Актьори


Христина Ангелакова
Христина Ангелакова

Христина Ангелакова

Hristina Angelakova

- 20.05.2018 ХРИСТИНА АНГЕЛАКОВА е завършила Музикалната академия в София при професор Сима Иванова и „Санта Чечилия” в Рим. Специализира във Венеция бароков вокален стил и в Центъра за усъвършенстване на млади певци към Миланската Скала при световноизвестната певица Джина Чиня. Кариерата й започва щастливо: тригодишен договор с Миланската скала, където Христина Ангелакова прави своя творчески дебют в ролята на Улрика от „Бал с маски”. Зареждат се нови партии – Йокаста от „Едип цар” на Стравински, Адалджиза от „Норма”, Леонора от „Фаворитката”, Елизабет от „Мария Стюард”, Джейн Сеймур от „Анна Болейн” и Сара от „Роберто Деверьо” на Доницети и др. Участва и в представления на Пикола Скала, концертира из Италия с прочутия оркестър „Виртуози ди Рома”, с които се изявява в бароковия репертоар.
Творческото й формиране става в умелите ръце на най-големите диригенти и режисьори от 70-те години на 20 век от ранга на Гавацени, Абадо, Мадерна, Ренато Фазано, Томас Шипърс, Баршай, Вл. Делман и др.. Христина Ангелакова е солистка на Националния оперен театър от 1976 година. На неговата сцена тя осъществява поредица от блестящи художествени превъплъщения на роли от италианската, руската, френската и българската опера: Амнерис, Азучена, Кармен, Сантуца, Изабела от „Италианката в Алжир” на Росини, Маделон от „Андре Шение”, Графинята и Полина от „Дама Пика”, Марина от „Борис Годунов”, Марфа от „Хованщина”, Ахросимова от „Война и мир”, Дуеня от „Годеж в манастира” на Прокофиев, Лукреция от „Поругаването на Лукреция” от Бритън и др. Певицата допринесе много и за популяризирането на български опери като „Хан Крум” от Александър Йосифов, „Хан Аспарух” от Ал. Райчев, “Саламбо” на Веселин Стоянов.
Паралелно с дейността си в България, тя направи и голяма международна кариера, отвела я до сцените на Скалата, Римската опера, „Дойчеопер” – Берлин, Мюнхен, Будапеща, Дюселдорф, Лиеж, Лайпциг, Болоня, Палермо, Равена, Болшой театър – Москва, Руан, Атина... Концертира из цяла Европа и в страната с авторитетни оркестри, камерни формации и хорове - Бетовен - „Девета симфония”, Малер - „Песни за умрелите деца” и Осма симфония, Прокофиев – „Александър Невски”, Яначек – „Глаголска меса”, Респиги – „Залезът”...
Многобройни са участията й в радио- и телевизионни записи за РАИ („Армида” от Глук, „Луиза Милер” от Верди и др.), за БНР, БНТ, има издадени компакт-дискове и плочи в „Балкантон”, „Гега Ню”..
От 2001 до 2004 година Христина Ангелакова е първата жена-директор на Софийската опера и балет. През периода 2004 – 2008 година като председател на фондация “Национална опера и балет” осъществява едни от най-значимите събития в културния календар на столицата. От 2012 година е артистичен директор на Музикалния фестивал «Моцартови празници» в Правец. Доцент на ДМА «Проф. Панчо Владигеров» - София. От 2005 в продължение на 3 години е преподавател по оперно пеене в Нов български университет. Прави майсторски класове – 2009 г.  във Велико Търново и Правец,  2010 г. – Балчик, 2011 г. в Бургас.
     През 2009 година е нейният режисьорски дебют  с постановката на операта „Така правят всички” от В. А. Моцарт в Държавния музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, Велико Търново. Тя многократно е член на жури в различни музикални конкурси у нас и в чужбина. Взема активно участие в учредяването и провеждането на международния конкурс за млади оперни певци на името на Елена Николай 2013 година, Панагюрище.
    През 2015 година Христина Ангелакова е наградена с високото държавно отличие орден „Св. С. Кирил и Методий” – огърлие. Почетен гражданин на град Исперих, носител на  почетното звание „заслужил артист” и „народен артист”, на почетното звание  „Комендаторе” на Италианската република за изключителни заслуги към културата на Италия. Двукратно получава „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, руската „Залатая  муза” за върхови творчески постижения.  Избрана  е за член, а понастоящем е почетен член на Настоятелството на Международната изследователска фондация Хасуми-България.
Христина Ангелакова печели първа награда на Международния конкурс за млади оперни певци, София 1975 г., първа награда  на международния конкурс в Тревизо, Италия, първа награда на Международния конкурс Остенде - Белгия.


Христина Ангелкова е певица чиито принос в развитието на българския оперен театър е неоспорим. Повече от четвърт век тя е дълбоко обвързана с Националната опера и балет София. Нейното дейно участие  в художествено-твореската дейност на големия театър  допринася много за развитието му. И още, участвайки активно в гастролите на Операта в чужбина, и тя е привнесла своя дял в утвърждаване на неговия открояващ се художествен ръст , оценяван високо зад граница. Певица с обемен, богат на тембри и отлично поставен глас, темпераментна и  задълбочена в работата си, Ангелакова присъства на сцената не само с традиционния за мецосопрано репертоар, но с желание и увлечение участва и в реализацията на опери от композитори на 20 век. Певицата,  една от ярките изпълнителки на Софийската опера през последните две десетилети  на миналия век, е известна още с неуморност, трудолюбие и самодисциплина, залог за успешното й представяне в един многобразен репертоар. И до днес се помнят нейни забележителни постижения - Изабела («Италианката в Алжир»), Марфа («Хованщина»),  Сантуца («Селска чест»), Азучена («Трубадур»), Адалджиза, («Норма») Амнерис («Аида»), Дуеня от едноименната опера на Прокофиев. Ярки постижения с висок артистичен размах и въздейственост. В Националната опера Христина Ангелакова несъмнено допринесе за яркостта на периода, който вече нерядко определят като «златен век» на Операта.
 Родена е през 1944 година в Исперих, но отраства в Шумен в семейство което  обича и тачи песента. В гимназията  учи цигулка и вече решава да се посвети на пеенето. Приета е и завършва Музикалната академия в София – вокалният клас на професор Сима Иванова. През 60-те години заминава за Италия където специализира бароков вокален стил – курсовете «Ваканци музикале» във Венеция; учи в „Санта Чечилия” в Рим и в Центъра за усъвършенстване на млади певци към Миланската Ла Скала при световноизвестната певица и педагог Джина Чиня. Кариерата й започва  щастливо: оценена и подготвена отлично, Ангелакова подписва  тригодишен договор с Миланската скала. Тук прави не само творчески дебют -  с ролята на Улрика от „Бал с маски”, дирижирана от великия Клаудио Абадо, но й възлагат големи партии в постановки на Скалата: Йокаста от „Едип цар” на Стравински, Адалджиза от „Норма” на Белини, Леонора от „Фаворитката” и Елизабет от „Мария Стюарт” на Доницети и др. Участва и в представления на Пикола Скала («Амал и нощните гости» от Меноти и «Ноевият ковчег» на Бритън).  В Италия концертира с прочутият оркестър „Виртуози ди Рома”, с които изпълнява труден репертоар от епохата на  барока – Вивалди ( Магнификат, Глория, Джудита Триумфанс) и др. Италианският период в творческото й развитие има огромно значние, не само заради факта, че тук се формира  като белкантова певица, но и заради  възможността да подготвя партии и да навлиза в големия мецосопранов репертоар с диригенти като Абадо, Бруно Мадерна, Гавацени, по-късно пее и под палката на знаменитости като Джелмети, Патане, Савалиш, Лопес Кобос и режисьори от ранга на  големият Зануси  и други именити музиканти и режисьори.
От 1976 година вече е артист-солист в Националната опера-София. Тук вече  се откроява като Амнерис, Азучена, Кармен, Сантуца, Изабела, Маделон от „Андре Шение”, Графинята и Полина от „Дама Пика”, Марфа, Марина от „Борис Годунов”, Ахросимова от „Война и мир”, Дуеня, Лукреция от „Поругаването на Лукреция” от Бритън и др. Певицата допринесе много и за популяризирането на български опери като „Хан Крум” от Александър Йосифов, „Хан Аспарух” от Ал. Райчев, “Саламбо” на Веселин Стоянов.
 Името й става известно не само в България, но много скоро започва и международната й кариера. Цели четири сезона е предпочитаната Амнерис на сцената на Дойче Опер в Западен (тогава) Берлин, чест гост е  в итлиански оперни театри -  Болоня, Палермо, Равена, а в Римската опера е поканена за премиерата на «Иродиада» от Масне, в екип с Монсерат Кабайе, Хосе Карерас и Хуан Понс, пее в  Мюнхен, Будапеща, Дюселдорф, Лиеж, Лайпциг, Руан, Тулон, Ница, Билбао, Овиедо - където пее с Павароти в»Бал с маски», Атина и др., със Софийската опера гастролира в Болшой театър – Москва, В Париж, Палермо, Виена... Концертира в Европа и  страната с авторитетни оркестри, камерни формации и хорове (Бетовен - „Девета симфония”, Малер - „Песни за мъртвите деца”, “Песен за земята“ и Осма симфония, Прокофиев – кантата „Александър Невски”, Яначек – „Глаголска меса”, Респиги – „Залезът”). Има участия в радио и телевизионни записи за РАИ („Армида” от Глук, „Луиза Милер” от Верди, «Андре Шение» от Джордано – филм и др.), за БНР, БНТ; има издадени компакт-дискове и плочи в „Балкантон” с италиански, френски и руски арии,  записи на оперите «Иван Сусанин»., «Война и мир», «Хан Крум» и «Хан Аспарух».
От 2001 до 2004 година Христина Ангелакова е първата жена-директор на Националната опера и балет. През периода 2004 – 2008 година като председател на фондация “Национална опера и балет” осъществява едни от най-значимите събития в културния календар на столицата. Прави своята режисьорска изява с постановка на «Така правят всички» от Моцарт  на сцената на Музикално-драматичен театър «К. Кисимов»-Велико Търново. От 2012 година е артистичен директор на Музикалния фестивал «Моцартови празници» в Правец. Доцент в НМА «Проф. Панчо Владигеров» - София.  За приносът си към родното оперно изкуство е удостоявана с високи отличия, със званието „Народна артистка“, награди за конкретни постижения, с Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци и др.. носител на почетното звание “Комендаторе” на Италианската република за изключителни заслуги към културата на Италия; високото държавно отличие „Св. Св. Кирил и Методий” - огърлие, и други. През 2015 година  е почетена за цялостен принос към българската култура с наградата „Музикант на годината“.

 

Галерия снимки от представления на Христина Ангелакова

Новини за Христина Ангелакова

4.6.2020
Летните музикални вечери на Държавна опера-Стара Загора под мотото „Свеж въздух за Изкуството“
Христина Ангелакова, дългогодишен артистичен директор и  вдъхновител на фестивала. На 12 май, от 23.45 часа ще бъде представен спектакъла на операта „Бохеми“ от Пучини – видео запис от гостуването на Старозагорската опера в Нар
11.12.2019
НА 12 ДЕКЕМВРИ С “ЕДНА НОЩ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ” ТЕНОРЪТ ПЕНЬО ПИРОЗОВ ПРАЗНУВА ЮБИЛЕЙ
Христина Ангелакова – специалност „Оперно пеене”. Веднага след това е приет за солист-артист в ДМТ ”Стефан Македонски”, където е един от водещите солисти и досега.  „Когато пея опера или оперета усещам емоц
25.11.2019
Балтийската опера в Гданск, Полша представя на Фестивала на оперното и балетното изкуство операта ТАИС от Масне
Христина Ангелакова /тогава арт директор на ММФ „Моцартови празници“ в Правец/. В главните роли зрителите ще видят блестящи солисти, всеки от които е много свързан с България: в ролята на Таис ще се изяви Беса Лугичи, която преди броени д
31.7.2018
Старозагорската опера гостува във Видин с „Травиата“
Христина Ангелакова, с която работи повече от 5 години. Беса Лугичи е солист на Оперно-филхармоничния хор в Прищина, гост-солист на Косовската филхармония. Младата певица участва в много концерти и е гостувала с успех на различни фестивали в Косово,
28.6.2018
Фестивалното лято на Държавна опера-Стара Загора
Христина Ангелакова. Последният  проект на вдъхновителката и дългогодишен артистичен директор на ММФ „Моцартови празници“ в Правец ще оживее за първи път на сцената на езерото на 14 юли от 21.00 часа. Участват солистите Ивайло Джуров
28.6.2018
Марионетната опера-Линдау открива ММФ "Моцартови празници"
Христина Ангелакова „Вълшебната флейта“ с марионетки открива 14-то издание на ММФ „Моцартови празници“ в Правец Със  спектакъла на Марионетната опера - Линдау на операта „Вълшебната флейта“ от В. А. Моца
21.6.2018
Международен музикален фестивал „Моцартови празници“ – Правец 2018
Христина Ангелакова Международният музикален фестивал „Моцартови празници” ще се проведе за четиринадесети път от 12 до 15 юли 2018 година в Правец. Организаторите посвещават тазгодишното издание на фестивала на великата българска опер
21.6.2018
Международен музикален фестивал „Моцартови празници“ – Правец 2018
Христина Ангелакова Под патронажа на Министъра на културата г-н Боил Банов Посвещава се на 160 години от рождението на Джакомо Пучини 200 години от рождението на Шарл Гуно 100 години от рождението на Ленард Бърнстейн 120 години от рожде
21.5.2018
Сбогуваме се с Христина Ангелакова
Христина Ангелакова. Певица с изключителен талант, велика артистка, покорила с гласа си най-престижните световни оперни сцени, пяла под палката на най-големите диригенти, партнирала си с оперните величия на 20-ти век. Изключителна личност със знаково
7.2.2018
Русалина Мочукова отново на сцената на Старозагорската опера
Христина Ангелакова. През 2005 г. печели двугодишна стипендия на името на Николай Гяуров дадена ѝ лично от Мирела Френи за специализация в „CUBEC - Centro Universale del Bel Canto“ – Vignolla, Италия – в класа на Мирела
19.11.2017
Оперната дива Бруна Балиони с Майсторски клас на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора
Христина Ангелакова.  
5.8.2017
Когато „Влюбеният Моцарт“ се превръща в „Дон Жуан кукловодът“
Христина Ангелакова. След юлската премиера в Правец идва ред и на премиерата във Варна на 5 август, 21.00, Театър Римски терми. Това е един много съвременен и много свеж авторски спектакъл на границата между оперното и кукленото изкуство на режисьора
11.7.2017
Софийска филхармония открива „Моцартовите празници“
Христина Ангелакова тази година избира Софийска филхармония да даде начален старт на „Моцартовите празници“ в Правец под диригентството на Найден Тодоров. По препоръка на маестрото за първи път ще гостува на фестивала виртуозният австрийс
23.6.2017
Беса Лугичи и Михайло Малафи – в „Бохеми“ на Старозагорската опера в Народния театър
Христина Ангелакова и Калуди Калудов. Беса Лугичи и Михайло Малафи се срещнаха за първи път в Старозагорската опера в спектакъла на операта „Травиата“ от Джузепе Верди, с който бе открит настоящият творчески сезон на театъра. Беса Луги
30.5.2017
На опера в Народния театър „Иван Вазов“
Христина Ангелакова дебютира с грандиозен успех като Лучия ди Ламермур в Стара Загора и Националната телевизия на Косово посети града на липите, за да направи филм за своята примадона и Старозагорската опера. В ролята на Рудолфо ще ѝ  парт
11.5.2017
ЗВЕЗДЕН СЪСТАВ В „РИГОЛЕТО НА 12 МАЙ
Христина Ангелакова, Анна Томова-Синтова. През 2012 г. играe в дипломните спектакли на „Детето и вълшебствата“ на Морис Равел и „Дългата коледна вечеря“ на Паул Хиндемит на камерна сцена на Национална опера и балет. През месе
29.3.2017
Беса Лугичи и Михайло Малафи – младите оперни звезди на Косово и Украйна гостуват в Стара Загора
Христина Ангелакова. Михайло Малафи е ученик на световнопризнатия български тенор Калуди Калудов. В продължение на повече от четири години Беса Лугичи пътува два пъти в месеца от Прищина до София, за да работи със своята любима Маестра. Михайло не пр
26.9.2016
Старозагорската опера открива своя нов творчески сезон с „Травиата“
Христина Ангелакова, а Михайло Малафи е гордост за своя преподавател Калуди Калудов, с когото работи над всяка нова роля от две години. Беса Лугичи очарова българската публика със своите изяви на ММФ „Моцартови празници“ в Правец, с дебют
25.8.2016
Даниела Дякова е Кармен на Царевец
Христина Ангелакова. Участва в Майсторските класове на Лука Горла в “Scuola Civica di Musica” в Милано, Италия и на Каролин Диума в Созопол. Специализира оперно пеене при Серджо Сегалини в “Accademia D’Arte Lirica” в Оси
16.8.2016
Един глас от южната страна на света гостува на „Моцартовите празници“ в Правец
Христина Ангелакова. Певецът ще участва в ролята на Едгардо в спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“ от Доницети на Старозагорската опера, който ще бъде представен на площада пред Община Правец на 20 август. „Лучия ди Ламермур&ld
12.8.2016
Опера и балет в „Севилският бръснар“ от Росини на „Моцартовите празници“ в Правец
Христина Ангелакова. Световната оперна певица вече няколко последователни години развива тенденцията  да се подготвят за фестивала атрактивни спектакли с оригинално съчетание на  различните видове изкуства. Така през 2014 година се роди муз
12.8.2016
Симфоничният оркестър на БНР открива „Моцартовите празници“
Христина Ангелакова за официалното откриване тази година. Христина Ангелакова се вдъхновява от легендарните изпълнения на Херберт фон Караян като пианист и диригент на моцартовия Концерт за пиано и оркестър№21, а след това попада на Концерта за тр
6.8.2016
XII Международен музикален фестивал „Моцартови празници” Правец 2016
Христина Ангелакова за официалното откриване тази година. Концертът ще бъде изпълнен от Диан Чобанов, Георги Черкин и Виктория Василенко и оркестъра на БНР. Диригент Диан Чобанов. В програмата са включени още увертюра от операта „Така правят вс
19.7.2016
Грандиозен спектакъл на операта „Набуко” на „Сцена на вековете“ 2016 – Велико Търново
Христина Ангелакова. Участва в Майсторските класове на Анна Томова Синтова и Александрина Милчева през 2005 и 2006 година. През периода 2003-2005 е солистка на Софийската опера и балет. Носител е на Първа награда от Националния вокален конкурс &bdquo
23.4.2016
ЗВЕЗДИТЕ НА БЪДЕЩЕТО
Христина Ангелакова представя Русалина Мочукова На 23 април, събота, от 11.00 часа във Фоайето на Старозагорската опера ще се състои второто издание от цикъла ЗВЕЗДИТЕ НА БЪДЕЩЕТО. Във фокуса на прожекторите този път е сопраното Русалина Мочукова,
3.4.2016
Програмата на Държавна опера - Стара Загора за м. АПРИЛ
Христина Ангелакова представя Русалина Мочукова Музикален съпровод – Снежина Врангова 25 април, понеделник, 11 часа, фоайе Опера ДО РЕ МИ В ПЕЛЕНИ 2 опера за бебоци Режисьор Росица Костова Участват: Нели Нечева, Нина Димитрова,
1.4.2016
„Звездите на бъдещето“ - новата рубрика - матине на Старозагорска опера
Христина Ангелакова ще представи Русалина Мочукова – солист с изключителен глас и излъчване, гордост на Старозагорска опера. За Мария Клинчева и Гергана Русекова: На 7 ноември миналата година Мария Клинчева бе представена в съботното мати
27.3.2016
Вилиана Вълчева дирижира спектаклите на сцената на Държавна опера Варна до края на март
Христина Ангелакова след гастрола на „Адриана Лекуврьор” в София през 2015 г. На 26 март, 19 часа, солисти от  НУИ „Добри Христов”, преминали специален кастинг, ще изнесат концерт със Симфоничния оркестър на Държавна о
6.11.2015
46-ти фестивал на оперното и балетното изкуство
Христина Ангелакова, Александрина Милчева, Веселина Кацарова и др., както и диригентите Асен Найденов, Димитър Манолов, Борис Хинчев, Росица Баталова, Росен Миланов, Емил Табаков и др. По инициатива на старозагорската музикална общественост се учред
21.10.2015
Да почувстваш операта
Христина Ангелакова – оперна прима, вокален педагог Един елегантен спектакъл на Варненската опера. Браво! Великолепна Цветелина Василева /питаха ме от публиката защо не пее в София/, неотстъпващата й Даниела Дякова - прекрасна в ролята на Прин
7.10.2015
Звезден солистичен състав в спектакъла на операта „Трубадур” в Старозагорската опера на 8 октомври
Христина Ангелакова. Започва своята професионална кариера като мецосопран на сцената на Софийската опера и балет, участва в спектаклите на оперите „Андре Шение“, “Сватбата на Фигаро“, “Кармен“, “Фауст“,
29.9.2015
Старозагорската опера отбелязва Международния ден на музиката със спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай”
Христина Ангелакова. Започва своята професионална кариера като мецосопран на сцената на Софийската опера и балет, участва в спектаклите на оперите „Андре Шение“, “Сватбата на Фигаро“, “Кармен“, “Фауст“,
5.8.2015
Носителят на наградата „Паганини” – „виртуозът на цигулката” Мариуш Патира гостува на „Моцартовите празници” в Правец
Христина Ангелакова. Известен на три континента, Жозе Мария Флоренсио живее и работи в Полша, като не прекъсва своята професионална връзка с родината си Бразилия. Жозе Мария Флоренсио е с изключително богата творческа биография, която включва голям б
19.7.2015
Ако България има някаква запазена марка пред лицето на света, това е операта. Жалко е, че българските политици не го знаят
Христина Ангелакова. В това семейство се чувствам щастлив. Още нещо. В чужбина единствените поводи да се говори хубаво за България, е когато там се изявяват български творци, а не български политици. Навсякъде българските оперни певци са добре при
14.7.2015
Международен музикален фестивал „Моцартови празници Правец`2015”
Христина Ангелакова по случай нейния юбилей. Христина Ангелакова е не само световноизвестна оперна певица, тя е и инициатор на успешната среща на различните музикални стилове и жанрове на една сцена. По нейна инициатива се състояха първите големи кон
14.7.2015
Програма Международен музикален фестивал „Моцартови празници” Правец`2015
Христина Ангелакова Водещ  Боянка Арнаудова 20:30 – Площад пред Община Правец Юбилейна гала вечер на Христина Ангелакова Диригент Жозе Мария Флоренсио /Бразилия/ Солисти Симона Кодева, Беса Лугичи /Косово/, Мариана Пенчев
10.7.2015
Звезден „Дон Карлос” с Карло Коломбара, Калуди Калудов, Димитринка Райчева и Даниела Дякова на 17 юли
Христина Ангелакова. През 1998г. участва в Майсторския клас на Лука Горла в “Scuola Civica di Musica” в Милано, Италия. През същата година специализира оперно пеене при Серджо Сегалини в “Accademia D’Arte Lirica” в Осимо
10.5.2015
Държавна опера-Русе – Музикант на годината 2014 в категория „Атсамбъл на годината”
Христина Ангелакова. Оперната прима изрази голямата си радост, че има възможността да поднесе тази уникална награда на изключителния състав на Русенската опера и на диригента Найден Тодоров. След като връчи плакета, тя допълни, че е горда с целия нев
16.4.2015
Световна премиера на „Пандора“ - новият спектакъл на Балет „Арабеск“
Христина Ангелакова. От 2001г. е първа солистка на Националната опера, на чиято сцена превъплъщава роли като: Мими в „Бохеми”, Лиу в „Турандот”, Чо-Чо-Сан в „Мадам Бътерфлай” на Дж. Пучини, Маргарита от „Фаус
6.4.2015
Проф. Жени Захариева и Фидоси Керчев гост-солисти в концерта на Русенска филхармония на 9 април
Христина Ангелакова. Дирижира  на фестивалите „Аполония” и Лауреатски дни „Катя Попова” гр. Плевен. В периода 2005-2010 е главен диригент на Музикално-Драматичен театър „К. Кисимов” Велико Търново. През сез
8.1.2015
Щастлива Нова година с януарската програма на Държавна опера-Русе!
Христина Ангелакова /артистичен директор на ММФ „Моцартови празници”/ и концепция на диригента Иван Ангелов за десетото юбилейно издание на музикалния фестивал „Моцартови празници” в Правец. Триумфалната премиера бе на 15 авгу
4.12.2014
Калин Врачански и Асен Блатечки в ролите на Моцарт и Салиери
Христина Ангелакова, а диригентът Иван Ангелов е автор на цялостната концепция на спектакъла. Режисьор на постановката е Бина Харалампиева, която за втори път в своята богата творческа биография се среща с Моцарт /под нейната режисура е операта &bdqu
2.12.2014
Андреана Николова в очакване на Азучена
Христина Ангелакова. Тогава директор на Софийска опера и балет, нейното доверие, любов и загриженост за младите певци, ме доведоха до дебют в „Трубадур“ на сцената на националния оперен театър, на „крехката” за мецосопрана въз
4.11.2014
Двама млади оперни певци от Русе с награди на Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” - Панагюрище`2014
Христина Ангелакова – Председател на журито и членове: Дарина Такова, Радмила Бакочевич /Сърбия/, Джорджо Мериги и Франческо Ернани от Италия, разпредели наградите между 11 млади оперни певци. Първа награда жени бе присъдена на 23 годишното со
23.10.2014
Фестивал на оперното и балетно изкуство /ФОБИ/ - Стара Загора
Христина Ангелакова, Александрина Милчева и др., както и диригентите Асен Найденов, Димитър Манолов, Борис Хинчев, Росица Баталова, Росен Миланов, Емил Табаков и др. В някои от изданията участват оперни колективи от чужбина с представяне на своите на
10.8.2014
Фестивалното лято на Русенската опера продължава с участие в десетото юбилейно издание на музикалния фестивал „Моцартови празници” в Правец
Христина Ангелакова избира състава на Русенската опера – този път водещият извънстоличен оперен театър участва в четири събития от програмата на фестивала. Елитната крайдунавска трупа с участието на хор „Дунавски звуци” щe представи
4.7.2014
Оперната „Сцена край реката Русе` 2014” представя „Трубадур” и „Кармен” на 7 и 9 юли
Христина Ангелакова. Участва в Майсторските класове на Лука Горла в “Scuola Civica di Musica” в Милано, Италия и на Каролин Диума в Созопол.  Специализира оперно пеене при Серджио Сегалини в “Accademia D’Arte Lirica&rdquo
14.5.2014
Изпълнителите в „Крал за един ден“
Христина Ангелакова. В периода 1993–1997 тя печели награди от конкурсите: Международен песенен конкурс „Цветана Дякович”; Международен конкурс за млади оперни певци „Георги Златев–Черкин” и Международен оперен конк
7.5.2014
СОЛИСТИ – НАБУКО /9 май, Стара Загора и 17 май – НДК, София/
Христина Ангелакова.В периода 1993 – 1997 тя печели следните награди от конкурсите: Международен песенен конкурс „Цветана Дякович”; Международния конкурс за млади оперни певци „Георги Златев – Черкин” и Международн
17.2.2014
Победителката от Първия международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” Беса Лугичи от Косово ще дебютира в ролята на Мими от операта „Бохеми” в Русе
Христина Ангелакова, почетен член на журито – Бруна Балиони от Италия, Дарина Такова и Калуди Калудов, без никакви колебания присъди най-престижната награда от конкурса на талантливата 27 годишна певица от Прищина. Беса Лугичи впечатли журито с
23.9.2013
Незабравим финал на петото издание на Международния конкурс по оперно дирижиране „Blue Danube“
Христина Ангелакова /Артистичен директор на Музикален фестивал „Моцартови празници Правец”/ и Калуди Калудов.   Наградите бяха връчени на победителите от членовете на авторитетното жури: Лари НЮЛАНД /САЩ/, Нийлс МУУС /Австрия/, Мих
15.7.2013
Девети музикален фестивал „Моцартови празници Правец 2013”
Христина Ангелакова. Фестивалът е включен в националния културен календар на Министерството на културата. Основен медиен партньор - Българската национална телевизия. Генерален спонсор на фестивала - „Тера тур сървиз”, Златен спонсор &bdqu
4.7.2013
Анжела Ниси, Росен Ненчев и Иво Йорданов в премиерата на „Травиата” – 11 юли
Христина Ангелакова в НМА „Панчо Владигеров”, след което специализира в Академия “Борис Христов” в Рим при Мирела Паруто и Антонио Боае, а по-късно и в Оперното студио на Академия “Санта Чечилия” при Рената Ското,
28.6.2013
И тази година „Кармен” в Летния театър Варна
Христина Ангелакова. Печели редица награди от престижни оперни конкурси в България (1993-1997). Специализира в Италия оперно пеене и интерпретация при Лука Горла в Scuola Civica di Musica в Милано (1998-1999) и при Серджо Сегалини в Академия D’
11.2.2013
Руслан Мъйнов и Русалина Мочукова с концерт в Стара Загора
Христина Ангелакова, дирижира музикални събития на фестивалите „Аполония” (Созопол) и Лауреатски дни „Катя Попова” (Плевен). От 2011 г. е главен диригент на Плевенската филхармония.По настоящем е диригент на Държавна Опера Рус
9.5.2012
Медиен репортер с главна роля във „Веселата вдовица” в Музикалния театър
Христина Ангелакова, работил е и с легендарния български тенор проф. Илия Йосифов. Пял е в чужбина и в Софийската национална опера. През 2010 г. завършва второ висше образование – журналистика във Факултета по журналистика на СУ „Климент
15.1.2012
Италиански канцонети, любими оперни и оперетни арии в концерт с Руслан Мъйнов и Русалина Мочукова на 18 януари
Христина Ангелакова, дирижира музикални събития на  фестивалите „Аполония” (Созопол) и Лауреатски дни „Катя Попова” (Плевен). От 2011 г. е главен диригент на Плевенската филхармония.     Руслан Мъйнов, еди
 
|   Благоевград   |   Бургас   |   Варна   |   Велико Търново   |   Видин   |   Враца   |   Габрово   |   Димитровград   |   Добрич   |   Дупница   |   Казанлък   |   Кърджали   |   Кюстендил   |   Ловеч   |   Монтана  

|   Пазарджик   |   Перник   |   Плевен   |   Пловдив   |   Правец   |   Разград   |   Русе   |   Силистра   |   Сливен   |   Смолян   |   Созопол   |   София   |   Стара Загора   |   Търговище   |   Хасково   |   Шумен   |   Ямбол  
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече Разбрах
eXTReMe Tracker