чудовището и го прогонва. Полива и мърльовците, и те се превръщат в прекрасни чисти момчета. Всички заедно подреждат двора си и той заприличва на красива градина. Вълшебниците са доволни и щастливи, че са помогнали, макар и невидимо, цветовете и хармонията в града да се възстановят. А малките деца сами са направили своите цветни вълшебства. От радост всички запяват своята песен „Хармония”, с която спектакълът завършва.         
Кратка информация за автора и постановъчния екип:
Румен Николов е драматург написал повече от 20 пиеси за деца. Творческият му път е свързан с развитето на детските програми на Българската национална телевизия, където е главен редактор на "Детска редакция" повече от 20 години. Името му е свързано с най-известните детски програми като: "Измислици премислици", "Телефеерия", "Милион и едно желания", "Лексикон", "Яко" и други десетки филми и предавания, с които са раснали и раснат поколения български деца. Носител е на много авторитетни международни телевизионни награди:
  "При телевизион Жьонес" - Париж, "Голдън Кайро" - Египет, "Златен чадър" - Албена, “Златна ракла” - Пловдив, „При Данюб” - Братислава, „Фацетс мултмедия” - Чикаго, "При Жьонес - Мюнхен", Оберхаузен - Германия и др. Три национални награди за драматургия и две международни. Автор на повече от 150 песни, стихосбирките "Сънно кадифе", "Светла тъга", романът - "Бродница" и последната му книга сборник с десет приказни пиеси - "Звън- звън".
Режисьорката  Таня Евтимова е поставяла следните куклени спектакли: “Мартеници”, “Принцеса Пепеляшка”, “Трите патета”, ”Синьото таралежче”, “Кратка квак история”, “Снежковци”, “Стават чудеса”, “Къде си, приятелю?”, “Медени приказки”, “Нощта на чудесата”, “Спящата красавица”, ”Грухчо и Слончо”, ”Палечка”, ”Принцеса Капчица”, ”Жабокът и чужденецът”, ”Еленчето на Дядо Коледа”, „Жабокът цар”, „Пеперудена магия”.  Носител е на много награди от  фестивали в България и чужбина. Три от авторските моноспектакли – “Кратка квак история”, „Стават чудеса” и “Къде си, приятелю?” – са излъчени с огромен успех по БНТ в рубриката “Лека нощ, деца!”. Със спектакълът “Кратка квак история” целият екип е избран да представя българската куптура в Европа по проекта Европалия в гр. Брюксел, Белгия.
Композиторката  Деси Димова е написала авторска музика за спектаклите: “Кратка квак история”, “Стават чудеса”, “Къде си, приятелю?”, “За принцесите и още нещо”, “Приказка за мъртвата царкиня и седемте юнаци”, “Медени приказки”, “Нощта на чудесата”, ”Грухчо и Слончо”, “Спящата красавица”, “Палечка”, “Принцеса Капчица”, „Жабокът и чужденецът”, „Пеперудена магия” и ”Жабокът цар”. Носител е на много награди за авторска музика от конкурси и фестивали в България и чужбина. Три от спектаклите с нейна авторска музика са излъчени по БНТ в рубриката “Лека нощ, деца!”. Тя е част от екипът, който представя българската куптура в Европа по проекта Европалия в гр. Брюксел, Белгия .
Инж. Атанас Евтимов е автор и изпълнител на сценографията и куклите за спектаклите: “Кратка квак история”, “Снежковци”, “Стават чудеса”, “Къде си, приятелю?”, “Медени приказки”, “Нощта на чудесата”, “Спящата красавица”, ”Грухчо и Слончо”, ”Палечка”, ”Принцеса Капчица”, ”Жабокът и чужденецът”, ”Еленчето на Дядо Коледа”, „Жабокът цар”, „Пеперудена магия”. Носител е на много награди от  фестивали в България и чужбина . Една от последните  му награди е „Златна магнолия” за най-добър визуален спектакъл на Международен куклен фестивал в Шанхай, Китай. Три от спектаклите с негова сценография и кукли са излъчени по БНТ в рубриката “Лека нощ, деца!”.  Той е част от екипът, който представя българската куптура в Европа по проекта Европалия в гр. Брюксел, Белгия.
 
ant

Работно време: понеделник - петък от 11:00 - 14:00 и от

14:30 - 19:00, събота и неделя - 9:30- 14:00

и от 14:30 - 19:00
Адрес: пл. Славейков 4, Столична библиотекаant2

Вашият коментар ще бъде първи!
Най-коментирани постановки
 Лекция №1 за народното творче... 133 коментара
 Вражалец 115 коментара
 "Ножица - трепач" 72 коментара
 Операцията 39 коментара
 Живак 37 коментара
 Страхотни момчета 35 коментара
 "Много шум за нищо" 34 коментара
 Спанак с картофи 32 коментара
 Ревизор 31 коментара
 Записки на един луд - по Н.Го... 30 коментара
 
 
Анкети към постановки
Най-интересен въпрос
Кой не е убиеца в пиесата?
"Ножица - трепач"
( 700 отговора )
Най-труден въпрос
Как е истинското име на Алекс?

( 0 верни от 0 отговора)
Най-лесен въпрос
Кой е авторът на спектакъла „Като трохи на прозореца“?
Като трохи на прозорецa
( 15 верни от 15 отговора)
 
Най-разглеждани постановки
1.
2.
9.
Живак 220966
 

 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker